Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt, salaattilingosta samppanjavispilään? Uudessa Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme turhakkeille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa!

Viime syksynä sain teeherätyksen. Ajattelin, että kupillinen teetä aamulla tekee arjestani levollisemman kuin kiiressä ryystetty kahvi. Ostin teepallon. Itse asiassa toisenkin. Ja sihdin. Erilaisia välineitä levollisuuteni tekemiseen. Mutta: palasin jo marraskuussa kahvinjuojaksi ja pallot jäivät laatikkoon.

Kunnes koitti kuivakakkuaika, vähän ennen joulua. Nappasin teepallon täyteen tomusokeria ja sirottelin kakkujen päälle huurteen sillä - kätevää! Pari muutakin käyttötarkoitusta kehittelin.

Teepallon kolme käyttötapaa

1. Tomusokerin sirottaja

Koppaa palloon sokeri ja varistele koristeeksi.

Sokeri pysyy melko hyvin pallon sisällä tymäkän koostumuksensa ansiosta.

Pienellä pallolla on helppo sihdata.

2. Soppamaustin

Laita palloon pippurit tai voimakkaat yrtit, sellaiset mausteet, joista et halua suuhun keittoa lusikoidessasi tai jotka pitäisi nostella keitosta pois.

Mausteet antavat makunsa, mutta saat ne siististi pois, kun soppa on valmis.

3. Kaakaosihti

Kauhaise pallon sisään kaakaota ja laita mukiin lämpimään maitoon. Kun huljuttelet sihtiä maidossa, saat tasaista ja kuohkeaa kaakaota ilman klönttejä!

Mihin teepalloa voisi käyttää? Kerro ideasi!

 

Hopea-aterimilla kelpaa ruokailla, kunhan ne on hoidettu ja puhdistettu oikein. Näillä ohjeilla hopeat pysyvät kuosissaan.

1. Muista, että hopea-aterimet eivät sovi joka aterialle.

Erityisesti rikkipitoiset ruuat altistavat hopeat tummumiselle. Sellaisia ovat muun muassa sinappi, keitetty kala, lipeäkala, kaali, kananmuna ja sipuli. Jos tarjolla on jotain näistä, harkitse toisia aterimia.

2. Pese varoen.

Älä koskaan pese hopeaesineitä tai -aterimia astianpesukoneessa. Se kuluttaa ja naarmuttaa arvokkaita esineitä turhaan. Vahvat pesuaineet voivat kuluttaa hopeoidun esineen hopeakerrosta pois.

Vanhoissa hopea-aterimissa varsi on usein hopeaa mutta teräosa terästä. Tällaisten aterimien puhdistuksessa pitää olla huolellinen, jotta terä- ja varsiosan liimaus ei irtoa.

Hopeisia ruokailuvälineitä ei myöskään kannata sitoa nipuksi kuminauhalla, sillä kumi jättää pidemmän päälle hopeaan lähtemättömät jäljet.

3. Kiillota kauniiksi

Kiillotusaineiden tuoma kiilto perustuu hankaukseen. Kiillotusaineita saa nestemäisinä, tahnoina, pulvereina, vanulappuina ja liinoina. Kaikki nämä sisältävät hienojakoista hankaavaa ainetta, synteettisiä tensidejä ja liuotteita.

Tutustu tarkasti kiillotusaineen käyttöohjeisiin ja varmista, että ostat oikeaa ainetta. Suojaa kiillotusalusta esimerkiksi sanomalehdillä ja pue suojaesiliina ja -käsineet.

Käytä kiillottamiseen puhtaita puuvillariepuja tai puuvillastrasselia. Pidä esine tiukasti itseäsi tai pöytää vasten, ja hankaa varovasti yhdensuuntaisin liikkein. Kiillota esine sen jälkeen puhtaalla rievulla, jolla hankaat sen kauttaaltaan puhtaaksi.

Pese kaikki aterimet ja tarjoiluastiat huolellisesti kiillotuksen jälkeen.

Ei ole samantekevää, missä järjestyksessä hampurilainen kannattaa lautaselle kasata. Kun noudatat tätä kaavaa, saat helposti haukattavan ja joka puraisulla mahtavalta maistuvan burgerin.

  1. Ota lautaselle ensin sämpylän alapuoli. Paahda sämpylät, jolloin hampurilaisesta tulee rapea eivätkä kastikkeet imeydy pohjaan niin helposti.
  2. Asettele sämpylälle salaatti. Se suojaa sämpylää pihvin ja kastikkeiden kosteudelta eikä sämpylä muutu mössöksi.
  3. Nosta pihvi paikalleen ja pihvin päälle juusto. Juusto sulaa herkullisesti kuuman pihvin päällä.
  4. Sulanut juusto liimaa kätevästi seuraavaan kerrokseen tomaatin ja sipulin.
  5. Maukas kastike tulee lopuksi kaiken päälle ja se myös liimaa sämpylän yläpuolikkaan paikoilleen.

Kuvan mehevän pekoni-gorgonzolaburgerin, avokado-kanahampurilaisen, portobello-vuohenjuustoburgerin ja mahtavien lisukkeiden ohjeet löydät lehdestä KK11/2017.

Suklaa maistuu lähes jokaiselle, mutta tätä et ehkä herkustasi tiennyt.

1. Suomalainen syö suklaata noin seitsemän kiloa vuodessa.

2. Tarkista suklaapaketista: jos suklaa on tehty Trinitario- tai Criollo-nimisistä pavuista, se on superlaadukasta.

3. Kurkuma on muotia. Vuoden trendikkäin mauste on myös suklaamakujen kärjessä.

4. Japanissa muotisuklaa maustetaan wasabilla, misolla ja soijakastikkeella. Haluaisitko maistaa?

5. Fazerin Sinisen valmistukseen kuluu vuodessa 20 miljoonaa litraa maitoa.

6. Ghana ja Norsunluurannikko tuottavat yli 60 prosenttia maailman kaakaosta.

7. Venezuela on suklaan Champagne. Sieltä tulevat laadukkaimmat kaakaopavut.

8. Maailmaa kohauttanut tuhti jälkiruoka, friteerattu Mars-patukka sisältää lähes 1000 kaloria.

9. Suklaa säilyy parhaiten 16-20 asteen lämmössä. Älä siis pidä sitä jääkaapissa.

10. Raakasuklaata voi tehdä näin yksinkertaisesti: sekoita raakakaakaojauhetta ja hunajaa sulatettuun kaakaovoihin sekä kookosöljyyn.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2016.

Juhlavaan kattaukseen ei tarvita täydellistä serviisiä. Eripariset astiat ja ripaus luovuutta riittävät hyvin.

Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.
Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.

Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.
Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.

Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.
Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.

Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.
Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.

Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.
Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.

Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.
Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.

Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.
Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.

Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.
Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.