Uusi versio ikiklassikosta saa kanssakahvittelijat pyytämään reseptiä.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Laku-valkosuklaapalat

Sulata ja jäähdytä voi.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa.

Kaada ja levitä taikina leivinpaperoidulle, reunalliselle uunipellille.

Paista kakkulevyä 200-asteisen uunin keskitasossa 15 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy.

Paloittele lakritsitoffee kattilaan. Lisää kerma. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen, kunnes karkit sulavat kermaan.

Keitä vielä 2 minuuttia ja jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi.

Sulata valkosuklaa.

Kaada suklaasula tuorejuuston joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuorrutukseen myös tomusokeri, raastettu sitruunan kuori ja sitruunan mehu.

Levitä valkosuklaakuorrutus kakkulevylle.

Kaada päälle lakritsikastikeraidat. Koristele levy lakukarkeilla ja leikkaa se paloiksi.

200
g
voita
5
munaa
2 ½ dl muscovadosokeria
5
dl
vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1
rkl
lakritsinjuurijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
dl
maitoa
Kuorrutus
75 g lakritsitoffeeta (esim. Kick)
½ dl kuohukermaa
150
g
valkosuklaata
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
½ dl tomusokeria
1
(luomu)sitruuna
1
rkl
sitruunan mehua
Koristeluun lakukarkkeja

Valmista lammaspata jo hyvissä ajoin ja lämmitä ennen kuin kannat pöytään. Maku vain paranee!

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Suklainen lammaspata

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta.

Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Paloittele liha isoiksi kuutioiksi.

Ruskista lihojen pinnat muutamassa erässä voin ja öljyn seoksessa kuumalla paistinpannulla. Siirrä lihat pataan. Kuullota myös kasvikset ja laita pataan.

Lisää tomaattimurska, lihaliemi, punaviini ja mausteet.

Hauduta pataa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on täysin mureaa.

Paloittele suklaa ja lisää pataan. Sekoita niin, että suklaa sulaa liemeen tasaisesti.

Vinkki! Varaa pataan luutonta lihaa 100 g ruokailijaa kohden. Luullista lihaa pitää varata reilusti enemmän, 150-200 g ruokailijaa kohden. Erityisen paljon luuta on kyljessä, jota kannattaa varata tuplamäärä verrattuna luuttomaan lihaan.

1 kg 200 g luullista lampaan tai karitsan patalihaa
1
sipuli
2
porkkanaa
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
4
dl
lihalientä
3
dl
punaviiniä
2
rkl
tummaa sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
75
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)

Pataleivässä parasta on rapea pinta ja valmistamisen helppous. Tämä ohje toimii myös ilman suklaata.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Suklaa-pähkinäpataleipä

Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Sekoita jauhot, hiiva, suola, pähkinä- ja suklaarouhe kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi puulastalla. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

Peitä kulho kelmulla ja jätä kohomaan huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikinasta nopeasti pyöreä leipä. Älä vaivaa! Nosta limppu jauhotetulle leivinliinalle ja kääri siihen. Anna leivän kohota kääreessä puoli tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita valurautainen uunipata kansineen uuniin kuumenemaan.

Ota pata uunista ja kippaa leipä liinan avulla pataan. Sulje kansi.

Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä.

6
dl
vehnäjauhoja
½ tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
2
dl
pähkinöitä rouhittuna
1
dl
tummaa suklaata (80 % kaakaota)
3 ½ dl huoneenlämpöistä vettä

Panosta tässä keitossa kasvisliemen laatuun.

Keitä kasvisliemi itse esimerkiksi porkkanasta, selleristä, palsternakasta, purjosta, sipulista, persiljasta, laakerinlehdistä sekä mauste- ja mustapippureista.

Keitä aineksia vedessä vajaa tunti ja siivilöi liemi. Mausta suolalla.

Jos olet kaupan vaihtoehtojen varassa, kokeile kuutioiden ja fondien sijasta valmista purkissa myytävää lientä (esim. Puljonki).

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Tomaatti-valkosipulikeitto

Puolita tomaatit ja siirrä leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta päälle öljy ja ripottele suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes tomaatit rutistuvat ja saavat hieman väriä.

Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi. Kuullota valkosipulia kattilassa oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Pidä lämpö keskiteholla ja tarkkaile, etteivät valkosipulit pala. Lisää kasvisliemi ja anna keiton hautua 15 minuuttia. Lisää tomaatit liemeen ja tarkista maku.

Valmista uppomunat. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka.

Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.

Viipaloi avokadot.

Kokoa keitto jakamalla liemi lautasille ja laittamalla kuhunkin annokseen uppomuna ja avokadon siivuja.

400
g
kirsikkatomaatteja
1-2 rkl oliiviöljyä
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
12
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1 ½ l hyvää kasvislientä
Lisäksi
6
munaa
1
l
vettä
½ dl etikkaa
3
avokado
1 ruukku lehtipersiljaa tai korianteria

Pehmeänmakuisen porkkanakeiton voi pakastaa. Silloin keitto viimeistellään vasta lämmitettäessä.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Porkkanasosekeitto

Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Keitä porkkanoita kasvisliemessä noin 15 minuuttia.

Lisää perunat ja keitä 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat täysin pehmeitä.

Kaada 2/3 liemestä talteen ja soseuta porkkanat ja perunat kattilassa jäljelle jääneessä liemessä.

Kaada joukkoon kookoskerma. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää keitinlientä. Lisää suola ja ripottele päälle pilkottu korianteri.

Koristele annokset kikherneillä.

Vinkki! Jos pakastat keiton, jätä kookoskerma pois ja lisää lientä reilummin. Lisää kookoskerma, korianteri ja kikherneet lämmitettäessä.

1 litra kasvislientä
700
g
porkkanoita (noin 12 kpl)
2
perunaa
1
dl
kookoskermaa
hyppysellinen suolaa
1
limetti
1
tlk
kikherneitä
korianteria