Muodikkaan huonetuoksun voi tehdä itse.

Miellyttävä huonetuoksu luo tunnelmaa kotiin. Ihmiset kokevat huonetuoksun vaikuttavan monin tavoin, se voi rauhoittaa, rentouttaa, virkistää tai hyvässä lykyssä vaikka piristää. Maailmalla huonetuoksut ovat muotia ja kaupoissa on valmiina paljon erilaisia huonetuoksuja, mutta sellaisen voi tehdä helposti itsekin. Saatavilla on useita erilaisia eteerisiä öljytippoja, joista voit sekoittaa oman persoonallisen yhdistelmäsi.

Raikas perustuoksu syntyy esimerkiksi sitruunan, timjamin ja mandariinin eteeristen öljyjen yhdistelmästä. Valitse pieni lasipullo, jossa on kapea suu. Täytä pullo puoliväliin saakka tuoksuttomalla vauvaöljyllä ja lisää joukkoon muutama tippa eteeristä tuoksuöljyä. Öljytippoja lisäämällä voit säädellä tuoksun voimakkuutta. Aloita varovasti, sillä parhaimmillaan tuoksu on, kun sitä on ilmassa vain häivähdys.

Lisäksi tarvitset ohuita puisia tikkuja, jotka asetat lasipulloon. Tikut imevät öljyä ja välittävät tuoksua koko huoneeseen. Läpinäkyvästä pullosta huomaat helposti, milloin on tuoksuöljy alkaa käydä vähiin. Puutikkuja on hyvä vaihtaa välillä uusiin; silloin tuoksu välittyy taas voimakkaammin. Vauvaöljystä voi valmistaa tuoksuöljyä myös sekoittamalla siihen kukkia tai mausteita.

Teksti Tiina Rinkinen ja kuva Panu Pälviä