Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt, salaattilingosta samppanjavispilään? Uudessa Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme turhakkeille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa!

Viime syksynä sain teeherätyksen. Ajattelin, että kupillinen teetä aamulla tekee arjestani levollisemman kuin kiiressä ryystetty kahvi. Ostin teepallon. Itse asiassa toisenkin. Ja sihdin. Erilaisia välineitä levollisuuteni tekemiseen. Mutta: palasin jo marraskuussa kahvinjuojaksi ja pallot jäivät laatikkoon.

Kunnes koitti kuivakakkuaika, vähän ennen joulua. Nappasin teepallon täyteen tomusokeria ja sirottelin kakkujen päälle huurteen sillä - kätevää! Pari muutakin käyttötarkoitusta kehittelin.

Teepallon kolme käyttötapaa

1. Tomusokerin sirottaja

Koppaa palloon sokeri ja varistele koristeeksi.

Sokeri pysyy melko hyvin pallon sisällä tymäkän koostumuksensa ansiosta.

Pienellä pallolla on helppo sihdata.

2. Soppamaustin

Laita palloon pippurit tai voimakkaat yrtit, sellaiset mausteet, joista et halua suuhun keittoa lusikoidessasi tai jotka pitäisi nostella keitosta pois.

Mausteet antavat makunsa, mutta saat ne siististi pois, kun soppa on valmis.

3. Kaakaosihti

Kauhaise pallon sisään kaakaota ja laita mukiin lämpimään maitoon. Kun huljuttelet sihtiä maidossa, saat tasaista ja kuohkeaa kaakaota ilman klönttejä!

Mihin teepalloa voisi käyttää? Kerro ideasi!

 

Suklaa maistuu lähes jokaiselle, mutta tätä et ehkä herkustasi tiennyt.

1. Suomalainen syö suklaata noin seitsemän kiloa vuodessa.

2. Tarkista suklaapaketista: jos suklaa on tehty Trinitario- tai Criollo-nimisistä pavuista, se on superlaadukasta.

3. Kurkuma on muotia. Vuoden trendikkäin mauste on myös suklaamakujen kärjessä.

4. Japanissa muotisuklaa maustetaan wasabilla, misolla ja soijakastikkeella. Haluaisitko maistaa?

5. Fazerin Sinisen valmistukseen kuluu vuodessa 20 miljoonaa litraa maitoa.

6. Ghana ja Norsunluurannikko tuottavat yli 60 prosenttia maailman kaakaosta.

7. Venezuela on suklaan Champagne. Sieltä tulevat laadukkaimmat kaakaopavut.

8. Maailmaa kohauttanut tuhti jälkiruoka, friteerattu Mars-patukka sisältää lähes 1000 kaloria.

9. Suklaa säilyy parhaiten 16-20 asteen lämmössä. Älä siis pidä sitä jääkaapissa.

10. Raakasuklaata voi tehdä näin yksinkertaisesti: sekoita raakakaakaojauhetta ja hunajaa sulatettuun kaakaovoihin sekä kookosöljyyn.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2016.

Juhlavaan kattaukseen ei tarvita täydellistä serviisiä. Eripariset astiat ja ripaus luovuutta riittävät hyvin.

Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.
Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.

Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.
Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.

Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.
Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.

Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.
Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.

Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.
Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.

Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.
Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.

Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.
Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.

Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.
Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.

Onko juhliisi tulossa vieraaksi kasvissyöjä, munalle allerginen tai maidon välttäjä? Leivo kakku vegaanisesti, niin se maistuu kaikille. Näillä vinkeillä onnistut.

Monitoimiraakis banaani

Vegaanisista leivonnaisista puuttuu kananmuna, joka parantaa leivonnaisten rakennetta ja mehevöittää leivonnaisia. Myös banaanilla on samat ominaisuudet. Muusaa banaania kakkutaikinaan tai käytä sitä sidosaineena vaikka kaurakekseissä.

Papuja taikinaan

Mustapavut ovat loistava mutakakun raaka-aine niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Kun pavut soseutetaan samettiseksi ja joukkoon sekoitetaan tummaa suklaata, harva maistajista arvaa, mikä raaka-aine on herkullisen leivonnaisen salaisuus. Tarkista, että myös ostamasi suklaa on vegaanista.

Munaton marenki

Mullistavimpia vegaanisen leivonnan oivalluksia on ollut purkitettujen kikherneiden liemi eli aquafaba. Kun lientä vaahdottaa sokerin kanssa, lopputulos on kuohkea munaton marenki.

Kokeile myös, kuinka kikherneliemi parantaa vegaanisen brownien rakennetta.

Kikhernejauho

Vegaanileipojan kaapista löytyy aina pussillinen kikhernejauhoa, joka on myös gluteenittoman leipojan ykköstuote. Se korvaa leivonnassa kananmunaa ja sitkoa. Kikhernejauhoilla saat aikaan vegaaniset ja gluteenittomat letut, jotka pysyvät kasassa paistettaessa. Juhlapöytään voit leipaista suolaisen piirakan sijaan vegaanisen ja gluteenittoman farinata-pannarin.

Vegaanin voikreemi

Kesäjuhlissa kakun kermakuorrute menee pöydässä seisoessaan helposti huonoksi. Siksi käytännöllisempi valinta on voikreemi. Mutta miten se tehdään vegaanisesti? Vaahdota 100 g kasvimargariinia, 200 g kookosöljyä ja 7 dl tomusokeria sähkövatkaimella kuohkeaksi. Se on siinä. Kuorrute toimii mehevän vegaanisen porkkanakakun päällä.

Korvaa kerma

Kaupan hyllyt ovat pullollaan hyviä vegaanisia ”maitotuotteita”, joista esimerkiksi Oatlyn ranskankerma on ässä. Kermavaahtoa voit valmistaa vaahtoutuvien kaurakermojen lisäksi myös kylmästä kookoskermasta, joskin rakenteesta tulee jonkin verran tavallista kermavaahtoa tanakampi.

Valitse raaka-kakku

Ilman mitään miettimistä pääset, kun valitset raakakakun. Ne ovat aina vegaanisia (joskin sallivimmat kokit saattavat joskus käyttää hunajaa), ja kaiken päälle leivonnaiset ovat gluteenittomia. Raakakakkuihin kermaisen suutuntuman tuovat liotetut cashewpähkinät.

Teeharrastaja Birgitta Myllymäki kertoo, kuinka onnistut teen hauduttamisessa.

1. Valitse laadukas tee

Kuuntele, minkälainen olo sinulla on tänään ja valitse tee sen mukaan. Unohda pussitee ja luota irtolehtien aitoihin makuihin.

2. Keitä vesi sopivan lämpimäksi

Vältä kaatamasta kuppiin liian kuumaa vettä, jotta teestä ei tule kitkerää. Veden voi mitata siihen tarkoitetulla lämpömittarilla tai käyttää vedenkeitintä, josta lämmön saa säädettyä. Yksinkertaisin tapa on napsauttaa vedenkeitin pois päältä ennen kuin vesi alkaa kiehua.

Musta tee kestää kuumempaakin vettä, mutta vihreän ja valkoisen teen haudutuslämpötilat vaihtelevat 50–80 asteen välillä.

3. Lisää sopiva määrä teelehtiä

Lisää teelehdet siivilään, pudota se kuppiin ja peitä kupin suu pienellä kannella, jotta vesi ei viilene haudutuksen aikana. Tornin muotoinen siivilä on palloa parempi, sillä se on helppo täyttää ja putsata. Muista, ettet laita siivilään liikaa teelehtiä. Ne turpoavat nelinkertaisiksi.

4. Anna hautua

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää kolmea minuuttia. Liian pitkään haudutettu tee kitkeröityy.

5. Nauti tee rauhallisessa ympäristössä

Teehetken voi jakaa ystävien kanssa, mutta hyvä vaihtoehto on perata päivän tapahtumia yksin teekupillisen äärellä. Unohda televisio ja puhelin ja nauti teehetkestä!

Vinkki! Hyvälaatuisen vihreän, valkoisen tai oolong-teen voi hauduttaa jopa kolme kertaa.