Näin saat laatat puhtaiksi

Tuntuvatko kylpyhuoneen tai keittiön laatat keräävän likaa? Älä luovuta - hyvällä hoidolla ja oikeilla puhdistusaineilla laatat saa pysymään kirkkaina.

Laattapintojen puhtaanapitoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin siivoukseen: puhdista riittävän usein, niin pääset helpommalla.

Imuroi laatoitettu lattia ja pyyhi seinät ja lattia nihkeällä mikrokuituliinalla säännöllisesti. Varsinkin epätasaisten luonnonkivilaattojen kolot kannattaa käydä huolellisesti läpi imurin harjasuuttimella. Näin lika ja pöly eivät ehdi pinttyä.

Keraamiset laatat ja luonnonkivilaatat vaativat erilaiset pesuaineet ja välineet. Keraamiset laatat kestävät hyvin emäksisiä pesuaineita ja ronskeja otteita, mutta luonnonkivet tulee puhdistaa hellästi.

Pese keraamiset laatat happamalla puhdistusaineella, jonka pH-arvo on alle 7. Jotta aine ei vahingoita huokoisia laattasaumoja, kostuta puhdistettavat pinnat ensin vedellä. Jos lika on pinttynyt, anna pesuaineen vaikuttaa 10 minuuttia. Hankaa lika harjalla tai karhealla sienellä ja huuhtele hyvin.

Kalkkitahrat lähtevät hyvin happamalla pesuaineella, etikalla tai ruokasoodalla. Sampoojäämät ja rasvatahrat taas irtoavat parhaiten käsitiskiaineella.

Pese luonnonkivilaatat neutraalilla käsitiskiaineella. Luonnonkivet eivät kestä happamia aineita: tarkista siis aina, että pesuaineen pH-arvo on 6-8.

Puhdista luonnonkivilaattoihin tulleet tahrat tuoreeltaan ja imeytä nesteet heti talouspaperiin tai suolaan. Sekoita käsitiskiainetta veteen, vaahdota ja hankaa tahraa pehmeällä sienellä tai nukkaamattomalla rätillä. Huuhtele hyvin. Jos olet epävarma pesuaineen sopivuudesta, kokeile sitä ensin huomaamattomaan kohtaan.

Kommentit (1)
Vierailija

Kiiltäviksi ja puhtaiksi lasitetut laatat saa kätevästi höyrypesurilla, luonnonkivilaattoihin en oo kokeillu mutta luulisin toimivan niidenkin kanssa!

Loppukesän seesteisin sisustustunnelma syntyy siroilla puukalusteilla ja muodikkaalla tiililadotulla koivupaneelilla.

Vaikka kesä on ollut kolea, sisustustyyli, jossa on käytetty vaaleaa suomalaista puuta ja koivunvihreää väriä, lämmittää aina mieltä. Koivunoksat ja trendikäs klassikko päiväpeti kruunaavat puhtaanraikkaan sisustuskokonaisuuden.

Dunlinin daybedin suunnitteli tanskalainen Ole Gjerlov-Knudsen vuonna 1962. Sen runko on pyökkiä ja alusta juuttikangasta, 400 e, Casuarina. Siparilan paneeli 42 e/neliö, Stark. Ferm Livingin Spear-tyyny 67 e, Stockmann.

 

Näin saat Glorian Kodin heinäkuun kannen tyylin kotiisi

Kerää ison ruokapöydän ääreen erilaisia tuoleja ja hanki näyttävä valaisin. Näillä tuotteilla saat ruokailutilasi näyttämään samalta kuin heinäkuun kansikodissa.

Bjursta-ruokapöytä on jatkettava. Jatkopalalla pöydän saa jopa 220 cm pitkäksi, 149 e, Ikea

Moneen käyttötarkoitukseen sopiva Thonet 30 -tuoli on aikaa kestävä klassikko, 303 e, Länna Möbler.

Muuton Visu-tuolissa puun syyt kuultavat kauniisti maalipinnan läpi, 299 e, Finnish Design Shop.

Suuri Under the Bell -valaisin helpottaa ruokapöydän ääressä keskustelua akustiikkaa parantamalla, 599 e, Finnish Design Shop.

 

Bloomingvillen Clear-vaasi toimii myös esimerkiksi vesipullona ruokapöydässä, 38 e, Room21.fi.

Tummanvihreä Bloomingvillen vaasi sopii myös kynttilälyhdyksi, 26 e, Cilla’s.

Kg Designin Fasett-kynttilälyhdyt ovat silikonia, 11 e, Room21.fi.

Lukijoiden suosikit:

15 parasta sisustuspuotia

Keräsimme Glorian Kodin lukijoiden suosikkikaupat ympäri Suomen. Suuntaa näihin kesälomareissulla!

1. Peterzéns Seaside,  Parattulan rantatie 16, Kustavi

Peterzéns Seaside on uusi sisustusliike, joka sijaitsee satamassa suojaisan lahden perällä keskellä Turun saaristoa. Liike myy merihenkisiä sisustusesineitä kesäkotiin tai veneeseen. Oheisen designshopin lahjatavaraosastolla myydään myös uniikkeja tuotteita paikallisilta saaristolaiskäsityöläisiltä. 

2. Cosy & Country, Pehtorinkuja 5, Espoo

Sisustusliike Cosy & Country  on vuonna 2012 perustettu maalaishenkinen sisustus- ja lahjatavaraliike vanhassa talossa luonnonkauniissa Marketanpuistossa Espoossa. Tuotemerkkejä ovat mm. Green Gate, PR Home ja Durance.

3. Memories Marin Putiikki, Rantatie 110 B,  Tuusula

Vanhaan navettaan pystytetty sisustus- ja lahjatavarakauppa, joka myy miljöön hengen mukaisia uusia ja vanhoja tuotteita Suomesta ja ulkomailta. Putiikki sijaitsee lähellä Lottamuseota sekä Pekka Halosen ateljeekotia Halosenniemeä, joissa voit myös piipahtaa matkan varrella.

4. Zoom Design, Asikkalantie 2, Vääksy

Zoom Design on sisustus- ja lifestylemyymälä, joka myy sisustustekstiilejä ja -tavaroita, tapetteja, kankaita, pienhuonekaluja, vaatteita ja koruja. Tuotemerkkejä ovat mm. Beach House, Bloomingville, Designer’s guild, House Doctor, Lexington ja Ralph Lauren. Saatavilla on myös apua sisustussuunnitteluun ja -remontteihin.

5. DomDom, Aleksis Kiven katu 30, Tampere

DomDomissa on laadukkaisiin skandinaavisiin tuotteisiin painottuva, ripauksella leikkimielisyyttä koottu valikoima. Liike myy huonekaluja, mattoja, monipuolisen valikoiman piensisustustavaraa, herkkuja ja erikoisuutena uudelle käyttökierrokselle tuunattuja vintage-huonekaluja. Tuotemerkkejä ovat mm. &Bros, Kauniste, Aarikka, Menu, House of Rym ja Ferm Living.

6. Avelia, Hevoskarintie 23,  Turku

Avelia on 1890-luvun telakkarakennuksessa merellisellä Ruissalon alueella sijaitseva sisustusliike, joka myy laadukkaita, uniikkeja tuotteita pienistä viemisistä kodin sisustukseen: lasitavaraa, valaisimia, mattoja, kynttilöitä, pellavaa, vaatteita, pikkutavaraa ja huonekaluja. Tyyli on rouhea mutta kuitenkin selkeä. Kahvilan terassilta on upea näkymä merelle.

7. Herttanen Design & Deli, Mariankatu 20, Loviisa

Hauskoilla yksityiskohdilla sisustettu skandinaavistyylinen Herttanen pop-up-puoti on avoinna perjantaisin klo 11-13 ja lauantaisin klo 10-14. Myös nettikauppa toimii. Tuotemerkkejä ovat mm. House Doctor, Maileg, Bloomingville, Affari, HK Living, One Must Dash ja Nicolas Vahé sekä lisäksi tuotteita suomalaisilta käsityöläisiltä.

8. Katin Sisustusnavetta, Lankilantie 78, Nummela

Sisustusnavetta sijaitsee idyllisissä maalaismaisemissa ja on pullollaan kierrätettyjä sisustustavaroita suomalaisten kodeista: mm. designlasia, keräilyastioita, valaisimia, huonekaluja, talonpoikaisesineitä ja käsitöitä. Myös puusepänliike, sähkömies, verhoomo ja kahvila toimivat samassa yhteydessä. 

9. Living Deauville, Henrikinkatu 6, Naantali

Living Deauville on Naantalin keskustassa sijaitseva sisustamisen ja lahjatavaroiden erikoismyymälä, jonka kauppiaina toimivat siskokset Niina ja Suvi Tikanmäki. Tarjolla on vaalean skandinaaviseen tyyliin sopivia tekstiileitä, piensisustustavaroita sekä astioita, kankaita, tilausmattoja, yksittäisiä valaisimia ja huonekaluja. Tuotemerkkejä ovat Lexington, Bruka Design, Lene Bjerre, Nicolas Vahé ja Green Gate.

10. Spazio, Hallituskatu 29, Oulu

Oulun keskustassa sijaitseva Spazio on laadukkaisiin designtuotteisiin panostava kodin käyttö- ja lahjatavaroiden erikoisliike. Liike myy nimekkäiden koti- ja ulkomaalaisten valmistajien huonekaluja, valaisimia ja muita sisustustuotteita. Tuotemerkkejä ovat mm. Alessi, Foscarini, Hay, Kartell, Magis, Muuto, Tom Dixon ja Normann Copenhagen.

11. Piantik, Tynintie 98, Hyvinkää

Piantik on vintagehenkinen sisustuspuoti maalaismiljöössä Hyvinkäällä.  Valikoimiin kuuluu maalaisromanttiseen tyyliin sopivaa sekä uutta että vanhaa tavaraa, valkoista väriä, pitsiä ja pellavaa. Tuotteet ovat pääosin kotimaisia, ranskalaisia, tanskalaisia ja ruotsalaisia.

12. Kapsäkki, Toritie 61, Kuhmoinen

Pariskunnan pyörittämä sisustus- ja lahjatavaramyymälä Kapsäkki toimii vanhassa jugend-puutalossa. Pihapiirissä on lisäksi kaksi ulkorakennusta, joissa on esillä mm. huonekaluja, valaisimia, mattoja, pihakalusteita ja ruukkuja. Liikkeessä on tuotteita sekä sisälle että ulos ja tyylillisesti aina maalaisromanttisesta retroon sekä pelkistetyn skandinaaviseen. Pihapiirissä järjestetään kesäisin myös erilaisia tapahtumia, esim. Runon ja Suven ilta sekä Unikeonpäivän huutokauppa.

13. Villa Nokkonen, Katajakalliontie 2, Västerskog

Villa Nokkosesta saa maalaisromanttiseen makuun sopivat lahjatarvikkeet, kukkia, piensisustustuotteita, vaatteita, herkkuja, koriste-esineitä ja vaatteitakin. Villa Nokkonen sijaitsee samassa pihapiirissä leipomo-kahvila Navetan kanssa, josta saa keittolounasta.

14. Salo Design, Salo, Horninkatu 7, Salo

Salo Design on tuore sisustusliike Salon keskustassa torin laidalla. Myymälän valikoimiin kuuluvat tekstiilit, tapetit, huonekalut, valaisimet, sekä piensisustustuotteet. Liikkeessä toimii sisustusompelupalvelu. Lisäksi sisustussuunnittelija Hely Sainio-Lehtovirta suunnittelee ja toteuttaa sisustuskokonaisuudet tarpeiden mukaan.

15. Kotilaituri, Vilkkimäentie 5, Lieto

Vanhassa meijerissä sijaitsevasta Kotilaiturista saa sisustustuotteiden lisäksi lahjatavaroita ja asusteita ja lankoja. Tyyli on rouhea ja skandinaavinen ripauksella teollisuushenkeä. Värimaailma on mustavalkoinen sesonkien väreillä maustettuna. Tuotemerkkejä ovat mm. Cozy Room, Anna Nygård Design, Blossom, Musta510, AfroArt, Kikoi ja Affari. Kotilaituri on kesälomalla 13.7. saakka, mutta verkkokauppa on auki.

Puuttuuko listalta oma suosikkisi? Kerro alla olevassa kommenttikentässä, mikä se on ja miksi se on niin hyvä!

Kommentit ([comment_count])
Sisustusliike Mokon omistajat:

Kansakoulu kesämökkinä

Sauvon Karunassa sijaitseva kansakoulu vuodelta 1928 remontoitiin suloiseksi vapaa-ajankodiksi. Katso kuvat!

Vuonna 1928 rakennettu Karunan kansakoulu oli alkuperäisessä käytössä 1960-luvulle asti, jonka jälkeen kiinteistössä toimi kirjapaino. 1940-luvulla koululle majoitettiin karjalaisia evakoita. Nyt 300-neliöistä taloa asuttavat helsinkiläisen lifestyleliike Mokon omistajat, siskokset Lilli ja Susu Toukolehto sekä Lillin tytär Lakshmi, siskosten vanhemmat sekä lemmikkikoirat Lulu, Fedja ja Klaara.

"Lilli on sisustusarkkitehti, joten hänen kädenjälkensä on näkyvin, mutta käytännössä olemme valinneet kaiken yhdessä. Huoneiden ilme on vuosien varrella muuttunut moneen otteeseen, mutta punaisena lankana on alusta lähtien kulkenut rento, vähän boheemi tyyli. Huonejakoon ei ole tehty muutoksia, koska se on tärkeä osa koulurakennuksen arkkitehtuuria ja historiaa. Irtokalusteetkin ovat suureksi osaksi vanhoja ja erityylisiä, empirestä jugendiin", kertoo Susu.

Suuri luokkahuone on varsinainen monitoimitila. Wieniläistuolit ovat 40-luvulta, jotka on hankittu vuosikymmeniä sitten Artekista. ja Lattiavalaisin on Paavo Tynellin designia. Ruokasali-kirjaston seiniä koristaa upeasti marmoroitu puolipaneeli. Yläosa ja verholaudat on tapetoitu sävyyn sopivalla Boråstapeterin Falsterbo-kokoelman kukkatapetilla. 

Paljon elämää nähnyt intialainen astiakaappi solahtaa kauniisti moni-ilmeiseen ja monisävyiseen sisustukseen. Sisarusten isän Kari Toukolehdon 1960-luvulla maalaama omakuva ja Heidi-puolison muotokuva ovat kunniapaikalla.  

Susun huone oli alun perin kansakoulunopettajan keittiö. Kaapiston paikalle on tehty alkovi, jonne voi rauhassa vetäytyä lukemaan ja lepäämään. Talonpoikaiskalusteissa on vanha turkoosi maalipinta. Vihreän sävyjä täydentää jugend-kattokruunu.

Heidin huoneen uusrenessanssityylinen, laskulevyllinen lipasto on karunalaista alkuperää. Se on keventynyt kummasti valkoisen maalipinnan ansiosta. Lintutaulut Josef Frankin tapetin parina on napakymppi.

Lillin ja Lakshmin huoneessa hehkuu aina aurinko. Sen tuovat Tapettitalon keltainen seinäpaperi ja raikkaat tekstiilit. Vanha sängyt Lilli on sivellyt lasyyrimaalilla. Huovat ovat aikoinaan kuuluneet merivoimille, ja empiretyyliset peili ja konsolipöytä ovat Lillin isän perintöä.  

Heidin huoneessa on rehevät värit ja voimakkaat kuviot Josef Frankin tapettimallista lähtien. Lattiaa peittää shakkiruudutettu linoleumi, jonka tilalla oli korjauskelvoton lautalattia. Kirsikkapuusänky on ranskalaisen Grangen. Marmoripintainen komuutti, tarjoiluvaunu ja kattokruunu ovat antiikkikauppalöytöjä, ja maton ostopaikka on Kodin1.

Kesällä kakkukahvit juodaan muutama vuosi sitten rakennetulla kuistilla. Kuvassa Lilli, Lakshmi ja Susu. Puinen pöllö on siskosten isän Kari Toukolehdon veistos.

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian Koti -lehdessä ja Toukolehtojen haastatteli Arja Löfström.