Paistinpannu on niin tärkeä ruuanlaittoväline, että sen valintaan kannattaa perehtyä kunnolla.

Miten tunnistan hyvän pannun?
Siinä on paksu pohja, joka johtaa lämpöä tasaisesti ja pitää lämmön pitkään. Paksu pohja ei myöskään väänny yhtä herkästi kuin ohut, joten pannu pysyy tukevasti liesitasossa kiinni. Jos hankit vain yhden pannun, osta paksupohjainen.

Onko ohutpohjaisella mitään virkaa?
Lettujen ja munakkaiden paistamisessa ohuesta pohjasta ei ole haittaa, koska ruokia ei kuumenneta kovalla lämmöllä.

Suoralaitainen kasari vai loivareunainen paistinpannu?
Makuasia ja tottumiskysymys.

Onko koolla merkitystä?
Pieniä annoksia kokkaavalle riittää luonnollisesti pienempikin. Kovin pieni pannu on usein epäkäytännöllinen, ruoka valuu herkästi laitojen yli.

Harkitsen induktioliettä. Menevätkö vanhat pannut vaihtoon?
Kokeile magneetilla. Jos se napsahtaa vanhan paistinpannusi pohjaan kiinni, astia toimii myös induktioliedellä.

Pärjääkö yhdellä paistinpannulla?
Yhdellä hyvällä pärjää pitkälle. Toisaalta kahden kanssa on käytännöllistä: toinen voi olla matalareunainen, korkeita lämpötiloja kestävä pannu, jota käytät paistamiseen ja ruskistamiseen. Toisessa, suuremmassa ja korkeareunaisessa, kannellisessa paistokasarissa on helppo hauduttaa ruokia.

Pannuni kolhiintuvat helposti ahtaassa kattilakaapissa. Vinkkejä?
Jos säilytät pannujasi päällekkäin, laita niiden väliin pari arkkia talouspaperia naarmuuntumisen estämiseksi.

Millaisessa pannussa paistuvat parhaat pihvit?
Valurautapannussa, sillä se kestää kovan kuumennuksen.

Onko painava pannu parempi kuin kevyt?
Painolla ei ole juurikaan merkitystä. Yksi tykkää painavasta valurautapannusta,
toinen tarttuu kevyeen, laadukkaasti pinnoitetuun pannuun. Hyviä valintoja
molemmat.

Mistä pannujen isot hintaerot johtuvat?
Materiaali vaikuttaa hintaan eniten. Myös valmistusmaalla on merkitystä, ja merkkipannuissa on yleensä ainakin pieni ”brändilisä”.

Voiko valurautapannua käyttää enää muilla liesillä, jos sitä on käyttänyt avotulella tai kaasuliedellä?
Voi. Vain induktiolieden kanssa voi tulla ongelmia, sillä avotulella tummuneet pannun pohja ja pinta saattavat lämmetä aiempaa huonommin.

Minkälainen on hyvä kahva?
Paras kahva on niitattu pannuun kiinni, sillä se ei kuumene yhtä herkästi kuin pannuun kiinni valettu. Liesityyppi ratkaisee, kuinka paljon kahva kuumenee. Induktioliedellä kahva tuskin edes lämpenee. Teräskahva kestää myös uuninlämmön.

Mitä materiaalia pinnoitteet ovat?
Teflon on tunnetuin ja arkikielessä yleisnimi tarttumattomalle pinnoitteelle. Teflon on rekisteröity muoviyhdistelmä, jonka kemian alaan kuuluva yritys DuPont keksi jo 1938. Useimmat tarttumattomat pinnoitteet ovat teflonin kanssa samaa PTFE-materiaalia, niillä on vain eri nimiä. Esimerkiksi Swiss Diamondia on vahvistettu timanttikitein, jotka lisäävät pinnan kestävyyttä ja johtavat hyvin lämpöä. Titaanilla vahvistettu SuperPlus -muovipinnoite on kestävämpi kuin teflon, mutta ei siedä yhtä hyvin kuumuutta kuin valurauta. Myös keraaminen pinnoite kestää korkeita lämpötiloja melko hyvin.

Kestävätkö pannut metallisia työvälineitä?
Se pitää tarkistaa jokaisen pannun kohdalla erikseen. Pinnoitetuilla pannuilla on turha ottaa riskiä, vaan kannattaa aina käyttää puisia tai muovisia lastoja.

Onko teflonpinnoitteissa merkittäviä eroja?
Teflonpinnoitteita on viittä eri paksuusluokkaa, ja niissä on huomattavia eroja. Markettien peruspannuissa on yleensä Classic- tai Extrapinnoite. Select on hiukan paksumpi, seuraavaksi tulee Platinum. Parhaissa pannuissa on Platinum Plus tai Platinum Pro -pinnoite.

Miten pinnoitetun pannun ikää voi lisätä?
Älä säilytä ruokaa pannussa pitkään. Käytä muovisia tai puisia lastoja. Pese pannu käsin. Vaikka uusissa pannuissa voi olla merkintä konepesun kestävyydestä, sitä ei suositella. Konepesu lyhentää pannun käyttöikää huomattavasti. Älä kuumenna pannua tyhjänä, sillä se aiheuttaa pinnalle värimuutoksia. Jos haluat lisätä ruuan vasta kuumalle pannulle, laita aluksi pohjalle tilkka vettä ja kaada se pois, kun pannu on kuuma. Laita myös rasva pannulle heti.

Saako ulkoreunoille tai pohjaan kiinni palanutta rasvalikaa pois millään konstilla?
Kunnolla kiinni palanutta ja paikalleen pinttynyttä ruokaa ei saa irti oikein millään. Siksi pannu kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Erityisen tärkeää tämä on keraamisen pannun kanssa: jos pohjaan palanutta kohtaa ei puhdista hyvin, kaikki paistettava jää jatkossa siihen kiinni. Pinnoitetut pannut eivät kestä kovaa
puhdistusta. Pohjaan palanut ja pinttynyt ruoka lähtee parhaiten liottamalla pannua lämpimässä vedessä, jossa on noin 1 dl pyykin- tai astianpesujauhetta/
1 litra vettä. Pannussa voi myös keittää pesujauhe-vesiseosta ja puhdistaa astiaa varovasti sen jälkeen. Keittiötarvikeliikkeistä voi kysellä Lady Jane -nimistä puhdistussientä, joka on hellävarainen pinnoituksille.

Onko rikkoitunut teflonpinnoite vaaraksi terveydelle? Voivatko teflonhituset aiheuttaa syöpää?
Nykytiedon mukaan teflon ei aiheuta syöpää eikä ole muutenkaan terveydelle haitallista. Teflon kulkee ruuansulatuskanavan läpi imeytymättä elimistöön. Jos teflon ylikuumenee, saattavat pinnan teflonpolymeerit höyrystyä. On tapauksia, joissa höyryt ovat aiheuttaneet ihmisille flunssan kaltaisia oireita. Höyrystyäkseen teflonpinnan lämpötilan pitää nousta huomattavasti ruuanvalmistuslämpötiloja korkeammaksi. Toinen asia on, että ajatus teflonhippusista ruuan joukossa ei ole järin miellyttävä.

Joskus tarttumattomalla pinnoitteella varustettuun pannuun ruoka jää kiinni jo muutaman viikon käytön jälkeen. Miksi?
Pinnoite ei aina takaa, että rasvaa ei tarvitsisi käyttää, sillä pinnoitteen laatu ja paksuus vaihtelevat. Moni pinnoite kuluu melko nopeasti ja rasvaa tarvitaan. Jos pinnoitetun pannun pesee aina vain kevyesti pelkällä vedellä käytön jälkeen, pannu ei pysy riittävän puhtaana ja ruoka jää siihen helposti kiinni. Ruuan tarttuminen voi johtua myös pannun ja paistettavan raaka-aineen liian suuresta lämpötilaerosta.

Kanafileet tarttuvat herkästi pannuun. Onko siihen joku syy?
Valkuaispitoiset aineet, kuten liha, kananmunat ja maito, tarttuvat herkästi pohjaan, jos ne laittaa kylmälle pannulle. Muista myös pyyhkiä marinadi pois pinnalta.

Terveyttä koskeviin kysymyksiin vastasi johtava tutkija Hannu Kiviranta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Erilaisten materiaalinen eroista kertoi Jonna Dammert-Saikku keittiötarvikeliike Chez Mariuksesta.

Riiassa syöt hyvin ja edullisesti. Mikä parasta, lennot Riikaan saa alle satasella, ja matka kestää vajaan tunnin.

1. Hurmioidu hallissa

Kun merkkaat pakolliset nähtävyydet karttaan, aloita Riian kauppahallista. Viidestä hallista muodostuneessa upeassa kokonaisuudessa on 30 000 myyntipaikkaa. Negyu iela 7

2. Herkuttele paahtimossa

Jos pidät hyvästä kahvista, lounaspaikkojen ykkönen on kahvipaahtimo-ravintola Rocket Bean Roastery hipsterikadulla. Neljän ruokalajin huippuherkullinen lounas maksaa 23 euroa. Miera iela 29

3. Shoppaile torilla

Aidoimmat tuliaiset löydät lauantaisin maatilatorilta. Osta ainakin paikallista siideriä, raakakarkkeja ja leivonnaisia. Kalnciema iela 35

4. Kilistele kattojen yllä

Riga balsam on latvialainen alkoholijuoma, jota on pakko maistaa kerran. Nauti se cocktailina (8 e) Skyline Barissa ja ihaile vanhaa kaupunkia tornihotellin ylimmästä kerroksesta. Radisson Blu Hotel, Elizabetes iela 55

5. Ihastu illallisella

Riian kiinnostavin ravintola on "kolmen kokin" 3 Pavaru Restorans vanhassa kaupungissa. Seuraa, kuinka kokit loihtivat herkkuja avokeittiössä. Torna iela 4

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Kysyimme Kodin Kuvalehden lukijoilta, miten he puhdistavat pohjaan palaneen kattilan. Tässä koetellut konstit.

Pyykinpesuaine

 • Kattilan pohjalle jauhemaista pyykinpesuainetta ja tilkka vettä. Keitä vesi kiehuvaksi ja anna kuplia hiljaisella lämmöllä, kunnes karsta irtoaa kevyesti tiskiharjalla/puulastalla.

Tiskiaine

 • Laita kattilaan litra vettä ja pala konetiskitablettia tai lusikallinen konetiskijauhetta. Keitä, harjaa ja lopuksi huuhtele hyvin. 
 • Keitä kattilassa vettä ja käsitiskiainetta. Hankaa tiskiharjalla karsta pois.

Liottaminen

 • Liota kattilaa yön yli tai niin kauan kuin on tarpeen. Viimeistele tiskiharjan muoviosalla tai kaapimella.
 • Liota kattilaa ja pese se sitten pari kertaa tiskikoneessa.

Sooda

 • Sekoita kattilassa vettä ja muutama lusikallinen ruokasoodaa. Kiehauta, jätä likoamaan ja harjaa lika pois.
 • Tee ruokasoodasta ja vedestä tahnaa ja hankaa kattilaa sillä.
 • Kaada kide- eli kristallisoodaa jäähtyneen teräskattilan pohjalle, laske päälle kuumaa vettä ja sekoita. Liota 15 minuuttia ja tiskaa normaalisti. Kristallisoodaa saa rautakaupoista.

Sokeripala

 • Liota kattila, kaada vedet pois ja hankaa loput palaneet irti sokeripalalla.

Etikka

 • Lorauta kattilan pohjalle etikkaa. Anna liota ja harjaa karstat pois.
 • Laske jäähtyneeseen kattilaan vähän kylmää vettä ja mukillinen etikkaa. Liota vuorokausi ja harjaa lika pois.

Ihmesieni

 • Ihmesieni toimii sellaisenaan.
 • Käytä ensin jotain muuta puhdistuskonstia ja viimeistele tulos ihmesienellä.

Teräsvilla

 • Liota kattilaa ja hankaa se puhtaaksi teräsvillalla.

Hiekka

 • Vesi ja hieno hiekka puhdistavat alumiinikattilan eräretkellä.

Kalkinpoistoaine

 • Kaada teräskattilaan kalkinpoistoainetta ja loraus vettä. Anna vaikuttaa ja harjaa pois.

Tuhka

 • Liota kattilaa vedessä, johon olet sekoittanut tuhkaa. Tiskaa ja huuhtele.

Sitruunahappo

 • Keitä kattilassa sitruunahappovettä ja tiskaa normaalisti.

Puhdistustuotteita

 • Erikois-Iduna –puhdistusaine.
 • Pata Pata –saippuavilla.
 • Universal Stone –yleispuhdistusaine.

Milloin kulhoon kannattaa mitata ruokosokeria, tomusokeria tai erikoishienoa sokeria? Entä voiko leivonnassa käyttää hedelmäsokeria?

Saat tästä sokerioppaasta huimasti ideoita uusiin tapoihin makeuttaa leivonnaiset!

Ruokosokeri

Ruokosokeri on yhtä makeaa kuin tavallinen kidesokeri, joten voit korvata sillä tavallisen sokerin yksi yhteen (1 dl ruokosokeria = 1 dl kidesokeria).

Ruokosokeri antaa leivonnaiselle aromia ja hiukan enemmän väriä, mutta se ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin tavallinen kidesokeri.

Tomusokeri

Tomusokeri sopii kaikkeen leivontaan ja koristeluun. Tomusokeri vaahtoutuu yhtä hyvin kuin tavallinen taloussokeri, erityisen hyvin rasvan kanssa. 1 dl taloussokeria vastaa 1 ½ dl tomusokeria.

Ruokotomusokeri on sokeriruo'osta valmistettua, hienoksi jauhettua ruokosokeria. Ruokotomusokeria käytetään kuorrutteisiin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin tomusokerin tapaan. Ruokotomusokeri antaa kuorrutteelle kauniin kullanruskean värin ja paahteisen maun.

Erikoishieno sokeri

Erikoishieno sokeri on korkealaatuista ja pienikiteisempää kuin taloussokeri. Erikoishieno sokeri sopii erityisesti vaahdotettaviin ja vatkattaviin taikinoihin, marenkeihin ja kermavaahtoon. Pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa, joten vaahtojen tilavuus kasvaa ja lopputulos on kuohkea.

Erikoishieno sokeri sopii siroteltavaksi munkkien tai marjojen päälle.

Hedelmäsokeri

Hedelmäsokeri ei vaahtoudu kananmunien kanssa yhtä hyvin kuin kidesokeri. Voit parantaa leivonnaisten kuohkeutta vaahdottamalla valkuaiset erikseen ja keltuaiset erikseen sokerin kanssa.

Tavallisen kidesokerin voi korvata leivonnassa hedelmäsokerilla. Käytä hedelmäsokeria kaksi kolmasosaa sokerin määrästä ja laske uunin lämpötila 25 astetta matalammaksi kuin tavallisella sokerilla leivottaessa, sillä hedelmäsokerileivonnaiset ruskistuvat nopeammin ja herkemmin.

Muscovadosokeri

Muscovadosokerit (tumma ja vaalea) ovat hivenen kosteita ruokosokereita. Voit korvata näillä tavallisen sokerin yksi yhteen tummissa leivonnaisissa, mutta muscovado ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin kidesokeri.

Fariinisokeri

Fariinisokeri sopii makeuttajaksi tummiin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi suklaa- ja maustekakkuihin. Fariinisokeri on sisältämänsä siirapin vuoksi hiukan makeampaa kuin kidesokeri, joten voit käyttää sitä kaksi kolmasosaa kidesokerin määrästä.

Siirappi

Siirappia voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa. Siirappi sopii pipareihin, maustekakkuihin ja joululeipiin. Siirapin voi vaahdottaa, mutta vaahto on löysähköä.

½ dl siirappia vastaa yhtä desiä kidesokeria. Jos korvaat sokerin siirapissa, vähennä hiivataikinan nestemäärää ¼–½ desilitralla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voi siirapilla korvata noin kolmanneksen sokerista. Pikkuleivissä sokerin voi korvata siirapilla reilu puolet sokerista.

Vaalea siirappi on tummaa miedompi, mutta sopii leivontaan. Vaalea siirappi säilyttää kakun vaaleuden.

Hunaja

Voit korvata kidesokerin hunajalla osittain tai kokonaan. Makeudeltaan ¾ dl hunajaa vastaa yhtä desiä kidesokeria.

Koska hunaja on kosteaa, vähennä hiivataikinoiden nestemäärää ¼–½ desilitralla, jos korvaat sokerin hunajalla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voit korvata noin puolet sokerista hunajalla kakun rakenteen kärsimättä. Pikkuleivissä sokerin voi korvata hunajalla kokonaan.

Kun käytät hunajaa, laske paistolämpötilaa hieman ja pidennä paistoaikaa.

Eilisen päivän jämät ovat kiireisen arjen pelastus. Tässä neljä vinkkiä, miten ruuan saa säilymään.

1. Jäähdytä nopeasti

Jäähdytä kuuma ruoka mahdollisimman pian ja säilytä peitettynä jääkaapissa. 

2. Valitse oikea säilytysastia

Älä säilö ruokia ruostuvissa valurautapadoissa tai alumiiniastioissa, joista voi liueta alumiinia ruokaan.

3. Lämmitä kunnolla

Lämmitä ruoka seuraavanakin päivänä kiehuvan kuumaksi.

4. Kelpo ruokaa kolmenkin päivän jälkeen

Oikein jäähdytetty ja kylmässä säilytetty ruoka säilyy hyvänä 1–3 päivää.