Porkkanakakku käy vegaanille, kun teet voikreemin kookosöljystä.
Porkkanakakku käy vegaanille, kun teet voikreemin kookosöljystä.

Onko juhliisi tulossa vieraaksi kasvissyöjä, munalle allerginen tai maidon välttäjä? Leivo kakku vegaanisesti, niin se maistuu kaikille. Näillä vinkeillä onnistut.

Monitoimiraakis banaani

Vegaanisista leivonnaisista puuttuu kananmuna, joka parantaa leivonnaisten rakennetta ja mehevöittää leivonnaisia. Myös banaanilla on samat ominaisuudet. Muusaa banaania kakkutaikinaan tai käytä sitä sidosaineena vaikka kaurakekseissä.

Papuja taikinaan

Mustapavut ovat loistava mutakakun raaka-aine niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Kun pavut soseutetaan samettiseksi ja joukkoon sekoitetaan tummaa suklaata, harva maistajista arvaa, mikä raaka-aine on herkullisen leivonnaisen salaisuus. Tarkista, että myös ostamasi suklaa on vegaanista.

Munaton marenki

Mullistavimpia vegaanisen leivonnan oivalluksia on ollut purkitettujen kikherneiden liemi eli aquafaba. Kun lientä vaahdottaa sokerin kanssa, lopputulos on kuohkea munaton marenki.

Kokeile myös, kuinka kikherneliemi parantaa vegaanisen brownien rakennetta.

Kikhernejauho

Vegaanileipojan kaapista löytyy aina pussillinen kikhernejauhoa, joka on myös gluteenittoman leipojan ykköstuote. Se korvaa leivonnassa kananmunaa ja sitkoa. Kikhernejauhoilla saat aikaan vegaaniset ja gluteenittomat letut, jotka pysyvät kasassa paistettaessa. Juhlapöytään voit leipaista suolaisen piirakan sijaan vegaanisen ja gluteenittoman farinata-pannarin.

Vegaanin voikreemi

Kesäjuhlissa kakun kermakuorrute menee pöydässä seisoessaan helposti huonoksi. Siksi käytännöllisempi valinta on voikreemi. Mutta miten se tehdään vegaanisesti? Vaahdota 100 g kasvimargariinia, 200 g kookosöljyä ja 7 dl tomusokeria sähkövatkaimella kuohkeaksi. Se on siinä. Kuorrute toimii mehevän vegaanisen porkkanakakun päällä.

Korvaa kerma

Kaupan hyllyt ovat pullollaan hyviä vegaanisia ”maitotuotteita”, joista esimerkiksi Oatlyn ranskankerma on ässä. Kermavaahtoa voit valmistaa vaahtoutuvien kaurakermojen lisäksi myös kylmästä kookoskermasta, joskin rakenteesta tulee jonkin verran tavallista kermavaahtoa tanakampi.

Valitse raaka-kakku

Ilman mitään miettimistä pääset, kun valitset raakakakun. Ne ovat aina vegaanisia (joskin sallivimmat kokit saattavat joskus käyttää hunajaa), ja kaiken päälle leivonnaiset ovat gluteenittomia. Raakakakkuihin kermaisen suutuntuman tuovat liotetut cashewpähkinät.

Näpyttele maustepurkkeihin nimilaput dymolla.

20 prosenttia suomalaisista säilyttää yli viisi tai jopa kymmenen vuotta vanhoja mausteita kaapeissaan, kertoo Meiran tutkimus. Tässä viisi vinkkiä, kuinka saat maustekaapistasi parhaan hyödyn.

Näin saat pidettyä mausteet hyvässä järjestyksessä.

1. Käy mausteet läpi kerran vuodessa. Heitä pois vanhentuneet.

Kardemumma säilyy hyvänä kaksi vuotta.

2. Kokonaiset mausteet säilyvät viisi vuotta, yrtit ja jauheet kolme vuotta ja aromaattisimmat mausteet, esimerkiksi kardemumma, kaksi vuotta.

3. Älä ripottele maustetta suoraan purkista kattilaan. Purkkiin tunkeva kosteus nopeuttaa vanhentumista.

4. Paras paikka mausteille on pimeä kaappi, ei lämmin valoisa hylly lieden lähellä.

Vanhentuneesta mausteesta ei irtoa makua.

5. Ei hätää. Vanhentuneen mausteen käyttäminen ei ole haitallista, mutta makua siitä ei irtoa.

Päältä rapsakka, sisältä sulaa juustonautintoa.

Vohvelirauta taipuu myös voileipägrilliksi.

Ennen kuin vohvelirauta hautautuu kesän jäljiltä kaapin perälle, valjasta se koululaisten käyttöön. Kapistuksesta saa mainion voileipägrillin, jolla voi paistaa rapeita ja hauskasti kuvioituja kerrosleipiä välipalaksi.

Sipaisu pestoa, viipale kinkkua, juustoa ja tomaattia.

Varaa kotiin ohuita, pehmeitä paahtoleipiä ja väliin täytteitä. Sipaisu pestoa, viipale kinkkua, juustoa ja tomaattia, toinen leipä kanneksi ja raudan väliin paistumaan. Täytetty paahtis on valmis parissa minuutissa.

Herkkuvinkki: mahtavat pullapaahtikset saat sivelemällä pitkoviipaleen maapähkinävoilla ja laittamalla toisen kanneksi.