Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Sokerimassalla tai marsipaanilla kuorrutettu täytekakku on pinnaltaan sileä ja reunoiltaan siisti. Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla onnistut varmasti. 

1. Kuorruta kakku sokerikreemillä ennen kuin nostat kaulittavan massan kakun päälle. Sokerikreemi eristää kakusta kosteutta ja toimii liimana kakun ja massan välillä.

2. Varaa massaa reilusti. Halkaisijaltaan 24-senttiseen kakkuun tarvitset noin 500 grammaa marsipaania tai sokerimassaa.

3. Kauli massa kakkua suuremmaksi levyksi, jolloin se asettuu kauniisti kakun päälle eikä jää rypyille. Älä kauli levyä liian ohueksi, jolloin se repeilee helposti kakun päällä. Levy saa olla suunnilleen yhtä paksu kuin joulupiparitaikinalevy.

4. Käytä tomusokeria apuna kaulimisessa, jos massa uhkaa tarttua kiinni alustaan. Varo läträämästä tomusokerin kanssa: se kuivattaa massaa.

5. Nosta kaulittu levy varovasti kaksin käsin kakun päälle. Painele massa vähitellen ylhäältä alaspäin tasaisesti kakun pintaan.

6. Siisti alareuna leikkaamalla ylimääräinen massa pois. Älä leikkaa liian läheltä kakkua: silloin kakun alaosaan tulee helposti reikä, jota on vaikea paikata.

Videolta näet myös, miten koristelet kakun liitutauluksi candy melts -napeilla.

Liitutaulukakun reseptin löydät Kodin Kuvalehden numerosta 9/2016.

Kommentit

Kermakakku on juhlapöydän suosikki. Tässä ruokatoimittajan kahdeksan vinkkiä, joiden avulla kermavaahto säilyy kakun päällä siistinä koko tarjoilun ajan.

1. Valitse mieleisesi kerma.

Kakun vaahdotukseen käyvät sekä vispikerma että kuohukerma. Vispikermasta syntyy kestävämpi ja kiinteämpi vaahto, eikä se vatkaudu niin herkästi voiksi. Kuohukermasta tehty vaahto taas maistuu ihanan täyteläiseltä.

2. Jäähdytä kerma. 

Vatkaa kerma aina jääkaappikylmänä. Kesällä kermapurkit voi jopa käyttää nopeasti pakastimessa kylmyyden varmistamiseksi. Älä kuitenkaan anna kerman jäätyä.

3. Valitse tomusokeri. 

Mausta kermavaahto tomusokerilla, joka liukenee nopeasti ja jämäköittää vaahtoa kidesokeria paremmin. Lisää sokeri vaahdotuksen lopussa.

4. Vahvista kermaa. 

Jatka valmista kermavaahtoa maitorahkalla tai tuorejuustolla. Jatkettu kermavaahto kestää kuorrutuksessa tavallista kermavaahtoa paremmin. Voit värjätä kermavaahdon esimerkiksi marjajauheella.

5. Hanki lasta.

Tasaisimman levityspinnan saat sivelemällä kuorrutuksen isolla palettiveitsellä tai lastalla.

6. Tasoita ensin. 

Aloita tilkitsemällä kakun epätasaisuudet. ja levitä kermavaahtoa ohut kerros koko kakun pintaan. Jatka sitten levittämällä tai pursottamalla loput kermavaahdosta.

7. Pidä näpit irti. 

Kun pursotat koristeita pursotuspussilla, vältä koskettelemasta pussia käsin, jottei kermavaahto lämpene ja muutu kokkareiseksi. Ota toisella kädellä näppiote tyllasta eli pursotusterästä ja paina toisella kädellä pussin yläosasta. Pussin sulkemiseen voit käyttää näppärää pussinsulkijaa.

8. Pidä taukoja.

Tee pursotus mieluummin useassa erässä. Siistin lopputuloksen takaavat tuore kermavaahto ja puhdas pursotuspussi.

Kommentit

Valkosipuli rakastaa veistä, mutta kavahtaa puristinta. Toimi näin ja saat maukasta valkosipulimurskaa ilman sotkua.

1. Unohda puristin.

Vehje on mahdoton tiskata ja helpommallakin pääsee. 

2. Unohda kuorien nyhtäminen.

Kynnet kuoriutuvat itsestään, kun niitä painaa napakasti veitsen lappeella leikkuulautaa vasten.

3. Unohda pilkkominen.

Ripota hiukan merisuolaa veitsellä litistetyn, kuoristaan luopuneen kynnen päälle ja litistä pari kertaa lisää. Saat mehevää valkosipulimössöä ja sen ansiosta mainiota ruokaa.

Kommentit

KK:n videosarjassa testataan YouTuben niksejä. Tällä kertaa otetaan aikamoinen haaste.

Ihan tavallisen tallaajan pitäisi muka pystyä tekemään helposti ilmapalloilla suklaakulhoja! Katsoimme ihaillen tätä videota YouTubessa ja totesimme, että on pakko kokeilla.

Haetaan kaupasta suklaata, öljyä ja vesi-ilmapalloja. Muoteiksi sopivat parhaiten vesi-ilmapallot, jotka ovat pieniä ja jämäköitä. Pallot saa täytettyä parhaiten pumpulla, hyväkeuhkoinen onnistuu ilmankin.

Öljyä tarvitaan pallon öljyämiseen, jotta suklaa tarttuu. Ole kuitenkin tarkkana: jos öljyää liikaa, suklaa liukuu pois.

Kuulostaa hankalalta, mutta katso, mikä ihme tapahtuu. Ei menny niinku youtubessa -videosarjan nimi ei tässä osassa taida päteä!
 

Kommentit