Pataruuan lihat ruskistetaan pannulla ja muhitellaan pitkään ja hartaasti. Odotus palkitsee kokin ja kaikki syömään pääsevät.

4-6 annosta

600 g naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2 porkkanaa
4-6 pientä keltasipulia tai salottisipulia
3-4 valkosipulinkynttä
noin 200 g tuoreita herkkusieniä
1-2 rkl ruokaöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 rkl lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2 rkl tomaattipyreetä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
3-4 dl punaviiniä
(suolaa)

---

 

1. Leikkaa liha 2 cm x 2 cm kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahteen osaa ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.

2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista siinä lihapalat 2-3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Jatka paistamista tilkassa öljyä, kunnes kaikki lihat ja myös kasvikset sekä sienet ovat saaneet hieman paistoväriä pannulla.

3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhdo aromit paistinpannusta talteen desilitralla vettä. Kaada paistoliemi pataan.

4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet fondi tai kuutio, pyree, pippuri ja timjami. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.

5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua levyllä lihan sitkeydestä riippuen 1-1½ tuntia. Sekoittele välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

 

Anjovis on pienen pieni filee, mutta makua siinä on runsaasti.

Tee jääkaappiin kulhollinen anjovistahnaa. Sitten vain päätät, minkä kanssa sen syöt.

Anjovis ei olekaan kala

Tiesitkö, että anjovis ei ole kalalaji? Se on mausteisiin säilöttyä kilohailia, jonka esi-isä saksalaisten anchosen: pikkukaloista tehty säilyke, jota on muhiteltu suolassa, mausteissa ja käymisen avulla.

Kokeile myös Välimeren anjovista eli öljyyn säilöttyjä sardellifileitä. Purkki on vähän kalliimpi, mutta makua on niin paljon, että ruokaan ei tarvita kuin muutama pikkufilee.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Anjovistahna

Hienonna anjovis. Säästä liemi.

Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi.

Hienonna tilli.

Sekoita ainekset ranskankerman joukkoon, notkista anjovisliemellä.

Mausta valkopippurilla.

1
prk
(100 g) anjovisfileitä
1
punasipuli
1
nippu tilliä
1
prk
(200 g) ranskankermaa
¼ tl valkopippuria

Päivän tärkeät kasvikset, marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Resepti

Annoksia:
2
Vaikeustaso:
Helppo

Porkkanakakun makuinen kaurapuuro

Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Paloittele aprikoosit.

Siirrä porkkana ja aprikoosi pieneen kattilaan. Lisää myös vesi ja mausteet. Keitä aineksia viisi minuuttia.

Sekoita joukkoon kaura- ja kookoshiutaleet. Keitä viidestä kymmeneen minuuttia välillä sekoitellen.

Mausta suolalla.

Tarjoa puuro maidon kanssa tai tuikkaa lautaselle nokare maustamatonta tuorejuustoa.

1
dl
porkkanaraastetta
1
dl
kuivattuja aprikooseja
5
dl
vettä
2
tl
kanelia
1
tl
jauhettua inkivääriä
2
dl
kaurahiutaleita
½ dl kookoshiutaleita
½ tl suolaa
2
rkl
maustamatonta tuorejuustoa tai maitoa

Pieni vihreä arjen apuri löytyy pakastimesta. Hernepesto syntyy sukkelaan pakasteherneistä.

Pakastealtaan herneet korjataan kesällä täsmälleen oikealla hetkellä. Siksi niissä on pakastuksen jälkeenkin makua.

Vinkki, kasvata herneenversoja

Liota kuivia herneitä yön yli, kylvä ne ohueen multaan ja pidä multa kosteana kelmun alla. Saat versoja parissa viikossa.

 

 

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Hernepesto

Sulata pakasteherneet.

Sekoita öljy, valkosipuli ja pinjansiemenet sauvasekoittimella tasaiseksi pestoksi.

Tarkista maku ja purista joukkoon sitruunamehu.

Tarjoile pastan kanssa tai sellaisenaan dippinä.

Voit lisätä pestoon tuoreita yrttejä tai herneenversoja.

200
g
pakasteherneitä
2
dl
oljyä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
pinjansiemeniä
2
rkl
sitruunanmehua

Nyt ei säästellä mausteissa. Kirpeää korianterisalsaa kannattaa lisätä annokseen isolla lusikalla.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Jauhelihaburritot

Tee näin

Laita uunin grillivastus kuumenemaan.

Tee kastike.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja ruskista jauheliha huolellisesti. Kuutioi tomaatit pannuun. Lisää suola ja sekoittele hetki.

Ripottele mausteet ja jauhot pannuun. Sekoita. Lisää tomaattipyree ja vesi.

Anna kastikkeen hautua ilman kantta 5 minuuttia. Huuhtele pavut ja sekoita ne kastikkeeseen.

Levitä tortillat uunipellille leivinpaperin päälle. Jaa kastike tortilloille ja kiepauta ne rullalle. Ripottele juusto päälle.

Kypsennä uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Tarjoa burritot ranskankerman ja korianterisalsan kanssa.

Ainekset

6 isoa vehnätortillaa
150
g
cheddarjuustoraastetta
1
prk
ranskankermaa
kirpeää korianterisalsaa (ohje alla)
Jauhelihakastike
700
g
jauhelihaa
1
rkl
rypsiöljyä
2
isoa tomaattia
1 ½ tl suolaa
2
tl
juustokuminaa
2
tl
korianteria
1
tl
savupaprikaa
1
tl
chilijauhetta
1 ½ rkl vehnäjauhoja
5
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
kiehuvaa vettä
1
tlk mustapapuja

Kirpeä korianterisalsa

Tee näin

Paloittele sipuli, korianteri varsineen ja chili ilman siemeniä.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta karkeaksi salsaksi.

Ainekset

1
salottisipuli
½ ruukkua korianteria
1
vihreä chili
200
g
(keltaisia) kirsikkatomaatteja
1
limetin mehu
½ tl suolaa
½ tl sokeria