Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea arkiruoka.

Perinteinen kalakeitto on helppo ja nopea ruoka, joka vain paranee, kun keität itse kalaliemen ja annat ruuan muhia yön yli jääkaapissa.

Näin teet kalaliemen

Laita kalanruodot kattilaan (tarkista, että kidukset on poistettu). Laske ruotojen päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät.

Kuori ja lohko sipuli ja lisää se kattilaan. Keitä ja kuori pintaan nouseva vaahto pois esimerkiksi reikäkauhalla. Lisää sen jälkeen muutama kokonainen valkopippuri, tillin varsia ja ripaus suolaa.

Keitä hiljaa poreillen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi talteen.

Kalakeitto on helppo arkiruoka

Tarvitset kalakeittoon (kuudelle):

500 g kalafileetä kuutioina

600 g perunaa

2 kpl keltasipulia

2 rkl voita tai 2 rkl margariinia

1 l kalalientä

6 kpl maustepippuria

2 dl kermaa tai 2 dl maitoa

tillisilppua

Tee keitto näin:

Nypi kalafileestä ruodot, poista nahka ja leikkaa kuutioiksi. Voit käyttää myös valmiita pakastekuutioita. Kuori perunat ja sipulit. Kuutioi perunat ja hienonna sipulit.

Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja perunat.

Lisää kalaliemi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vettä ja kalaliemikuutioita tai kalafondia. Lisää liemeen myös maustepippurit ja tarvittaessa suolaa.

Anna keiton kiehua hiljakseen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kalakuutiot. Anna liemen kiehahtaa ja hauduta kalakuutiot kypsiksi. Kala kypsyy nopeasti, 1-2 minuutissa. Jos se kypsyy liian kauan, murenee se herkästi hiutaleiksi.

Viimeistele keitto kermalla tai maidolla. Hienonna tilli ja lisää se juuri ennen tarjoilua.

Vinkkejä

Keiton perusohje on: 1 litra kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja lihaa/kalaa) ja 1 litra nestettä (esim. eri liemiä, kermaa, tomaattimehua).

Pilko kasvikset kypsymisjärjestyksen mukaan (kovat ja hitaasti kypsyvät kasvikset pienimmiksi). Tällöin voit lisätä ne keittoon yhtä aikaa kasvisten rakenteen kärsimättä.

Kala kypsyy nopeasti, joten se lisätään viimeisenä. Tämä jälkeen keittoa ei tarvitse enää kiehauttaa vaan kala kypsyy hautuen kuumassa liemessä.

Useat liemivalmisteet ovat suolaisia, joten suolaa ei yleensä tarvitse lisätä.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä eri kalalajeja saatavuuden mukaan (kuhaa, ahventa, siikaa tai pakastekalaa).
  • Uutta ideaa keittoon saat korvaamalla osan kalasta katkaravunpyrstöillä tai simpukoilla.
  • Valkoviini piristää kermaisen kalakeiton makua. Korvaa 1-2 dl kalaliemestä valkoviinillä.
  • Tomaattimehu tai -murska sopivat hyvin kalakeiton liemeen. Korvaa noin puolet kalaliemestä murskalla tai mehulla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös 2-3 rkl tomaattipyreetä.
  • Tomaattipohjaisen kalakeiton mausteeksi sopivat timjami, basilika, oregano, valkosipuli ja sitruuna.
  • Lisää makua kasviksilla ja korvaa osa perunoista varsisellerillä, fenkolilla, porkkanalla tai palsternakalla.
  • Keltasipulin sijaan keitossa voi käyttää myös purjoa. Lisää purjo loppuvaiheessa, jolloin sen vihreä väri pysyy kauniina.
  • Aasialainen kalakeitto syntyy, kun 1/3 kalaliemestä korvataan kookosmaidolla. Mausta keitto limetin mehulla, kalakastikkeella, currytahnalla ja tuoreella korianterilla.
  • Venäläistyylisen keiton saat, kun jätät kerman tai maidon pois ja lisäät kalaliemeen tomaattipyreetä, suolakurkkujen lientä ja suolakurkkukuutioita. Tarjoile smetananokareen kanssa.

Leipäpaistos on tuhdin brunssin pääruoka ja aikainen lounas. Mikä parasta, sen voi koota jo illalla. 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Pekoni-pinaatti-leipäpaistos

Tee näin

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele pekoni. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Laita pekoni paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle ja anna rasvan valua paperiin.

Kuullota sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan tilkassa öljyä. Lisää pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti kutistuu.

Kuutioi leipä.

Raasta juustot.

Kokoa paistos voideltuun uunivuokaan latomalla leipäkuutioita, pekonia, pinaattipaistosta ja juustoraasteita kerroksittain.

Sekoita munamaidon aineet keskenään. Kaada munamaito leipävuokaan ja anna imeytyä vähintään puoli tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on ruskistunut.

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (170 g) pekonia
100
g
tuoretta pinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
1
(300 g) vaalea leipä
100
g
gruyère-juustoa
75
g
parmesaania
Munamaito
5
dl
maitoa
6
munaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Smoothieen voi surauttaa mitä vain, mutta tällä kaavalla siitä tulee herkullisempi ja terveellisempi kuin koskaan. Kokeile varmoja yhdistelmiä.

Täydellisen smoothien kaava on tässä:

1. Maku

Raikkaus: omena, päärynä, appelsiini, sitruunan- ja limetinmehu

Makeus: hunaja, banaani, melonit, mango, taateli ja muut kuivatut hedelmät

Mausteet: inkivääri, kaneli, kardemumma, vanilja, minttu, basilika, kaakao, chili

2. Rakenne

Kermaisuus: banaani, avokado, maapähkinävoi, pähkinät, kookosmaito, jugurtti, rahka, pehmeä tofu

Neste: maito, piimä, vesi, mehu, kookosvesi, manteli- tai kauramaito

3. Ravinteet

Proteiini: rahka, jugurtti, tofu, soijamaito, valkuainen, proteiinijauhe, siemenet ja pähkinät

Kuitu: leseet, hiutaleet, siemenet, talkkuna, hedelmät ja marjat

Vitamiinit: hedelmät, marjat ja vihreät vihannekset

4. Rouheus

Sattumat päälle: pähkinät, siemenet, granola, mysli, kuivatut hedelmät, tuoreet hedelmäpalat ja marjat

Hyviä makuyhdistelmiä – katso kuvat ja lue vinkit

Herauttava herukka

kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas
kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas

Tyrni tropiikissa

vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä
vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä

Vihreä vitamiinimalja

tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia
tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia

Sallittu pähkinäsuklaaherkku

puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita
puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita

 

Jokaiselle omansa! Jäädykkeen voi valmistaa myös useaan vuokaan.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Luumujäädyke

Tee näin

Pilko luumut ja laita kattilaan kiehumaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes seos on tasaista.

Mausta kanelilla, kardemummalla ja sitruunamehulla. Soseuta ja jäähdytä.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma erikseen.

Sekoita kaikki aineet yhteen. Kaada jäädykemassa vedellä kasteltuun litran vetoiseen vuokaan. Anna jäätyä vähintään yön yli.

Kastele jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa napauttamalla tarjoiluvadille. Koristele taateleilla, viikunoilla, kirsikoilla tai muulla haluamallasi tavalla.

Vinkki!

Voit valmistaa jäädykkeen hyvissä ajoin pakkaseen odottamaan joulua. Luumusoseen voi keittää valmiiksi etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.

Ainekset

1 ps (250 g) kuivattuja luumuja
4
dl
vettä
1 ½–2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½–1 sitruunan mehu
2
keltuaista
½ dl sokeria
4 dl vispikermaa

Päärynän ja sinihomejuuston liitto toimii aina.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Salaattikranssi

Tee näin

Huuhdo ja valuta vuonankaali. Paloittele juustot. Perkaa granaattiomenan siemenet. Pese ja viipaloi päärynät.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

Varaa salaatille suuri pyöreä vati.

Nosta kastike pienessä kulhossa vadin keskelle.

Asettele vuonankaalia kulhon ympärille. Laita juustopaloja ja päärynäviipaleita tasaisesti salaatin päälle. Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä.

Vinkki!

Salaattipetiin voit käyttää muitakin salaattilajikkeita. Sattumiksi sopivat myös omenalohkot, viinirypäleet ja viikunat.

Ainekset

100 g vuonankaalia
150 g valkohomejuustoa
150 g sinihomejuusto
1 granaattiomenan siemenet
2 päärynää
Kastike
¾ dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna