Järvenpääläinen Raija Seppälä tuli sienimetsästä umpiväsyneenä ja keksi uuden, vaivattoman keinon käsitellä saaliin.

Sinä iltana Raija Seppälän sienikoriin oli päätynyt iso keko tatteja ja kantarelleja, mutta Raija oli metsässä kävelyn jälkeen aivan puhki. Koska etenkin tatit pitää saada nopeasti pakkaseen, Raija päätti kokeilla uutta keinoa valmistella sienisaaliinsa.

Hän levitti uunipannulle ison leivinpaperin ja kumosi sienet sen päälle paksuksi kerrokseksi. Hän ei pilkkonut sieniä silpuksi, korkeintaan halkaisi isoimmat.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi.

Sitten vain pannu 160-asteiseen uuniin, ensin 20 minuutiksi ja sienten varovaisen kääntelyn jälkeen vielä noin 10 minuutiksi.

"Sienistä ei edes lähtenyt paljon vettä pannulle. Jäähdytin ne ja panin pakastimeen", Raija Seppälä kertoo.

Tulos: kauniimpia ja maukkaampia sieniä

Uusi keino osoittautui niin toimivaksi, ettei Raija Seppälä ole palannut perinteiseen. Siis siihen, jossa sienistä haihdutetaan vesi paistinpannussa ennen pakastamista.

Uunissa sienet pysyvät napakoina, ja värikin säilyy.

"Paistinpannulla valmistelluista sienistä tulee velttoja ja maku haihtuu vesihöyryn mukana. Uunissa sienet pysyvät napakoina ja herkullisina, ja niiden värikin säilyy kauniina. Tosin punikkitatit mustuvat vääjäämättä myös uunissa", Raija Seppälä sanoo.

Sopii lähes kaikille lajeille

Raija Seppälä on käsitellyt uunissa tattien ja kantarellien lisäksi muun muassa mustiatorvisieniä, kehnäsieniä ja suppilovahveroita. Ainoastaan rouskut hän on keittänyt vanhaan tapaan vedessä: niiden kitkeryys ei muuten katoa.

"Jos kesä on kovin kuiva, myös kantarellit ovat kuivia ja vaarassa muuttua kitkeriksi. Silloin lisään uunipannulle vähän vettä", Raija kertoo.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen.

Uunissa on helppo käsitellä jokainen sienilaji erikseen. Jos saaliin joukossa on vain pari kehnäsientä tai mustavahakasta, Raija pudottaa ne omiin pieniin vuokiinsa. Käsittelyn jälkeen hän pakkaa sienet lajin mukaan pakastuspusseihin.

Uunissa voi myös ruskistaa

Toisinaan Raija Seppälä myös ruskistaa sienet valmiiksi uunissa.

"Kun olen pitänyt niitä 20-30 minuuttia 160 asteessa, nostan uunin lämpötilan 200:aan ja annan sienten saada väriä. Silloin vain pitää olla tarkkana, etteivät sienet pala", Raija sanoo.

Myös uunissa ruskitetut sienet voi pakastaa.

Myös ruskistetut sienet voi pakastaa. Sulatuksen jälkeen Raija pyöräyttää ne voissa paistinpannulla sipuleiden kanssa niin kuin ruskistamattomatkin.

"Suurkeittiöidenkin kannattaisi kokeilla sienten uunikäsittelyä ja kehitellä sitä eteenpäin. Esimerkiksi ravintoloilla voisi olla käyttöä sienille, jotka pysyvät käsittelyn jälkeen kauniisti sienen muotoisina", Raija vinkkaa.

Näin käsittelet sienet pakkaseen

Lämmitä uuni noin 160 asteeseen.

Levitä uunipannulle (eli syvälle uunipellille) iso leivinpaperi ja sen päälle kokonaiset, roskista puhdistetut sienet paksuksi kerrokseksi. Isoimmat sienet kannattaa puolittaa.

Pane pannu uuniin aluksi 20 minuutiksi. Kurkkaa välillä, etteivät sienet pala.

Kääntele sieniä varovasti ja pidä niitä uunissa vielä noin 10 minuuttia.

Jäähdytä sienet ja pakasta pusseissa tai rasioissa.

Pienet sienierät voit käsitellä pienissä vuoissa.

Keino ei sovi rouskuille, koska ne vaativat keittämisen ennen käyttöä.

Säilytätkö avattua pähkinäpussia jääkaapissa? Kannattaisi. Ota sen sijaan hunaja pois.

1. Sipuli

Sipulia ei kannata säilyttää jääkaapissa, sillä siellä se vettyy ja homehtuu. Sama pätee valkosipuliin

Pilkotun sipulin voit säilyttää suljetussa pussissa jääkaapin vihanneshyllyssä. Sulje pussi tiukasti, sillä tuoreen sipulin tuoksu tarttuu helposti muihin ruokiin.

2. Peruna

Paras säilytyspaikka perunalle on kellari tai kylmäkaappi. Jääkaapissa peruna pilaantuu herkästi.

Huoneenlämmössä ja valoisassakaan peruna ei viihdy, sillä silloin se alkaa itää, muuttua vihreäksi ja siihen kehittyy pahanmakuista solaniinia. Jos kylmäkaappia tai kellaria ei ole, kannattaa tehdä kompromissi ja laittaa perunat jääkaapin vihanneslaatikkoon - ei koskaan jääkaapin tavalliselle hyllylle. Vihanneslaatikossa lämpötila on hiukan alhaisempi kuin jääkaapin muilla hyllyillä.

3. Hedelmät

Hedelmät kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaappiin ne on syytä laittaa vain silloin, kun haluaa, että niiden kypsyminen hidastuu.

Jos siis ostat jättinipun banaaneja etkä jaksakaan syödä kaikkea, laita osa jääkaapin vihanneslaatikkoon odottelemaan.

4. Pähkinät

Jos avaat pähkinäpussin, säilytä sitä jääkaapissa. Pähkinät sisältävät rasvaa, joka härskiintyy huoneenlämmössä.

5. Tomaatit

Oletko huomannut, että tomaatti maistuu paremmalta huoneenlämpöisenä kuin jääkylmänä? Jos et, testaa. Maku on hyvä syy säilyttää tomaatteja huoneenlämmössä.

Tomaatit pärjäävät kuitenkin myös jääkaapin vihanneslaatikossa. Jos ostat kilon tomaatteja etkä aio syödä kaikkia lähipäivinä, laita osa vihanneslaatikkoon. Siellä tomaatit kypsyvät hitaammin kuin keittiön pöydällä.

6. Yrtit

Ruukkuyrtit säilyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten vesiastiassa. Jääkaapissa ne nahistuvat.

7. Leipä

Leipä ja jääkaappi eivät sovi yhteen. Jääkaapissa leivän maku vanhenee tai se homehtuu.

8. Oliiviöljy

Oliiviöljy kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa se jähmettyy ja saostuu. Pilalle se ei kuitenkaan mene, vaan huoneenlämpö pehmentää sen jälleen käyttökelpoiseksi.

9. Hunaja

Hunaja pois jääkaapista! Etenkin juokseva hunaja paksuuntuu ja kiteytyy kylmässä käyttökelvottomaksi.

10. Rypsiöljy

Rypsiöljy pärjää huoneenlämmössäkin. Jääkaappiin sen voi laittaa huvikseen, jos on tilaa.

11. Ketsuppi 

Ketsupissa ja sinapissa on niin paljon säilöntäaineita, että ne säilyvät mainiosti huoneenlämmössäkin. Jääkaappia ne eivät kaipaa, mutta eivät ne siellä pilallekaan mene.

12. Avokado

Avokadot ovat ostettaessa useimmiten raakoja ja kovia. Ne kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä, mieluiten hedelmäkorin vieressä. Hedelmistä erittyy etyleeniä, joka nopeuttaa avokadon kypsymistä.

13. Kananmunat

Kananmunat kannattaa laittaa ehdottomasti jääkaappiin. Fiksuinta on säilyttää ne myyntipakkauksessaan, sillä se estää kosteuden haihtumista ja vieraiden hajujen tarttumista. Erityisen herkästi kananmuniin tarttuvat sipulin, purjon, tillin, meetvurstin ja hedelmien tuoksut. 

Asiantuntijana Marttaliiton kotitalousasiantuntija Anni Rossin.

 

Talvi ei estä retkeilyä. Nuotiolla lämmitetyt eväät maistuvat aivan gurmeelta. Tässä tärkeimmät vinkit talviretkeilyyn.

Pukeudu kerroksittain

Varaa reppuun tilaa, jotta voit vähentää ja lisätä vaatteita. Kun pysähdyt tauolle, pue esimerkiksi fleecepusero takin alle. Varaa ohuet hanskat tai sormikkaat paksumpien käsineiden alle, jotta kädet eivät palellu, kun riisut paksummat hanskat. 

Esivalmistele

Esivalmistele ruoka kotona ja tee loput luonnossa. Siten saat perillä hyvää ruokaa näppärästi. Vastapaistettu lohi tai juuri käristetty poro maistuu paremmalta, kuin pelkästään repussa kulkenut. Kotona paistetut ja folioon käärityt uunibataatit tai -perunat pysyvät lämpiminä jopa pari tuntia. 

Käytä nuotiopaikkoja

Tulenteko vaatii maanomistajan luvan, joten sytytä nuotio vain sille tarkoitettuun paikkaan. Kaasukeitintä, trangiaa ja risukeitintä saa käyttää missä vain, mutta varovaisuus on tärkeää.

Kuivattu poblano eli ancho on rantautumassa Suomeen.

Ei anjovis vaan ancho. Trendikkäiden savugrillaajien suosikkichiliä kannattaa hankkia nyt kotiin. Kuivattu ancho-chili on melko mietoa ja makeaa, ja sitä voi ripauttaa jopa valmiin ruuan päälle.

Kokeile ancho-maustevoita grilliruuan kanssa!

Maustepurkin löydät isosta ruokakaupasta Santa Marian hyllystä.

Terveellisin ruoka kerätään luonnosta.

Terveellisyys on yhä voimistuva megatrendi. Terveellisin ruoka kerätään luonnosta, ja villiyrttien keräilystä innostuneet noukkivat koreihinsa yhä useampia lajeja. Viime vuonna nokkosta alkoi saada kaupasta ruukussa ja koivunlehtiä sekä voikukkaa kuivattuina.

Tulevan kevään trendikkäimmäksi villiyrtiksi veikataan Ruotsin mallin mukaisesti litulaukkaa. Länsinaapurissa sitä saa jo ruukkuyrttinä.