Ruususuu ja Huvikumpu -blogia pitävän Anni Lehdon mustikkakakusta tuli hitti sosiaalisessa mediassa. Mikä reseptissä on poikkeuksellista? Kokeile!

Pohja:

400 g digestive

150 g voita

1 tl kanelia

Täyte:

2½ dl vaniljakastiketta

200 g tuorejuustoa

400 g maustamatonta jogurttia

200 g valkosuklaalevy

4 dl mustikoita

10 liivatelehteä

koristelu: 

2½ dl vaniljakastiketta

mustikoita

Murskaa keksit ja lisää sulatettu voi ja kaneli.

Painele keksimurska 24cm irtopohjavuoan pohjalle.

Vatkaa vaniljakastike ja sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, jogurtti ja murskattu valkosuklaalevy.

Soseuta mustikat ja ota siitä sivuun 1 dl. Lisää 3 dl mustikkasosetta tuorejuustoseokseen.

Liota liivatteet ensin kylmässä vedessä. Kiehauta 1dl mustikkasosetta ja lisää liotetut liivatelehdet joukkoon.

Kaada mustikkaliivate seos varovasti tuorejuustoseokseen.

Lisää lopuksi vaahdotettu vaniljakastike nostellen seokseen. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ja koristele vaahdotetulla vaniljakastikkeella & mustikoilla. 

Ruokakaupan koko ajan kasvava vegetarjonta pistää pään pyörälle. Mistä uudesta tuotteesta syntyy kanaruuan kasvisversio ja mikä korvaisi jauhelihan? Näin erotat uudet kasvisproteiinit.

Täysipainoinen kasvisateria sisältää proteiinia. Luonnostaan sitä saa esimerkiksi pavuista, pähkinöistä ja linsseistä. Kokkauksen helpottamiseksi markkinoilla on monta uutta käyttövalmista kasviproteiinia. Joko erotat kuvan kaverukset? Ne ovat vasemmalta oikealle oumph, härkis, mifu, nyhtökaura ja quorn.

Lihaisa oumph

Ruotsissa oumph aiheutti nyhtökauran kaltaisen buumin. Helppokäyttöinen soijaproteiini oumph on rakenteeltaan lihaisa ja sopii myös haudutettaviin pataruokiin. Oumphia saa pakasteena kahdeksassa muodossa: maustamattomina paloina (The chunk), suikaleina (The strip) ja fileinä (The filet) sekä viidessä eri maustekastikkeessa.

Jauhelihamainen härkis

Nyhtökauran tavoin kotimainen härkis korvaa mukavasti jauhelihan arkikokkauksissa. Sen etu on helppo saatavuus pienistäkin ruokakaupoista. Härkäpavusta ja herneproteiinista valmistetussa murumaisessa härkiksessä on makua ja se maistuu jopa sellaisenaan, vaikka tuote ei sisällä varsinaista maustekastiketta. Makua selittää myös härkiksen suolapitoisuus (1,5 %), joten siitä kokatessa voi vähentää hieman suolan määrää. Härkiksen yksi hyvä puoli on se, että sen voi jauhaa pihvien ja pyöryköiden raaka-aineeksi.

Helppo Mifu

Mifu on maidosta valmistettu, kuumennusta kestävä ruokarae, jolla saa lisää ruokaisuutta ja proteiinipitoisuutta ruokiin. Mifu ei sovi vegaaniruokavalioon, mutta sekasyöjä voi kokeilla mifua lihan vaihtoehdoksi. Mifun voi lisätä suoraan vaikkapa makaronilaatikkoon tai kastikkeeseen, mutta sen voi myös paistaa ensin pannulla, jolloin pintaan saa hieman makua ja suutuntumaa. Erityisen hyvin mifu sopii intialaistyyppiseen palak paneer -curryyn. Mifua saa sekä maustamattomana että eri maustekastikkeissa.

Proteiinipommi nyhtökaura

Kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu nyhtökaura käy erityisesti jauhelihan korvikkeeksi monenlaiseen ruuanlaittoon. Maku on miedon kaurainen ja rakenne todella muistuttaa nyhdettyä lihaa. Nyhtökaura on käyttövalmis sellaisenaan. Hyvä tapa käsitellä nyhtökauraa on paistaa se rapeaksi rasvassa kuumalla pannulla ja lisätä se ruokaan paistettuna. Nyhtökauran proteiinipitoisuus on kasviproteiinille huikea: noin 30 g / 100 g. Nyhtökaura on riittoisaa ja täyttävää: 250 gramman paketista valmistuu ruoka neljälle.

Broilerin kaltainen quorn

Kun haluat korvata broilerin, kokeile lihaisaa quornia. Quorn valmistetaan sieni- eli mykoproteiinista käymismenetelmällä kuten jugurtti tai olut. Quornia voit noukkia ostoskoriin pakastealtaasta rouheena, kuutiona tai fileenä. Tarjolla on myös valmiita pihvejä ja nugetteja. Esimerkiksi filee-quorn toimii hyvin niissä ruuissa, jotka olet tottunut tekemään broilerifileistä. Quornin on sellaisenaan käyttövalmista ja sopii kuumennettaviin ruokiin.

Leipäpaistos on tuhdin brunssin pääruoka ja aikainen lounas. Mikä parasta, sen voi koota jo illalla. 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Pekoni-pinaatti-leipäpaistos

Tee näin

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele pekoni. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Laita pekoni paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle ja anna rasvan valua paperiin.

Kuullota sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan tilkassa öljyä. Lisää pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti kutistuu.

Kuutioi leipä.

Raasta juustot.

Kokoa paistos voideltuun uunivuokaan latomalla leipäkuutioita, pekonia, pinaattipaistosta ja juustoraasteita kerroksittain.

Sekoita munamaidon aineet keskenään. Kaada munamaito leipävuokaan ja anna imeytyä vähintään puoli tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on ruskistunut.

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (170 g) pekonia
100
g
tuoretta pinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
1
(300 g) vaalea leipä
100
g
gruyère-juustoa
75
g
parmesaania
Munamaito
5
dl
maitoa
6
munaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Tiesitkö, että mikroa ei ole pakko jynssätä, jotta töhnät saa haihtumaan?

Kodin Kuvalehden ruokakuvauksissa ollut ysiluokkalainen tet-harjoittelija Antton kertoi mikron putsaukseen laittamattoman vinkin.

Lämmitä vedellä täytettyä laakeaa kulhoa mikrossa seitsemän minuuttia. Vesihöyry pehmittää pinttyneet tahrat, ja ne voi vain pyyhkäistä pois.

Kannattaa kokeilla!

Vinkki on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2016.

Pastan keittämisessä tärkeintä on iso kattila, jossa on runsaasti vettä. Jos kattila on liian pieni ja vettä liian vähän, tarttuu pasta ikäväksi möykyksi.

Pastan keittämisen nyrkkisääntö on, että keitinvettä tulisi olla litra annosta kohti. Neljän hengen pasta-annokseen tulee siis vettä 4 litraa.

Suola lisätään vasta kiehuvaan veteen. 

Öljy jakaa mielipiteet

Yhden koulukunnan mukaan öljyä ei kannata lisätä keitinveteen, sillä se tekee pastan pinnan liukkaaksi ja kastike tarttuu huonosti pastaan kiinni. Toiset taas sanovat, että valmiin pastan sekaan voi lorauttaa tilkan hyvää oliiviöljyä, jolloin pasta ei tartu, mutta saa hyvää makua öljystä.

Kuivapasta vaatii purutuntuman, tuorepasta saa olla pehmeää

Kuivapastan keittämisessä kannattaa olla tarkka ja noudattaa pussin keitto-ohjetta. Pastan pitää jäädä pureskeltavaksi eli kypsyysaste on al dente.

Tuorepasta sen sijaan keitetään täysin pehmeäksi, mutta ei sitäkään pidä kypsentää muusiksi.

Pasta ei odota

Keitä pasta juuri ennen tarjoilua. Se ei pidä odottelusta.