Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Sinäkin voit vaikuttaa ruokavalinnoillaan ekologiseen jalanjälkeensä, omaan lähipiiriinsä ja esimerkiksi kauppojen valikoimaan. 

Muutosten tekeminen ei ole vaikeaa, mutta ne kannattaa aloittaa vähitellen.

Korvaa osa lihasta kasviksilla

Suomalaiset syövät enemmän lihaa kuin olisi terveellistä meille tai maapallolle. Eläinperäisen ruuan tuotanto aiheuttaa kasvituotantoa enemmän hiilidioksidipäästöjä, vesistön saastumista ja luonnon monimuotoisuuden hupenemista. Ruuantuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta yhtä voimakkaasti kuin liikenne.

Hyvä alku on valita lounaalla kasvisvaihtoehto tai pitää välillä kasvisruokapäivä. Uusia kasvisruokareseptejä voi kokeilla yhdessä ystävien kanssa tai tuunata vanhoja lempi-ruokia kasvispainotteisiksi. 

Esimerkiksi puolet reseptin jauhelihasta voi korvata soijarouheella ja pakastaa loput jauhelihat seuraavaa kertaa varten. Ruuasta tulee terveellisempää helposti ja halvalla.

Älä heitä ruokaa roskiin

Suomessa heitetään päivittäin pois noin miljoona kiloa ruokaa. Silloin ruuan ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan.

Etsi ympäristömerkintä

Maatalouden ja lihantuotannon tieltä raivataan tärkeitä savanneja ja sademetsiä, jolloin luonto köyhtyy ja lajeja uhkaa sukupuutto. Ruuantuotanto kuitenkin takaa toimeentulon monille köyhien maiden asukkaille, joten pelkästään kotimaista ruokaa ei tarvitse ostaa. Suosi siis vastuullisesti tuotettua, ympäristömerkittyä ruokaa. 

Kysy lähikaupassa ja ravintoloissa tietoa ruuan alkuperästä ja sertifioinnista.

Vinkit antoi WWF:n asiantuntija Stella Höynälänmaa.

Kiinnostaako gluteeniton leivonta, mutta vehnäjauhottomuus mietityttää? Tutustu vaihtoehtoihin ja onnistut varmasti.

Jos ohjeessa on desilitra vehnäjauhoja, sen tilalle sopii:

2/3 dl perunajauhoja

1 dl maissitärkkelystä

1 dl riisijauhoja

¾ dl täysjyväriisijauhoja

¾ dl maissijauhoja

¾ dl tattarijauhoja

1 dl hirssijauhoja

1 dl gluteenitonta jauhoseosta

2/3 dl Jytte-jauhoja

Leivo näin!

Gluteenittomat jauhot leipoutuvat muita huonommin, koska gluteeni antaa taikinoille sitkon. Käytä taikinanesteenä jotain proteiinia sisältävää kuten kermaa, jogurttia, soijamaitoa, piimää tai maitoa. Taikinaan voi laittaa myös rahkaa tai soijajauhoja.

Gluteenittomiin leivonnaisiin kannattaa lisätä psylliumia eli plantago-kasvin siemenistä jauhettua jauhetta. Luontaistuotekaupasta saatava aine antaa sitkoa ja kuohkeuttaa, eivätkä leivonnaiset murene niin helposti. Hiivataikinoihin tarvitaan 1–2 ruokalusikallista psylliumjauhetta nestelitraa kohti.

Leivinjauheleivonnaisissa psylliumia lisätään teelusikallinen kolmeen desiin jauhoja. Psylliumin lisäksi leipoutuvuutta parantavat myös perunahiutaleet.

Gluteenittomiin, vaaleisiin leivonnaisiin saa väriä esimerkiksi kasvissoseilla. Leipoutuvuus, maku ja ulkonäkö paranevat, kun lisäät taikinaan rouheita, hiutaleita tai siemeniä.

Gluteeniton taikina vaatii pidemmän vaivauksen kuin tavallinen. Näin leivonnaisista tulee hieman kuohkeampia.

Muotoile sämpylät kostutetuin käsin. Syö leivonnaiset tuoreina ja pakasta ylimääräiset, sillä ne kuivuvat herkästi.

Vieläkö piparimuotit pyörivät esillä keittiössä? Älä laita niitä pois. Niille on nyt uutta käyttöä.

Piparimuotti on tarpeellinen kapistus muuallakin kuin leivontapuuhissa. Siitä syntyy helposti myös jotain näistä.

1. Lautasliinarengas

Kietaise sopivan paksuinen lautasliina piparimuotin sisään. Pystymalliset ja melko pienet muotit sopivat tarkoitukseen parhaiten, paksulle lautasliinalle käy suurikin muotti.

2. Paahtoleivän muotoilija

Joku kaunis aamu voi panna elämän risaiseksi ja pistellä aamiaiseksi reunattomia, sydämen muotoisia paahtoleipiä hillolla. 

3. Pieni valokuvankehys

Teippaa läpinäkyvällä teipillä piparimuotin taakse haluamasi valokuva ja leikkaa reunat muotin mukaisesti. Kehys pysyy pystyssä pöydällä tai sen voi naputella pienillä nauloilla seinään.

Meneekö sormi suuhun kaupan pakastetaikinahyllyn edessä? KK selvitti, mikä pakastetaikina sopii parhaiten joulutortuille, pasteijoille ja piiraiden pohjaksi.

Valitse taikina käyötarkoituksen mukaan ja tutustu huolellisesti valmistusohjeisiin. Vaikka nimike olisi sama, eri valmistajien taikinoissa on eroja. Tarkista esimerkiksi maidottomuus ja munattomuus.

 

Voitaikina

 

Mistä tehty, millainen? Yleisnimitys lehtevälle taikinalle, joka on valmistettu aidosta voista.

Missä parhaimmillaan? Joulutortuissa ja pasteijoissa; sellaisissa leivonnaisissa, joihin haluaa voin aromia.

Mitä erikoista? Voitaikinalla leivonnaisesta tulee maukkaampi kuin margariinilla leivotusta.

Tiesitkö tämän? Mitä kylmemmästä voitaikinasta leivot, sitä lehtevämpi on tulos.

 

Lehtitaikina

 

Mistä tehty, millainen? Myydään ohuemmiksi kaulittuina levyinä kuin torttutaikina. Valmistettu margariinista.

Missä parhaimmillaan? Leivonnaisissa, joissa on täytettä, mutta myös piirakoissa, viinereissä ja croissanteissa, tortuissa ja pasteijoissa.

Mitä erikoista? Leivonnaiset eivät kohoa uunissa yhtä korkeiksi kuin torttutaikinasta valmistetut.

Tiesitkö tämän? Täytetyt pasteijat eivät nouse liian pulleiksi, vaan pysyvät suuhun sopivina.

 

Torttutaikina

 

Mistä tehty, millainen? Lehteväksi kaulittu taikina, joka on valmistettu margariinista.

Missä parhaimmillaan? Viinereissä, tortuissa ja pasteijoissa.

Mitä erikoista? Lehtevä torttutaikina nousee uunissa korkeammaksi kuin voi- tai torttutaikina. Näyttävimmät joulutortut!

Tiesitkö tämän? Torttutaikinassa voi olla jopa sata lehtevää kerrosta.

 

Murotaikina, kauramurotaikina

 

Mistä tehty, millainen? Nypitty taikina, joka sisältää sokeria. Murotaikinassa ei ole juurikaan nestettä.

Missä parhaimmillaan? Makeissa piirakoissa. 

Mitä erikoista? Sopii erinomaisesti myös erilaisten pikkuleipien tekoon.

Tiesitkö tämän? Kauramurotaikinan kauran kuitu imee mukavasti marjatäytteen kosteutta.

 

Suolainen ja makea piirakkataikina

 

Mistä tehty, millainen? Sekoitettu taikina on kostea, ei hajoa kovin helposti. Makeaan taikinaan lisätty sokeria.

Missä parhaimmillaan? Suolaisissa ja makeissa piirakoissa. 

Mitä erikoista? Pohjaa kannattaa esipaistaa viisi minuuttia ja lisätä täytteet vasta sen jälkeen

Tiesitkö tämän? Piirakkataikinassa on vähän nestettä ja vähemmän rasvaa kuin murotaikinassa.

 

Ruisperunataikina, ruistaikina, ruis-kaurataikina, rukiinen piirakkataikina

 

Mistä tehty, millainen? Kuitupitoisempi kuin piirakkataikina. Mehevä ja viljaisa maku.

Missä parhaimmillaan? Suolaisissa piirakoissa ja pasteijoissa, joiden ei tarvitse olla lehteviä.

Mitä erikoista? Esikypsennä pohjaa hetki ja lisää täytteet vasta sen jälkeen. Näin pohja kypsyy varmasti.

Tiesitkö tämän? Kokeile taikinaa myös erilaisiin kukkoihin ja kinkun kuorena.