Kun järjestät juhlia kotona, buffetpöytä pitää usein rakentaa niukassa tilassa. Juhlissa, joissa vieraita tiputtelee päivän mittaan, on pöytään saatava sekä suolaiset että makeat tarjottavat. Näin se onnistuu:

1. Aseta pöytä seinän tai ikkunan viereen, sellaiseen paikkaan jossa kulku on mahdollisimman avoin, esimerkiksi keittiön tai ruokailutilan ikkunan eteen.

2. Kata pöydän toiseen päähän lautaset, aterimet ja lautasliinat suolaisille ruuille. Kääri aterimet lautasliinoihin, jolloin ne vievät vähän tilaa ja ne on helppo ottaa.

3. Kata toiseen päähän lautaset makeille tarjottaville.

4. Asettele suolaiseen päähän korkeille vadeille seinän puolelle annospaloina tarjottavat ruokalajit, joita on helppo ottaa taaempaakin. Kata etuosaan leikattavat ruokalajit ja salaatit, joita ruokailijan on helpompi ottaa edestä.

5. Kata kakku makeaan päähän etualalle, josta sitä on helppo leikata. Sen taakse voit asetella jälleen jalallisiin ja myös mataliin vateihin muut makeat.

6. Jos koristelet tarjoilupöytää kukilla, aseta ne pöydän keskiosaan taakse.

7. Kata kahvikupit, juomalasit ja juomat sivupöydälle.

Katso täältä vinkit perinteisen kylmiä ja lämpimiä ruokia sisältävän buffetin kattamiseen. 

Vinkkejä!

* Tarjottavien asetteleminen eri tasoisille astioille tekee pöydästä näyttävän. Jos sinulla ei ole jalallisia vateja, korkeita tarjoiluratkaisuja voi rakentaa myös itse. Aseta kauniin pyöreän kulhon nurinpäin pöydälle ja nosta sen päälle lautanen. Varmista kuitenkin itse rakennettujen jalallisten vatien kestävyys. Voit myös asettaa pöytäliinan alle korokkeita, verhoilla ne liinalla ja nostaa vateja korokkeille.

* Pidä ruuat viileänä: Laita pöytäliinan päälle kylmäkalleja ja niiden päälle toinen, pieni liina. Viileänä pidettävät ruuat nostetaan astioissaan tämän asetelman päälle. Kaunista viilennystä saat, kun laitat jääpaloja laakeaan, isoon astiaan ja nostat tarjoiluvadin jääpala-astian päälle.

* Todella ahtaassa tilassa ja rennossa juhlassa buffetin kattamista voi harkita keittiön työtasolle. Jos sinulla on keraaminen liesitaso, voit nostaa lämpimiä ruokia sen päälle ja pitää ne aivan pienellä teholla lämpiminä.

Tulosta pöytäkartta!

Lataa alla olevasta linkistä tulostettava pöytäkartta avuksi

Ei ole samantekevää, missä järjestyksessä hampurilainen kannattaa lautaselle kasata. Kun noudatat tätä kaavaa, saat helposti haukattavan ja joka puraisulla mahtavalta maistuvan burgerin.

  1. Ota lautaselle ensin sämpylän alapuoli. Paahda sämpylät, jolloin hampurilaisesta tulee rapea eivätkä kastikkeet imeydy pohjaan niin helposti.
  2. Asettele sämpylälle salaatti. Se suojaa sämpylää pihvin ja kastikkeiden kosteudelta eikä sämpylä muutu mössöksi.
  3. Nosta pihvi paikalleen ja pihvin päälle juusto. Juusto sulaa herkullisesti kuuman pihvin päällä.
  4. Sulanut juusto liimaa kätevästi seuraavaan kerrokseen tomaatin ja sipulin.
  5. Maukas kastike tulee lopuksi kaiken päälle ja se myös liimaa sämpylän yläpuolikkaan paikoilleen.

Kuvan mehevän pekoni-gorgonzolaburgerin, avokado-kanahampurilaisen, portobello-vuohenjuustoburgerin ja mahtavien lisukkeiden ohjeet löydät lehdestä KK11/2017.

Suklaa maistuu lähes jokaiselle, mutta tätä et ehkä herkustasi tiennyt.

1. Suomalainen syö suklaata noin seitsemän kiloa vuodessa.

2. Tarkista suklaapaketista: jos suklaa on tehty Trinitario- tai Criollo-nimisistä pavuista, se on superlaadukasta.

3. Kurkuma on muotia. Vuoden trendikkäin mauste on myös suklaamakujen kärjessä.

4. Japanissa muotisuklaa maustetaan wasabilla, misolla ja soijakastikkeella. Haluaisitko maistaa?

5. Fazerin Sinisen valmistukseen kuluu vuodessa 20 miljoonaa litraa maitoa.

6. Ghana ja Norsunluurannikko tuottavat yli 60 prosenttia maailman kaakaosta.

7. Venezuela on suklaan Champagne. Sieltä tulevat laadukkaimmat kaakaopavut.

8. Maailmaa kohauttanut tuhti jälkiruoka, friteerattu Mars-patukka sisältää lähes 1000 kaloria.

9. Suklaa säilyy parhaiten 16-20 asteen lämmössä. Älä siis pidä sitä jääkaapissa.

10. Raakasuklaata voi tehdä näin yksinkertaisesti: sekoita raakakaakaojauhetta ja hunajaa sulatettuun kaakaovoihin sekä kookosöljyyn.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2016.

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa

Lue Kodin Kuvalehden Ihanat juhlat -uutuus ja voit keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää: hyvä syötävä ja hauska seura. Näillä resepteillä juhlaruuat taatusti maistuvat.

Upea uutuustuote Ihanat juhlat tarjoaa kaiken tämän:

  • Kaikki juhlapöydän tarjoilut: suolaiset ja makeat piiraat, voileipäkakut, pikkuleivät, upeat täytekakut sekä juhlajuomat.
  • Täydellisen buffetin kattausvinkit sekä herkulliset menukokonaisuudet.
  • Aikataulu ja vinkit, joiden avulla juhlajärjestelyt menevät nappiin ja sankarikin ehtii nauttia.
  • Lahjaksi kauniit menukortit ja kyltit erityisruokavalioista.

Ihanat juhlat on myynnissä Lehtipisteissä 14.6. saakka. Osta omasi hintaan 5,90 e.