Soijamarinadi

2 valkosipulinkynttä
noin 3 cm pala inkivääriä
1 miedohko chilipalko
½ dl soijaa
3 rkl seesami- tai rypsiöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua

Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Viipaloi chili. Yhdistä kaikki marinadin aineet. Laita marinoitava raaka-aine seokseen. Anna lihan maustua viileässä 1 tunti ja kalan noin 30 minuuttia.

---

Chermoula

2 valkosipulinkynttä
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa (jeera)
½ tl sahramia
2 rkl sitruunamehua
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
¾ dl oliiviöljyä

Kuori ja puolita valkosipulit. Laita ne kaikkien muiden aineiden kanssa kulhoon ja hienonna sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi.
Laita marinoitava raaka-aine seokseen.
Anna lihan maustua viileässä 1 tunti ja kalan noin 30 minuuttia.

Vinkki! Tämä marokkolainen yrttimarinadi sopii niin lihan kuin kalankin maustamiseen. Erityisen hyvin chermoula käy lampaanlihan kanssa. Voit sivellä seosta myös valmiin, grillatun lihan pintaan. 

---

Italialainen rub

3 rkl pinjansiemeniä
1 rkl pestyn (luomu)sitruunan kuorta
2 tl musta- tai sitruunapippuria (ilman suolaa)
2 tl sormisuolaa, esimerkiksi Maldon
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia 

Murskaa pinjansiemenet ja sekoita kaikki muut aineet joukkoon.

Vinkki! Rub on marinadin kuiva muunnos. Käytä italialaista rubbia esimerkiksi kanan tai kalan maustamiseen. Sivele grillattavan ruuan pinnalle kevyesti öljyä ja hiero rub sormin pintaan. Anna maustua noin puoli tuntia. Voit myös jälkimaustaa grillatun lihan tai kalan rubilla. Rubia voi myös laittaa broilerin nahan alle ennen grillaamista. 

---

Bbq-kastike

2 valkosipulinkynttä
1 dl vahvaa lihalientä
1 dl tomaattipyreetä
½ dl Worchesterinkastiketta
½ dl fariinisokeria
½ dl hienoa sokeria
3 rkl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl chilijauhetta
1 tl savusuolaa (esimerkiksi Santa Maria)

Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita se kattilaan kaikkien muiden aineiden kanssa. Anna seoksen kiehua keskilämmöllä, välillä sekoitellen, noin 1 tunti tai kunnes seos sakenee. Jäähdytä.
Sivele kastiketta lähes kypsän lihan päälle ja jatka grillaamista hetki.

---

Appelsiiniglaze
1 rkl pestyä, raastettua appelsiininkuorta
1 dl appelsiinimehua
1 dl sokeria
muutama oksa rosmariinia
2 rkl hunajaa

Mittaa appelsiinimehu, -kuori, sokeri ja rosmariini kattilaan. Anna kiehua keskilämmöllä, kunnes seos on kiehunut puoleen ja muuttunut siirappimaiseksi, noin 15 minuuttia.
Lisää joukkoon hunaja. Glaze jähmettyy huoneenlämmössä, mutta lämmitettäessä tahna muuttuu jälleen juoksevaksi.

Vinkki! Glaze eli kiilloke sisältää paljon sokeria. Glaze sivellään melkein valmiin grilliherkun pintaan, sillä muutoin sokeri palaa kiinni lihaan. Appelsiininmakuinen glaze sopii mainiosti esimerkiksi broilerinfileen tai possunlihan kanssa.


Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa

Lue Kodin Kuvalehden Ihanat juhlat -uutuus ja voit keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää: hyvä syötävä ja hauska seura. Näillä resepteillä juhlaruuat taatusti maistuvat.

Upea uutuustuote Ihanat juhlat tarjoaa kaiken tämän:

  • Kaikki juhlapöydän tarjoilut: suolaiset ja makeat piiraat, voileipäkakut, pikkuleivät, upeat täytekakut sekä juhlajuomat.
  • Täydellisen buffetin kattausvinkit sekä herkulliset menukokonaisuudet.
  • Aikataulu ja vinkit, joiden avulla juhlajärjestelyt menevät nappiin ja sankarikin ehtii nauttia.
  • Lahjaksi kauniit menukortit ja kyltit erityisruokavalioista.

Ihanat juhlat on myynnissä Lehtipisteissä 14.6. saakka. Osta omasi hintaan 5,90 e.