Lisa Sounio on paitsi puhemylly myös pistämätön brändi. Mutta siis mitä tarkoittaa brändi?

Lisa Sounio on vähän hämmentävä ihminen, vaikeasti lokeroitava. Tyylikkäästi pukeutuva näyttävä nainen, ahkera blogikirjoittaja. Luennoi, kirjoittaa ja esiintyy, mutta tekee silti varsinaisen leipätyönsä julkisuudelta piilossa liikkeenjohdon konsulttina.

Hän on brändiasiantuntija ja brändi itsekin. Sounio on kirjoittanut aiheesta esikoiskirjansa Brändikäs, joka on juuri tullut markkinoille.
– Suomessa ei ole koskaan puhuttu brändeistä niin paljon kuin nyt. Brändi on oivallinen tapa ymmärtää omaa aikaamme ja sitä, mitä työelämä vaatii. Niiden tuntemisesta on hyötyä kaikille. Brändeistä on tehty tähtitiedettä, mutta kyse on loppujen lopuksi yksinkertaisista asioista, Sounio selittää.

Brändi on pärstää ja sielua, niin kuin Sounio itse iloisesti määrittelee. Laittamattomasti sanottu.

Lisa Sounion mukaan brändi antaa jokaiselle työntekijälle keinoja analysoida ja parantaa asemiaan työelämässä. Ehkä se voisi olla ratkaisu vaikka naisten ylenemis- tai palkankorotusongelmiin työpaikoilla.

– Korosta vahvuuksiasi, tee itsestäsi haluttavampi. Naiset ovat usein suorittajia, jotka haluavat onnistua kaikessa, mutta he eivät osaa pelata tai tulkita muiden signaaleja. Emme aina ole tietoisia siitä, mitä signaaleja lähetämme muille, Sounio sanoo.

– Suomessa on luterilainen kulttuuri, ja meillä on aina vähän pelätty kaunista pintaa ja kehitystä. On paheksuttu meikkausta, pukeutumista ja kauniita pakkauksia, koska niitä on pidetty pinnallisina. Siksi brändi-sanaakin vierastetaan. Se nähdään pelkkänä pintana tai koristeena, jonain joka on epäaitoa, melkein syntiä.

Lisa Sounion viesti on, että pintakin on tärkeää. Kanssaihmiset panevat merkille, jos hampaat jäävät aamulla harjaamatta tai epävarma työntekijä pukeutuu roiskeläpän pituiseen minihameeseen. Ne ovat signaaleja, ja kaikki signaalit aiheuttavat ympäristössä reaktioita.

Teksti Kyösti Pärssinen, kuvat Timo Junttila 

> Seuraa Lisa Sounion blogia.


__________________________________________________________________________________________________________