Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Säilytätkö avattua pähkinäpussia jääkaapissa? Kannattaisi. Ota sen sijaan hunaja pois.

1. Sipuli

Sipulia ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se vettyy ja homehtuu. Sama pätee valkosipuliin

Pilkotun sipulin voit säilyttää suljetussa pussissa jääkaapin vihanneshyllyssä. Sulje pussi tiukasti, sillä tuoreen sipulin tuoksu tarttuu helposti muihin ruokiin.

2. Peruna

Paras säilytyspaikka perunalle on kellari tai kylmäkaappi. Jääkaapissa peruna pilaantuu herkästi.

Huoneenlämmössä ja valoisassakaan peruna ei viihdy, sillä silloin se alkaa itää, muuttua vihreäksi ja siihen kehittyy pahanmakuista solaniinia. Jos kylmäkaappia tai kellaria ei ole, kannattaa tehdä kompromissi ja laittaa perunat jääkaapin vihanneslaatikkoon - ei koskaan jääkaapin tavalliselle hyllylle. Vihanneslaatikossa lämpötila on hiukan alhaisempi kuin jääkaapin muilla hyllyillä.

3. Hedelmät

Hedelmät kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaappiin ne on syytä laittaa vain silloin, kun haluaa, että niiden kypsyminen hidastuu.

Jos siis ostat jättinipun banaaneja etkä jaksakaan syödä kaikkea, laita osa jääkaapin vihanneslaatikkoon odottelemaan.

4. Pähkinät

Jos avaat pähkinäpussin, säilytä sitä jääkaapissa. Pähkinät sisältävät rasvaa, joka härskiintyy huoneenlämmössä.

5. Tomaatit

Oletko huomannut, että tomaatti maistuu paremmalta huoneenlämpöisenä kuin jääkylmänä? Jos et, testaa. Maku on hyvä syy säilyttää tomaatteja huoneenlämmössä.

Tomaatit pärjäävät kuitenkin myös jääkaapin vihanneslaatikossa. Jos ostat kilon tomaatteja etkä aio syödä kaikkia lähipäivinä, laita osa vihanneslaatikkoon. Siellä tomaatit kypsyvät hitaammin kuin keittiön pöydällä.

6. Yrtit

Ruukkuyrtit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten vesiastiassa. Jääkaapissa ne nahistuvat.

7. Leipä

Leipä ja jääkaappi eivät sovi yhteen. Jääkaapissa leivän maku vanhenee tai se homehtuu.

8. Oliiviöljy

Oliiviöljy kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se jähmettyy ja saostuu. Pilalle se ei kuitenkaan mene, vaan huoneenlämpö pehmentää sen jälleen käyttökelpoiseksi.

9. Hunaja

Hunaja pois jääkaapista! Etenkin juokseva hunaja paksuuntuu ja kiteytyy kylmässä käyttökelvottomaksi.

10. Rypsiöljy

Rypsiöljy pärjää huoneenlämmössäkin. Jääkaappiin sen voi laittaa huvikseen, jos on tilaa.

11. Ketsuppi 

Ketsupissa ja sinapissa on niin paljon säilöntäaineita, että ne säilyvät mainiosti huoneenlämmössäkin. Jääkaappia ne eivät kaipaa, mutta eivät ne siellä pilallekaan mene.

12. Avokado

Avokadot ovat ostettaessa useimmiten raakoja ja kovia. Ne kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten hedelmäkorin vieressä. Hedelmistä erittyy etyleeniä, joka nopeuttaa avokadon kypsymistä.

13. Kananmunat

Kananmunat kannattaa laittaa ehdottomasti jääkaappiin. Fiksuinta on säilyttää ne myyntipakkauksessaan, sillä se estää kosteuden haihtumista ja vieraiden hajujen tarttumista. Erityisen herkästi kananmuniin tarttuvat sipulin, purjon, tillin, meetvurstin ja hedelmien tuoksut. 

Asiantuntijana Marttaliiton kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

 

Talvi ei estä retkeilyä. Nuotiolla lämmitetyt eväät maistuvat aivan gurmeelta. Tässä tärkeimmät vinkit talviretkeilyyn.

Pukeudu kerroksittain

Varaa reppuun tilaa, jotta voit vähentää ja lisätä vaatteita. Kun pysähdyt tauolle, pue esimerkiksi fleecepusero takin alle. Varaa ohuet hanskat tai sormikkaat paksumpien käsineiden alle, jotta kädet eivät palellu, kun riisut paksummat hanskat. 

Esivalmistele

Esivalmistele ruoka kotona ja tee loput luonnossa. Siten saat perillä hyvää ruokaa näppärästi. Vastapaistettu lohi tai juuri käristetty poro maistuu paremmalta, kuin pelkästään repussa kulkenut. Kotona paistetut ja folioon käärityt uunibataatit tai -perunat pysyvät lämpiminä jopa pari tuntia. 

Käytä nuotiopaikkoja

Tulenteko vaatii maanomistajan luvan, joten sytytä nuotio vain sille tarkoitettuun paikkaan. Kaasukeitintä, trangiaa ja risukeitintä saa käyttää missä vain, mutta varovaisuus on tärkeää.

Kuivattu poblano eli ancho on rantautumassa Suomeen.

Ei anjovis vaan ancho. Trendikkäiden savugrillaajien suosikkichiliä kannattaa hankkia nyt kotiin. Kuivattu ancho-chili on melko mietoa ja makeaa, ja sitä voi ripauttaa jopa valmiin ruuan päälle.

Kokeile ancho-maustevoita grilliruuan kanssa!

Maustepurkin löydät isosta ruokakaupasta Santa Marian hyllystä.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta.

Terveellisyys on yhä voimistuva megatrendi. Terveellisin ruoka kerätään luonnosta, ja villiyrttien keräilystä innostuneet noukkivat koreihinsa yhä useampia lajeja. Viime vuonna nokkosta alkoi saada kaupasta ruukussa ja koivunlehtiä sekä voikukkaa kuivattuina.

Tulevan kevään trendikkäimmäksi villiyrtiksi veikataan Ruotsin mallin mukaisesti litulaukkaa. Länsinaapurissa sitä saa jo ruukkuyrttinä.