Pataruuan lihat ruskistetaan pannulla ja muhitellaan pitkään ja hartaasti. Odotus palkitsee kokin ja kaikki syömään pääsevät.

4-6 annosta

600 g naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2 porkkanaa
4-6 pientä keltasipulia tai salottisipulia
3-4 valkosipulinkynttä
noin 200 g tuoreita herkkusieniä
1-2 rkl ruokaöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 rkl lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2 rkl tomaattipyreetä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
3-4 dl punaviiniä
(suolaa)

---

 

1. Leikkaa liha 2 cm x 2 cm kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahteen osaa ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.

2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista siinä lihapalat 2-3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Jatka paistamista tilkassa öljyä, kunnes kaikki lihat ja myös kasvikset sekä sienet ovat saaneet hieman paistoväriä pannulla.

3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhdo aromit paistinpannusta talteen desilitralla vettä. Kaada paistoliemi pataan.

4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet fondi tai kuutio, pyree, pippuri ja timjami. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.

5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua levyllä lihan sitkeydestä riippuen 1-1½ tuntia. Sekoittele välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.