Kuvat Jukka Rapo
Hasselpähkinäöljy
Kylmäpuristettu rypsiöljy
Avokadoöljy
Kylmäpuristettu pellavansiemenöljy
Auringonkukkaöljy
Pistaasipähkinäöljy
Kookosöljy
Paahdettu seesamiöljy

Kasviöljyt ovat maultaan ja terveysvaikutuksiltaan keittiön hyviksiä – joukossa on vain yksi kovis. Käyttötarkoitus ratkaisee, mihin pulloon tarttua.

Kasviöljy on sataprosenttisesti rasvaa – yleensä hyvää rasvaa. Kasviöljyissä on siis runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja. Siksi niitä kannattaa suosia keittiössä.

Tyydyttyneet rasvahapot nostavat veren haitallisen LDL-kolesterolin määrää, kun taas monityydyttymättömien rasvahappojen on todettu alentavan kokonaiskolesterolia.

Öljyt kannattaa säilyttää viileässä ja valolta suojattuna. Jääkaappia ne eivät vaadi. Monet öljyt samenevat ja kohmettuvat liian kylmässä mutta palautuvat ennalleen huoneenlämmössä.

Öljyjä voi käyttää keittiössä monipuolisesti kaikkeen ruuanvalmistukseen ja leivontaan. Öljyjen kuumuudenkestävyys kerrotaan niiden savuamispisteellä. Mitä korkeampaa lämpötilaa öljy kestää, sitä turvallisempaa sen käyttö paistamisessa on. Kuumennettaessa öljyjen rasvahappojen sidokset alkavat hajota, jolloin niiden terveellisyyskin kärsii.

 • Rypsiöljyä saadaan rypsinsiemeniä puristamalla. Se sisältää öljyistä eniten elimistölle tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Kylmäpuristetun tai neitsytrypsiöljyn valmistus on hellävaraisinta, sillä öljyä ei käsitellä kemiallisesti eikä altisteta korkeille lämpötiloille. Siksi nämä öljyt ovat väriltään tummempia ja niissä on voimakkaampi aromi kuin tavallisissa rypsiöljyissä. Tavallinen rypsiöljy soveltuu kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen, myös paistamiseen. Neitsyt-öljykin kestää paistamista, mutta uppopaistoon sitä ei kannata käyttää, jotta sen hieno aromi ei kärsi.

 • Miedonmakuinen auringonkukkaöljy sisältää öljyistä eniten E-vitamiinia. Se soveltuu kaikenlaiseen ruuanlaittoon ja kestää uppopaistamisenkin.

 • Oliiviöljyissä on valtavasti makuvaihtoehtoja. Toiset ovat erittäin voimakkaita, ruohoaromisia, toiset hyvin mietoja. Värivaihtelut kertovat muun muassa siitä, onko öljy puristettu nuorista vai täysin kypsistä oliiveista. Oliiviöljyjä voi käyttää kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen. Oliiviöljyjen nimikkeet on EU:n alueella määritelty asetuksin. Ekstraneitsytoliiviöljyt ja neitsyt-öljyt puristetaan mekaanisesti suoraan oliiveista. Niitä ei kuumenneta eikä lisätä mitään. Ekstra-nimeä saa käyttää vain öljystä, joka on puristettu laadukkaista oliiveista. Neitsytöljyt soveltuvat parhaiten kylmiin ruokiin tai leivonnaisiin. Sekoiteoliiviöljyihin saadaan raaka-ainetta neitsytoliiviöljyjen puristamisessa syntyneestä oliivimäskistä. Värittömään, hajuttomaan ja mauttomaan tuotokseen sekoitetaan neitsytoliiviöljyä värin ja maun korjaamiseksi. Usein etiketeissä lukee vain olive oil tai pure olive oil.

 • Yleensä kasviöljyt puristetaan siemenistä, mutta ruuanlaittoon tarkoitettu avokadoöljy saadaan puristamalla hedelmälihaa ilman kuoria ja siemeniä. Pehmeän ja miedon makuista avokadoöljyä voi käyttää salaatinkastikkeena, leivonnassa ja ruuanvalmistuksessa. Se kestää korkeita lämpötiloja, sillä öljyn savuamispiste on +255 astetta.

 • Voimakasaromista pellavansiemenöljyä myydään elintarvikekäyttöön lähinnä kylmäpuristettuna. Pellavansiemenöljyssä on hyvä rasvahappokoostumus, mutta erikoisen makunsa vuoksi se jää monelta käyttämättä. Pellavansiemenöljy sopii kaikkeen ruuanvalmistukseen, mutta jos et saa sitä syötyä, voit käyttää öljyä ihonhoitoon tai käsitellä sillä puiset työtasot ja keittiön leikkuulaudat.

 • Maapähkinäöljyä käytetään paljon kiinalaisessa ruuassa. Se kestää korkeita lämpötiloja hyvin, joten se on omiaan pikapaistamiseen. Se on myös halvimpia ruokaöljyjä Aasiassa.

 • Kylmäkaapissa myytävä kookosrasva ja nestemäinen kookosöljy valmistetaan kookospähkinän kuoren alla olevasta hedelmälihasta. Vaikka kookosöljy on kasvirasvaa, se koostuu tyydyttyneistä rasvahapoista eli on pääosin niin sanottua kovaa rasvaa. Pehmeitä, tyydyttymättömiä rasvoja on ainoastaan noin kuusi prosenttia. Muun muassa uppopaistamiseen käytettävä, huoneenlämmössäkin kiinteänä pysyvä kookosrasva kestää kuumennusta noin 230 asteeseen. Kookosöljy syttyy palamaan jo 180 asteessa. Kookosöljyä ei pidä sekoittaa palmuöljyyn, joka on peräisin öljypalmun hedelmästä.

Mausteeksi ja salaattiin

 • Kurpitsansiemenöljy. Paahdetuista kurpitsansiemenistä saadaan sekä aivan kirkasta että tummaa, melko paksua öljyä. Molemmat sopivat parhaiten salaattien ja kylmien kastikkeiden maustamiseen tai erilaisten paistettujen tai grillattujen ruokien viimeistelyyn. Öljyssä on aromikas, melko pähkinäinen maku.

 • Pähkinä- ja manteliöljy. Pähkinä- ja manteliöljyä saadaan mekaanisesti puristamalla. Öljyissä ovat voimakas pähkinäaromi, ja ne ovat parhaimmillaan salaateissa tai lämpimien ruokien viimeistelyssä. Pähkinäöljy säilyy huonosti, joten sitä kannattaa säilyttää jääkaapissa. Tarjolla on pistaasi-, hassel- ja saksanpähkinä- sekä manteliöljyä.

 • Seesamiöljy. Seesamiöljyä saadaan puristamalla paahtamattomia tai paahdettuja seesaminsiemeniä. Maku muistuttaa hiukan hasselpähkinää. Vaalea, paahtamattomista siemenistä puristettu öljy soveltuu paistamiseen, mutta tumma, paahdetuista siemenistä puristettu öljy vain valmiiden ruokien maustamiseen, sillä se palaa helposti. Seesamiöljyä käytetään runsaasti varsinkin kiinalaisessa ja japanilaisessa keittiössä.

 • Maustetut öljyt. Mausteöljyjen pohja on yleensä oliivi-, rypsi tai rypäleensiemenöljyä. Tryffeli-, chili-, sitruuna-, valkosipuli-, yrtti- tai muut maustetut öljyt maustetaan joko aidoilla tuotteilla tai synteettisillä aromeilla. Käytä öljyjä ruokien viimeistelyyn ja maustamiseen. Rypsi- ja oliiviöljypohjaiset mausteöljyt kestävät kevyttä paistamista.

Riiassa syöt hyvin ja edullisesti. Mikä parasta, lennot Riikaan saa alle satasella, ja matka kestää vajaan tunnin.

1. Hurmioidu hallissa

Kun merkkaat pakolliset nähtävyydet karttaan, aloita Riian kauppahallista. Viidestä hallista muodostuneessa upeassa kokonaisuudessa on 30 000 myyntipaikkaa. Negyu iela 7

2. Herkuttele paahtimossa

Jos pidät hyvästä kahvista, lounaspaikkojen ykkönen on kahvipaahtimo-ravintola Rocket Bean Roastery hipsterikadulla. Neljän ruokalajin huippuherkullinen lounas maksaa 23 euroa. Miera iela 29

3. Shoppaile torilla

Aidoimmat tuliaiset löydät lauantaisin maatilatorilta. Osta ainakin paikallista siideriä, raakakarkkeja ja leivonnaisia. Kalnciema iela 35

4. Kilistele kattojen yllä

Riga balsam on latvialainen alkoholijuoma, jota on pakko maistaa kerran. Nauti se cocktailina (8 e) Skyline Barissa ja ihaile vanhaa kaupunkia tornihotellin ylimmästä kerroksesta. Radisson Blu Hotel, Elizabetes iela 55

5. Ihastu illallisella

Riian kiinnostavin ravintola on "kolmen kokin" 3 Pavaru Restorans vanhassa kaupungissa. Seuraa, kuinka kokit loihtivat herkkuja avokeittiössä. Torna iela 4

Vinkit on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Kysyimme Kodin Kuvalehden lukijoilta, miten he puhdistavat pohjaan palaneen kattilan. Tässä koetellut konstit.

Pyykinpesuaine

 • Kattilan pohjalle jauhemaista pyykinpesuainetta ja tilkka vettä. Keitä vesi kiehuvaksi ja anna kuplia hiljaisella lämmöllä, kunnes karsta irtoaa kevyesti tiskiharjalla/puulastalla.

Tiskiaine

 • Laita kattilaan litra vettä ja pala konetiskitablettia tai lusikallinen konetiskijauhetta. Keitä, harjaa ja lopuksi huuhtele hyvin. 
 • Keitä kattilassa vettä ja käsitiskiainetta. Hankaa tiskiharjalla karsta pois.

Liottaminen

 • Liota kattilaa yön yli tai niin kauan kuin on tarpeen. Viimeistele tiskiharjan muoviosalla tai kaapimella.
 • Liota kattilaa ja pese se sitten pari kertaa tiskikoneessa.

Sooda

 • Sekoita kattilassa vettä ja muutama lusikallinen ruokasoodaa. Kiehauta, jätä likoamaan ja harjaa lika pois.
 • Tee ruokasoodasta ja vedestä tahnaa ja hankaa kattilaa sillä.
 • Kaada kide- eli kristallisoodaa jäähtyneen teräskattilan pohjalle, laske päälle kuumaa vettä ja sekoita. Liota 15 minuuttia ja tiskaa normaalisti. Kristallisoodaa saa rautakaupoista.

Sokeripala

 • Liota kattila, kaada vedet pois ja hankaa loput palaneet irti sokeripalalla.

Etikka

 • Lorauta kattilan pohjalle etikkaa. Anna liota ja harjaa karstat pois.
 • Laske jäähtyneeseen kattilaan vähän kylmää vettä ja mukillinen etikkaa. Liota vuorokausi ja harjaa lika pois.

Ihmesieni

 • Ihmesieni toimii sellaisenaan.
 • Käytä ensin jotain muuta puhdistuskonstia ja viimeistele tulos ihmesienellä.

Teräsvilla

 • Liota kattilaa ja hankaa se puhtaaksi teräsvillalla.

Hiekka

 • Vesi ja hieno hiekka puhdistavat alumiinikattilan eräretkellä.

Kalkinpoistoaine

 • Kaada teräskattilaan kalkinpoistoainetta ja loraus vettä. Anna vaikuttaa ja harjaa pois.

Tuhka

 • Liota kattilaa vedessä, johon olet sekoittanut tuhkaa. Tiskaa ja huuhtele.

Sitruunahappo

 • Keitä kattilassa sitruunahappovettä ja tiskaa normaalisti.

Puhdistustuotteita

 • Erikois-Iduna –puhdistusaine.
 • Pata Pata –saippuavilla.
 • Universal Stone –yleispuhdistusaine.

Milloin kulhoon kannattaa mitata ruokosokeria, tomusokeria tai erikoishienoa sokeria? Entä voiko leivonnassa käyttää hedelmäsokeria?

Saat tästä sokerioppaasta huimasti ideoita uusiin tapoihin makeuttaa leivonnaiset!

Ruokosokeri

Ruokosokeri on yhtä makeaa kuin tavallinen kidesokeri, joten voit korvata sillä tavallisen sokerin yksi yhteen (1 dl ruokosokeria = 1 dl kidesokeria).

Ruokosokeri antaa leivonnaiselle aromia ja hiukan enemmän väriä, mutta se ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin tavallinen kidesokeri.

Tomusokeri

Tomusokeri sopii kaikkeen leivontaan ja koristeluun. Tomusokeri vaahtoutuu yhtä hyvin kuin tavallinen taloussokeri, erityisen hyvin rasvan kanssa. 1 dl taloussokeria vastaa 1 ½ dl tomusokeria.

Ruokotomusokeri on sokeriruo'osta valmistettua, hienoksi jauhettua ruokosokeria. Ruokotomusokeria käytetään kuorrutteisiin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin tomusokerin tapaan. Ruokotomusokeri antaa kuorrutteelle kauniin kullanruskean värin ja paahteisen maun.

Erikoishieno sokeri

Erikoishieno sokeri on korkealaatuista ja pienikiteisempää kuin taloussokeri. Erikoishieno sokeri sopii erityisesti vaahdotettaviin ja vatkattaviin taikinoihin, marenkeihin ja kermavaahtoon. Pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa, joten vaahtojen tilavuus kasvaa ja lopputulos on kuohkea.

Erikoishieno sokeri sopii siroteltavaksi munkkien tai marjojen päälle.

Hedelmäsokeri

Hedelmäsokeri ei vaahtoudu kananmunien kanssa yhtä hyvin kuin kidesokeri. Voit parantaa leivonnaisten kuohkeutta vaahdottamalla valkuaiset erikseen ja keltuaiset erikseen sokerin kanssa.

Tavallisen kidesokerin voi korvata leivonnassa hedelmäsokerilla. Käytä hedelmäsokeria kaksi kolmasosaa sokerin määrästä ja laske uunin lämpötila 25 astetta matalammaksi kuin tavallisella sokerilla leivottaessa, sillä hedelmäsokerileivonnaiset ruskistuvat nopeammin ja herkemmin.

Muscovadosokeri

Muscovadosokerit (tumma ja vaalea) ovat hivenen kosteita ruokosokereita. Voit korvata näillä tavallisen sokerin yksi yhteen tummissa leivonnaisissa, mutta muscovado ei vaahtoudu yhtä hyvin kuin kidesokeri.

Fariinisokeri

Fariinisokeri sopii makeuttajaksi tummiin leivonnaisiin, kuten esimerkiksi suklaa- ja maustekakkuihin. Fariinisokeri on sisältämänsä siirapin vuoksi hiukan makeampaa kuin kidesokeri, joten voit käyttää sitä kaksi kolmasosaa kidesokerin määrästä.

Siirappi

Siirappia voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa. Siirappi sopii pipareihin, maustekakkuihin ja joululeipiin. Siirapin voi vaahdottaa, mutta vaahto on löysähköä.

½ dl siirappia vastaa yhtä desiä kidesokeria. Jos korvaat sokerin siirapissa, vähennä hiivataikinan nestemäärää ¼–½ desilitralla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voi siirapilla korvata noin kolmanneksen sokerista. Pikkuleivissä sokerin voi korvata siirapilla reilu puolet sokerista.

Vaalea siirappi on tummaa miedompi, mutta sopii leivontaan. Vaalea siirappi säilyttää kakun vaaleuden.

Hunaja

Voit korvata kidesokerin hunajalla osittain tai kokonaan. Makeudeltaan ¾ dl hunajaa vastaa yhtä desiä kidesokeria.

Koska hunaja on kosteaa, vähennä hiivataikinoiden nestemäärää ¼–½ desilitralla, jos korvaat sokerin hunajalla.

Vaahdotettavissa kakkutaikinoissa voit korvata noin puolet sokerista hunajalla kakun rakenteen kärsimättä. Pikkuleivissä sokerin voi korvata hunajalla kokonaan.

Kun käytät hunajaa, laske paistolämpötilaa hieman ja pidennä paistoaikaa.

Eilisen päivän jämät ovat kiireisen arjen pelastus. Tässä neljä vinkkiä, miten ruuan saa säilymään.

1. Jäähdytä nopeasti

Jäähdytä kuuma ruoka mahdollisimman pian ja säilytä peitettynä jääkaapissa. 

2. Valitse oikea säilytysastia

Älä säilö ruokia ruostuvissa valurautapadoissa tai alumiiniastioissa, joista voi liueta alumiinia ruokaan.

3. Lämmitä kunnolla

Lämmitä ruoka seuraavanakin päivänä kiehuvan kuumaksi.

4. Kelpo ruokaa kolmenkin päivän jälkeen

Oikein jäähdytetty ja kylmässä säilytetty ruoka säilyy hyvänä 1–3 päivää.