Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea arkiruoka.

Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka vain paranee, kun keität itse kalaliemen ja annat ruuan muhia yön yli jääkaapissa.

Näin teet kalaliemen

Laita kalanruodot kattilaan (tarkista, että kidukset on poistettu). Laske ruotojen päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät.

Kuori ja lohko sipuli ja lisää se kattilaan. Keitä ja kuori pintaan nouseva vaahto pois esimerkiksi reikäkauhalla. Lisää sen jälkeen muutama kokonainen valkopippuri, tillin varsia ja ripaus suolaa.

Keitä hiljaa poreillen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi talteen.

Kalakeitto on helppo arkiruoka

Tarvitset kalakeittoon (kuudelle):

500 g kalafileetä kuutioina

600 g perunaa

2 kpl keltasipulia

2 rkl voita tai 2 rkl margariinia

1 l kalalientä

6 kpl maustepippuria

2 dl kermaa tai 2 dl maitoa

tillisilppua

Tee keitto näin:

Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.

Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.

Lisää kalaliemi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen myös maustepippurit ja tarvittaessa suolaa.

Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kalakuutiot kypsiksi. Kala kypsyy nopeasti, 1-2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, murenee se herkästi hiutaleiksi.

Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.

Vinkkejä

Keiton perusohje on: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa/kalaa) ja 1 litra nestettä (esim. eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).

Pilko kasvikset kypsymisjärjestyksen mukaan (kovat ja hitaasti kypsyvät kasvikset pienimmiksi). Tällöin voit lisätä ne keittoon yhtä aikaa kasvisten rakenteen kärsimättä.

Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään viimeisenä. Tämä jälkeen keittoa ei tarvitse enää kiehauttaa vaan kala kypsyy hautuen kuumassa liemessä.

Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä eri kalalajeja saatavuuden mukaan (kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa).
  • Uutta ideaa keittoon saat korvaamalla osan kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.
  • Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua. Korvaa 1-2 dl kalaliemestä valkoviinillä.
  • Tomaattimehu tai -murska sopivat hyvin kalakeiton liemeen. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös 2-3 rkl tomaattipyreetä.
  • Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.
  • Lisää makua kasviksilla ja korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.
  • Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää purjo loppuvaiheessa, jolloin sen vihreä väri pysyy kauniina.
  • Aasialainen kalakeitto syntyy, kun 1/3 kalaliemestä korvataan kookosmaidolla. Mausta keitto limetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.
  • Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.

Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi, jotta nuudelit ja kasvikset paistuvat rapeiksi eivätkä lötkisty. Lisää potkua annokseen saat sriracha-chilikastikkeella.

Pad thai on pyttipannua thaimaalaisittain.

 

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Pad thai eli paistetut nuudelit

Sulata katkaravut. Purista niistä neste. Viipaloi kaali. Kuori ja leikkaa porkkanat tikuiksi. Hienonna valkosipuli, chili ilman siemeniä, kevät- tai ruohosipuli ja pähkinät.

Murra nuudelit muutamaan palaan kulhoon. Kaada kuumaa vettä päälle ja anna pehmetä kaksi minuuttia. Valuta nuudelit, huuhtele kylmällä vedellä ja jätä siivilään valumaan.

Sekoita kastikkeen ainekset.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Lisää ravut, kaali, porkkana, valkosipuli ja chili. Sekoittele pari minuuttia, kunnes ravut ovat melkein kypsiä.

Kokoa kasvikset pannun laidalle ja riko kananmuna toiseen laitaan. Sekoita muna kokkeliksi ja sitten kasviksiin.

Lisää nuudelit. Sekoita joukkoon 2/3 kastikkeesta.

Koristele annokset kevät- tai ruohosipulilla, pähkinöillä ja limetinlohkoilla. Pirskota päälle loput kastikkeesta.

180
g
isoja katkarapuja
300
g
valkokaalia
3
porkkanaa
3
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
1
dl
kevät- tai ruohosipulisilppua
1
dl
suolapähkinöitä
200
g
riisinuudelia
2
rkl
seesami- tai kookosöljyä
1
kananmuna
1
limetti
Kastike
¾ dl tamarinditahnaa (esim. Spice up)
¾ dl kookos- tai ruokosokeria
½ dl kalakastiketta

Italialainen klassikko saa uutta seuraa: matcha-teejauhe ja vadelmakastike tuovat pannacottaan keväistä keveyttä.

 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Matcha-tee-pannacotta ja vadelmakastike

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Laita kattilaan kerma, maito, sokeri sekä halkaistu vaniljatanko ja sen raavittu sisus. Anna kiehahtaa niin, että sokeri sulaa. Ota vaniljatanko pois kattilasta.

Laita matcha-teejauhe kulhoon. Kaada päälle pieni määrä kuumaa kerma-maitoa ja sekoita seoksesta tasainen tahna.

Lisää tahna kattilaan ja sekoita kunnolla.

Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää kerma-maitoon. Sekoita hyvin.

Kaada massa silikonisiin vuokiin tai juomalaseihin. Anna seistä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Tee vadelmakastike. Laita kattilaan vadelmat ja sokeri. Keitä viisi minuuttia. Siivilöi siemenet pois ja jäähdytä.

Irrota pannacotta lautaselle tai tarjoa suoraan lasista. Valuta päälle vadelmakastiketta.

Vinkki! Matcha on hienoksi jauhettua vihreää teetä, jota saa tee-, terveys- ja ekokaupoissa. Se sopii myös smoothien ja latten joukkoon.

4
liivatelehteä
2 ½ dl kermaa
2 ½ dl maitoa
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
rkl
matcha-teejauhetta
Vadelmakastike
200
g
pakastevadelmia
½ dl sokeria

Appelsiinisiirapilla höystettyinä tutut räiskäleet saavat nimen crêpes suzette.

Resepti

Annoksia:
10
Vaikeustaso:
Helppo

Nuotioletut

Riko munat kulhoon. Lisää maito, vehnäjauho ja suola. Sekoita. Anna taikinan turvota jääkaapissa tunnin tai pari. 

Paista letut kypsiksi voissa ja öljyssä. 

Valmista siirappi. Laita voi ja sokeri paistinpannulle. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. 

Raasta kahden appelsiinin kuori ja purista mehu pannulle. Lisää Cointreau ja kiehauta.

Liekitä halutessasi valmiit letut pienellä tilkalla Cointreau-likööriä. Kuumenna pannua, jossa lettu on. Nosta pannua hiukan, kaada alkoholi pannulle ja käännä pannua siten, että se koskettaa liekkiä. Nosta pannua hieman ilmaan, kun liekki on pannussa. 

Kaada siirappia lämpimien lettujen päälle.  

Vinkki! Jos paistat letut nuotiolla, ota taikina mukaan pullossa. Voit myös lämmittää valmiit letut paistinpannussa nuotiolla. Tee siirappi valmiiksi etukäteen ja lämmitä pannulla. 

3
munaa
3
dl
maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
voita ja öljyä paistamiseen
Siirappi
50
g
voita
½ dl sokeria
2
appelsiinia
½ dl Cointreauta tai muuta sitruslikööriä

Valmista lammaspata jo hyvissä ajoin ja lämmitä ennen kuin kannat pöytään. Maku vain paranee!

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Suklainen lammaspata

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta.

Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Paloittele liha isoiksi kuutioiksi.

Ruskista lihojen pinnat muutamassa erässä voin ja öljyn seoksessa kuumalla paistinpannulla. Siirrä lihat pataan. Kuullota myös kasvikset ja laita pataan.

Lisää tomaattimurska, lihaliemi, punaviini ja mausteet.

Hauduta pataa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on täysin mureaa.

Paloittele suklaa ja lisää pataan. Sekoita niin, että suklaa sulaa liemeen tasaisesti.

Vinkki! Varaa pataan luutonta lihaa 100 g ruokailijaa kohden. Luullista lihaa pitää varata reilusti enemmän, 150-200 g ruokailijaa kohden. Erityisen paljon luuta on kyljessä, jota kannattaa varata tuplamäärä verrattuna luuttomaan lihaan.

1 kg 200 g luullista lampaan tai karitsan patalihaa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
4
dl
lihalientä
3
dl
punaviiniä
2
rkl
tummaa sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
75
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)