Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Paloittele haukifile oikein ja saat käyttöösi kolme (lähes) ruodotonta osaa.

Ruodoton vatsaosa, anopin pala ja ohut selkäpala

Tavoitteena on saada hauesta käyttöön ruodoton vatsaosa, jonka voi paistaa sellaisenaan pannulla. Palan saa irti leikkaamalla hauesta pois y-ruodon.

Selkäosan kapea pala on periaatteessa myös ruodoton, koska siihen jäävät pienet ruodot yleensä pehmenevät kypsennettäessä. Pala sopii myös hyvin osaksi mureketaikinaa, koska sen voi hienontaa monitoimikoneen leikkurissa.

Keskipalaan jää ruotoja, mutta taitava hauenkäsittelijä osaa poistaa myös ne.

Ruodot tuntuvat sormenpäällä

Ruotorivi sijaitsee haukifileen selässä. Etsi ruodot vetämällä sormenpäätä fileen pinnalla. Leikkaa ruotorivin yläpuolelle ruotoihin asti ulottuva viilto. Ruodot tuntuvat veitsen kärjessä, mutta terä ei mene niistä läpi. Parhaiten palan saa irti työntämällä veistä kevyesti.

Keskipalasta eli niin kutsutusta anopin palasta ruodot saa irti, kun kääntää palan ympäri ja leikkaa alustaa vasten irti lihasruodoissa kiinni olevan pienen lihassuikaleen. Videolla näet, miten se tapahtuu, vaikka ruokatoimittaja ei tällä kertaa aivan onnistunut lopputuloksessa.

Vinkki – kostea talouspaperi pitää leivinlaudan paikallaan

Kalan käsittelyä helpottaa, kun leivinlauta pysyy paikallaan. Muovinen lauta ei luisu pöydällä, kun laitat sen alle kostean paperin. Videolta näet myös tämän.

Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt tai käytät sitä vain yhteen asiaan? Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme keittiötavaroille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa.

Piparimuotti on tarpeellinen kapistus muuallakin kuin leivontapuuhissa. Se sopii esimerkiksi lautasliinarenkaaksi, korttiaskartelun avuksi ja pieneksi valokuva­kehykseksi.

Joku kaunis aamu voi panna elämän risaiseksi ja pistellä aamiaiseksi reunattomia, kukan muotoisia paahtoleipiä hillolla. Joulun jälkeenkin perhe ilahtuu sydämen muotoisista pepperoneista pizzassa ja tähdeksi muotoilluista vesimelonin siivuista. 

Mikä parasta, leikkuupuuhista jää paljon sattumia kokille.

Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt? Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme keittiötavaroille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa.

Neljä tapaa hyödyntää raastinta:

1. Raasta voita

Murotaikinaa tai munavoita tehdessä voita ei aina muista ottaa ajoissa lämpenemään. Hyvä keino saada notkeaa voita on raastaa se. Helpoiten raastaminen onnistuu, kun voipalan laittaa hetkeksi pakkaseen.

2. Raasta juureksia

Juurekset, erityisesti punajuuri kannattaa raastaa, koska näin sen maku paranee ja kypsymisaika lyhenee. Raasteen voi myös pakastaa. 

3. Raasta sitruunaa

Sitruunan kuoresta saa ruokiin ihanan aromin. Hienon kuoriraasteen saa kätevästi pois raastimesta, kun suojaa raastimen leivinpaperilla ja riipii sitten raasteen irti paperista.

4. Raasta juustoa

Valmiin juustoraasteen kilohinta on tuplasti suurempi kuin saman juuston palana. Pehmeänkin juuston raastaminen onnistuu, kun sen laittaa hetkeksi pakkaseen. Anna juuston kohmettua ja raasta vasta sitten.

Riiassa syöt hyvin ja edullisesti. Mikä parasta, lennot Riikaan saa alle satasella, ja matka kestää vajaan tunnin.

1. Hurmioidu hallissa

Kun merkkaat pakolliset nähtävyydet karttaan, aloita Riian kauppahallista. Viidestä hallista muodostuneessa upeassa kokonaisuudessa on 30 000 myyntipaikkaa. Negyu iela 7

2. Herkuttele paahtimossa

Jos pidät hyvästä kahvista, lounaspaikkojen ykkönen on kahvipaahtimo-ravintola Rocket Bean Roastery hipsterikadulla. Neljän ruokalajin huippuherkullinen lounas maksaa 23 euroa. Miera iela 29

3. Shoppaile torilla

Aidoimmat tuliaiset löydät lauantaisin maatilatorilta. Osta ainakin paikallista siideriä, raakakarkkeja ja leivonnaisia. Kalnciema iela 35

4. Kilistele kattojen yllä

Riga balsam on latvialainen alkoholijuoma, jota on pakko maistaa kerran. Nauti se cocktailina (8 e) Skyline Barissa ja ihaile vanhaa kaupunkia tornihotellin ylimmästä kerroksesta. Radisson Blu Hotel, Elizabetes iela 55

5. Ihastu illallisella

Riian kiinnostavin ravintola on "kolmen kokin" 3 Pavaru Restorans vanhassa kaupungissa. Seuraa, kuinka kokit loihtivat herkkuja avokeittiössä. Torna iela 4

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.