Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Banaanikärpänen on vain millimetrin kokoinen, mutta silti todella rasittava riesa. Jos iniäiset häiritsevät, kokeile häätää ne näillä KK:n lukijoiden mainioilla vinkeillä.

Banaani on mahtava ansahedelmä

"Laita kuppiin pala hedelmää ja pingota päälle kelmu. Pistele hammastikulla reikiä kelmuun ja odota muutama päivä. Kärpäset menevät kuppiin, mutta eivät osaa ulos.

Banaani ja aprikoosi toimivat parhaina ansahedelminä. Paras astia on jugurttikuppi: sen voi heittää avaamatta roskiin kärpäsineen kaikkineen."

Hedelmien kuoret houkuttelevat

"Jätä hedelmien kuoret ja muut vastaavat lautaselle kuivumaan yön tai kahden yli, jos mahdollista. Kärpäset takertuvat kuoriin, jotka voi heittää pois. Lautasen taas pesee helposti tiskikoneessa muiden tiskien kanssa."

Tomaatinlohkoja valkoviinissä

"Laita pieneen lasiin loraus valkoviiniä. Kärpäset tykkäävät: menevät uimaan, mutta menehtyvät. Kun viini ei enää kiinnosta, lisää sekaan pari pientä lohkoa tomaattia."

Punaviiniä soijapullossa

"Välillä ihan pelkkä liraus punaviiniä pullon pohjalla houkuttelee näitä siivekkäitä. Kikkomanin soijapullo toimii parhaiten: korkin reiästä kärpäset menevät sisään, mutteivät osaa tulla ulos."

Etikkaa Fairyn kera

"Laita lasiin omenaviinietikkaa, valkoviinietikkaa, valkoista balsamicoa, kaikki käy. Vettä ei tarvita, mutta pari tippaa Fairya on välttämätöntä."

Imurilla ongelmaa kohti

"Käytä banaanikärpästen häätämiseen imuria. Putkipäällä tähtäät istuvaa kärpästä. Imuri imaisee vierailijat sisuksiina nopeasti ja tehokkaasti."

Hedelmien pesu

"Huuhtele hedelmät heti, kun tulet kaupasta. Hedelmäkärpäset huuhtoutuvat siinä samalla."

Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt, salaattilingosta samppanjavispilään? Uudessa Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme turhakkeille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa!

Viime syksynä sain teeherätyksen. Ajattelin, että kupillinen teetä aamulla tekee arjestani levollisemman kuin kiiressä ryystetty kahvi. Ostin teepallon. Itse asiassa toisenkin. Ja sihdin. Erilaisia välineitä levollisuuteni tekemiseen. Mutta: palasin jo marraskuussa kahvinjuojaksi ja pallot jäivät laatikkoon.

Kunnes koitti kuivakakkuaika, vähän ennen joulua. Nappasin teepallon täyteen tomusokeria ja sirottelin kakkujen päälle huurteen sillä - kätevää! Pari muutakin käyttötarkoitusta kehittelin.

Teepallon kolme käyttötapaa

1. Tomusokerin sirottaja

Koppaa palloon sokeri ja varistele koristeeksi.

Sokeri pysyy melko hyvin pallon sisällä tymäkän koostumuksensa ansiosta.

Pienellä pallolla on helppo sihdata.

2. Soppamaustin

Laita palloon pippurit tai voimakkaat yrtit, sellaiset mausteet, joista et halua suuhun keittoa lusikoidessasi tai jotka pitäisi nostella keitosta pois.

Mausteet antavat makunsa, mutta saat ne siististi pois, kun soppa on valmis.

3. Kaakaosihti

Kauhaise pallon sisään kaakaota ja laita mukiin lämpimään maitoon. Kun huljuttelet sihtiä maidossa, saat tasaista ja kuohkeaa kaakaota ilman klönttejä!

Mihin teepalloa voisi käyttää? Kerro ideasi!

 

Helpoin kikka säilöä sato: tee karviaisista jääpaloja.

Olet ehkä kokeillut tätä kätevää kikkaa kylmentää viini: Laita valkoviinilasiin pakastimessa jäädytettyjä viinirypäleitä, niin viini jäähtyy hetkessä mutta ei vetisty kuten jääpaloista.

Vielä hauskemmin viinin jäähdyttävät pihapensaan karviaiset. Samalla saat hyödynnettyä hyvän satsin sadosta.

Jäiset karviaiset toimivat myös makuveden ja boolin koristeena.

Maidon käyttäminen kokkauksessa on välillä kinkkistä. Tästä löydät vinkit, joiden avulla maitosi ei pala pohjaan, juoksetu tai kuohu yli.

Ongelma: maito palaa pohjaan

Maito palaa pohjaan, jos sen sisältämä proteiini eli valkuainen saostuu kuumentaessa kattilan pohjalle. Näin vältät pohjaan palamisen:

Käytä ruuanlaitossa kevyt- tai täysmaitoa, sillä rasvaton maito tarttuu herkemmin pohjaan.

Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila. Käytä matalia lämpötiloja.

Kun keität maitoa, kiehauta ensin vettä kattilan pohjalla ja lisää maito vasta kiehuvaan veteen. Alenna heti lieden lämpöä ja sekoita keitosta. Veden sijaan voit kuumentaa voita kattilan pohjalla ennen maidon lisäämistä.

Sekoita mieluummin puulastalla kuin puuhaarukalla tai vispilällä. Lasta osuu paremmin pohjaan.

Vähälaktoosinen maito kärähtää pohjaan herkemmin kuin laktoositon maitojuoma. 

Ongelma: maito juoksettuu

Maidon proteiinit voivat saostua suolan, mausteiden, happamien marjojen, tomaatin, sitruunan tai pinaatin vaikutuksesta. Sitä sanotaan juoksettumiseksi. Näin vältät juoksettumisen:

Mausta maitoruoka aina vasta valmiina.

Suurusta keitto tai kastike ennen kuin lisäät siihen hapanta raaka-ainetta.

Ongelma: maito kuohuu yli

Maito kuohuu helposti, koska kuumentaessa sen pintaan muodostuu kalvo, joka estää höyrystyvän nesteen haihtumisen. Näin vältät ylikuohumisen:

Älä käytä kattilassa kantta. Muista sekoittaa maitoa pohjia myöten.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.