Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Helpoin kikka säilöä sato: tee karviaisista jääpaloja.

Olet ehkä kokeillut tätä kätevää kikkaa kylmentää viini: Laita valkoviinilasiin pakastimessa jäädytettyjä viinirypäleitä, niin viini jäähtyy hetkessä mutta ei vetisty kuten jääpaloista.

Vielä hauskemmin viinin jäähdyttävät pihapensaan karviaiset. Samalla saat hyödynnettyä hyvän satsin sadosta.

Jäiset karviaiset toimivat myös makuveden ja boolin koristeena.

Maidon käyttäminen kokkauksessa on välillä kinkkistä. Tästä löydät vinkit, joiden avulla maitosi ei pala pohjaan, juoksetu tai kuohu yli.

Ongelma: maito palaa pohjaan

Maito palaa pohjaan, jos sen sisältämä proteiini eli valkuainen saostuu kuumentaessa kattilan pohjalle. Näin vältät pohjaan palamisen:

Käytä ruuanlaitossa kevyt- tai täysmaitoa, sillä rasvaton maito tarttuu herkemmin pohjaan.

Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila. Käytä matalia lämpötiloja.

Kun keität maitoa, kiehauta ensin vettä kattilan pohjalla ja lisää maito vasta kiehuvaan veteen. Alenna heti lieden lämpöä ja sekoita keitosta. Veden sijaan voit kuumentaa voita kattilan pohjalla ennen maidon lisäämistä.

Sekoita mieluummin puulastalla kuin puuhaarukalla tai vispilällä. Lasta osuu paremmin pohjaan.

Vähälaktoosinen maito kärähtää pohjaan herkemmin kuin laktoositon maitojuoma. 

Ongelma: maito juoksettuu

Maidon proteiinit voivat saostua suolan, mausteiden, happamien marjojen, tomaatin, sitruunan tai pinaatin vaikutuksesta. Sitä sanotaan juoksettumiseksi. Näin vältät juoksettumisen:

Mausta maitoruoka aina vasta valmiina.

Suurusta keitto tai kastike ennen kuin lisäät siihen hapanta raaka-ainetta.

Ongelma: maito kuohuu yli

Maito kuohuu helposti, koska kuumentaessa sen pintaan muodostuu kalvo, joka estää höyrystyvän nesteen haihtumisen. Näin vältät ylikuohumisen:

Älä käytä kattilassa kantta. Muista sekoittaa maitoa pohjia myöten.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

    Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.

    Sinä iltana Raija Seppälän sienikoriin oli päätynyt iso keko tatteja ja kantarelleja, mutta Raija oli metsässä kävelyn jälkeen aivan puhki. Koska etenkin tatit pitää saada nopeasti pakkaseen, Raija päätti kokeilla uutta keinoa valmistella sienisaaliinsa.

    Hän levitti uunipannulle ison leivinpaperin ja kumosi sienet sen päälle paksuksi kerrokseksi. Hän ei pilkkonut sieniä silpuksi, korkeintaan halkaisi isoimmat.

    Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi.

    Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi ja sienten varovaisen kääntelyn jälkeen vielä noin 10 minuutiksi.

    "Sienistä ei edes lähtenyt paljon vettä pannulle. Jäähdytin ne ja panin pakastimeen", Raija Seppälä kertoo.

    Tulos: kauniimpia ja maukkaampia sieniä

    Uusi keino osoittautui niin toimivaksi, ettei Raija Seppälä ole palannut perinteiseen. Siis siihen, jossa sienistä haihdutetaan vesi paistinpannussa ennen pakastamista.

    Uunissa sienet pysyvät napakoina, ja värikin säilyy.

    "Paistinpannulla valmistelluista sienistä tulee velttoja ja maku haihtuu vesihöyryn mukana. Uunissa sienet pysyvät napakoina ja herkullisina, ja niiden värikin säilyy kauniina. Tosin punikkitatit mustuvat vääjäämättä myös uunissa", Raija Seppälä sanoo.

    Sopii lähes kaikille lajeille

    Raija Seppälä on käsitellyt uunissa tattien ja kantarellien lisäksi muun muassa mustiatorvisieniä, kehnäsieniä ja suppilovahveroita. Ainoastaan rouskut hän on keittänyt vanhaan tapaan vedessä: niiden kitkeryys ei muuten katoa.

    "Jos kesä on kovin kuiva, myös kantarellit ovat kuivia ja vaarassa muuttua kitkeriksi. Silloin lisään uunipannulle vähän vettä", Raija kertoo.

    Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen.

    Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen. Jos saaliin joukossa on vain pari kehnäsientä tai mustavahakasta, Raija pudottaa ne omiin pieniin vuokiinsa. Käsittelyn jälkeen hän pakkaa sienet lajin mukaan pakastuspusseihin.

    Uunissa voi myös ruskistaa

    Toisinaan Raija Seppälä myös ruskistaa sienet valmiiksi uunissa.

    "Kun olen pitänyt niitä 20-30 minuuttia 160 asteessa, nostan uunin lämpötilan 200:aan ja annan sienten saada väriä. Silloin vain pitää olla tarkkana, etteivät sienet pala", Raija sanoo.

    Myös uunissa ruskitetut sienet voi pakastaa.

    Myös ruskistetut sienet voi pakastaa. Sulatuksen jälkeen Raija pyöräyttää ne voissa paistinpannulla sipuleiden kanssa niin kuin ruskistamattomatkin.

    "Suurkeittiöidenkin kannattaisi kokeilla sienten uunikäsittelyä ja kehitellä sitä eteenpäin. Esimerkiksi ravintoloilla voisi olla käyttöä sienille, jotka pysyvät käsittelyn jälkeen kauniisti sienen muotoisina", Raija vinkkaa.

    Näin käsittelet sienet pakkaseen

    Lämmitä uuni noin 160 asteeseen.

    Levitä uunipannulle (eli syvälle uunipellille) iso leivinpaperi ja sen päälle kokonaiset, roskista puhdistetut sienet paksuksi kerrokseksi. Isoimmat sienet kannattaa puolittaa.

    Pane pannu uuniin aluksi 20 minuutiksi. Kurkkaa välillä, etteivät sienet pala.

    Kääntele sieniä varovasti ja pidä niitä uunissa vielä noin 10 minuuttia.

    Jäähdytä sienet ja pakasta pusseissa tai rasioissa.

    Pienet sienierät voit käsitellä pienissä vuoissa.

    Keino ei sovi rouskuille, koska ne vaativat keittämisen ennen käyttöä.

    Arja - Kodin Kuvalehti
    Seuraa 
    Liittynyt12.8.2014

    Hei nimimerkki Mimanu, juttuun haastateltu henkilö ehdotti tällaista aikaa, mutta kannattaa kokeilla itse hiukan eri pituisia aikoja. Maku ja koostumus säästyvät haastatellun mukaan tällä keinoin parhaana, eikä ilmeisesti haittaa, vaikka siihen hiukan nestettä jäisikin.

    Jos inkivääri tuppaa nahistumaan jääkaapissa, kokeile tätä vinkkiä.

    Käsi ylös, kenen muun jääkaappiin inkiväärinokareet unohtuvat ajelehtimaan, kunnes ovat nahkeassa roskiskunnossa.

    Hävikki harmittaa joka kerta, joten kokeile pakastaa yli jäänyt inkivääri kuorittuna pienessä pussissa. Jäisestä juuresta on yllättävän helppo raastaa tarpeen tullen pannulle pari ruoka­lusikallista. Sitkeät säikeetkin silppuuntuvat toisin kuin sulaa inkivääriä raastaessa.

    Raasteenkin voi pakastaa

    Raasteen voi toki myös tehdä valmiiksi ja pakastaa sopivina annoksina jääkuutio­rasiassa.

    Tuore inkivääri säilyy pakkasessa yhden vuoden.