Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea arkiruoka.

Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka vain paranee, kun keität itse kalaliemen ja annat ruuan muhia yön yli jääkaapissa.

Näin teet kalaliemen

Laita kalanruodot kattilaan (tarkista, että kidukset on poistettu). Laske ruotojen päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät.

Kuori ja lohko sipuli ja lisää se kattilaan. Keitä ja kuori pintaan nouseva vaahto pois esimerkiksi reikäkauhalla. Lisää sen jälkeen muutama kokonainen valkopippuri, tillin varsia ja ripaus suolaa.

Keitä hiljaa poreillen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi talteen.

Kalakeitto on helppo arkiruoka

Tarvitset kalakeittoon (kuudelle):

500 g kalafileetä kuutioina

600 g perunaa

2 kpl keltasipulia

2 rkl voita tai 2 rkl margariinia

1 l kalalientä

6 kpl maustepippuria

2 dl kermaa tai 2 dl maitoa

tillisilppua

Tee keitto näin:

Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.

Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.

Lisää kalaliemi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen myös maustepippurit ja tarvittaessa suolaa.

Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kalakuutiot kypsiksi. Kala kypsyy nopeasti, 1-2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, murenee se herkästi hiutaleiksi.

Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.

Vinkkejä

Keiton perusohje on: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa/kalaa) ja 1 litra nestettä (esim. eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).

Pilko kasvikset kypsymisjärjestyksen mukaan (kovat ja hitaasti kypsyvät kasvikset pienimmiksi). Tällöin voit lisätä ne keittoon yhtä aikaa kasvisten rakenteen kärsimättä.

Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään viimeisenä. Tämä jälkeen keittoa ei tarvitse enää kiehauttaa vaan kala kypsyy hautuen kuumassa liemessä.

Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä eri kalalajeja saatavuuden mukaan (kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa).
  • Uutta ideaa keittoon saat korvaamalla osan kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.
  • Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua. Korvaa 1-2 dl kalaliemestä valkoviinillä.
  • Tomaattimehu tai -murska sopivat hyvin kalakeiton liemeen. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös 2-3 rkl tomaattipyreetä.
  • Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.
  • Lisää makua kasviksilla ja korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.
  • Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää purjo loppuvaiheessa, jolloin sen vihreä väri pysyy kauniina.
  • Aasialainen kalakeitto syntyy, kun 1/3 kalaliemestä korvataan kookosmaidolla. Mausta keitto limetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.
  • Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.

Joulun tunnelma löytyy piparintuoksuisesta kuusimetsästä. Mikä parasta, metsä on helpompi tehdä kuin perinteinen piparitalo.

Veikeä lyhtymetsä syntyy ilman muotteja ja onnistuu, vaikka et olisi pipareita ennen leiponutkaan. Jos haluat oikaista, käytä pipariaskarteluun valmistaikinaa.

Kuusimetsä

500 g piparitaikinaa

Lisäksi

pikeeriä

hienoa sokeria

tomusokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli puolet taikinasta suoraan leivinpaperille soikeaksi levyksi, joka on kooltaan noin 20 x 25 cm. Siitä tulee kuusimetsän pohja.

Paista levyä uunin keskitasolla 10 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin ruskea. Iso pipari vaatii pidemmän paistoajan kuin pieni.

Kauli toinen puoli taikinasta jauhotetulla työpöydällä levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä taikinasta kuusi erikokoista piparikuusta, joissa on kahdesta viiteen sakaraa. Kuusien ei tarvitse olla symmetrisia, sillä ne näyttävät hauskemmilta vapaalla kädellä muotoiltuina.

Siirrä piparit leivinpaperille lastan avulla. Tee pipareihin reikiä pilliä apuna käyttäen. Niin tuikkujen valo kuultaa niistä läpi.

Paista isoja kuusia 8–10 minuuttia ja pieniä 4–6 minuuttia. Jäähdytä kuuset ritilällä, sillä kuuma pelti kypsyttää niitä uunista ottamisen jälkeenkin.

Tee pikeeri. Koristele kuuset pikeerillä.

Anna kovettua yön yli. 

Sulata sokeria pannulla ja kiinnitä kuuset alustaan sulalla sokerilla. Mittaa kuusien välit niin, että niihin mahtuu kynttilä tai tuikkulyhty. Käytä liimatessasi runsaasti sulaa sokeria. Pidä kuusesta kiinni, kunnes se kiinnittyy tukevasti alustaan.

Tupsuttele kuusien oksille tomusokeria.

Vinkki! Pikeeri on kuivuttuaan tomusokerikuorrutetta kestävämpää.

Aprikoosimarmeladista ja pehmeäksi vatkatusta mantelimassasta syntyy pullakranssin mehevä täyte.

Katso videoilta kolme tapaa letittää pulla:

Perinteinen pullapitko

Kierteellä kieputettu pitko

Saksilla leikattu

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Aprikoosimantelikranssi

Tee taikina

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja liuota sekoittaen. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.

Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen tai sulatettu voi. Vaivaa taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa sormista ja kulhon reunoista.

Kohota taikina lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

Tee täyte

Vatkaa mantelimassa ja aprikoosimarmeladi sähkövatkaimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon hienonnetut aprikoosit ja mantelirouhe.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm).

Rullaa kranssi

Levitä levylle täyte. Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai saksilla kahtia pituussuunnassa. 

Kieputa puolikkaat toistensa ympäri leikkuupinta ylöspäin. Pyöräytä letti kranssiksi leivinpaperin päälle uunipellille. Nipistä liitos kiinni.

Kohota ja paista

Anna kranssin kohota leivinliinalla peitettynä vähintään puoli tuntia.

Voitele pulla munalla ja ripottele päälle mantelilastuja.

Paista 175-asteisen uunin alatasolla 25–30 minuuttia, kunnes kranssi vaikuttaa kypsältä ja pinta saa väriä.

Ainekset

2 ½ dl maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½ rkl kardemummaa
½ tl suolaa
1
pieni muna
7–8 dl vehnäjauhoja
75
g
voita
Aprikoosi-mantelitäyte
150
g
mantelimassaa
200
g
paistonkestävää aprikoosimarmeladia
1
dl
kuivattuja aprikooseja hienonnettuna
1
dl
mantelirouhetta
Päälle
1
muna
2
rkl
mantelilastuja

Saksilla leikattu pitkä on nätin näköinen ja mehevän makuinen.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä levylle täyte reunoja myöten.

Vinkki, miten saat rullasta tiukan

Rullaa levy tiukaksi rullaksi. Rullausta helpottaa se, kun käännät aluksi leveämmän kaistaleen taikinaa täytteen päälle ja taputtelet sen tiukaksi.

Leikkaa saksilla noin sentin levyisiä pätkiä. Jätä palat kiinni toisiinsa alaosasta.

Kun koko rulla on leikattu, käännä viipaleet limittäin niin, että joka toinen viipale kääntyy toiselle ja toinen toiselle puolelle.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.

Pullapitko saa uutta ilmettä, kun leikkaat taikinaan saksilla hapsuja ja käännät ne täytteen päälle.

Näin onnistut

Kaada pullataikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen iso levy (n. 25 x 60 cm). 

Levitä täytettä suorakaiteen keskelle, noin kolmanneksen alueella.

Leikkaa taikinan reunat parin sentin paksuisiksi suikaleiksi saksilla. Kääntele suikaleet täytteen yli vuorotellen.

Pullapitkon reseptiin pääset tästä.