Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti

Kuinka monelle hengelle resepti on
4
Reseptin vaikeustaso
Kohtalainen

Resepti

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania

Kastike

1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Krutongit

6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita
Jäähdytä juomat nopeasti.

Kulhossa jäähtyvät limut kahdelle. Juhlissa tarvitaan kylpyammetta.

Jos jano tai juhlat yllättävät, huoneenlämpöiset juomat saa viileäksi nopeasti näppärällä kotikemialla.

Temppuun ei tarvita kuin jääpaloja ja suolaa.

Tee  näin

Täytä suuri kulho tai vaikkapa sinkkinen pesusoikko reilusti vedellä, jääpaloilla ja juomapulloilla. Ripota jäille suolaa.

Suola alentaa veden jäätymislämpötilaa ja pidemmittä puheitta imaisee viidessä minuutissa lämmön pullojen sisällöstä. 

Kertakäyttömukista syntyy kelpo kahvimitta.

Jos keitin ei ole tuttu tai kahvimitta on hukassa, kahvinporojen annostelu on aina pieni arvoitus. Laskuissa pysyminenkin on aamutokkurassa sankarihommaa.

Aamut työpaikalla tai yhteismökillä helpottuvat, kun keittimen viereen ilmestyy kertakäyttömukista tehty kahvimitta.

Viivaan asti kahvia mittaamalla saa helposti täyden tai puolikkaan pannullisen.

Kokeile myös marinadille

Mikäpä estää askartelemasta mittaa myös suosikkireseptien tueksi? Hyväksi todettua marinadiohjetta ei tarvitsisi etsiä aina erikseen, jos astian kyljessä olisi valmiit viivat öljylle, viinille ja kumppaneille.

Tökkää tikku suklaavanukkaan kannen läpi ja pakasta.

Tämän helpompaa herkkua saa hakea: Tökkää tikku suklaavanukkaan kannen läpi ja jäädytä koko komeus.

Pikkuniksi muuttaa lapsellisen jälkkärin viileäksi helleherkuksi. Kastele jäätynyt purkki ulkopuolelta lämpimällä vedellä, jotta vanukas irtoaa tikkuineen kokonaisena. Suosittelen minttusuklaa-Jackya ja nopeaa hotkimista.

Jos mielit terveellistä vaihtoehtoa, surauta jätski pelkistä jäätyneistä banaanisiivuista.

Leivinpaperia voi käyttää muuhunkin kuin uunipellin suojaamiseen.

Tahrimatta paras! Leivinpaperi sopii muuhunkin kuin uunipellin peittämiseen. Tässä kolme hyvää vinkkiä.

1. Vuokien suojaksi.

Levitä leivinpaperi lasivuokaan makaronilaatikon tai marjapiirakan alle, ja säästyt melkein kokonaan tiskaamiselta. Hyvästi vuokien pinttyneet, mustat reunat!

2. Voin levittämiseen.

Kun voitelet kakkuvuokaa, repäise pala leivinpaperia sormiesi suojaksi.

3. Ruuan kypsentämiseen.

Kun kypsennät uunissa kalaa, broileria tai kasviksia, kääräise leivinpaperista niille nyytti. Ruoka kypsyy nopeasti ja ilman liikaa rasvaa.