4 annosta

Kastike
1-2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä
3  kardemummaa
6 kpl neilikkaa
10-15 kokonaista mustapippuria
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
3 tl jauhettua korianteria
rypsiöljyä
¼ tl chiliä
1 kanelitanko
500 g maustamattomia broilerifileitä
hienoa tomaattimurskaa (polpa di pomodoro)
1 prk (200 g) Bulgarian jogurttia tai ruokajogurttia
(suolaa maun mukaan)

---


1. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Raasta inkivääri hienolla terällä. Kuori kardemummat ja laita siemenet mortteliin neilikoiden, mustapippureiden ja muiden mausteiden kanssa. Hienonna tasaiseksi mausteseokseksi.

2. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Varo polttamasta. Lisää inkivääri ja hienonnettu mausteseos, kaneli tankona. Kuumenna muutama minuutti, jotta maut vapautuvat. Lisää tarvittaessa öljyä.

3. Leikkaa tällä välin broilerifileet paloiksi. Alenna lieden lämpöä ja kypsennä broileripalat mausteiden seassa.

4. Lisää tomaattimurska ja kuumenna, kunnes öljy nousee pintaan.

5. Lisää jogurttia vähän kerrallaan, sekoita hyvin ja anna kuumentua. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi. Tarjoa maustetun riisin kanssa.

Vinkki!
- Mausteita voi jättää pois, vähentää tai lisätä. Voit korvata etniset mausteet seuraavasti: 2 tl jauhettua kardemummaa, ½-1 tl jauhettua neilikkaa, 1 tl rouhittua mustapippuria, 2 tl kanelijauhetta.
- Tavallisen tomaattimurskan voi soseuttaa sauvasekoittimella hienoksi.
- Bulgarian jogurtin voi korvata ruokajogurtilla, turkkilaisella tai suomalaisella maustamattomalla jogurtilla.

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa

Lue Kodin Kuvalehden Ihanat juhlat -uutuus ja voit keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää: hyvä syötävä ja hauska seura. Näillä resepteillä juhlaruuat taatusti maistuvat.

Upea uutuustuote Ihanat juhlat tarjoaa kaiken tämän:

  • Kaikki juhlapöydän tarjoilut: suolaiset ja makeat piiraat, voileipäkakut, pikkuleivät, upeat täytekakut sekä juhlajuomat.
  • Täydellisen buffetin kattausvinkit sekä herkulliset menukokonaisuudet.
  • Aikataulu ja vinkit, joiden avulla juhlajärjestelyt menevät nappiin ja sankarikin ehtii nauttia.
  • Lahjaksi kauniit menukortit ja kyltit erityisruokavalioista.

Ihanat juhlat on myynnissä Lehtipisteissä 14.6. saakka. Osta omasi hintaan 5,90 e.

Kakku sopii kaikille, kun teet pohjan gluteenittomana. Toffeen makuinen pohja syntyy pelkistä pähkinöistä ja vaahterasiirapista.

Resepti

Annoksia:
12
Vaikeustaso:
Helppo

Gluteeniton herukkajuustokakku

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan ( 18–24 cm) pohjan ja reunan väliin. Sivele reunat rypsiöljyllä, niin kakku irtoaa helposti.

Soseuta pohjan ainekset monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa rouheaksi massaksi. Painele pähkinäseos vuokaan ja laita vuoka jääkaappiin. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri joukkoon.

Kiehauta herukkamehu kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan mehuun. Sekoita mehu huolella tuorejuustovaahtoon. Kääntele mustaherukat joukkoon. 

Kaada täyte vuokaan. Asettele tuoreet herukat ringiksi kakun pintaan. Peitä vuoka lautasella ja laita jääkaappiin vähintään 5 tunniksi, mielellään yön yli.

Koristele kakku. Sulata suklaa mikrossa 15 sekunnin välein sekoittaen. Jaa kuorrute kolmeen kuppiin ja sekoita väriaineita tippa kerrallaan kuhunkin kuppiin. Jätä värit vaaleiksi, sillä jos lisäät liikaa väriä, suklaa jähmettyy. Voit halutessasi käyttää yhden suklaista valkoisena.

Siirrä kakku vadille. Valuta suklaat kakulle viivoiksi lusikalla. Viivat saavat mennä kakun yli. Koristeltu kakku säilyy jääkaapissa pari päivää. 

Pohja

200
g
pekaanipähkinöitä
2
rkl
vaahterasiirappia tai hunajaa
ripaus suolaa

Täyte

3
dl
kuohukermaa
600
g
tuorejuustoa
¾ dl sokeria
2
dl
mustaherukkamehutiivistettä
6
liivatelehteä
200
g
(pakaste)mustaherukoita

Koristeluun

1
dl
tuoreita mustaherukoita (tai pensasmustikoita)
100
g
valkosuklaata
2–3 eriväristä elintarvikeväriä

Juhlien rennoin ”kakku” pinotaan ruskea-valkoisista munkeista.

Resepti

Annoksia:
35
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Suklaamunkkikeko

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola, munat ja kaakao. 

Lisää suurin osa jauhoista ja sulatettu voi taikinaan. Lisää loput jauhot. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Peitä kulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia. 

Ota taikinasta nokareita ja pyörittele ne pulliksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.

Kuumenna öljy kattilassa 170–180-asteiseksi. Tökkää pullien keskelle sormin reilu reikä. Paista ensin testimunkki, sillä ruskean taikinan kypsymistä on tavallista vaikeampi seurata. Kun öljy on sopivan kuumaa, munkki kypsyy 12 minuutissa per puoli. 

Kypsennä muutama munkki kerrallaan. Nosta valmiit munkit talouspaperille jäähtymään.

Paloittele valkosuklaa ja tumma suklaa eri kulhoihin. Sulata suklaat mikrossa niin, että sekoitat niitä 15 sekunnin välein. 

Kuorruta puolet munkeista valkoisiksi ja puolet ruskeiksi dippaamalla pinta sulaan suklaaseen. Jätä vähän sulaa suklaata koristeluun. 

Koristele munkit nonparelleilla, kun ne ovat vielä kosteat. Valuta suklaata raidoiksi päälle.

5
dl
maitoa
50
g
tuorehiivaa
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
1 ½ dl kaakaojauhetta
10–11 dl vehnäjauhoja
150
g
voita

Lisäksi

1
l
rypsiöljyä

Suklaakuorrute

250
g
valkosuklaata
200
g
tummaa suklaata
valkoisia ja mustia ja punaisia nonparelleja
kookoshiutaleita