Itse tehty omenasose kruunaa talven pannari-illat ja aamupuurot. Tässä helppo ja takuulla maukas resepti.

90-vuotias vaarini sen opetti: paras ja helpoin omenasose valmistuu mikrossa. Sokeria mikrosose ei välttämättä kaipaa lainkaan, sillä pakastaminen takaa säilyvyyden. 

Tässä soseessa ainoa vaiva on omenoiden kuoriminen. Mutta se kannattaa: sose on sellaisenaan valmis pieniin pakasterasioihin eikä sitä tarvitse silottaa sauvasekoittimella.

Näin syntyy mikro-omenasose:

Kuori omenat ja lohko ne mikron kestävään astiaan. Laita päälle kupu, jos astiassa ei ole mikroon sopivaa kantta.

Kypsennä täydellä teholla niin kauan kunnes omenat ovat täysin soseena. Sekoita välillä. Aikaa menee 5–8 minuuttia.

Sekoita lopuksi hyvin ja lisää halutessasi sokeria. Itse laitan noin ruokalusikallisen parin kilon omenasatsiin. 

Laita sose rasioihin, jäähdytä ja pakasta. Suosi mahdollisimman matalia rasioita, joissa sose sulaa nopeasti. Pieniin rasioihin pakastaminen takaa sen, että sose kuluu kerralla eikä sitä tarvitse säilyttää jääkaapissa.

Sose on parhaimmillaan hiukan kohmeisena, mutta maistuu myös täysin sulaneena. Erityisen maistuvaa tämä omenasose on mannapuurossa ja pannarin päällä.

Vinkki  kuivata omenankuoret:

Omenoista jää sosetta tehdessä melkoinen kasa omenankuoria. Ne voi toki syödä saman tien sellaisenaan, mutta vieläkin parempaa tulee kun kuoret kuivattaa 100-asteisessa uunissa rapeiksi.

Halutessasi kuorista voi tehdä omenasokeria: jauha jäähtyneet kuoret monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sokeria, kanelia, kardemummaa ja vaikkapa inkivääriä.

Unohtuiko jääkaappiin eilen keitettyjä perunoita? Onnea, päivän ateria on puoliksi valmis.

Siskonmakkarasta saa superkoukuttavia "lihapullia", kun puristat ne kuorestaan pannuun ja maustat harissatahnalla. Tulista marokkolaista maustetta saa jo lähikaupoista.

 

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Siskonmakkarapyttis

Kuori ja paloittele perunat. Leikkaa ruusukaaleista kannat ja puolita ruusukaalit.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Purista makkaramassa kuoresta nokareiksi pannuun. Paista nokareet kypsiksi, muutama minuutti.

Lisää ruusukaalit ja paista pari minuuttia. Lisää perunat ja paista yhä, kunnes kasvikset hieman ruskistuvat. Sekoita joukkoon suola ja harissa.

Riko kananmunat pinnalle ja sekoita vain kevyesti. Anna kypsyä pari minuuttia. Keltuainen saa jäädä pehmeäksi.

700
g
(eilen) keitettyjä perunoita
300
g
ruusukaalia
1
pkt (400 g) siskonmakkaraa
1
rkl
rypsiöljyä
½ tl suolaa
1
rkl
harissatahnaa
4
kananmunaa

Texmex-tortillavuoan mustapavut ovat muotia, eikä ihme: ne pullistelevat antioksidantteja, kuitua ja proteiinia.

 

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Texmex-tortillavuoka

Valmista papu-kasvistäyte. Huuhtele säilötyt mustapavut ja säilötty maissi kylmällä vedellä siivilässä.

Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi.

Kuumenna öljyä paistinpannussa. Paista sipuli- ja paprikasuikaleita kovalla lämmöllä viisi minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää valkosipuli, juustokumina, korianteri, savupaprikajauhe ja mustapippuri. Kääntele kaksi minuuttia. Lisää valutetut mustapavut ja maissi. Kuumenna muutama minuutti, kunnes pannulle ei jää nestettä. Mausta suolalla.

Voitele uunivuoka voilla. Leikkaa maissitortillat 3 cm leveiksi suikaleiksi. Laita vuokaan kerros kasvisseosta. Lado päälle tortillasuikaleita vieri viereen. Lisää salsaa, kasvis-papuseosta, ohuesti juustoraastetta ja taas tortillasuikaleita. Tee 2–3 kerrosta, kunnes ainekset loppuvat. Säästä pinnalle juustoraastetta.

Paista 200-asteisen uunin alaosassa 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa. Anna vetäytyä viisi minuuttia. Tarjoa avokadosiivujen kera.

noin 320 g maissi- tai vehnätortilloja
1
tlk
(350 g) salsakastiketta
200
g
juustoraastetta
nokare voita uunivuoan voiteluun

Täyte

2
tlk
(2 x 400 g) säilöttyjä kypsiä mustapapuja
1
tlk
(280–340 g) liemeen säilöttyjä maissinjyviä
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
2
isoa paprikaa
rypsiöljyä paistamiseen
2
tl
jauhettua juustokuminaa
2
tl
jauhettua korianteria
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
mustapippuria
1 ½ tl suolaa

Tarjoiluun

avokadoviipaleita

Ruokaisa perunatortilla rakastaa eilen keitettyjä perunoita.

 

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Perunamunakas

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Hienonna sipuli.

Riko kananmunat kulhoon. Sekoita maito, suola ja pippuri joukkoon. Lisää vain ½ tl suolaa, jos käytät ruokaan pekonia.

Paloittele pekoni. Kuumenna öljy uuninkestävässä valurautaisessa paistinpannussa (22-24 cm).

Paista sipulia ja pekonia pannulla muutama minuutti. Lisää perunat ja paista hetki.

Kaada munaseos pannuun ja heiluttele kevyesti. Laita pannu uuniin noin 6 minuutiksi, kunnes munakas on hyytynyt.

Kumoa tortilla varovasti pannusta lautaselle. Paloittele lohkoiksi.

Vinkki. Tortilla maistuu kylmänäkin.

4
keskikokoista keitettyä perunaa
1
sipuli
6
munaa
½ dl maitoa
½-1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
(6 viipaletta pekonia)
2
rkl
oliiviöljyä

Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi, jotta nuudelit ja kasvikset paistuvat rapeiksi eivätkä lötkisty. Lisää potkua annokseen saat sriracha-chilikastikkeella.

Pad thai on pyttipannua thaimaalaisittain.

 

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Pad thai eli paistetut nuudelit

Sulata katkaravut. Purista niistä neste. Viipaloi kaali. Kuori ja leikkaa porkkanat tikuiksi. Hienonna valkosipuli, chili ilman siemeniä, kevät- tai ruohosipuli ja pähkinät.

Murra nuudelit muutamaan palaan kulhoon. Kaada kuumaa vettä päälle ja anna pehmetä kaksi minuuttia. Valuta nuudelit, huuhtele kylmällä vedellä ja jätä siivilään valumaan.

Sekoita kastikkeen ainekset.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Lisää ravut, kaali, porkkana, valkosipuli ja chili. Sekoittele pari minuuttia, kunnes ravut ovat melkein kypsiä.

Kokoa kasvikset pannun laidalle ja riko kananmuna toiseen laitaan. Sekoita muna kokkeliksi ja sitten kasviksiin.

Lisää nuudelit. Sekoita joukkoon 2/3 kastikkeesta.

Koristele annokset kevät- tai ruohosipulilla, pähkinöillä ja limetinlohkoilla. Pirskota päälle loput kastikkeesta.

180
g
isoja katkarapuja
300
g
valkokaalia
3
porkkanaa
3
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
1
dl
kevät- tai ruohosipulisilppua
1
dl
suolapähkinöitä
200
g
riisinuudelia
2
rkl
seesami- tai kookosöljyä
1
kananmuna
1
limetti
Kastike
¾ dl tamarinditahnaa (esim. Spice up)
¾ dl kookos- tai ruokosokeria
½ dl kalakastiketta