Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Valitse juhlapöydän keskipisteeksi täyteläinen suklaakakku, liukuvärjätty marenkiunelma tai vadelmalta maistuva peruskakku. Paras täytekakku on mehevä, kauniisti kuorrutettu ja sopivan makea.

Lasin mitalla

Sokerikakkupohjan vanha perusohje on: lasi munia ja 3/4 dl sokeria vaahdotetaan. Lisätään lasi vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.

Muna-sokerivaahto on tarpeeksi kuohkeaa, kun vatkaimella piirretty kuvio jää hetkeksi vaahdon pinnalle.

Kypsennä kakku uunin alatasossa 175 asteessa noin 35 minuuttia. Testaa kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa viitisen minuuttia ja kumoa se.

Muokkaa pohjan makua

Korvaa kolmannes jauhoista perunajauhoilla, niin saat lisää kuohkeutta.  Jos käytät jauhoina pelkästään perunajauhoja, saat gluteenittoman kakun.

Suklaisessa kakussa korvaa ½ dl jauhosta samalla määrällä kaakaojauhetta.

Uusia makuvivahteita saat lisäämällä mausteeksi 1 tl kardemummaa, kanelia, sitruunan- tai appelsiininkuoriraastetta.

Kakku on riittoisa tarjottava

Neljän munan kakku riittää 10–12 hengelle ja kuuden munan kakku 15–18 hengelle. Kakusta tulee sitä riittoisampaa mitä enemmän on täytettä.

Korkea vai matala?

Neljän kerroksen kakku syntyy, kun pohjan paistaa kahdessa 20 cm:n vuoassa ja pohjan halkaisee kahteen osaan. 24-senttisessä vuoassa paistetusta taikinasta tulee tavallinen kolmikerroksinen kakku.

Kun sokerikakkutaikinan paistaa levyksi uunipellillä, sen voi täyttää kääretortuksi tai tehdä täytettyjä leivoksia.

Kostutuksen niksit

Käytä kostutuslientä sen mukaan, kuinka kauan kakku saa mehevöityä ennen tarjoilua. Jos kakku tarjotaan heti, tarvitaan tuplamäärä kostuketta.

Kakkupohjan kostutukseen käy vaniljasokerilla maustettu maito, sitruunalla ja sokerilla maustettu vesi, miedon värinen limonadi tai hedelmämehu, manteli- tai kauramaito.

Nyrkkisääntö: tarvitset ½ dl nestettä yhtä kakkupohjan munaa kohden. Neljän munan kakkuun kuluu siis noin 2 dl kostutuslientä. Jos kakun täytteet ovat erityisen kosteita, voit vähentää kostutuksen määrää hieman.

Muutakin kuin kermavaahtoa

Jatka kermavaahtoa rahkalla tai tuorejuustolla, jolloin se jämäköityy. Rahkalla kermavaahdon maku menee ihanan happamaan suuntaan, tuorejuustolla taas suolaiseen.

Maustetuilla rahkoilla ja tuorejuustoilla saat nopeasti makua jatkettuun kermavaahtoon.

Jatkettu kermavaahto sopii kaikkien kakkujen väliin ja kuorrutukseen. Sillä syntyvät myös kestävät pursotukset.

Vielä lisää makua

Vaahtoon saa lisää makua teelusikallisella vaniljasokeria, kardemummaa, inkivääriä tai kanelia. Voit käyttää myös ½ dl kaakaojauhetta, marjajauhetta, turkinpippurirouhetta, suklaarouhetta tai kinuskikastiketta.

Kakun täytteeksi tulevaan kermaan voi sekoittaa marjoja tai paloiteltuja hedelmiä.

Lue lisää:

Kuvan upean vaniljakakun reseptin löydät Soppa365:stä

Kodin Kuvalehden rakastetut leivontareseptit yhdessä mahtavassa digipaketissa!

Täytekakkujen reseptejä sekä vinkkejä kuorrutuksiin ja täytteisiin 

Sokerileipurin reseptit Soppa365:ssä

Kruunaa voileipäkakku upealla kurkku-tomaatti-koristeella! Katso videolta, miten näyttävä kurkkukoriste tehdään.

KK:n ruokatoimittaja Riikka Kaila kertoo parhaat tarjoiluvinkit yo- ja valmistujaisjuhliin.

Tee salaattibuffetti

"Laita tarjolle vihreää salaattia ja reilusti erilaisia herkullisia höysteitä, kuten marinoituja kasviksia, juustoja, kalaa ja lihaa. Siitä kukin voi koota itselleen sopivat herkut lautaselle. Myös erikoisruokavalioita noudattavat saavat näppärästi koottua salaattibuffetista syötävää."

Hanki osa valmiina

"Harkitse, että hankit jotain valmiina - esimerkiksi savukalan, juustot ja kakun. Valmista niiden ympärille herkullisia kotitekoisia lisäkkeitä ja makeita pikkupaloja. Tällöin ei kiire yllätä juhlia valmisteltaessa."

Suosi juhlittavan omaa suosikkiruokaa

"Jos nuorella on oma suosikkiruokansa - esimerkiksi sushi tai italialainen ruoka - on sen ympärille hauska ja helppo rakentaa tarjoilu. Yo-juhlien ja valmistujaisten tarjoilu saakin mahdollisuuksien mukaan olla nuorekas ja trendikäs!"

Suolainen maistuu makeaa paremmin

"Varaa reilusti suolaista tarjottavaa. Yleensä salaatit, piirakat ja sen sellaiset maistuvat vieraille parhaiten. Makean osalta riittää mielestäni pari, kolme erityisherkullista tarjottavaa."

Muista vesi

"Huolehdi, että juotavaa on tarjolla ihan vesikannuista lähtien, erityisesti hellekelillä."

Huolehdi säilyvyydestä

"Tarjottavat seisovat pöydässä helposti useita tunteja. Itse ajattelen hampaita kiristellen, että tarjottavat sen pari tuntia kestävät, mutta jos mahdollista, nostaisin ne välillä kylmään.

Jos vieraat tulevat tipoittain, yhtä isoa kakkua mieluummin valmistan pari pientä, jolloin voin säilyttää toista kylmässä ja vaihtaa tarpeen mukaan pöytään. Jos tiedän, että kakku joutuu seisomaan, valitsen kuorrutteeksi kerman sijaan suklaan, marsipaanin tai sokerimassan, joka kestää paremmin lämmössä ja eristää kakun sisäosia viileämmäksi.

Asettelen myös piirakkapalat, kalaruuat jne. parille vaihtovadille kylmään odottamaan ja nostaisin tarjolle sitä mukaa kun tarvitaan."

Leivo parhaat juhlat!

KK:n leivontaekstrasta löydät testatut huippureseptit juhliin

Soppa365: Parhaat reseptit juhlien tarjottaviin

Suodatinkahvinkin keitossa on niksinsä, joilla laatua voi parantaa. Kokeile näitä neljää vinkkiä!

1. Kastele suodatinpussi ennen puruilla lastaamista. Kuiva paperi päästää kahviin makua.

2. Tasoita purut lusikalla ennen tiputusta. Sekoita puruja kertaalleen varovasti vielä suodatuksen aikana.

3. Sekoita myös valmista juomaa, jotta ensimmäiset juojat eivät saisi laihaa kahvia.

4. Mietoa maustekahvia on helppo tehdä itse ripottamalla suodattimeen kahvin lisäksi kanelia tai appelsiininkuorta. Ripaus kardemummaa auttaa jopa kahvipullan kaipuuseen.