1 sipuli
50 g voita
2 ps (á 150 g) pakastepinaattia
4 dl kermaa
1 kasvisliemikuutio
1 dl tillisilppua
1-2 tl suolaa

---


1. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota voissa kattilassa.

2. Lisää kattilaan pakastepinaatit ja kuumenna sekoitellen, kunnes pinaatti on sulanut.

3. Lisää kerma ja liemikuutio. Kuumenna.

4. Lisää lopuksi yrttisilppu. Mausta suolalla makusi mukaan.

Vinkki! Tillin sijaan yrtiksi sopii myös persilja tai puolet tilliä, puolet persiljaa.

Viikonloppu edessä - mikä ihana syy leipoa peruspullaa! Kokosimme muhkean teeman Kodin Kuvalehden parhaista pullaohjeista. Täältä löydät korvapuustit ja voisilmäpullat - ja muutaman ekstoottisemmankin vehnäsen.

Kodin Kuvalehden suureen pullateemaan pääset klikkaamalla TÄSTÄ. 

Ja ei kun herkuttelemaan!

Jos pihanperällä koreilee vielä kesäkurpitsoja, piilota ne kakkuun.

Syksyn ehdoton hitti on kesäkurpitsakakku, joka saa mahtavan makunsa suklaasta.

Puoli litraa kesäkurpitsaraastetta

Mehevyyden salaisuus on reilussa määrässä raastettua kesäkurpitsaa. Sitä uppoaa kakkuun puoli litraa, melkein tuplasti enemmän kuin vehnäjauhoja.

Myös rypsiöljyä lurautetaan kakkuun runsaalla kädellä. 

Ihana mehevyys säilyy neljäkin päivää

Kakku on siitäkin mahtava kaveri, että se ei pahastu säilytyksestä. Suklaa-kesäkurpitsaakku säilyy jääkaapissa muovipussissa 3–4 päivää – paitsi jos sen syö kerralla.

Malta herkuttelussa kuitenkin pieni hetki: kakun on syytä antaa tekeytyä yön yli ennen ensimmäistä haukkua.

Katso suklaa-kesäkurpitsakakun resepti Soppa365:ssä.

Vinkki: pakasta kesäkurpitsaa talven varalle

Jos kesäkurpitsaa riittää yllin kyllin, kannattaa sitä pakastaa.

Viipaloi tai raasta kesäkurpitsa pusseihin. Näin se on heti valmista käytettäväksi. Viipaleet sujahtavat keittoihin ja paistoksiin. Raaste sopii mainiosti sämpylätaikinaan tai vaikkapa tähän mahtavaan kakkuun.

Kotona paistettu kokonainen broileri on ihan toista kuin kaupan grillistä ostettu. Todennäköisesti yllätyt homman helppoudesta.

Näin valmistat kokonaisen broilerin – tällä ohjeella onnistut.

Tarvitset:

  • 1 broileri tai kana (noin 1,4 kg)
  • 1 sitruuna

Yrttivoi

  • 1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
  • 2 dl silputtuja yrttejä (timjami, basilika, persilja, rosmariini)
  • 2 puristettua valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl musta- tai sitruunapippuria
  • 100 g pehmeää voita

Lämmitä uuni 225 asteeseen. 

Pyyhi broileri talouspaperilla sisältä ja päältä.

Pese sitruuna huolellisesti harjalla, kuivaa ja leikkaa lohkoiksi.

Valmista yrttivoi sekoittamalla kaikki aineet yhteen.

Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.
Jos ostat pakastetun broilerin, sulata sitä yön yli jääkaapissa. Nosta varovasti broilerin nahkaa, jotta pääset levittämään  yrttiseoksen broilerin rintalihan ja nahan väliin.

Leikkaa broilerin nahkaan viilto. Hiero reilu puolet yrttiseoksesta nahan alle.

Tee koipiin muutama viilto ja hiero viiltoihin yrttivoita.

Levitä loppu yrttivoi broilerin päälle.

Ripottele päälle vähän suolaa ja mustapippuria ja sivele broileri oliiviöljyllä.

Ripottele broilerin sisälle suolaa ja työnnä lopuksi sitruunalohkot vatsaontelosta broilerin sisään.

Sido koivet paistilangalla yhteen.

Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.
Vatsaonteloon sujautetut sitruunalohkot pysyvät aloillaan, kun sidot broilerinkoivet yhteen puuvillaisella paistonarulla. Ennen herkuttelua poista sitruunat ja paloittele broileri.

Nosta broileri voideltuun uuni­vuokaan.

Paista broileria uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Alenna uunin lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.

Valele broileria paistamisen aikana voisulalla tai oliiviöljyllä.

Kirkas neste on kypsän lihan merkki

Paistoaika vaihtelee broilerin tai kanan koon mukaan. Mitä suurempi lintu, sitä pidempi paistoaika. 

Kokeile broilerin kypsyyttä työntämällä hammastikku broilerin paksuimpaan kohtaan. Kirkas lihasneste on kypsän lihan merkki, punertava kertoo, että kypsennystä on jatkettava.

Lauri Tähkä jakaa mutkattoman suosikkireseptinsä KK:n lukijoiden kanssa.

Laurin Tähkän suppilovahveroleivät ovat makoisaa purtavaa vaikkapa iltapalalle:

"Suppilovahveroaika on parhaimmillaan, joten hyvässä lykyssä löydät raaka-aineet lähimetsästä. Sienten oma maku tulee hienosti esiin näissä leivissä. Sienten lisäksi tarvitset vain paahtoleipää, suolaa, pippuria, basilikaa, persiljaa ja oliiviöljyä", Lauri Tähkä kertoo.

Leivät neljälle syntyvät näin:

  • suppilovahveroita noin litra, enemmänkin saa olla
  • oliiviöljyä noin puoli desiä
  • pari kourallista tuoretta basilikaa ja persiljaa
  • suolaa, mustapippuria
  • neljä viipaletta paahtoleipää

Jos sienet ovat metsänkosteita, anna niiden kuivahtaa hetki auringossa vaikka terassinpöydällä.

Murskaa kuivuneet sienet hakkeeksi ja paahda niitä kuumalla pannulla aluksi ilman öljyä. Lorauta öljy joukkoon hetken paistamisen jälkeen, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Poista paahtoleivistä reunat. Halutessasi voit paahtaa leipiä hieman. Annostele lämmin sienihake leiville. 

Koristele basilikalla ja persiljalla.

Katso myös:

Laurin Tähkän Vain elämää -ohjelmassa tarjoillun tattirisoton ohje Soppa365:ssä