Kotona paistettu kokonainen broileri on ihan toista kuin kaupan grillistä ostettu. Todennäköisesti yllätyt homman helppoudesta.

Näin valmistat kokonaisen broilerin – tällä ohjeella onnistut.

Tarvitset:

  • 1 broileri tai kana (noin 1,4 kg)
  • 1 sitruuna

Yrttivoi

  • 1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
  • 2 dl silputtuja yrttejä (timjami, basilika, persilja, rosmariini)
  • 2 puristettua valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl musta- tai sitruunapippuria
  • 100 g pehmeää voita

Lämmitä uuni 225 asteeseen. 

Pyyhi broileri talouspaperilla sisältä ja päältä.

Pese sitruuna huolellisesti harjalla, kuivaa ja leikkaa lohkoiksi.

Valmista yrttivoi sekoittamalla kaikki aineet yhteen.

Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.
Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.

Leikkaa broilerin nahkaan viilto. Hiero reilu puolet yrttiseoksesta nahan alle.

Tee koipiin muutama viilto ja hiero viiltoihin yrttivoita.

Levitä loppu yrttivoi broilerin päälle.

Ripottele päälle vähän suolaa ja mustapippuria ja sivele broileri oliiviöljyllä.

Ripottele broilerin sisälle suolaa ja työnnä lopuksi sitruunalohkot vatsaontelosta broilerin sisään.

Sido koivet paistilangalla yhteen.

Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.
Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.

Nosta broileri voideltuun uuni­vuokaan.

Paista broileria uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Alenna uunin lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.

Valele broileria paistamisen aikana voisulalla tai oliiviöljyllä.

Kirkas neste on kypsän lihan merkki

Paistoaika vaihtelee broilerin tai kanan koon mukaan. Mitä suurempi lintu, sitä pidempi paistoaika. 

Kokeile broilerin kypsyyttä työntämällä hammastikku broilerin paksuimpaan kohtaan. Kirkas lihasneste on kypsän lihan merkki, punertava kertoo, että kypsennystä on jatkettava.

Leipäpaistos on tuhdin brunssin pääruoka ja aikainen lounas. Mikä parasta, sen voi koota jo illalla. 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Pekoni-pinaatti-leipäpaistos

Tee näin

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paloittele pekoni. Huuhdo ja valuta pinaatti.

Laita pekoni paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista pekoni omassa rasvassaan rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperin päälle ja anna rasvan valua paperiin.

Kuullota sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan tilkassa öljyä. Lisää pinaatti ja jatka paistamista, kunnes pinaatti kutistuu.

Kuutioi leipä.

Raasta juustot.

Kokoa paistos voideltuun uunivuokaan latomalla leipäkuutioita, pekonia, pinaattipaistosta ja juustoraasteita kerroksittain.

Sekoita munamaidon aineet keskenään. Kaada munamaito leipävuokaan ja anna imeytyä vähintään puoli tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paista vuokaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on ruskistunut.

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (170 g) pekonia
100
g
tuoretta pinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
1
(300 g) vaalea leipä
100
g
gruyère-juustoa
75
g
parmesaania
Munamaito
5
dl
maitoa
6
munaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Smoothieen voi surauttaa mitä vain, mutta tällä kaavalla siitä tulee herkullisempi ja terveellisempi kuin koskaan. Kokeile varmoja yhdistelmiä.

Täydellisen smoothien kaava on tässä:

1. Maku

Raikkaus: omena, päärynä, appelsiini, sitruunan- ja limetinmehu

Makeus: hunaja, banaani, melonit, mango, taateli ja muut kuivatut hedelmät

Mausteet: inkivääri, kaneli, kardemumma, vanilja, minttu, basilika, kaakao, chili

2. Rakenne

Kermaisuus: banaani, avokado, maapähkinävoi, pähkinät, kookosmaito, jugurtti, rahka, pehmeä tofu

Neste: maito, piimä, vesi, mehu, kookosvesi, manteli- tai kauramaito

3. Ravinteet

Proteiini: rahka, jugurtti, tofu, soijamaito, valkuainen, proteiinijauhe, siemenet ja pähkinät

Kuitu: leseet, hiutaleet, siemenet, talkkuna, hedelmät ja marjat

Vitamiinit: hedelmät, marjat ja vihreät vihannekset

4. Rouheus

Sattumat päälle: pähkinät, siemenet, granola, mysli, kuivatut hedelmät, tuoreet hedelmäpalat ja marjat

Hyviä makuyhdistelmiä – katso kuvat ja lue vinkit

Herauttava herukka

kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas
kourallinen mustaherukoita, lusikallinen leseitä, desilitra jugurttia, lohkottu appelsiini, kuutioitu avokadon puolikas

Tyrni tropiikissa

vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä
vajaa kourallinen tyrnimarjoja, kourallinen kuutioitua ananasta, kourallinen kuutioitua mangoa, kourallinen  cashewpähkinöitä

Vihreä vitamiinimalja

tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia
tupsu tuoretta minttua, puolikas kuutioitu avokado, kuutioitu omena, kuutioitu kiivi, kourallinen tuoretta pinaattia

Sallittu pähkinäsuklaaherkku

puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita
puolikas banaani, lusikallinen kaakaojauhetta, kourallinen kaurahiutaleita, reilu desi mantelimaitoa, lusikallinen maapähkinävoita

 

Jokaiselle omansa! Jäädykkeen voi valmistaa myös useaan vuokaan.

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Luumujäädyke

Tee näin

Pilko luumut ja laita kattilaan kiehumaan veden ja sokerin kanssa. Keitä hiljalleen sekoitellen, kunnes seos on tasaista.

Mausta kanelilla, kardemummalla ja sitruunamehulla. Soseuta ja jäähdytä.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vaahdota kerma erikseen.

Sekoita kaikki aineet yhteen. Kaada jäädykemassa vedellä kasteltuun litran vetoiseen vuokaan. Anna jäätyä vähintään yön yli.

Kastele jäädykevuoka kuumaan veteen ja kumoa napauttamalla tarjoiluvadille. Koristele taateleilla, viikunoilla, kirsikoilla tai muulla haluamallasi tavalla.

Vinkki!

Voit valmistaa jäädykkeen hyvissä ajoin pakkaseen odottamaan joulua. Luumusoseen voi keittää valmiiksi etukäteen ja säilyttää jääkaapissa.

Ainekset

1 ps (250 g) kuivattuja luumuja
4
dl
vettä
1 ½–2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½–1 sitruunan mehu
2
keltuaista
½ dl sokeria
4 dl vispikermaa

Päärynän ja sinihomejuuston liitto toimii aina.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Salaattikranssi

Tee näin

Huuhdo ja valuta vuonankaali. Paloittele juustot. Perkaa granaattiomenan siemenet. Pese ja viipaloi päärynät.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään.

Varaa salaatille suuri pyöreä vati.

Nosta kastike pienessä kulhossa vadin keskelle.

Asettele vuonankaalia kulhon ympärille. Laita juustopaloja ja päärynäviipaleita tasaisesti salaatin päälle. Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä.

Vinkki!

Salaattipetiin voit käyttää muitakin salaattilajikkeita. Sattumiksi sopivat myös omenalohkot, viinirypäleet ja viikunat.

Ainekset

100 g vuonankaalia
150 g valkohomejuustoa
150 g sinihomejuusto
1 granaattiomenan siemenet
2 päärynää
Kastike
¾ dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna