Grillikoulu opettaa niksit, joilla ateriat onnistuvat aina. Opi grillauksen perusteet, epäsuoran grillauksen salat ja eri lihojen oikeat sisälämpötilat.

Oppitunti 1: Seitsemän tärkeintä sääntöä

1. Ota grillattavat raaka-aineet huoneenlämpöön 30–60 minuuttia ennen grillausta. Vältyt sitkeältä pihviltä!
2. Varaa aikaa grillin kuumentamiseen ja hiiligrilliä käytettäessä kunnon hiilloksen muodostumiseen. Tutustu huolellisesti grillisi käyttöohjeisiin.

3. Käytä marinoinnissa mieluummin pakastepussia kuin kulhoa. Pussissa marinadi on kauttaaltaan kosketuksissa raaka-aineeseen ja sitä kuluu vähemmän.
4. Aloita grillaaminen hitaimmin kypsyvistä raaka-aineista. Kypsät ruoat säilyvät lämpiminä esimerkiksi foliovuoassa grillin viileämmässä osassa.
5. Grillatun ruuan lisukkeena kannattaa suosia kylmiä ruokia, esimerkiksi runsaita, ruokaisia salaatteja. Ne voi valmistaa etukäteen.
6. Pidä grilli puhtaana. Ritilöihin kertyy helposti karstaa, mutta se on helppo poistaa kuumentamalla ja harjaamalla ritilät ennen jokaista käyttökertaa.
7. Pyyhi puhdistetut, jäähtyneet ritilät ruokaöljyyn kastetulla talouspaperilla.

Oppitunti 2: Tule hyvä hiillos

Mitä ohuempi tuhkakerros hiilten päällä on, sitä kuumempi on hiillos.
Hiillos kestää keskimäärin tunnin. Lämpötila laskee vähitellen.
Grillauksessa lämpötilaa säädetään grillin pohjassa ja kannessa olevien tuuletusventtiilien avulla. Kun ne ovat auki ja kansi kiinni, lämpötila nousee. Jos venttiilit sulkee ja kansi on kiinni, grilli sammuu.
Hiilloksen jatkaminen onnistuu lisäämällä hiiliä kuuman hiilloksen päälle. Uusien hiilten syttyminen vie noin vartin.
Voit myös lisätä hiillosta tekemällä uuden hiilloksen piippusytyttimessä. Käytä aina palamatonta alustaa.

Oppitunti 3: Epäsuora grillaus

Epäsuora grillaus sopii erityisesti suosittujen isojen lihapalojen valmistamiseen. Se tarkoittaa, että lämmönlähde ei ole suoraan raaka-aineen alla. Hiili- ja puugrillissä tämä onnistuu, kun hiillos tulee vain osaan grillausaluetta. Epäsuoraa grillausta varten hiillos tehdään niin, että grillin reuna-alueet jätetään ilman hiillosta. Isommassa pallogrillissä hiillos jaetaan kahteen osaan hiilettömän keskiosan ympärille. Joissakin grilleissä on sivulokero hiilille epäsuoraa grillausta varten. Hiilloksen paksuus vaikuttaa lämmön määrään.
Epäsuorassa grillauksessa raaka-aineen pinta grillataan ensin niin, että kuuma lämmönlähde on suoraan ruuan alla. Kun lihan pinnat ovat kiinni, siirrytään epäsuoraan kypsentämiseen grillin reunalla niin, että kuuma hiillos ei ole suoraan ruuan alapuolella. Kypsentämisen aikana grillin kupua pidetään alhaalla, jotta lämpö jakautuu mahdollisimman tasaisesti. Tällä tavalla voi pienelläkin grillillä valmistaa kookkaan lihapalan.
Paistolämpömittari on grillaajan perustyökalu. Lihan sisälämpötila kertoo, milloin pihvi tai paisti on mehevimmillään. Mekaanisella paistomittarillakin pärjää, mutta tarkka grillaaja seuraa sisälämpötilaa digitaalisella mittarilla aste asteelta. Lämpömittari laitetaan mittausta varten lihan paksuimpaan kohtaan ennen sen valmistamista.
Raaka-aineet jatkavat jälkikypsymistään grillauksen jälkeen, joten sisälämpötilan voi jättää paria astetta vaille halutun lopputuloksen. Lihan vetäyttäminen takaa mehevän lopputuloksen. Kun haluttu sisälämpötila on saavutettu, lihan annetaan levätä 10–20 minuuttia folioon käärittynä. Vetäyttämisen aikana pinta- ja sisälämpötila tasaantuvat ja lihasta tulee tasaisen kypsää.

Oppitunti 4: Suositeltavat sisälämpötilat

Porsaanliha 70 °C

Broileri 75 °C

Lohi 42 °C

Punainen liha (nauta, lammas, ankka)

 • raa'ahko 54 °C
 • medium 56-58 °C
 • medium+ 58-60 °C
 • täysin kypsä 65 °C

Lue lisää!
Näin grillaat oikein lihan, kalan ja makkaran

Riiassa syöt hyvin ja edullisesti. Mikä parasta, lennot Riikaan saa alle satasella, ja matka kestää vajaan tunnin.

1. Hurmioidu hallissa

Kun merkkaat pakolliset nähtävyydet karttaan, aloita Riian kauppahallista. Viidestä hallista muodostuneessa upeassa kokonaisuudessa on 30 000 myyntipaikkaa. Negyu iela 7

2. Herkuttele paahtimossa

Jos pidät hyvästä kahvista, lounaspaikkojen ykkönen on kahvipaahtimo-ravintola Rocket Bean Roastery hipsterikadulla. Neljän ruokalajin huippuherkullinen lounas maksaa 23 euroa. Miera iela 29

3. Shoppaile torilla

Aidoimmat tuliaiset löydät lauantaisin maatilatorilta. Osta ainakin paikallista siideriä, raakakarkkeja ja leivonnaisia. Kalnciema iela 35

4. Kilistele kattojen yllä

Riga balsam on latvialainen alkoholijuoma, jota on pakko maistaa kerran. Nauti se cocktailina (8 e) Skyline Barissa ja ihaile vanhaa kaupunkia tornihotellin ylimmästä kerroksesta. Radisson Blu Hotel, Elizabetes iela 55

5. Ihastu illallisella

Riian kiinnostavin ravintola on "kolmen kokin" 3 Pavaru Restorans vanhassa kaupungissa. Seuraa, kuinka kokit loihtivat herkkuja avokeittiössä. Torna iela 4

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Kysyimme Kodin Kuvalehden lukijoilta, miten he puhdistavat pohjaan palaneen kattilan. Tässä koetellut konstit.

Pyykinpesuaine

 • Kattilan pohjalle jauhemaista pyykinpesuainetta ja tilkka vettä. Keitä vesi kiehuvaksi ja anna kuplia hiljaisella lämmöllä, kunnes karsta irtoaa kevyesti tiskiharjalla/puulastalla.

Tiskiaine

 • Laita kattilaan litra vettä ja pala konetiskitablettia tai lusikallinen konetiskijauhetta. Keitä, harjaa ja lopuksi huuhtele hyvin. 
 • Keitä kattilassa vettä ja käsitiskiainetta. Hankaa tiskiharjalla karsta pois.

Liottaminen

 • Liota kattilaa yön yli tai niin kauan kuin on tarpeen. Viimeistele tiskiharjan muoviosalla tai kaapimella.
 • Liota kattilaa ja pese se sitten pari kertaa tiskikoneessa.

Sooda

 • Sekoita kattilassa vettä ja muutama lusikallinen ruokasoodaa. Kiehauta, jätä likoamaan ja harjaa lika pois.
 • Tee ruokasoodasta ja vedestä tahnaa ja hankaa kattilaa sillä.
 • Kaada kide- eli kristallisoodaa jäähtyneen teräskattilan pohjalle, laske päälle kuumaa vettä ja sekoita. Liota 15 minuuttia ja tiskaa normaalisti. Kristallisoodaa saa rautakaupoista.

Sokeripala

 • Liota kattila, kaada vedet pois ja hankaa loput palaneet irti sokeripalalla.

Etikka

 • Lorauta kattilan pohjalle etikkaa. Anna liota ja harjaa karstat pois.
 • Laske jäähtyneeseen kattilaan vähän kylmää vettä ja mukillinen etikkaa. Liota vuorokausi ja harjaa lika pois.

Ihmesieni

 • Ihmesieni toimii sellaisenaan.
 • Käytä ensin jotain muuta puhdistuskonstia ja viimeistele tulos ihmesienellä.

Teräsvilla

 • Liota kattilaa ja hankaa se puhtaaksi teräsvillalla.

Hiekka

 • Vesi ja hieno hiekka puhdistavat alumiinikattilan eräretkellä.

Kalkinpoistoaine

 • Kaada teräskattilaan kalkinpoistoainetta ja loraus vettä. Anna vaikuttaa ja harjaa pois.

Tuhka

 • Liota kattilaa vedessä, johon olet sekoittanut tuhkaa. Tiskaa ja huuhtele.

Sitruunahappo

 • Keitä kattilassa sitruunahappovettä ja tiskaa normaalisti.

Puhdistustuotteita

 • Erikois-Iduna –puhdistusaine.
 • Pata Pata –saippuavilla.
 • Universal Stone –yleispuhdistusaine.

Milloin kulhoon kannattaa mitata ruokosokeria, tomusokeria tai erikoishienoa sokeria? Entä voiko leivonnassa käyttää hedelmäsokeria?

Saat tästä sokerioppaasta huimasti ideoita uusiin tapoihin makeuttaa leivonnaiset!

Ruokosokeri

Ruokosokeri on yhtä makeaa kuin tavallinen kidesokeri, joten voit korvata sillä tavallisen sokerin yksi yhteen (1 dl ruokosokeria = 1 dl kidesokeria).

Ruokosokeri antaa leivonnaiselle aromia ja hiukan enemmän väriä, mutta se ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin tavallinen kidesokeri.

Tomusokeri

Tomusokeri sopii kaikkeen leivontaan ja koristeluun. Tomusokeri vaahtoutuu yhtä hyvin kuin tavallinen taloussokeri, erityisen hyvin rasvan kanssa. 1 dl taloussokeria vastaa 1 ½ dl tomusokeria.

Ruokotomusokeri on sokeriruo'osta valmistettua, hienoksi jauhettua ruokosokeria. Ruokotomusokeria käytetään kuorrutteisiin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin tomusokerin tapaan. Ruokotomusokeri antaa kuorrutteelle kauniin kullanruskean värin ja paahteisen maun.

Erikoishieno sokeri

Erikoishieno sokeri on korkealaatuista ja pienikiteisempää kuin taloussokeri. Erikoishieno sokeri sopii erityisesti vaahdotettaviin ja vatkattaviin taikinoihin, marenkeihin ja kermavaahtoon. Pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa, joten vaahtojen tilavuus kasvaa ja lopputulos on kuohkea.

Erikoishieno sokeri sopii siroteltavaksi munkkien tai marjojen päälle.

Hedelmäsokeri

Hedelmäsokeri ei vaahtoudu kananmunien kanssa yhtä hyvin kuin kidesokeri. Voit parantaa leivonnaisten kuohkeutta vaahdottamalla valkuaiset erikseen ja keltuaiset erikseen sokerin kanssa.

Tavallisen kidesokerin voi korvata leivonnassa hedelmäsokerilla. Käytä hedelmäsokeria kaksi kolmasosaa sokerin määrästä ja laske uunin lämpötila 25 astetta matalammaksi kuin tavallisella sokerilla leivottaessa, sillä hedelmäsokerileivonnaiset ruskistuvat nopeammin ja herkemmin.

Muscovadosokeri

Muscovadosokerit (tumma ja vaalea) ovat hivenen kosteita ruokosokereita. Voit korvata näillä tavallisen sokerin yksi yhteen tummissa leivonnaisissa, mutta muscovado ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin kidesokeri.

Fariinisokeri

Fariinisokeri sopii makeuttajaksi tummiin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi suklaa- ja maustekakkuihin. Fariinisokeri on sisältämänsä siirapin vuoksi hiukan makeampaa kuin kidesokeri, joten voit käyttää sitä kaksi kolmasosaa kidesokerin määrästä.

Siirappi

Siirappia voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa. Siirappi sopii pipareihin, maustekakkuihin ja joululeipiin. Siirapin voi vaahdottaa, mutta vaahto on löysähköä.

½ dl siirappia vastaa yhtä desiä kidesokeria. Jos korvaat sokerin siirapissa, vähennä hiivataikinan nestemäärää ¼–½ desilitralla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voi siirapilla korvata noin kolmanneksen sokerista. Pikkuleivissä sokerin voi korvata siirapilla reilu puolet sokerista.

Vaalea siirappi on tummaa miedompi, mutta sopii leivontaan. Vaalea siirappi säilyttää kakun vaaleuden.

Hunaja

Voit korvata kidesokerin hunajalla osittain tai kokonaan. Makeudeltaan ¾ dl hunajaa vastaa yhtä desiä kidesokeria.

Koska hunaja on kosteaa, vähennä hiivataikinoiden nestemäärää ¼–½ desilitralla, jos korvaat sokerin hunajalla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voit korvata noin puolet sokerista hunajalla kakun rakenteen kärsimättä. Pikkuleivissä sokerin voi korvata hunajalla kokonaan.

Kun käytät hunajaa, laske paistolämpötilaa hieman ja pidennä paistoaikaa.

Eilisen päivän jämät ovat kiireisen arjen pelastus. Tässä neljä vinkkiä, miten ruuan saa säilymään.

1. Jäähdytä nopeasti

Jäähdytä kuuma ruoka mahdollisimman pian ja säilytä peitettynä jääkaapissa. 

2. Valitse oikea säilytysastia

Älä säilö ruokia ruostuvissa valurautapadoissa tai alumiiniastioissa, joista voi liueta alumiinia ruokaan.

3. Lämmitä kunnolla

Lämmitä ruoka seuraavanakin päivänä kiehuvan kuumaksi.

4. Kelpo ruokaa kolmenkin päivän jälkeen

Oikein jäähdytetty ja kylmässä säilytetty ruoka säilyy hyvänä 1–3 päivää.