Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Ruokakaupan koko ajan kasvava vegetarjonta pistää pään pyörälle. Mistä uudesta tuotteesta syntyy kanaruuan kasvisversio ja mikä korvaisi jauhelihan? Näin erotat uudet kasvisproteiinit.

Täysipainoinen kasvisateria sisältää proteiinia. Luonnostaan sitä saa esimerkiksi pavuista, pähkinöistä ja linsseistä. Kokkauksen helpottamiseksi markkinoilla on monta uutta käyttövalmista kasviproteiinia. Joko erotat kuvan kaverukset? Ne ovat vasemmalta oikealle oumph, härkis, mifu, nyhtökaura ja quorn.

Lihaisa oumph

Ruotsissa oumph aiheutti nyhtökauran kaltaisen buumin. Helppokäyttöinen soijaproteiini oumph on rakenteeltaan lihaisa ja sopii myös haudutettaviin pataruokiin. Oumphia saa pakasteena kahdeksassa muodossa: maustamattomina paloina (The chunk), suikaleina (The strip) ja fileinä (The filet) sekä viidessä eri maustekastikkeessa.

Jauhelihamainen härkis

Nyhtökauran tavoin kotimainen härkis korvaa mukavasti jauhelihan arkikokkauksissa. Sen etu on helppo saatavuus pienistäkin ruokakaupoista. Härkäpavusta ja herneproteiinista valmistetussa murumaisessa härkiksessä on makua ja se maistuu jopa sellaisenaan, vaikka tuote ei sisällä varsinaista maustekastiketta. Makua selittää myös härkiksen suolapitoisuus (1,5 %), joten siitä kokatessa voi vähentää hieman suolan määrää. Härkiksen yksi hyvä puoli on se, että sen voi jauhaa pihvien ja pyöryköiden raaka-aineeksi.

Helppo Mifu

Mifu on maidosta valmistettu, kuumennusta kestävä ruokarae, jolla saa lisää ruokaisuutta ja proteiinipitoisuutta ruokiin. Mifu ei sovi vegaaniruokavalioon, mutta sekasyöjä voi kokeilla mifua lihan vaihtoehdoksi. Mifun voi lisätä suoraan vaikkapa makaronilaatikkoon tai kastikkeeseen, mutta sen voi myös paistaa ensin pannulla, jolloin pintaan saa hieman makua ja suutuntumaa. Erityisen hyvin mifu sopii intialaistyyppiseen palak paneer -curryyn. Mifua saa sekä maustamattomana että eri maustekastikkeissa.

Proteiinipommi nyhtökaura

Kaurasta, pavuista ja keltaherneestä valmistettu nyhtökaura käy erityisesti jauhelihan korvikkeeksi monenlaiseen ruuanlaittoon. Maku on miedon kaurainen ja rakenne todella muistuttaa nyhdettyä lihaa. Nyhtökaura on käyttövalmis sellaisenaan. Hyvä tapa käsitellä nyhtökauraa on paistaa se rapeaksi rasvassa kuumalla pannulla ja lisätä se ruokaan paistettuna. Nyhtökauran proteiinipitoisuus on kasviproteiinille huikea: noin 30 g / 100 g. Nyhtökaura on riittoisaa ja täyttävää: 250 gramman paketista valmistuu ruoka neljälle.

Broilerin kaltainen quorn

Kun haluat korvata broilerin, kokeile lihaisaa quornia. Quorn valmistetaan sieni- eli mykoproteiinista käymismenetelmällä kuten jugurtti tai olut. Quornia voit noukkia ostoskoriin pakastealtaasta rouheena, kuutiona tai fileenä. Tarjolla on myös valmiita pihvejä ja nugetteja. Esimerkiksi filee-quorn toimii hyvin niissä ruuissa, jotka olet tottunut tekemään broilerifileistä. Quornin on sellaisenaan käyttövalmista ja sopii kuumennettaviin ruokiin.

Tiesitkö, että mikroa ei ole pakko jynssätä, jotta töhnät saa haihtumaan?

Kodin Kuvalehden ruokakuvauksissa ollut ysiluokkalainen tet-harjoittelija Antton kertoi mikron putsaukseen laittamattoman vinkin.

Lämmitä vedellä täytettyä laakeaa kulhoa mikrossa seitsemän minuuttia. Vesihöyry pehmittää pinttyneet tahrat, ja ne voi vain pyyhkäistä pois.

Kannattaa kokeilla!

Vinkki on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2016.

Pastan keittämisessä tärkeintä on iso kattila, jossa on runsaasti vettä. Jos kattila on liian pieni ja vettä liian vähän, tarttuu pasta ikäväksi möykyksi.

Pastan keittämisen nyrkkisääntö on, että keitinvettä tulisi olla litra annosta kohti. Neljän hengen pasta-annokseen tulee siis vettä 4 litraa.

Suola lisätään vasta kiehuvaan veteen. 

Öljy jakaa mielipiteet

Yhden koulukunnan mukaan öljyä ei kannata lisätä keitinveteen, sillä se tekee pastan pinnan liukkaaksi ja kastike tarttuu huonosti pastaan kiinni. Toiset taas sanovat, että valmiin pastan sekaan voi lorauttaa tilkan hyvää oliiviöljyä, jolloin pasta ei tartu, mutta saa hyvää makua öljystä.

Kuivapasta vaatii purutuntuman, tuorepasta saa olla pehmeää

Kuivapastan keittämisessä kannattaa olla tarkka ja noudattaa pussin keitto-ohjetta. Pastan pitää jäädä pureskeltavaksi eli kypsyysaste on al dente.

Tuorepasta sen sijaan keitetään täysin pehmeäksi, mutta ei sitäkään pidä kypsentää muusiksi.

Pasta ei odota

Keitä pasta juuri ennen tarjoilua. Se ei pidä odottelusta.

Tämä keino tuli suoraan isoäidin varastosta! Läikät lähtevät teräksisistä aterimista, kun keität ne pesujauhevedessä.

Ottaako päähän, kun teräksisiin veitsiin, haarukoihin ja lusikoihin ilmaantuu läikkiä ja tummentumia, vaikka niitä miten pesisi tiskikoneessa?

Minua ainakin otti. Onneksi asia tuli puheeksi, kun kävin kylässä mummin luona. Hän esitteli omia tahrattomia ruokailuvälineitään ja paljasti niiden salaisuuden.

Näin se tapahtuu:

  • Pane aterimet isoon kattilaan ja täytä kattila vedellä.
  • Lisää tupsaus pyykinpesujauhetta (tupsaus on isoäidin mittayksikkö, joka vastaa noin kahvimitallista). Myös konetiskijauhe käy.
  • Keitä aterimia pesujauhevedessä 5-10 minuuttia.
  • Huuhtele aterimet hyvin ja kuivaa ne.