Lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja imelletty perunalaatikko ovat kinkun ohessa varmimpia vieraita joulupöydässä. Näillä resepteillä laitat pehmeät ja perinteiset joululaatikot.

Porkkanalaatikko
1 ½ kg porkkanoita
(1-2 rkl hienoksiraastettua tuoretta inkivääriä)
2 ½ dl kuohu- tai ruokakermaa
4 dl riisipuuroa
¼-½ tl muskottipähkinää
2-4 tl suolaa
3-4 rkl siirappia
2 rkl sitruunamehua
3 munaa

1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä kypsiksi, valuta siivilässä ja soseuta. Kuori inkivääri ja raasta raastimen hienolla terällä, jos käytät sitä mausteena.

2. Lisää kaikki loput aineet hieman jäähtyneeseen porkkanasoseeseen.

3. Kaada seos kahden litran vetoiseen, voilla voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen, ettei ruoka kiehu yli kypsyessään. Ripottele pinnalle vielä hieman korppujauhoja.  Painele lusikalla koristesyvennyksiä ruuan pintaan ja laita muutama voinokare päälle.

4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1 ½ -2 tuntia.

---

Imelletty perunalaatikko
1 ½ kg jauhoisia perunoita
½ dl vehnäjauhoja
50-75 g voisulaa
6 dl maitoa
2 tl suolaa
½-1 dl siirappia

1. Keitä perunat kuorineen tai kuorimatta. Kaada keitinvesi erilliseen kulhoon. Kuori kuumat perunat ja soseuta kuumana. Lisää keitinvettä niin paljon, että saat soseesta löysän puuromaista. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin.

2. Voitele 2-litrainen uunivuoka ja kaada perunavelli vuokaan. Peitä se foliolla. Anna perunoiden imeltyä 50-asteisessa uunissa yön yli. Vuoan voi nostaa imeltymään peitettynä myös esimerkiksi pesuhuoneen lattialle, jossa on lattialämmitys.

3. Paistamista ennen lisää seokseen voisula, maito vähitellen, suola ja siirappi. Perunasoseesta pitää tulla paksuhkoa velliä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka noin puoleen väliin, ettei ruoka kypsyessään kuohu yli. Voit laittaa pinnalle myös muutaman voinokareen.

4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla pari tuntia.

---

Lanttulaatikko
1 ½ kg lanttuja
½ dl korppujauhoja
3 dl kermaa
¼ - ½ muskottipähkinää
1-3 tl suolaa
3-4 rkl siirappia
2 rkl sitruunamehua
3 munaa

1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.

2. Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.

3. Kaada ruoka voideltuun, kahden litran vetoiseen, voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen. Ripottele pinnalle vielä hieman korppujauhoja.

4. Painele lusikalla koristesyvennyksiä ruuan pintaan ja laita muutama voinokare päälle.

5. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1 ½ -2 tuntia.

 

Kysely

Mikä näistä on sinusta paras joululaatikko?

lanttulaatikko
lanttulaatikko
40.0%
imelletty perunalaatikko
imelletty perunalaatikko
29.6%
bataattilaatikko
bataattilaatikko
16.7%
porkkanalaatikko
porkkanalaatikko
11.7%
maksalaatikko
maksalaatikko
1.7%
Ääniä yhteensä: 280

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa

Lue Kodin Kuvalehden Ihanat juhlat -uutuus ja voit keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää: hyvä syötävä ja hauska seura. Näillä resepteillä juhlaruuat taatusti maistuvat.

Upea uutuustuote Ihanat juhlat tarjoaa kaiken tämän:

  • Kaikki juhlapöydän tarjoilut: suolaiset ja makeat piiraat, voileipäkakut, pikkuleivät, upeat täytekakut sekä juhlajuomat.
  • Täydellisen buffetin kattausvinkit sekä herkulliset menukokonaisuudet.
  • Aikataulu ja vinkit, joiden avulla juhlajärjestelyt menevät nappiin ja sankarikin ehtii nauttia.
  • Lahjaksi kauniit menukortit ja kyltit erityisruokavalioista.

Ihanat juhlat on myynnissä Lehtipisteissä 14.6. saakka. Osta omasi hintaan 5,90 e.