"Tapasin karismaattisen Mr. Hesborn Lwoyelon. Ja show jatkui ja jatkui ja jatkui..."

Toimittajan työ heittää ihmisen joskus äärimmäisen kummallisiin paikkoihin.

Istun kuvassa tuolilla Mau-metsässä Keniassa, Nessuit-nimisessä kylässä. Kuuntelen Kenian metsähallituksen, Kenya Forest Servicen, aluepäällikön Hesborn Lwoyelon puhetta ogiek-kansan miehille.

Jostain syystä kuuntelijoina oli tosiaan pelkästään miehiä, kylän naiset olivat ties missä. Karismaattinen Mr. Lwoyelo sai joka tapauksessa raikuvat suosionosoitukset, kun hän lupasi ottaa kiinni laittomien hakkuiden tekijöitä ja muita metsärosvoja. Vakuudeksi hän antoi myös puhelinnumeron, johon kuka vain saa soittaa nähdessään laitonta metsän tuhoamista.

Aurinko porotti kuumalta taivaalta, Mr. Lwoyelo äityi vetämään mahtavan show'n ja ogiekit taputtivat raivoisasti.

Show jatkui ja jatkui, auringon porotus muuttui hetki hetkeltä polttavammaksi. Myös Mr. Lwoyelon puhe muuttui tulisemmaksi, tulkin englanninkieliset käännökset puheesta aina vain lyhyemmiksi ja yleisön taputukset raivokkaammiksi.

Itse kärsin samana aamuna alkaneesta hillittömästä ripulista enkä juuri uskaltanut liikahtaa tuolilta. Tutkin vaivihkaa kylää ympäröiviä pusikkoja ja mietin kuumeisesti tietoa, että parin kilometriin päässä sijaitsevalla koululla saattaisi olla vessa.

Valokuvaaja, rakas ystäväni Juuso Westerlund tiesi tukalan tilanteeni. Hän päätti ikuistaa sen ja ikuistikin, useista eri suunnista. Tutkimattomat ovat valokuvaajien aivoitukset toisinaan.

Osallistuimme Juuson kanssa molemmat ulkoministeriön järjestämälle lehdistömatkalle Keniaan ja tutustuimme Suomen kehitysapukohteisiin. Lisää Kenian-matkastamme voit lukea Kodin Kuvalehdestä joulukuussa.

Metsät ovat elintärkeitä kenialaisille ja etenkin luonnonkansoille kuten metsästämällä ja keräilyllä eläneille ogiekeille.

Lähes 300 000 hehtaarin kokoisen Mau-metsän ongelmia ovat salahakkuut, liian suurten hakkuulupien myöntäminen ja hakkuualueiden uudistamisen puute. Mau-metsän on tärkeä koko Kenian vesihuollon kannalta, ja jo nyt metsää on hävinnyt laajoilta alueilta.

Suomi vetäytyi korruption vuoksi välillä metsäyhteistyöstä Keniassa, mutta nykyään metsä on taas tärkeimpiä kehitysapumme kohteita. Suomi on Kenian ainoa iso metsäyhteistyökumppani juuri nyt.

PS. Ehdin lähikoululle hyvissä ajoin. Vessa osoittautui lautavajaksi, jonka lattiassa oli reikä. Olin sen olemassaolosta erittäin, erittäin kiitollinen.

Teksti Kyösti Pärssinen, kuvat Juuso Westerlund