Tiesitkö, että mikroa ei ole pakko jynssätä, jotta töhnät saa haihtumaan?

Kodin Kuvalehden ruokakuvauksissa ollut ysiluokkalainen tet-harjoittelija Antton kertoi mikron putsaukseen laittamattoman vinkin.

Lämmitä vedellä täytettyä laakeaa kulhoa mikrossa seitsemän minuuttia. Vesihöyry pehmittää pinttyneet tahrat, ja ne voi vain pyyhkäistä pois.

Kannattaa kokeilla!

Vinkki on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2016.

Juuressipsit antavat makua ja rapeutta ruoka-annoksiin, ja illanistujaisiinkin ne sopivat.

Rapsakat juuressipsit ovat yksi sadonkorjuukauden parhaista kasvisherkuista. Viipalointi ja paahtaminen vievät aikaa, mutta maku kruunaa vaivan.

Kaikki juurekset käyvät

Voit tehdä sipsejä kaikista juureksista kuten porkkanasta, punajuuresta, palsternakasta, nauriista, juuriselleristä. Juureksia ei tarvitse kuoria, sillä kuorista tulee lisää rapeutta sipsien reunaan. Käsittele punajuuret erillään muista juureksista, jotta väri ei tartu.

Juurekset kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi lastuiksi. Se onnistuu parhaiten monitoimikoneen viipalointiterällä, juustohöylällä tai mandoliinilla.

Vaihtele lämpötilaa

Sipsejä paistetaan 150-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla 45-60 minuuttia. Jos tunti ei riitä, siirrä sipsit ritilän päälle pellille, alenna lämpö 100 asteeseen ja jatka kuivattamista. Älä nosta lämpötilaa, koska uunissa ohentuneet sipsien reunat palavat herkästi.

Jos uunissa ei ole kiertoilmatoimintoa, raota uunin luukkua muutaman kerran paiston aikana, jotta uuniin ei kerry liikaa kosteutta.

Varo polttamasta

Juuresten rapeutumisaika riippuu niiden sisältämästä nesteestä, siksi sipsien valmistusaika voi vaihdella paljonkin kasviksesta ja uunista riippuen. Tärkeintä on pitää paahtolämpötila alhaisena, etteivät sipsit kärähdä. Käytä öljyä vain vähän, jotta kosteus pääsee haihtumaan.

Juuressipsien tarkan ohjeen löydät KK:n reseptihausta.

Tänä syksynä kaalinlehden sisällä muhii mausteinen linssi-ohraseos.

Juuri nyt kannattaa tarttua kaaliin ja rullata herkullisia kääryleitä. Varsinkin, kun uuden sadon kaalista tehdyt kääryleet kypsyvät nopeammin kuin säilytyksessä napakoituneesta kaalista tehdyt.

Voittaako kasvistäytteinen kaalikääryle perinteisen?

Tänä syksynä perinteiset kaalikääryleet saavat haastajan vegekääryleistä, kun kurttukaalin sisään kääritään mehevää linssi-ohraseosta. Täytteeseen ei tarvita munaa, sillä seos kiinteytyy muotoiltavaksi jäähtyessään. Makua seos saa tuoreesta inkivääristä, jauhetusta korianterista, juustokuminasta ja currystä.

Kurttukaalia ei keitetä kokonaisena vaan kaalista revitään ensin lehdet, ja ne ryöpätään pikaisesti kiehuvassa vedessä.

Vegekääryleet dipataan wasabilla maustettuun ranskankermaan.

Puolukkaakaan ei kaivata, sillä vegekääryleet dipataan wasabilla maustettuun ranskankermaan.

Arkiruokaa pakkasen kautta

Kaalinlehtien keittäminen, täytteen tekeminen ja kääryleiden rullaaminen vie aikaa. Kerralla kannattaakin rullata isompi satsi ja pakastaa loput.

Sulatetut kääryleet saavat maukkaan pinnan, kun ne lämmittää pannulla.

Kurttukaali-linssikääryleiden reseptin löydät KK:n reseptihausta.