Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje.

Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Sulata

Anna jäisen kinkun sulaa viileässä rauhassa 1–5 vuorokautta koosta riippuen. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Kinkusta irtoaa nestettä sulamisen aikana, joten laita se astiaan.

Älä koskaan laita jäistä kinkkua uuniin. Kinkun sisälämmön tulisi olla noin 10 astetta, kun panet sen uuniin.

Esivalmistele

Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

Pane kinkku uunipellille kamara- eli nahkapuoli ylöpäin. Pane pellille tilkka vettä ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Paista

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90–120 asteisessa uunissa.

Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80–82 astetta. 

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1,5–2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa tosi meheväksi.

Kuorruta

Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kamara.

Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan sinappia. Ripottele päälle sinappihunnun päälle noin kolme ruokalusikallista korppujauhoja.

Viimeistele kinkun pinta painelemalla siihen kokonaisia neilikoita ja anna kinkun kuorruttua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Leipäpaistos on tuhdin brunssin pääruoka ja aikainen lounas. Mikä parasta, sen voi koota jo illalla. 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Pekoni-pinaatti-leipäpaistos

Tee näin

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele pekoni. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Laita pekoni paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle ja anna rasvan valua paperiin.

Kuullota sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan tilkassa öljyä. Lisää pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti kutistuu.

Kuutioi leipä.

Raasta juustot.

Kokoa paistos voideltuun uunivuokaan latomalla leipäkuutioita, pekonia, pinaattipaistosta ja juustoraasteita kerroksittain.

Sekoita munamaidon aineet keskenään. Kaada munamaito leipävuokaan ja anna imeytyä vähintään puoli tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on ruskistunut.

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (170 g) pekonia
100
g
tuoretta pinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
1
(300 g) vaalea leipä
100
g
gruyère-juustoa
75
g
parmesaania
Munamaito
5
dl
maitoa
6
munaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Smoothieen voi surauttaa mitä vain, mutta tällä kaavalla siitä tulee herkullisempi ja terveellisempi kuin koskaan. Kokeile varmoja yhdistelmiä.

Täydellisen smoothien kaava on tässä:

1. Maku

Raikkaus: omena, päärynä, appelsiini, sitruunan- ja limetinmehu

Makeus: hunaja, banaani, melonit, mango, taateli ja muut kuivatut hedelmät

Mausteet: inkivääri, kaneli, kardemumma, vanilja, minttu, basilika, kaakao, chili

2. Rakenne

Kermaisuus: banaani, avokado, maapähkinävoi, pähkinät, kookosmaito, jugurtti, rahka, pehmeä tofu

Neste: maito, piimä, vesi, mehu, kookosvesi, manteli- tai kauramaito

3. Ravinteet

Proteiini: rahka, jugurtti, tofu, soijamaito, valkuainen, proteiinijauhe, siemenet ja pähkinät

Kuitu: leseet, hiutaleet, siemenet, talkkuna, hedelmät ja marjat

Vitamiinit: hedelmät, marjat ja vihreät vihannekset

4. Rouheus

Sattumat päälle: pähkinät, siemenet, granola, mysli, kuivatut hedelmät, tuoreet hedelmäpalat ja marjat

Hyviä makuyhdistelmiä – katso kuvat ja lue vinkit

Herauttava herukka

kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas
kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas

Tyrni tropiikissa

vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä
vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä

Vihreä vitamiinimalja

tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia
tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia

Sallittu pähkinäsuklaaherkku

puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita
puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita

 

Jokaiselle omansa! Jäädykkeen voi valmistaa myös useaan vuokaan.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Luumujäädyke

Tee näin

Pilko luumut ja laita kattilaan kiehumaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes seos on tasaista.

Mausta kanelilla, kardemummalla ja sitruunamehulla. Soseuta ja jäähdytä.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma erikseen.

Sekoita kaikki aineet yhteen. Kaada jäädykemassa vedellä kasteltuun litran vetoiseen vuokaan. Anna jäätyä vähintään yön yli.

Kastele jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa napauttamalla tarjoiluvadille. Koristele taateleilla, viikunoilla, kirsikoilla tai muulla haluamallasi tavalla.

Vinkki!

Voit valmistaa jäädykkeen hyvissä ajoin pakkaseen odottamaan joulua. Luumusoseen voi keittää valmiiksi etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.

Ainekset

1 ps (250 g) kuivattuja luumuja
4
dl
vettä
1 ½–2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½–1 sitruunan mehu
2
keltuaista
½ dl sokeria
4 dl vispikermaa

Päärynän ja sinihomejuuston liitto toimii aina.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Salaattikranssi

Tee näin

Huuhdo ja valuta vuonankaali. Paloittele juustot. Perkaa granaattiomenan siemenet. Pese ja viipaloi päärynät.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

Varaa salaatille suuri pyöreä vati.

Nosta kastike pienessä kulhossa vadin keskelle.

Asettele vuonankaalia kulhon ympärille. Laita juustopaloja ja päärynäviipaleita tasaisesti salaatin päälle. Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä.

Vinkki!

Salaattipetiin voit käyttää muitakin salaattilajikkeita. Sattumiksi sopivat myös omenalohkot, viinirypäleet ja viikunat.

Ainekset

100 g vuonankaalia
150 g valkohomejuustoa
150 g sinihomejuusto
1 granaattiomenan siemenet
2 päärynää
Kastike
¾ dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna