Toimittaja Kyösti Pärssinen vieraili Keniassa, jossa hän tutustui muun muassa tyttöjen turvakotiin, johon lapset pakenevat ympärileikkausta.

"Sunnuntai-iltapäivän tunnelma on turvallinen. Tytöt istuvat auringossa ja letittiävät toistensa hiuksia. 

Näillä pieneillä tytöillä ei ole kuin toisensa ja turvakodin henkilökunta. Heistä jokainen on paennut kotiaan ja omaa perhettään, kymmenien kilometrien matkan jalkaisin, tietämättä oikein, mihin.

Jokainen on paennut ympärileikkausta. Tyttöjen ympärileikkaus on Keniassa laissa kielletty, mutta se on edelleen tavallinen Maasai-heimon siirtymäriitti. Leikkaus on julma, silti harva tyttö pakenee, sillä pako on lopullinen askel pois lapsuuden yhteisöstä. Suoja löytyy turvakodista Narokin kaupungista Länsi-Keniasta. 

Turvakodin tyttöjä yhdistää se, että he ovat kaikki poikkeuksellisen päättäväisiä. Usein he ovat saaneet pakopäätökselleen tukea joltain aikuiselta, omalta äidiltä tai seurakunnan pastorilta."

Kyösti Pärssinen tutustui Keniassa myös vihannesmyyjän perustamaan kouluun, Kiberaan eli Nairobin tunnetuipmaan slummiin, osuuskuntien toimintaan ja siihen, millaisia kehityshankkeita Suomi on mukana rahoittamassa. Lue laaja artikkeli Keniasta uudesta Kodin Kuvalehdestä 1/2011!

Kuvat Juuso Westerlund

LUE UUDESTA LEHDESTÄ:

> Tulevaisuuden
koti on pieni

> Järki
mukaan aleen

> Tämän
haluan vielä tyttärelleni opettaa

> Joskus
kannattaisi olla itsekkäämpi