Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.

Sinä iltana Raija Seppälän sienikoriin oli päätynyt iso keko tatteja ja kantarelleja, mutta Raija oli metsässä kävelyn jälkeen aivan puhki. Koska etenkin tatit pitää saada nopeasti pakkaseen, Raija päätti kokeilla uutta keinoa valmistella sienisaaliinsa.

Hän levitti uunipannulle ison leivinpaperin ja kumosi sienet sen päälle paksuksi kerrokseksi. Hän ei pilkkonut sieniä silpuksi, korkeintaan halkaisi isoimmat.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi ja sienten varovaisen kääntelyn jälkeen vielä noin 10 minuutiksi.

"Sienistä ei edes lähtenyt paljon vettä pannulle. Jäähdytin ne ja panin pakastimeen", Raija Seppälä kertoo.

Tulos: kauniimpia ja maukkaampia sieniä

Uusi keino osoittautui niin toimivaksi, ettei Raija Seppälä ole palannut perinteiseen. Siis siihen, jossa sienistä haihdutetaan vesi paistinpannussa ennen pakastamista.

Uunissa sienet pysyvät napakoina, ja värikin säilyy.

"Paistinpannulla valmistelluista sienistä tulee velttoja ja maku haihtuu vesihöyryn mukana. Uunissa sienet pysyvät napakoina ja herkullisina, ja niiden värikin säilyy kauniina. Tosin punikkitatit mustuvat vääjäämättä myös uunissa", Raija Seppälä sanoo.

Sopii lähes kaikille lajeille

Raija Seppälä on käsitellyt uunissa tattien ja kantarellien lisäksi muun muassa mustiatorvisieniä, kehnäsieniä ja suppilovahveroita. Ainoastaan rouskut hän on keittänyt vanhaan tapaan vedessä: niiden kitkeryys ei muuten katoa.

"Jos kesä on kovin kuiva, myös kantarellit ovat kuivia ja vaarassa muuttua kitkeriksi. Silloin lisään uunipannulle vähän vettä", Raija kertoo.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen. Jos saaliin joukossa on vain pari kehnäsientä tai mustavahakasta, Raija pudottaa ne omiin pieniin vuokiinsa. Käsittelyn jälkeen hän pakkaa sienet lajin mukaan pakastuspusseihin.

Uunissa voi myös ruskistaa

Toisinaan Raija Seppälä myös ruskistaa sienet valmiiksi uunissa.

"Kun olen pitänyt niitä 20-30 minuuttia 160 asteessa, nostan uunin lämpötilan 200:aan ja annan sienten saada väriä. Silloin vain pitää olla tarkkana, etteivät sienet pala", Raija sanoo.

Myös uunissa ruskitetut sienet voi pakastaa.

Myös ruskistetut sienet voi pakastaa. Sulatuksen jälkeen Raija pyöräyttää ne voissa paistinpannulla sipuleiden kanssa niin kuin ruskistamattomatkin.

"Suurkeittiöidenkin kannattaisi kokeilla sienten uunikäsittelyä ja kehitellä sitä eteenpäin. Esimerkiksi ravintoloilla voisi olla käyttöä sienille, jotka pysyvät käsittelyn jälkeen kauniisti sienen muotoisina", Raija vinkkaa.

Näin käsittelet sienet pakkaseen

Lämmitä uuni noin 160 asteeseen.

Levitä uunipannulle (eli syvälle uunipellille) iso leivinpaperi ja sen päälle kokonaiset, roskista puhdistetut sienet paksuksi kerrokseksi. Isoimmat sienet kannattaa puolittaa.

Pane pannu uuniin aluksi 20 minuutiksi. Kurkkaa välillä, etteivät sienet pala.

Kääntele sieniä varovasti ja pidä niitä uunissa vielä noin 10 minuuttia.

Jäähdytä sienet ja pakasta pusseissa tai rasioissa.

Pienet sienierät voit käsitellä pienissä vuoissa.

Keino ei sovi rouskuille, koska ne vaativat keittämisen ennen käyttöä.

Ei ole samantekevää, missä järjestyksessä hampurilainen kannattaa lautaselle kasata. Kun noudatat tätä kaavaa, saat helposti haukattavan ja joka puraisulla mahtavalta maistuvan burgerin.

  1. Ota lautaselle ensin sämpylän alapuoli. Paahda sämpylät, jolloin hampurilaisesta tulee rapea eivätkä kastikkeet imeydy pohjaan niin helposti.
  2. Asettele sämpylälle salaatti. Se suojaa sämpylää pihvin ja kastikkeiden kosteudelta eikä sämpylä muutu mössöksi.
  3. Nosta pihvi paikalleen ja pihvin päälle juusto. Juusto sulaa herkullisesti kuuman pihvin päällä.
  4. Sulanut juusto liimaa kätevästi seuraavaan kerrokseen tomaatin ja sipulin.
  5. Maukas kastike tulee lopuksi kaiken päälle ja se myös liimaa sämpylän yläpuolikkaan paikoilleen.

Kuvan mehevän pekoni-gorgonzolaburgerin, avokado-kanahampurilaisen, portobello-vuohenjuustoburgerin ja mahtavien lisukkeiden ohjeet löydät lehdestä KK11/2017.

Suklaa maistuu lähes jokaiselle, mutta tätä et ehkä herkustasi tiennyt.

1. Suomalainen syö suklaata noin seitsemän kiloa vuodessa.

2. Tarkista suklaapaketista: jos suklaa on tehty Trinitario- tai Criollo-nimisistä pavuista, se on superlaadukasta.

3. Kurkuma on muotia. Vuoden trendikkäin mauste on myös suklaamakujen kärjessä.

4. Japanissa muotisuklaa maustetaan wasabilla, misolla ja soijakastikkeella. Haluaisitko maistaa?

5. Fazerin Sinisen valmistukseen kuluu vuodessa 20 miljoonaa litraa maitoa.

6. Ghana ja Norsunluurannikko tuottavat yli 60 prosenttia maailman kaakaosta.

7. Venezuela on suklaan Champagne. Sieltä tulevat laadukkaimmat kaakaopavut.

8. Maailmaa kohauttanut tuhti jälkiruoka, friteerattu Mars-patukka sisältää lähes 1000 kaloria.

9. Suklaa säilyy parhaiten 16-20 asteen lämmössä. Älä siis pidä sitä jääkaapissa.

10. Raakasuklaata voi tehdä näin yksinkertaisesti: sekoita raakakaakaojauhetta ja hunajaa sulatettuun kaakaovoihin sekä kookosöljyyn.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2016.

Juhlavaan kattaukseen ei tarvita täydellistä serviisiä. Eripariset astiat ja ripaus luovuutta riittävät hyvin.

Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.
Juhlapöydän kukka-asetelmaan saa näyttävyyttä käyttämällä erikokoisia ja -korkuisia maljakoita.

Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.
Tarjottavien asetteleminen eri korkeuksille näyttää juhlavalta. Jos jalallisia vateja ei ole, ne voi rakentaa itse.

Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.
Ei haittaa mitään, jos astiat ovat erilaisia. Eriparisten lasien ja lautasten joukosta vieraiden on helppo erottaa omansa.

Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.
Vedestä saa juhlajuoman koristelemalla sen tuoreilla yrteillä ja pakastemarjoilla.

Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.
Alkukeiton voi tarjota kauniista juomalaseista.

Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.
Vanha lasitölkki sopii boolimaljaksi.

Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.
Juhlapöytä ei tarvitse muuta koristelua kuin ison kimpun kukkia.

Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.
Rennoissa juhlissa saa olla eripariset viinilasit.

Onko juhliisi tulossa vieraaksi kasvissyöjä, munalle allerginen tai maidon välttäjä? Leivo kakku vegaanisesti, niin se maistuu kaikille. Näillä vinkeillä onnistut.

Monitoimiraakis banaani

Vegaanisista leivonnaisista puuttuu kananmuna, joka parantaa leivonnaisten rakennetta ja mehevöittää leivonnaisia. Myös banaanilla on samat ominaisuudet. Muusaa banaania kakkutaikinaan tai käytä sitä sidosaineena vaikka kaurakekseissä.

Papuja taikinaan

Mustapavut ovat loistava mutakakun raaka-aine niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Kun pavut soseutetaan samettiseksi ja joukkoon sekoitetaan tummaa suklaata, harva maistajista arvaa, mikä raaka-aine on herkullisen leivonnaisen salaisuus. Tarkista, että myös ostamasi suklaa on vegaanista.

Munaton marenki

Mullistavimpia vegaanisen leivonnan oivalluksia on ollut purkitettujen kikherneiden liemi eli aquafaba. Kun lientä vaahdottaa sokerin kanssa, lopputulos on kuohkea munaton marenki.

Kokeile myös, kuinka kikherneliemi parantaa vegaanisen brownien rakennetta.

Kikhernejauho

Vegaanileipojan kaapista löytyy aina pussillinen kikhernejauhoa, joka on myös gluteenittoman leipojan ykköstuote. Se korvaa leivonnassa kananmunaa ja sitkoa. Kikhernejauhoilla saat aikaan vegaaniset ja gluteenittomat letut, jotka pysyvät kasassa paistettaessa. Juhlapöytään voit leipaista suolaisen piirakan sijaan vegaanisen ja gluteenittoman farinata-pannarin.

Vegaanin voikreemi

Kesäjuhlissa kakun kermakuorrute menee pöydässä seisoessaan helposti huonoksi. Siksi käytännöllisempi valinta on voikreemi. Mutta miten se tehdään vegaanisesti? Vaahdota 100 g kasvimargariinia, 200 g kookosöljyä ja 7 dl tomusokeria sähkövatkaimella kuohkeaksi. Se on siinä. Kuorrute toimii mehevän vegaanisen porkkanakakun päällä.

Korvaa kerma

Kaupan hyllyt ovat pullollaan hyviä vegaanisia ”maitotuotteita”, joista esimerkiksi Oatlyn ranskankerma on ässä. Kermavaahtoa voit valmistaa vaahtoutuvien kaurakermojen lisäksi myös kylmästä kookoskermasta, joskin rakenteesta tulee jonkin verran tavallista kermavaahtoa tanakampi.

Valitse raaka-kakku

Ilman mitään miettimistä pääset, kun valitset raakakakun. Ne ovat aina vegaanisia (joskin sallivimmat kokit saattavat joskus käyttää hunajaa), ja kaiken päälle leivonnaiset ovat gluteenittomia. Raakakakkuihin kermaisen suutuntuman tuovat liotetut cashewpähkinät.