Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje.

Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Sulata

Anna jäisen kinkun sulaa viileässä rauhassa 1–5 vuorokautta koosta riippuen. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Kinkusta irtoaa nestettä sulamisen aikana, joten laita se astiaan.

Älä koskaan laita jäistä kinkkua uuniin. Kinkun sisälämmön tulisi olla noin 10 astetta, kun panet sen uuniin.

Esivalmistele

Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

Pane kinkku uunipellille kamara- eli nahkapuoli ylöpäin. Pane pellille tilkka vettä ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Paista

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90–120 asteisessa uunissa.

Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80–82 astetta. 

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1,5–2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa tosi meheväksi.

Kuorruta

Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kamara.

Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan sinappia. Ripottele päälle sinappihunnun päälle noin kolme ruokalusikallista korppujauhoja.

Viimeistele kinkun pinta painelemalla siihen kokonaisia neilikoita ja anna kinkun kuorruttua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Vappupäivänä on aika nauttia keväisistä herkuista. Parhaassa tapauksessa brunssi venyy pitkälle iltapäivään. Poimi tästä mieleiset reseptit.

Juomia

Sitruuna-inkiväärisiirappi kuohuviinille

Kirpeä siirappi maustaa kuohuviinin ihanasti! Tarjoa tervetuliaismaljana tai tuunaa tusinakuohuvat paremmiksi.

Sangria

Raikas sangria valmistuu hedelmillä ja marjoilla maustetusta luomu-cavasta.

Perunasalaatteja

Perunasalaatti ja minttu-parmesaanikastike

Vehreän perunasalaatin maun salaisuus on sitruunainen minttu-parmesaanikastike.

Fenkoli-perunasalaatti

Fenkoli ja kaprikset tuovat perunasalaattiin raikkautta ja kipakkuutta.

Salaattia kahdella tapaa

Salaattivartaat

Kun teet salaatin vartaisiin, säästyt ottamasta mukaan kertiksiä. Herkullisiin salaattivartaisiin voi suojauttaa juustoa, leikkeleitä ja vihanneksia.

Avokado-parsasalaattipiirakka

Mehevä salaattipiirakka on nappitarjottava avokadon ja parsan ystävälle. Tähän ohjeeseen käyvät kovemmatkin avokadot, jotka siivutetaan ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä.

Pientä naposteltavaa

Kylmäsavulohi-munakasrulla

Pinaatti on täydellinen kumppani kylmäsavulohelle ja munakasrulla nappi-idea brunssipöytään.

Nakkipiilo Barbien tapaan

Nakkipiilot maistuvat lapsille ja aikuisille. Nyyttien sisään voi nakkien sijasta piilottaa myös fetaa, yrttejä, chorizo-makkaraa tai cheddar-juustoa.

Makeannälkään

Uunissa paistetut pikachurrot

Espanjasta ja Etelä-Amerikasta kotoisin olevien munkkitankojen pikaversiot syntyvät pakastetaikinasta.

Kinuskimunkit

Munkkien sydän voi olla myös silkkaa kinuskia.

Varoitus! Tähän lohipastaan jää helposti koukkuun.

Lohipasta on arjen suosikkiruokien klassikko. Tässä versiossa käytetään gluteenitonta spagettia ja ainekset pilkotaan suoraan pannulle.

Syömään pääsee heti, kun pasta on kiehunut.

Näin onnistut:

Laita spagetti kiehumaan runsaaseen suolattuun veteen.

Kuullota pannulla punasipulia, pilko joukkoon kylmäsavulohi ja kypsennä pari minuuttia.

Lisää tuorejuusto ja ruokakerma. Anna kastikkeen tekeytyä pannulla sen aikaa, että tuorejuusto sulaa.

Viimeistele maku juuri puristetulla sitruunamehulla ja tuoreella tillillä, jota voit hienontaa joukkoon vaikka koko ruukullisen.

Lopuksi pasta kaadetaan kastikkeen päälle ja koko komeus sekoitetaan.

Katso nopean kylmäsavulohipastan resepti Soppa365:stä.

Tämän superhelpon herkun valmistus vie alle puoli tuntia. Jos maltat, kakku kestää hyvänä myös seuraavaan päivään.

Tekeekö mielesi jotain makeaa? Mutakakku on sokerinälän taltuttamiseen loistava valinta, koska pienikin pala täyteläisen makeaa mutakakkua vie kielen mennessään.

Salaisuus on kosteassa sisuksessa. Uskalla siis jättää kakku keskeltä tahmeaksi! Mehevyyttä lisää se, että vehnäjauhojen sijaan käytät mantelijauhoja. Niiden ansiosta kakku on gluteeniton. 

Täyteläisen maun takaa tumma suklaa. Tämän kakun yllätys ja juju on lisäksi tuoreessa basilikassa, jota lisätään taikinaan puoli ruukullista. 

Mutakakun voi leipoa jo tarjoilua edeltävä päivänä. Tarjoa kakku tomusokerilla hunnutettuna ja vaniljajäätelön kanssa.

Loistaviksi lisukkeiksi sopivat myös tuoreet marjat ja suolapähkinät.

Katso mutakakun tarkka resepti Soppa365:stä.

 

Sima valmistuu viikossa, jos se saa tekeytyä viileässä. Huoneenlämmössä sima käy kolmessa päivässä.

Kotitekoisessa simassa on siman maku aidoimmillaan. Sima on myös oiva vapputuliainen! Kun laitat siman käymään nyt, on se sopivasti valmista ensi viikonloppuna.

Vettä, sokeria ja hiivaa

Perinteiseen simaan tarvitset neljä litraa vettä, 250 g fariinisokeria ja saman verran tavallista sokeria. Sitruunoita riittää yksi, mutta kaksikin käy, jos pidät sitruunaisemmasta mausta. Hiivaa tarvitaan vain herneen kokoinen pala.

Jos et pidä kovin ruskeasta ja vahvasta simasta, korvaa osa ohjeen fariinisokerista tavallisella sokerilla.

Tee näin

Tekoprosessi on yksinkertainen.

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päällä. Sekoita loput vedestä ja sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämppöiseen seokseen. Helpoiten se onnistuu, kun liuotat hiivan ensin nestetilkkaan ja sekoitat sitten seokseen.

Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Juo, kun rusinat nousevat

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.

Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Mausta toisin!

Jos et ole perinteisen siman ystävä tai kaipaat vaihtelua, tee kokeeksi raparperisimaa, inkiväärisimaa tai marjasimaa.

Perusohje on näissä sama, mutta inkiväärisimaan lisätään inkivääriä noin 3 cm pala, marjasimaan noin 400 g pakastemarjoja ja raparperisimaan noin 12 dl raparperia (muista keittää raparperit ensin).

Katso erilaisten vappusimojen tarkat ohjeet Soppa365:stä.

Perinteinen sima

Sellerisima

Greippi-rosmariinisima

Kommentit (0)