Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje.

Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Sulata

Anna jäisen kinkun sulaa viileässä rauhassa 1–5 vuorokautta koosta riippuen. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Kinkusta irtoaa nestettä sulamisen aikana, joten laita se astiaan.

Älä koskaan laita jäistä kinkkua uuniin. Kinkun sisälämmön tulisi olla noin 10 astetta, kun panet sen uuniin.

Esivalmistele

Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

Pane kinkku uunipellille kamara- eli nahkapuoli ylöpäin. Pane pellille tilkka vettä ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Paista

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90–120 asteisessa uunissa.

Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80–82 astetta. 

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1,5–2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa tosi meheväksi.

Kuorruta

Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kamara.

Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan sinappia. Ripottele päälle sinappihunnun päälle noin kolme ruokalusikallista korppujauhoja.

Viimeistele kinkun pinta painelemalla siihen kokonaisia neilikoita ja anna kinkun kuorruttua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vaivattoman ja maukkaan bataattipiiraan pohja on valmista voitaikinaa.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Bataattipiirakka

Kuori ja paloittele bataatti. Keitä se vähässä vedessä täysin kypsäksi ja kaada keitinvesi pois.

Soseuta bataatti tasaiseksi.

Lisää joukkoon kerma ja hienonnettu chili.

Lisää jäähtyneen seoksen joukkoon vähän vatkatut kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maku.

Yhdistä neljä levyä pituussuunnassa yhdeksi isoksi levyksi, käytä kaulinta apuna. Laita leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, jonka mitat ovat noin 30 x 20 cm.

Esipaista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia. Kaada täyte vuokaan ja kypsennä 200 asteessa 25–30 minuuttia.

Jäähdytä hyvin ja leikkaa paloiksi. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

4
levyä valmista voitaikinaa
1
bataatti (600 g)
2
dl
kermaa
½ punainen chili
4
munaa
ripaus muskottipähkinää
1
tl
suolaa
½ tl valkopippuria

Nyt ei leivota pataleipää vaan patapullaa! Jättikokoinen korvapuusti syntyy ilman aikaa vievää väkerrystä.

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Patapuusti

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola.

Vaivaa suurin osa vehnäjauhoista taikinaan. Lisää pehmeä voi. Lisää vielä loput jauhot. Taikina saa jäädä vähän tavallista pehmeämmäksi. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

Peitä kulho liinalla. Anna taikinan nousta noin 45 minuuttia, kunnes se on kaksinkertainen. Taikinan noustessa laita kannellinen, noin 4 litran vetoinen pata lämpenemään uuniin. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kumoa taikina leivonta-alustalle, jonka olet jauhottanut reilusti. Vaivaa taikinaa hetki ja venyttele se levyksi. Levitä puolet voista, sokerista ja kanelista taikinalevyn päälle. Taita taikinalevy kahtia ja sitten nelinkerroin. Venyttele, täytä ja taittele uudelleen. Muotoile taikina isoksi palloksi.

Ota kuuma pata uunista. Nosta pulla pataan saumapuoli alaspäin. Voitele pinta halutessasi munalla ja ripottele hieman jauhoja koristeeksi. Nosta kansi päälle. Paista pullaa noin 50 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea ja kypsä.

Anna pullan jäähtyä hetki padassa ja kumoa se sitten varoen ritilälle jäähtymään. Valuta koristeeksi sokerikuorrutetta tai sulatettua suklaata.

4
dl
maitoa
40
g
hiivaa
1 ½ dl sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
10–11 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100
g
huoneenlämpöistä voita

Täyte

100
g
huoneenlämpöistä voita
½ dl sokeria
1
rkl
kanelia

Lisäksi

(1 muna)
50
g
suklaata tai sokerikuorrutetta

Ei ole uunijuuresten ja fetan makuliiton voittanutta. Keitetyt kananmunat ja täyteläinen, kuitupitoinen riisi tekevät salaatista tukevan aterian.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Juures-fetasalaatti

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Siirrä kypsä riisi suureen salaattikulhoon.

Valmista riisin kypsyessä paahtojuurekset. Kuori porkkana ja leikkaa se ½ cm:n vahvuisiksi vinoviipaleiksi. Kuori bataatti ja leikkaa se noin 2½ cm:n kuutioiksi. Kuori punajuuret ja leikkaa ne noin 1½ cm:n kuutioiksi. Kuori ja halkaise punasipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi.

Laita kasvikset kulhoon. Pyöräytä joukkoon oliiviöljy, hunaja, timjami, hiutalesuola ja mustapippuri. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Paahda juureksia 240-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes ne saavat kauniisti väriä. Kaada paahdetut kasvikset keitetyn riisin joukkoon kulhoon.

Keitä kananmunat pehmeän kypsiksi, 6–7 minuuttia, ja upota ne kylmään veteen. Kuori munat.

Murentele riisi-kasvisseoksen joukkoon feta. Hienonna lehtipersilja. Asettele munat puolikkaina tai lohkoina salaatin päälle. Viimeistele salaatti pirskottelemalla pinnalle hyvää oliiviöljyä sekä rouhimalla päälle hieman hiutalesuolaa ja mustapippuria. Tarjoa sellaisenaan tai hyvän leivän kanssa.

2
dl
täysjyväriisiä tai mustaa riisiä
vettä
suolaa

Paahtojuurekset

2
isoa porkkanaa (300 g)
1
bataatti (400 g)
2
punajuurta (300 g)
1
punasipuli
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
timjamia
1
tl
hiutalesuolaa
¼ tl mustapippuria

Lisäksi

4
kananmunaa
200
g
fetajuustoa
1
ruukku tuoretta lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
hiutalesuolaa
mustapippuria myllystä