noin 5 kg kokonainen kalkkuna
suolaa

Täyte
5-6 paahtoleipäviipaletta
75 g voita tai margariinia
2 rkl hienonnettua inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku thai-basilikaa
2 dl rouhittua saksanpähkinää
3 tl rouhittua valkopippuria
(1 dl valkoviiniä)

Valeluun
½ dl inkiväärisiirappia
50 g sulatettua voita tai margariinia

---


1. Ota kokonainen kalkkuna sulamaan kaksi vuorokautta ennen paistoa. Laita kalkkuna reunalliselle uunipannulle ja valuta sulamisvesi välillä pois.

2 .Pyyhi kalkkuna sisältä ja ulkoa. Hiero sisä- ja ulkopintaan suolaa.

3. Valmistä täyte. Paahda ja kuutioi leipäviipaleet. Sekoita pehmeään voihin hienonnettu inkivääri, valkosipuli, persilja ja thai-basilika. Rouhi saksanpähkinät ja lisää voiseokseen paahtoleipäkuutioiden kanssa. Mausta valkopippurilla. Lisää halutessasi valkoviiniä.

4. Täytä kalkkuna yrttitäytteellä. Nosta kalkkuna reunalliselle uunipellille vatsapuoli ylöspäin. Kypsennä kalkkunaa 225 asteessa noin 30 minuuttia, eli kunnes pinta on saanut kauniin värin. Käännä kalkkuna ja ruskista myös selkäpuoli.

5. Valmista valeluliemi. Sulata voi kattilassa ja lisää inkiväärisiirappi. Paiston aikana sivele kalkkunan pintaan inkivääristä voita.

6. Alenna lämpö 125 asteeseen. Jatka paistoa kunnes sisälämpötila on 80 astetta. Kalkkunan kypsyyden voi varmistaa painamalla tikun koipipalan tyveen, kun reiästä tuleva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsää. Paisto kestää noin 4-5 tuntia. Koristele pinta saksanpähkinöillä.

Teksti: Christina Aaltio, kuva: Pia Inberg

Tarjoile tomaattikastikkeen ja taatelikuskusin kanssa.

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa

Lue Kodin Kuvalehden Ihanat juhlat -uutuus ja voit keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää: hyvä syötävä ja hauska seura. Näillä resepteillä juhlaruuat taatusti maistuvat.

Upea uutuustuote Ihanat juhlat tarjoaa kaiken tämän:

  • Kaikki juhlapöydän tarjoilut: suolaiset ja makeat piiraat, voileipäkakut, pikkuleivät, upeat täytekakut sekä juhlajuomat.
  • Täydellisen buffetin kattausvinkit sekä herkulliset menukokonaisuudet.
  • Aikataulu ja vinkit, joiden avulla juhlajärjestelyt menevät nappiin ja sankarikin ehtii nauttia.
  • Lahjaksi kauniit menukortit ja kyltit erityisruokavalioista.

Ihanat juhlat on myynnissä Lehtipisteissä 14.6. saakka. Osta omasi hintaan 5,90 e.