KK:n videosarjassa testataan YouTuben suosittuja niksejä.

Kodin Kuvalehden toimitus on ihaillut YouTubessa olevia videoita, joilla näytetään uskomattomia temppuja arkisten asioiden hoitamiseen. Päätimme kokeilla itse, toimivatko niksit oikeasti ja onnistuvatko ne tavalliselta tumpelolta.

Kodinkuvalehti.fi-sivuilla julkaistaan tänä keväänä seitsemän videota, joissa testaamme keittiöhommissa käyttökelpoisia niksejä.

Ensimmäisen esikuvana oli tämä video, jossa keitetty kananmuna saadaan pienellä ravistelulla pudottamaan kuorensa yhtenä kappaleena. Kuulostaa hyvältä, sillä tällähän välttäisi kuoren nyppimisen irti pieninä paloina. Mutta mahtaako oikeasti onnistua?

Säilytätkö avattua pähkinäpussia jääkaapissa? Kannattaisi. Ota sen sijaan hunaja pois.

1. Sipuli

Sipulia ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se vettyy ja homehtuu. Sama pätee valkosipuliin

Pilkotun sipulin voit säilyttää suljetussa pussissa jääkaapin vihanneshyllyssä. Sulje pussi tiukasti, sillä tuoreen sipulin tuoksu tarttuu helposti muihin ruokiin.

2. Peruna

Paras säilytyspaikka perunalle on kellari tai kylmäkaappi. Jääkaapissa peruna pilaantuu herkästi.

Huoneenlämmössä ja valoisassakaan peruna ei viihdy, sillä silloin se alkaa itää, muuttua vihreäksi ja siihen kehittyy pahanmakuista solaniinia. Jos kylmäkaappia tai kellaria ei ole, kannattaa tehdä kompromissi ja laittaa perunat jääkaapin vihanneslaatikkoon - ei koskaan jääkaapin tavalliselle hyllylle. Vihanneslaatikossa lämpötila on hiukan alhaisempi kuin jääkaapin muilla hyllyillä.

3. Hedelmät

Hedelmät kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaappiin ne on syytä laittaa vain silloin, kun haluaa, että niiden kypsyminen hidastuu.

Jos siis ostat jättinipun banaaneja etkä jaksakaan syödä kaikkea, laita osa jääkaapin vihanneslaatikkoon odottelemaan.

4. Pähkinät

Jos avaat pähkinäpussin, säilytä sitä jääkaapissa. Pähkinät sisältävät rasvaa, joka härskiintyy huoneenlämmössä.

5. Tomaatit

Oletko huomannut, että tomaatti maistuu paremmalta huoneenlämpöisenä kuin jääkylmänä? Jos et, testaa. Maku on hyvä syy säilyttää tomaatteja huoneenlämmössä.

Tomaatit pärjäävät kuitenkin myös jääkaapin vihanneslaatikossa. Jos ostat kilon tomaatteja etkä aio syödä kaikkia lähipäivinä, laita osa vihanneslaatikkoon. Siellä tomaatit kypsyvät hitaammin kuin keittiön pöydällä.

6. Yrtit

Ruukkuyrtit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten vesiastiassa. Jääkaapissa ne nahistuvat.

7. Leipä

Leipä ja jääkaappi eivät sovi yhteen. Jääkaapissa leivän maku vanhenee tai se homehtuu.

8. Oliiviöljy

Oliiviöljy kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se jähmettyy ja saostuu. Pilalle se ei kuitenkaan mene, vaan huoneenlämpö pehmentää sen jälleen käyttökelpoiseksi.

9. Hunaja

Hunaja pois jääkaapista! Etenkin juokseva hunaja paksuuntuu ja kiteytyy kylmässä käyttökelvottomaksi.

10. Rypsiöljy

Rypsiöljy pärjää huoneenlämmössäkin. Jääkaappiin sen voi laittaa huvikseen, jos on tilaa.

11. Ketsuppi 

Ketsupissa ja sinapissa on niin paljon säilöntäaineita, että ne säilyvät mainiosti huoneenlämmössäkin. Jääkaappia ne eivät kaipaa, mutta eivät ne siellä pilallekaan mene.

12. Avokado

Avokadot ovat ostettaessa useimmiten raakoja ja kovia. Ne kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten hedelmäkorin vieressä. Hedelmistä erittyy etyleeniä, joka nopeuttaa avokadon kypsymistä.

13. Kananmunat

Kananmunat kannattaa laittaa ehdottomasti jääkaappiin. Fiksuinta on säilyttää ne myyntipakkauksessaan, sillä se estää kosteuden haihtumista ja vieraiden hajujen tarttumista. Erityisen herkästi kananmuniin tarttuvat sipulin, purjon, tillin, meetvurstin ja hedelmien tuoksut. 

Asiantuntijana Marttaliiton kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

 

Talvi ei estä retkeilyä. Nuotiolla lämmitetyt eväät maistuvat aivan gurmeelta. Tässä tärkeimmät vinkit talviretkeilyyn.

Pukeudu kerroksittain

Varaa reppuun tilaa, jotta voit vähentää ja lisätä vaatteita. Kun pysähdyt tauolle, pue esimerkiksi fleecepusero takin alle. Varaa ohuet hanskat tai sormikkaat paksumpien käsineiden alle, jotta kädet eivät palellu, kun riisut paksummat hanskat. 

Esivalmistele

Esivalmistele ruoka kotona ja tee loput luonnossa. Siten saat perillä hyvää ruokaa näppärästi. Vastapaistettu lohi tai juuri käristetty poro maistuu paremmalta, kuin pelkästään repussa kulkenut. Kotona paistetut ja folioon käärityt uunibataatit tai -perunat pysyvät lämpiminä jopa pari tuntia. 

Käytä nuotiopaikkoja

Tulenteko vaatii maanomistajan luvan, joten sytytä nuotio vain sille tarkoitettuun paikkaan. Kaasukeitintä, trangiaa ja risukeitintä saa käyttää missä vain, mutta varovaisuus on tärkeää.

Kuivattu poblano eli ancho on rantautumassa Suomeen.

Ei anjovis vaan ancho. Trendikkäiden savugrillaajien suosikkichiliä kannattaa hankkia nyt kotiin. Kuivattu ancho-chili on melko mietoa ja makeaa, ja sitä voi ripauttaa jopa valmiin ruuan päälle.

Kokeile ancho-maustevoita grilliruuan kanssa!

Maustepurkin löydät isosta ruokakaupasta Santa Marian hyllystä.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta.

Terveellisyys on yhä voimistuva megatrendi. Terveellisin ruoka kerätään luonnosta, ja villiyrttien keräilystä innostuneet noukkivat koreihinsa yhä useampia lajeja. Viime vuonna nokkosta alkoi saada kaupasta ruukussa ja koivunlehtiä sekä voikukkaa kuivattuina.

Tulevan kevään trendikkäimmäksi villiyrtiksi veikataan Ruotsin mallin mukaisesti litulaukkaa. Länsinaapurissa sitä saa jo ruukkuyrttinä.