Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje.

Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Sulata

Anna jäisen kinkun sulaa viileässä rauhassa 1–5 vuorokautta koosta riippuen. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Kinkusta irtoaa nestettä sulamisen aikana, joten laita se astiaan.

Älä koskaan laita jäistä kinkkua uuniin. Kinkun sisälämmön tulisi olla noin 10 astetta, kun panet sen uuniin.

Esivalmistele

Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

Pane kinkku uunipellille kamara- eli nahkapuoli ylöpäin. Pane pellille tilkka vettä ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Paista

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90–120 asteisessa uunissa.

Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80–82 astetta. 

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1,5–2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa tosi meheväksi.

Kuorruta

Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kamara.

Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan sinappia. Ripottele päälle sinappihunnun päälle noin kolme ruokalusikallista korppujauhoja.

Viimeistele kinkun pinta painelemalla siihen kokonaisia neilikoita ja anna kinkun kuorruttua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Herkullinen lohi-riisikulho yhdistää sushin ja salaatin. Värikäs ruoka myös näyttää kulhossa mahtavalta.

Raikasta, herkullista ja täyttävää.

Sellaista on supertrendikäs kulhoruoka. Sen ideana on, että kulhoon kootaan oman maun mukaan annos tarjolla olevista aineksista.

Lohikulho = melkein kuin sushia

Yksi parhaista kulhoruuista on lähes sushin veroinen lohikulho, jossa joko raaka tai nopeasti pintapaistettu marinoitu lohi saa seurakseen sushiriisiä ja jotain tuoretta ja raikasta.

Mahtavaa makua tuovat avokadon, kurkun, mangon ja kevätsipulin sekoitus. Kulhoon sopivat myös pinaatti, herneet, porkkana, retiisi ja tuoreet yrtit.

Laita tarjolle lisäksi soijakastiketta ja wasabitahnaa.

Sopivaa kaikille

Tarjoa ruuan ainekset erillisistä astioista. Näin jokainen ruokailija saa koota oman kulhonsa, toimii erityisen hyvin lapsiperheissä. Voit myös koota kulhot valmiiksi, jos haluat.

Vinkki: Kulhoonsopii myös graavi- ja kylmäsavulohi.

Katso kirjolohi-riisikulhon tarkka resepti Soppa365:stä.

Viikonloppu edessä - mikä ihana syy leipoa peruspullaa! Kokosimme muhkean teeman Kodin Kuvalehden parhaista pullaohjeista. Täältä löydät korvapuustit ja voisilmäpullat - ja muutaman ekstoottisemmankin vehnäsen.

Kodin Kuvalehden suureen pullateemaan pääset klikkaamalla TÄSTÄ. 

Ja ei kun herkuttelemaan!

Jos pihanperällä koreilee vielä kesäkurpitsoja, piilota ne kakkuun.

Syksyn ehdoton hitti on kesäkurpitsakakku, joka saa mahtavan makunsa suklaasta.

Puoli litraa kesäkurpitsaraastetta

Mehevyyden salaisuus on reilussa määrässä raastettua kesäkurpitsaa. Sitä uppoaa kakkuun puoli litraa, melkein tuplasti enemmän kuin vehnäjauhoja.

Myös rypsiöljyä lurautetaan kakkuun runsaalla kädellä. 

Ihana mehevyys säilyy neljäkin päivää

Kakku on siitäkin mahtava kaveri, että se ei pahastu säilytyksestä. Suklaa-kesäkurpitsaakku säilyy jääkaapissa muovipussissa 3–4 päivää – paitsi jos sen syö kerralla.

Malta herkuttelussa kuitenkin pieni hetki: kakun on syytä antaa tekeytyä yön yli ennen ensimmäistä haukkua.

Katso suklaa-kesäkurpitsakakun resepti Soppa365:ssä.

Vinkki: pakasta kesäkurpitsaa talven varalle

Jos kesäkurpitsaa riittää yllin kyllin, kannattaa sitä pakastaa.

Viipaloi tai raasta kesäkurpitsa pusseihin. Näin se on heti valmista käytettäväksi. Viipaleet sujahtavat keittoihin ja paistoksiin. Raaste sopii mainiosti sämpylätaikinaan tai vaikkapa tähän mahtavaan kakkuun.

Kotona paistettu kokonainen broileri on ihan toista kuin kaupan grillistä ostettu. Todennäköisesti yllätyt homman helppoudesta.

Näin valmistat kokonaisen broilerin – tällä ohjeella onnistut.

Tarvitset:

  • 1 broileri tai kana (noin 1,4 kg)
  • 1 sitruuna

Yrttivoi

  • 1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
  • 2 dl silputtuja yrttejä (timjami, basilika, persilja, rosmariini)
  • 2 puristettua valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl musta- tai sitruunapippuria
  • 100 g pehmeää voita

Lämmitä uuni 225 asteeseen. 

Pyyhi broileri talouspaperilla sisältä ja päältä.

Pese sitruuna huolellisesti harjalla, kuivaa ja leikkaa lohkoiksi.

Valmista yrttivoi sekoittamalla kaikki aineet yhteen.

Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.
Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.

Leikkaa broilerin nahkaan viilto. Hiero reilu puolet yrttiseoksesta nahan alle.

Tee koipiin muutama viilto ja hiero viiltoihin yrttivoita.

Levitä loppu yrttivoi broilerin päälle.

Ripottele päälle vähän suolaa ja mustapippuria ja sivele broileri oliiviöljyllä.

Ripottele broilerin sisälle suolaa ja työnnä lopuksi sitruunalohkot vatsaontelosta broilerin sisään.

Sido koivet paistilangalla yhteen.

Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.
Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.

Nosta broileri voideltuun uuni­vuokaan.

Paista broileria uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Alenna uunin lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.

Valele broileria paistamisen aikana voisulalla tai oliiviöljyllä.

Kirkas neste on kypsän lihan merkki

Paistoaika vaihtelee broilerin tai kanan koon mukaan. Mitä suurempi lintu, sitä pidempi paistoaika. 

Kokeile broilerin kypsyyttä työntämällä hammastikku broilerin paksuimpaan kohtaan. Kirkas lihasneste on kypsän lihan merkki, punertava kertoo, että kypsennystä on jatkettava.