KK kokosi kokeneilta juhlien järjestäjiltä vinkkejä, jotka helpottavat todistetusti hauskojen juhlien järjestämistä.

Valmistelu

Juhlien järjestäminen alkaa siivouksella. Turhan tarkka ei siivouksessa pidä olla, mutta turha roina on saatava nurkista pois. Kevään juhlissa upeinta ovat varmasti puhtaat ikkunat: niillä kannattaa säväyttää.

Teen kolme listaa lasten synttäreille, yksi vieraiden nimet toinen tarjottavat herkut ja kolmas leikit ja ohjelmanumerot. Kutsukorttien jälkeen ruksailen ilmoittautuneet joten tiedän montako juhlijaa on tulossa.

Postilaatikolle laitetaan aina ilmapalloja että vieraat tietävät varmasti olevansa oikeassa paikassa ( Tästä ollaan saatu usein kiitosta) Portaiden kaiteeseen ripustetaan onnittelukyltti tai Tervetuoa-kyltti.

Aikataulut kannattaa listata paperille - ja tehdä aikataulusta mieluummin hieman liian väljä. Paljon tulee kuitenkin vastaan asioita, joita ei ole huomannut aikatauluttaa, ja jos juhlien alla iskee vaikkapa flunssa, ei kipeänä voi touhuta putkeen ilman lepotaukoja. Stressikin helpottuu, kun aikataulussa on pelivaraa.

Tilat

Jos väkeä tulee paljon, naulakon voi siirtää rohkeasti rappukäytävään. Viereen kannattaa laittaa tuoli sekä telineet kengille ja takeille. Muistuta vieraita, etteivät jätä arvotavaroita taskuihin.

Turhat ovet voi kantaa juhlien ajaksi vinttiin. Toisinaan ovet ovat toimineet pukkijalkojen päällä myös loistavina lisäpöytinä.

Parveke on mainio lisätila. Viileinä vuodenaikoina se toimii kylmiönä ruuille ja juomille, kesällä varastona esimerkiksi kuohuviinilasitarjottimille.

Kattaus ja sisustus

Olemme ostaneet taloyhtiön käyttöön kuohuviinilasit, kahvikupit, lautaset ja aterimet, joita säilytämme yhteisessä kellarissa. Niitä voi lainata tarvitessa.

Häissä kysyimme astioita lainaksi ystäviltämme. Meitä ei haitannut lainkaan, että kahvipöydässä oli erilaisia kuppeja.

Koristeluun panostan. Juhlissamme kukat toivottavat tervetulleiksi jo ulko-ovella. Lakkiaisissa sovin talonmiehen kanssa, että kukkakoristeita sai olla myös portaikossa johdattamassa vieraita juhlahuoneistoomme. Luonnonoksat, kukat ja yrtit ovat halpa ja raikas vaihtoehto.

Puutarhajuhliimme oli tulossa 12 ihmistä, enkä millään keksinyt riittävän isoa kulhoa salaatille. Muistin sitten, että vajassa piilee muinoin äitiysavustuspakkauksessa tullut valkoinen emalivati. Se kaivettiin esiin, pestiin ja kas, siihen mahtui juuri niin paljon salaattia kuin pitikin! 

Varaa astioita tarpeeksi. Kakkulautasia saa olla reilusti vieraiden määrään nähden. Monet ottavat aina uuden lautasen.

Kun mietit tarjoilua ja tarjottavien määrää, mieti samalla, miten laitat ne esille ja mihin astioihin. Nostele astiat vaikka pöydälle ja laputa ne. Näet heti, paljonko mikäkin vie tilaa, eikä tule turhaan suunniteltua liian montaa sortimenttia,jotka eivät mahdu kaikki tarjolle.

Ruuanlaitto

Pidän juhlia harvoin, mutta ns. kerran elämässä -juhliin panostan. Haluan, että ne jäävät mieleen elämän kohokohtina. Ylioppilasjuhlat olivat sellaiset.  Tarjottavia valmistettiin etukäteen, ja niitä varten lainasin kahden tuttavan pakastimia. Ihmiset auttavat mielellään, kunhan uskaltaa kysyä.

Pöydän ei tarvitse pullottaa sen seitsemää sorttia, muutama varma herkku ja näyttävä kattaus ovat parempi vaihtoehto.

Kohokohtia kesäjuhlissamme oli, kun 20 litraa mansikoita dipattiin valkoisella ja tummalla suklaalla. Mansikkamaljoja sijoitettiin joka huoneeseen. Herkut hupenivat hetkessä!

Olimme muuttamassa ulkomaille ja täysin uupuneita koko ruljanssista. Halusimme kuitenkin juuri ennen suurmuuttoa järjestää juhlat ystävillemme. Kutsun yhteydessä pyysimme jokaista pariskuntaa tuomaan suolaista tai makeaa syötävää noutopöytään. Vahvistaessaan tulonsa he ilmoittivat, mitä tulee. Ihmiset vaikuttivat kiitollisilta, kun saivat olla näin avuksi. Pöytä oli kerta kaikkiaan upea, fiilis oli rento ja ruokaillessa tunnelma oli vähän kuin maistiaisissa; herkkuja ihasteltiin ja ihmeteltiin ja kokit antoivat omia ohjeitaan. Ilman nyyttikesti-ideaa emme olisi voineet pitää unohtumattomia juhlia! 

Ohjelma

Kun lapsilla on tekemistä, myös aikuiset viihtyvät paremmin. Varaamme lapsille aina askartelutarvikkeita, lukemista ja leluja yhteen huoneeseen. Oli myös loistoajatus pyytää naapurin lukiolaistyttöä leikittämään pienimpiä.

Häissä oli monia, jotka eivät tunteneet toisiaan, joten ennen häitä esittelimme heidät toisilleen Facebook-ryhmän kautta. Häitä edeltävänä iltana järjestimme rennot grillibileet ja siellä leikin, joissa vieraat järjestäytyivät nurmikolle kuvitellulla maailmankartalla. Vieraita oli monesta eri maasta ja näin ihmiset pystyivät luomaan kokonaiskuvan, kuka oli häissä vieraana. Sitten vieraat järjestettiin joukkueisiin ja he ottivat osaa hääpariaiheiseen visaan.

Lahjat on mukava avata juhlan aikana. Päinvastaista kuulee väitettävän, mutta se on pötyä: kaikki pitävät siitä, että heidän tuomansa lahjat saavat huomiota edes hetken. Tarkemmin voi kiittää toki myöhemmin.

Kuvaaminen tai videoiminen voi turhaan jäykistää tilannetta. Pyydä kuvaajaksi vaikkapa sopivanikäinen lapsi – se lepyttää kamerakauhuisetkin. Jos haluat huippulaadukkaat kuvat, palkkaa ammattilainen.

Muutama leikki sopii juhlaan kuin juhlaan. Aikuisten bileisiin voi sopia uuden drinkin sekoittaminen, häihin paikallisen kansantanssin askeleet.

Vietin viime vuoden jälkimmäisen puoliskon töissä Shanghaissa. Joulun alla järjestin läksiäiset, joihin kutsuin paikallisia ystäviäni sekä työpaikkani väkeä. Pyysin kaikkia vieraita sisään tullessa kirjoittamaan nimensä paperiin ja otin heistä yksitellen kuvat lappu kädessä. Myöhemmin kokosin kuvista ison ryhmäkuvan, joka jäi minulle ja vierailleni muistoksi juhlista.

Elävä musiikki tai viihde tekevät aina terää. Moni kuuluisakin artisti esiintyy mielellään yksityisjuhlissa, jotkut heistä hankkivat niillä pääelantonsa. Laulajan esitysajaksi riittää 20 minuuttia, stand up -koomikolle 10–15 minuuttia. He voivat muokata ohjelmiston juhlan mukaan. 

Pystytä juhliin valokuvanurkka, jossa vieraat saavat ottaa itsestään hassuja kuvia. Niistä tulee hauskoja muistoja ja samalla kaikki saavat tekemistä. 

Asenne

Parhaat 50-vuotisjuhlat, joissa olen ollut, peruttiin sateen takia. Vieraat kuitenkin vaativat saada tulla paikalle. Ilma kirkastui, ja sankari sai lahjaksi innokkaan talkoojoukon vanhan talon kunnostustöihin.

Olen oppinut kantapään kautta, että ei tarvitse olla täydellinen. Huumori ja asenne korvaavat puutteet!

 

Lue myös:

Kuinka paljon juhliin varataan tarjottavaa?
Näin onnistut kokkaamaan komean juhlabuffetin

Riiassa syöt hyvin ja edullisesti. Mikä parasta, lennot Riikaan saa alle satasella, ja matka kestää vajaan tunnin.

1. Hurmioidu hallissa

Kun merkkaat pakolliset nähtävyydet karttaan, aloita Riian kauppahallista. Viidestä hallista muodostuneessa upeassa kokonaisuudessa on 30 000 myyntipaikkaa. Negyu iela 7

2. Herkuttele paahtimossa

Jos pidät hyvästä kahvista, lounaspaikkojen ykkönen on kahvipaahtimo-ravintola Rocket Bean Roastery hipsterikadulla. Neljän ruokalajin huippuherkullinen lounas maksaa 23 euroa. Miera iela 29

3. Shoppaile torilla

Aidoimmat tuliaiset löydät lauantaisin maatilatorilta. Osta ainakin paikallista siideriä, raakakarkkeja ja leivonnaisia. Kalnciema iela 35

4. Kilistele kattojen yllä

Riga balsam on latvialainen alkoholijuoma, jota on pakko maistaa kerran. Nauti se cocktailina (8 e) Skyline Barissa ja ihaile vanhaa kaupunkia tornihotellin ylimmästä kerroksesta. Radisson Blu Hotel, Elizabetes iela 55

5. Ihastu illallisella

Riian kiinnostavin ravintola on "kolmen kokin" 3 Pavaru Restorans vanhassa kaupungissa. Seuraa, kuinka kokit loihtivat herkkuja avokeittiössä. Torna iela 4

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Kysyimme Kodin Kuvalehden lukijoilta, miten he puhdistavat pohjaan palaneen kattilan. Tässä koetellut konstit.

Pyykinpesuaine

 • Kattilan pohjalle jauhemaista pyykinpesuainetta ja tilkka vettä. Keitä vesi kiehuvaksi ja anna kuplia hiljaisella lämmöllä, kunnes karsta irtoaa kevyesti tiskiharjalla/puulastalla.

Tiskiaine

 • Laita kattilaan litra vettä ja pala konetiskitablettia tai lusikallinen konetiskijauhetta. Keitä, harjaa ja lopuksi huuhtele hyvin. 
 • Keitä kattilassa vettä ja käsitiskiainetta. Hankaa tiskiharjalla karsta pois.

Liottaminen

 • Liota kattilaa yön yli tai niin kauan kuin on tarpeen. Viimeistele tiskiharjan muoviosalla tai kaapimella.
 • Liota kattilaa ja pese se sitten pari kertaa tiskikoneessa.

Sooda

 • Sekoita kattilassa vettä ja muutama lusikallinen ruokasoodaa. Kiehauta, jätä likoamaan ja harjaa lika pois.
 • Tee ruokasoodasta ja vedestä tahnaa ja hankaa kattilaa sillä.
 • Kaada kide- eli kristallisoodaa jäähtyneen teräskattilan pohjalle, laske päälle kuumaa vettä ja sekoita. Liota 15 minuuttia ja tiskaa normaalisti. Kristallisoodaa saa rautakaupoista.

Sokeripala

 • Liota kattila, kaada vedet pois ja hankaa loput palaneet irti sokeripalalla.

Etikka

 • Lorauta kattilan pohjalle etikkaa. Anna liota ja harjaa karstat pois.
 • Laske jäähtyneeseen kattilaan vähän kylmää vettä ja mukillinen etikkaa. Liota vuorokausi ja harjaa lika pois.

Ihmesieni

 • Ihmesieni toimii sellaisenaan.
 • Käytä ensin jotain muuta puhdistuskonstia ja viimeistele tulos ihmesienellä.

Teräsvilla

 • Liota kattilaa ja hankaa se puhtaaksi teräsvillalla.

Hiekka

 • Vesi ja hieno hiekka puhdistavat alumiinikattilan eräretkellä.

Kalkinpoistoaine

 • Kaada teräskattilaan kalkinpoistoainetta ja loraus vettä. Anna vaikuttaa ja harjaa pois.

Tuhka

 • Liota kattilaa vedessä, johon olet sekoittanut tuhkaa. Tiskaa ja huuhtele.

Sitruunahappo

 • Keitä kattilassa sitruunahappovettä ja tiskaa normaalisti.

Puhdistustuotteita

 • Erikois-Iduna –puhdistusaine.
 • Pata Pata –saippuavilla.
 • Universal Stone –yleispuhdistusaine.

Milloin kulhoon kannattaa mitata ruokosokeria, tomusokeria tai erikoishienoa sokeria? Entä voiko leivonnassa käyttää hedelmäsokeria?

Saat tästä sokerioppaasta huimasti ideoita uusiin tapoihin makeuttaa leivonnaiset!

Ruokosokeri

Ruokosokeri on yhtä makeaa kuin tavallinen kidesokeri, joten voit korvata sillä tavallisen sokerin yksi yhteen (1 dl ruokosokeria = 1 dl kidesokeria).

Ruokosokeri antaa leivonnaiselle aromia ja hiukan enemmän väriä, mutta se ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin tavallinen kidesokeri.

Tomusokeri

Tomusokeri sopii kaikkeen leivontaan ja koristeluun. Tomusokeri vaahtoutuu yhtä hyvin kuin tavallinen taloussokeri, erityisen hyvin rasvan kanssa. 1 dl taloussokeria vastaa 1 ½ dl tomusokeria.

Ruokotomusokeri on sokeriruo'osta valmistettua, hienoksi jauhettua ruokosokeria. Ruokotomusokeria käytetään kuorrutteisiin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin tomusokerin tapaan. Ruokotomusokeri antaa kuorrutteelle kauniin kullanruskean värin ja paahteisen maun.

Erikoishieno sokeri

Erikoishieno sokeri on korkealaatuista ja pienikiteisempää kuin taloussokeri. Erikoishieno sokeri sopii erityisesti vaahdotettaviin ja vatkattaviin taikinoihin, marenkeihin ja kermavaahtoon. Pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa, joten vaahtojen tilavuus kasvaa ja lopputulos on kuohkea.

Erikoishieno sokeri sopii siroteltavaksi munkkien tai marjojen päälle.

Hedelmäsokeri

Hedelmäsokeri ei vaahtoudu kananmunien kanssa yhtä hyvin kuin kidesokeri. Voit parantaa leivonnaisten kuohkeutta vaahdottamalla valkuaiset erikseen ja keltuaiset erikseen sokerin kanssa.

Tavallisen kidesokerin voi korvata leivonnassa hedelmäsokerilla. Käytä hedelmäsokeria kaksi kolmasosaa sokerin määrästä ja laske uunin lämpötila 25 astetta matalammaksi kuin tavallisella sokerilla leivottaessa, sillä hedelmäsokerileivonnaiset ruskistuvat nopeammin ja herkemmin.

Muscovadosokeri

Muscovadosokerit (tumma ja vaalea) ovat hivenen kosteita ruokosokereita. Voit korvata näillä tavallisen sokerin yksi yhteen tummissa leivonnaisissa, mutta muscovado ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin kidesokeri.

Fariinisokeri

Fariinisokeri sopii makeuttajaksi tummiin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi suklaa- ja maustekakkuihin. Fariinisokeri on sisältämänsä siirapin vuoksi hiukan makeampaa kuin kidesokeri, joten voit käyttää sitä kaksi kolmasosaa kidesokerin määrästä.

Siirappi

Siirappia voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa. Siirappi sopii pipareihin, maustekakkuihin ja joululeipiin. Siirapin voi vaahdottaa, mutta vaahto on löysähköä.

½ dl siirappia vastaa yhtä desiä kidesokeria. Jos korvaat sokerin siirapissa, vähennä hiivataikinan nestemäärää ¼–½ desilitralla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voi siirapilla korvata noin kolmanneksen sokerista. Pikkuleivissä sokerin voi korvata siirapilla reilu puolet sokerista.

Vaalea siirappi on tummaa miedompi, mutta sopii leivontaan. Vaalea siirappi säilyttää kakun vaaleuden.

Hunaja

Voit korvata kidesokerin hunajalla osittain tai kokonaan. Makeudeltaan ¾ dl hunajaa vastaa yhtä desiä kidesokeria.

Koska hunaja on kosteaa, vähennä hiivataikinoiden nestemäärää ¼–½ desilitralla, jos korvaat sokerin hunajalla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voit korvata noin puolet sokerista hunajalla kakun rakenteen kärsimättä. Pikkuleivissä sokerin voi korvata hunajalla kokonaan.

Kun käytät hunajaa, laske paistolämpötilaa hieman ja pidennä paistoaikaa.

Eilisen päivän jämät ovat kiireisen arjen pelastus. Tässä neljä vinkkiä, miten ruuan saa säilymään.

1. Jäähdytä nopeasti

Jäähdytä kuuma ruoka mahdollisimman pian ja säilytä peitettynä jääkaapissa. 

2. Valitse oikea säilytysastia

Älä säilö ruokia ruostuvissa valurautapadoissa tai alumiiniastioissa, joista voi liueta alumiinia ruokaan.

3. Lämmitä kunnolla

Lämmitä ruoka seuraavanakin päivänä kiehuvan kuumaksi.

4. Kelpo ruokaa kolmenkin päivän jälkeen

Oikein jäähdytetty ja kylmässä säilytetty ruoka säilyy hyvänä 1–3 päivää.