Kun viisitoista ihmistä antaa puoli tuntia, koossa on koko työpäivä.

Kutsun heitä nimellä Kannelmäki United.

Me asumme Helsingin Kannelmäessä, olemme äitejä ja tunnemme toisemme lasten kautta. Tutustuimme hiekkalaatikolla tai keinua heijatessa, siirryimme törmäilemään kiireisinä päiväkodin tuulikaapissa ja voipuneina vanhempainilloissa.

Meillä on epämuodollinen seura. Teemme pieniä, hyviä asioita useimmiten toisille äideille.

"Yksi kysyy, leivotaanko."

Se on arkista, ei suunniteltua eikä yhdistystoimintaa. Joku meistä laittaa Facebookissa viestin tuttavastaan, joka tarvitsee nopeasti lastenvaatteita, pinnasängyn ja astioita – tuli muutto turvakodin kautta uuteen kotiin.

Toinen bongaa Hope-yhdistyksen ilmoituksen, jossa kaivataan leluja. Kolmas kertoo, että koulun kirjastossa on pulaa nuortenkirjoista. Neljäs kysyy, leivotaanko ja pidetään buffet, jotta voidaan ostaa hiekkaleluja leikkipaikan laatikkoon. Tavaran lisäksi jaamme lastenhoitoapua.

"Tulee hyvä mieli ja voimakas olo."

Klik ja klik. Viestit leviävät, apua kertyy. Ne ovat pieniä tekoja, mutta kun viisitoista ihmistä antaa puoli tuntia, koossa on koko työpäivä.

Siitä tulee hyvä mieli ja voimakas olo: Me pystymme. Ja turvallinen: He auttaisivat minuakin.

Lue lisää äideistä:

"Äidin kuuluu olla kamala"

"Hyvä äiti rakastaa, vaikka välillä raivoaisi"

Perhe kyräili kulmien alta, kun Kai Lehtinen raahasi matkalaukun esiin.

ON PALJON, MITÄ en tähän ikään mennessä ole tehnyt. Olen esimerkiksi elänyt yli viisikymppiseksi ilman, että olisin kertaakaan käynyt Kanariansaarilla tai juuri missään turistikohteissa. Lomamatkani suuntautuvat mieluiten pohjoiseen omalle mökille.

Tähän oli tulossa muutos marraskuussa.

Olin sopinut näyttelijäkollegan kanssa viikon työkeikasta Kanariansaaria kiertävällä laivalla. Tarkoitus oli esiintyä viikon aikana muutaman kerran, joten vapaa-aikaakin olisi jäänyt kohtuullisesti.

Päätin suostua keikkaan, kun kerran työn ohessa pääsisi täysihoidolla katsastamaan hienoja maisemia eikä ilmoissakaan kaiketi olisi valittamista. Tulisi valoisa piristys kaamosajan keskelle.

Nainen, joka meillä asuu, sanoi heti, että samaan hintaan kuuluisi kyllä vaimonkin päästä mukaan. Sanoin, että se olisi mukavaa, jos vain olisi mahdollista.

Harmittelin tilannetta ja pidin muutenkin matalaa profiilia.

Esitin, että lähestyvä lähtö tuntui lähes rasitteelta: olla nyt viikko erossa perheestä, polttamassa nahkaa kansituolissa hienoissa maisemissa. Kyllähän sitä mieluummin kotona remontoisi pannuhuonetta tai uusisi hevosaitausta.

Paljon muitakin rästihommia oli mielessä, mutta kummasti ne jäivät taka-alalle lähtöpäivän lähestyessä.

Illalla lähdin pojan kanssa pelaamaan lentopalloa ja huomasin hyräileväni oolaspalmasia.

PÄIVÄÄ ENNEN LÄHTÖÄ matkafiilikset olivat jo korkealla ja innostusta vaikea pidätellä. Perhe kyräili kulmien alta, kun raahasin matkalaukun esiin.

Mietin, mistä tähän hätään saisin uimahousut, kun en sellaisia omista. Kotona ja mökillä uin omassa rannassa, ei siellä uimahousuja tarvita.

Mietin ääneen, että kyllähän sieltä periltä uimahousuja löytyy, ja pamautin matkalaukun kiinni.

Illalla lähdin vielä pojan kanssa pelaamaan lentopalloa ja huomasin hyräileväni oolaspalmasia. Pojan kanssa olin sopinut, että hän veisi minut aamuyöllä lentokentälle.

Vaimo näytti lähes vahingoniloiselta sanoessaan, että ei sinun tarvitsekaan huolestua niistä uimahousuista.

YRITYSSANEERAUS TARKOITTAA, että velallinen ei pysty suoriutumaan veloistaan. Sen avulla ylivelkaantuneen toimintaa yritetään tervehdyttää. Yrityssaneeraus voi pelastaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen yrityksen ja estää sen päätymästä konkurssiin.

Miten tämä sitten liittyy ensimmäiseen Kanarian-matkaani? Se selvisi, kun palasin illalla lentopallo-ottelusta.

Nainen, joka meillä asuu, oli vastassa eteisessä. Ihmettelin hänen kummallisen näköistä virnistystään.

Vaimo näytti lähes vahingoniloiselta sanoessaan, että ei sinun tarvitsekaan huolestua niistä uimahousuista.

Kysyin, että miten niin.

Vaimo nauroi ja ilmoitti, etten ole lähdössä mihinkään. 

Naureskelin takaisin ja sanoin, että tietenkin mieluummin jäisin kotiin, mutta äkkiä se viikko menee ja kyllä te täällä pärjäätte.

Vaimoa nauratti entistä enemmän. Hän sai tuskin sanottua, että ihan oikeasti et ole lähdössä mihinkään: laivayhtiö on joutunut yrityssaneeraukseen ja matka on peruttu.

Kauhea ikävä, mutta älä huolehdi kotiasioista.

KESTI VIELÄ TOVIN, ennen kuin uskoin. Parilla puhelinsoitolla asia varmistui.

Minua harmitti eniten niiden tilanne, jotka olivat ehkä pitkään säästäneet lomaa varten ja ottaneet töistä vapaata. Itselleni ei varsinaisesti tullut tappioita, vaikka palkka keikasta jäi tietysti saamatta.

Viikko kului rattoisasti pannuhuoneessa pannua korjatessa. Tukalan kuuma sielläkin tuli. Ja kotona riitti pitkäksi aikaa riemua aiheesta "kun isä etelään lähti".

Nainen, joka meillä asuu, lähetti tekstiviestejä. Ensimmäinen tuli heti ensimmäisenä aamuna, kun olin nokisena pannua puhdistamassa:

"Joko laiva on liikkeellä? Aurinko tietysti paistaa ja on hiki. Kauhea ikävä, mutta älä huolehdi kotiasioista. Kyllä me pärjätään. Pidä hauskaa, ota rennosti ja nauti!"

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2014. 

Kaipaan välillä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

PELKÄÄN LUONTOA. Ihailen ja kunnioitan sitä kyllä, mutta kaikkein eniten pelkään. Pelkään pusikoiden läpi kävelyä, koska lehtien alapinnoilla vaanii punkkeja, jotka luikahtavat housunlahkeesta ja piiloutuvat taipeen takakolkkaan. Mustikanvarpujen seassa tietenkin kyttää kyy, ja järven mustassa elävät mutalöllöeläimet ovat ällöttäviä.

Olen aina ollut auttamattomasti epäsynkassa luonnon kanssa. Kun menimme lapsuudenperheeni kanssa sienimetsään, onnistuin varoituksista huolimatta saamaan rouskua suuhuni. Loppuretken istuin kannonnokassa pillittämässä ikenet turvonneena ja kitalaki kirvellen.

Vieressä sisareni täytti luontopäiväkirjaansa ja vertaili jäkäläharvinaisuuksia edellisvuosien löydöksistä tekemiinsä merkintöihin. Hänen sienikorinsa oli jo täysi.

Haluaisin olla kuin siskoni, joka on onnellisimmillaan metsässä. Siellä se astelee pitkine kinttuineen mättäältä toiselle, eikä rasahdustakaan kuulu. Tuntee linnut ja sienet, osaa villiyrtit. Sen ei tarvitse koko ajan pälyillä olkansa yli karhuja.

Eikä sisko tarvitse elämäänsä paljon muuta. Ei haihattele maailman turhuuksien perään. Jo pienenä sille riitti ämpärillinen sammakonkutua leikkikaluksi.

VAIKKA OLEN luonnosta vieraantunut urpo, minäkin hinkuan ulos. Kai se tulee näillä leveysasteilla verenperintönä. Suunnistaminen liikuntatunnilla, telttaretket kamujen kanssa, ulkona palellut välitunnit. Eihän muualla maailmassa lapsilla ole edes kurahaalareita eikä samaa raittiin ilman pakkomiellettä kuin meillä. Jos tihuttaa, eurooppalaislapset istuvat sisätiloissa ja opettelevat kohteliaisuuksia. Samaan aikaan meidän mukulat etsivät toisiaan lumikinosten välistä pimeydessä.

Sieltä se kumpuaa, metsän jano.

Eikä minulle riitä kävely metsäpolulla. Kaipaan kiiltävän puhtaan todellisuutemme keskelle villiä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä.

HIKI ON PAHASTA, paitsi jos se kimmeltää poliitikon otsalla maratonin jälkeen.

Allergiset lapset raapivat kalpeita ihojaan ja desinfiointiaine haisee.

Porukka ajaa autolla kuntosalille ajamaan pyörää ja ruokkii itseään protskupatukoin ja broiskuleikkein.

Rautakauppa myy puun näköiseksi verhoiltua styroksia. En tiedä, kuka sitä mihinkään tarvitsee, mutta siellä sitä on tarjolla metrikaupalla.

Lasten leikkipaikat ovat paikkoja, joissa puita on kaadettu ja tilalle tuotu kiipeilytelineitä. Maa on tasoitettu ja siihen on rakennettu hiekkaa muistuttavalla matolla luontoa jäljitteleviä muotoja, jotta lapsen motoriikka kehittyy.

Kirpputorin laarit ovat täynnä murtuneita tekonahkalaukkuja, joilla kukaan ei tee mitään.

JA MITÄS VIKAA tässä kaikessa on? Pitääkö sitä nyt aina haihatella jonkin vanhan perään? Kato kun kehitys kehittyy.

Ongelma on siinä, että mitä vieraantuneempia olemme luonnosta, sitä välinpitämättömämpiä olemme sitä kohtaan. Ja mitä välinpitämättömämpiä olemme, sitä huonommin sitä kohtelemme. Ja Maa on siitä vihainen. Se päästelee jo höyryjä ulos niin, että Siperiassa poksahtelee tundraan reikiä. Se murahtelee niin, että Suomen peruskallio halkeilee.

Pelottaa, mitä seuraavaksi.

Lupaan mennä sienimetsään tänä syksynä, jos vaikka vähän leppyisit, Äiti Maa.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2014. 

Kuuden lapsen isä Kai Lehtinen muistelee vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

PARHAAT MUISTOT liittyvät usein asioihin, joita perheessä on tehty ja koettu yhdessä. Tarinoilla on tapana vain parantua vanhetessaan.

Omasta lapsuudestani on hauskoja muistoja kalareissuista Äijän eli isäni ja veljieni kanssa. Kerrankin ajelimme etsimässä hyvää pilkkipaikkaa, ja lopulta Äijä pysäytti auton pienen järven viereen.

"Tuolta nousee varmasti kalaa", hän opasti.

Me kalamiehet talsimme peräkkäin kairat kainalossa kauemmas rannasta, minä pienimpänä viimeisenä.

Äijä selvitti tietäväisenä pilkkimisen saloja, ja me pojat kuuntelimme hartaina. Jäällä ei näkynyt muita pilkkijöitä eikä yhtäkään pilkkireikää ennen Äijän ensikairausta.

No, reiästä ei tullutkaan vettä vaan ehtaa pellon multaa.

Siinä eivät pienet pojat uskaltaneet paljon puhua, saatikka nauraa. Keräsimme tuota pikaa pilkkivehkeet ja lähdimme puolijuoksua takaisin autolle, sivuille vilkuilematta.

Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia, että isän lähellä on pysyttävä.

OMIEN LASTENKIN KANSSA on tullut pilkittyä. Kerran lähdimme lähijärvelle pilkkikisoihin. Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia (numerot 1–4), että järven virtapaikka pitää kiertää kaukaa ja isän lähellä on pysyttävä.

Paikalla oli useampi kymmenen pilkkijää, kun molskahdin jo muutaman kairauksen jälkeen hyiseen veteen, juuri sen sulan paikan reunalta.

Onneksi ranta oli lähellä ja naskalit kaulassa. Ja kaikeksi onneksi lapset eivät sittenkään olleet ihan isän lähellä.

Lapset eivät tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa.

KESÄISIN OLEMME reissanneet pohjoisessa. Tavaksi on tullut tehdä Norjan puolella perinteinen Jäämeren kaste. Se tarkoittaa, että kaikki menevät uimaan. Siis kaikki paitsi se nainen, joka meillä asuu, ja joka tunnetusti on kylmänarka.

Kerran olin lasten kanssa salaa etukäteen päättänyt, että seuraavassa pysähdyspaikassa jokainen kastautuu. Kantamalla ja heittäen saatiin nainenkin, joka meillä asuu, molskahtamaan jääkylmään veteen.

Seurauksena oli karjuntaa ja kovaäänistä kiroilua, ja matka jatkui hyytävissä tunnelmissa.

Lapset muistelevat yhä, että he eivät siinä iässä tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa kuin he silloin veden seasta kuulivat.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin.

HEVOSAJELUUN LIITTYY vauhdikas muisto. Meillä oli nuori ori, ja totutin sitä olemaan kärryjen edessä. Lapset (numerot 1 ja 2) istuivat kyydissä. Olin hypännyt alas kärryiltä kääntääkseni hevosen takaisin, kun läheiseltä ratsastuskoululta kuului hirnuntaa.

Hevonen ryntäsi ääntä kohti, minulta lipesivät ohjat irti ja kaaduin maahan.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin. Kotiportin kohdalla hevonen empi ja jarrutti sen verran, että poika uskalsi hypätä kyydistä. Hevonen jatkoi vauhdikkaasti riemumatkaansa naapurin tammojen luokse.

Tilanne jäi hurjana seikkailuna lasten mieliin.

Hevoselle se jäi viimeiseksi seikkailuksi oriina.

Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

KUN LAPSET OLIVAT pieniä, olimme jälleen kerran autoreissulla ja pysähdyimme tankkaamaan. Lähtiessä näin vilaukselta lapsen itkemässä huoltoaseman sisällä naama lasia vasten.

Olimme ajaneet tovin, kun huomasimme, että kyydissä oli vain viisi lasta. Yksi puuttui!

Käännyimme takaisin ja huoltoaseman ikkunassa näkyi edelleen sama pieni itkevä poika. Lapsi numero neljä napattiin kyytiin ja matka jatkui, nyt kaikki kuusi lasta kyydissä. Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

Pienet arkijututkin voivat jäädä lähtemättömästi mieleen. Ja ne tulevat muistot eletään lasten kanssa juuri nyt. Millaisiahan muistoja tämänkin päivän tapahtumista aikanaan tulee?

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2013.

Vastaopitut lausekuviot pistävät veren kohisemaan, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

ON TAAS SE AIKA vuodesta. Ne putkahtelevat esiin kaikkialta ja houkuttavat poimimaan käteen, tulevat öisin uneen. Kiiltävät ja koskemattomat, painosta tuoreet kansalaisopistojen opistoesitteet.

Esitteiden selaaminen aiheuttaa minussa sisäistä kihelmöintiä. Haaveilen siitä, miten sivistäisin itseäni illat läpeensä.

Pari vuotta sitten osallistuinkin ruotsin kertauskurssille. Opettaja oli loistava, me oppilaat emme. Ja älkää nyt kurssitoverit älähtäkö!

Puhun nyt siitä perisuomalaisesta paniikista, joka meihin iski potentiaalisen virheen äärellä. Opettaja kysyi helpon kysymyksen, ja me teeskentelimme olevamme vaativan kynänteroitussession keskiössä, josta ei noin vain irrottauduta verbejä taivuttelemaan.

Ryhmätyötehtävät olivat eri juttu. Pienissä porukoissa uskalsimme sanoakin jotain. Opettaja jakoi kontaktimuovilla suojattuja paperiliuskoja, joihin hän oli kirjoittanut kysymykset. Siinä meistuimme, vapaatkansalaiset, ja keskustelimme kankeasti lempiväreistämme.

TUNNIN JÄLKEEN olin kiihtyneessä tilassa. Uni ei meinannut tulla millään, kun verbit hilluivat päässä ja vastaopitut lausekuviot pistivät veren kohisemaan. Oppiminen aiheutti kaikkivoipaisuuden tunteen. Jos opin käänteisen sanajärjestyksen, pystyn mihin vain!

Opiskelu ihan vain huvikseen on mahtavaa, mutta vähintään yhtä mahtavaa on ottaa aikuisena haltuun asia, joka jäi lapsena harrastamatta.

Pari keski-iän kynnyksellä koputtelevaa tuttavaa harrastaa uimahyppyjä, ja ystävä vietti viikon hevosleirillä. Aikuisten luistelukouluihinkin on tulijoita jonoksi asti.

Itse tuijotin lapsena telkkarista huumaantuneena kilpatanssia. Halusin tiukan nutturan ja oranssiin vivahtavan rusketuksen, halusin liukua pitkin parkettia sulavasti kavaljeerini kanssa. Mutta ei meidän kylällä ollut moiseen mahdollisuutta. Lähin tanssitunti oli tunnin ajomatkan päässä ja treenejä monet viikossa.

Ei tullut kuuloonkaan.

Päädyin tanhuihin oman kylän seurantalolla.

Tanhussa ei ollut ihan samaa kuumaa tunnelmaa ja glamouria kuin kilpatanssissa, mutta kehooni jäi muisto pieksujen ja pään välisestä yhteistyöstä niin, että kun vuosia myöhemmin uskaltauduin salsatunneille, osasin liikuttaa kinttujani suurin piirtein rytmissä. Kun vielä sain kavaljeeriksi oikean eteläamerikkalaisen, olin syvästi onnellinen.

LAPSUUDENHAAVEIDEN toteuttamisen aikuisiällä pitäisi olla samanlainen perinne kuin rippikoulu tai armeija. Siihen pitäisi jokaisella olla aikaa ja rahaa.

Pakkovapaata töistä, että porukka saa harrastaa! Olen takuuvarma, että jos työputken keskeltä nappaa aikaa päämäärättömään oppimiseen, työuraa voi huoletta pidentää toisesta päästä. Suomi nousuun harrastamalla!

Kerran lomamatkalla silloin nelivuotias poikamme opetteli uimaan. Katsoin aurinkotuolista, kuinka vilkas poika kauhoi tuntitolkulla allasta päästä päähän. En ollut koskaan nähnyt tyyppiä niin rauhallisena. Lopulta houkuttelin vesipedon syömään.

Ruokailun päätteeksi otin esiin pari postikorttia ja ehdotin, että kirjoittaisimme mummuloihin tervehdykset yhdessä.

Poika hermostui: "Ei loma ole postikorttien kirjoittamista varten. Se on uuden oppimista varten."

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014.