Kysyimme lapsilta: Mitä aikuisten keksimää sääntöä ihmettelet? Näin he vastasivat.

1. Syö lautanen tyhjäksi.

Saara, 6: "Kotona äiti ja isä laittavat ruokaa lautaselleni. Usein ne laittavat liikaa, vaikka sanon monta kertaa: STOP.

Minulla on aika pieni maha, enkä jaksa syödä aina lautasta tyhjäksi. Aikuisten mielestä pitää. Miksi ne luulevat, ettei lapsi tiedä itse, milloin sen maha on täynnä?"

2. Ensin pitää syödä kunnon ruoka.

Emma, 8: "Ei ole pakko. Ihan hyvin voi syödä ensin herkkuja. Ei se ole vaarallista, se on vaan eri järjestys."

3. Näytäpäs huoneesi!

Onni, 10: "Aina kun meille tulee kylään vieraita, joilla on lapsi, äiti ja isi sanovat: Näytäpäs huoneesi! Vaikka en tuntisi yhtään sitä lasta, minun pitää heti esitellä sille huoneeni. Sitten menemme kahdestaan huoneeseeni ja seisomme hiljaa ja on noloa.

Joskus äiti vielä huutaa perään: ESITTELE LELUSI!

Miksi pitäisi? Eihän äitikään pyydä ketään vierasta aikuista heti makkariinsa ja ala esitellä hienoimpia tavaroitaan."

4. Pelatkaas jotain lautapeliä!

Onni, 10: "Sitten kun olemme tulleet sen vieraan lapsen kanssa huoneestani, äiti ja isi sanovat: Pelatkaas jotain kivaa lautapeliä!

Se tuntuu ihan oudolta, koska ei me ikinä pelata kotona lautapelejä. Ei meillä edes ole kuin joku vanha Afrikan tähti, josta puuttuvat kaikki nappulat.

Miksi ei voi pelata pleikkaa niin kuin yleensä?"

5. Karkista tulee maha kipeäksi.

Emma, 8: "Mummi ja äiti sanovat aina, että älä syö enempää karkkia, muuten tulee maha kipeäksi. Ei ole totta. Voi tulla oksennus, jos syö tosi paljon, mutta ei satu mahaan.

Miksi ne silti sanovat niin?"

6. Pitää syödä, vaikka ei tykkää.

Roope, 7: "Joskus ruoka maistuu tosi pahalta. Maistan sen omassa suussani, niin siitä tiedän, jos se on pahaa.

Pitääkö aikuisenakin syödä pahanmakuista? Vai vaan lapsena?"

7. Menepä omaan sänkyyn.

Saara, 6: "Haluaisin nukkua äidin ja isän välissä. Joskus saan, mutta yleensä ne sanovat: Menepäs nyt reippaasti omaan sänkyyn.

Miksi pelkästään lasten pitää nukkua yksin? Miksi vain aikuisille tehdään isoja sänkyjä, joissa ne saavat nukkua vierekkäin?"

8. Nyt kyllä puet enemmän päälle.

Roope, 7: "Äidin ja isän mielestä minulla on aina liian vähän vaatteita, vaikka ei ole. On ihan lämmin, koska juoksen melkein aina.

Miksi aikuiset luulevat, etten tiedä itse, koska minun on kylmä?"

9. Menepäs vessaan pieraisemaan.

Kasper, 11: "Joka kerta kun minulta pääsee pieru, iskä sanoo: Hyhhyh, menepäs vessaan pieraisemaan.

Mitä järkeä? Pieruhan on semmoinen, joka vaan tulee. Ei aikuinenkaan voi suunnitella, että juoksenpas nyt vessaan, kun pieru on ehkä pian tulossa. Ei ainakaan iskä."

 

Harmaahapsiseen rakkauteen kuuluu vaipparoskiksia ja Alzheimer-laastareita, kirjoittaa Minna McGill.

Katselin kahta nuorta bussipysäkillä, ehkä parikymppisiä, toisiinsa liimautuneena. Voi tuota keväistä lempeä. Jotain muistan siitä minäkin.

Ainakin tämän:

Oli tämä hetki ja unelma tulevasta. Siitä että yhdessä ollaan. Nyt ja aina.

Ei parikymppinen yleensä vanhuuteen katso, se on aivan liian kaukana.

"Köpötellään käsi kädessä kohti auringonlaskua."

Mutta rakastuneena ihmeesti vain katsoo. Oikein sulkee silmänsä ja kuvittelee, että näkisi jo vuosikymmenten päähän. Siihen hetkeen kun ollaan harmaahapsisia ja liikkeissä hitaita, mutta edelleen vain yhdessä. Kun köpötellään käsi kädessä kohti auringonlaskua.

Ei siihen hetkeen ja unelmaan paljon muuta nuorena mahdu.

Mutta elämä mahduttaa. Aika usein ja aika usein pyytämättä.

Sen tietävät Anu Panula ja Hannu Kahiluoto, joista voit lukea Kodin Kuvalehden 12 sivulta 32.*

Vaipparoskikset ja Alzheimer-laastarit kuuluvat jo arkeen ja elämään, mutta yhdessä ollaan, aina vain, tuli mitä tuli.

Voi tuota rakkautta, jo harmaahapsista mutta kaiken kestävää.

Artikkeli on Kodin Kuvalehden 12/2017 pääkirjoitus.

*Lue, miten saat lukuoikeuden KK:n digilehteen.

Palstalla toimitus parantaa maailmaa yksi epäkohta kerrallaan.

Jokaisen meistä pitäisi aloittaa harrastus, jossa ei ole luontaisesti hyvä. 

Uuden ja vieraan kokeileminen saattaa tuntua pelottavalta. Jos tekee jotain, missä tietää olevansa huono, voi olla varma, että saa kokea pettymyksen ja epäonnistumisen tunteita. 

Hän, joka kokee omistavansa kaksi vasenta jalkaa, turhautuu zumbatunneilla, kun liikkeet vaihtuvat liian nopeasti.

Huonokuntoinen saa testata päättäväisyyttään monta kertaa, kun raahautuu juoksukouluun himoliikkujien kanssa.

Käsityötunneilla eripariset villasukat kutonut pohtii varmasti useaan otteeseen, sopisivatko keskeneräiset kudelmat sittenkin paremmin saunanlämmikkeeksi. 

Mitä hyötyä itsensä kiusaamisesta sitten on? Miksi pitäisi zumbata, juosta ja harrastaa käsitöitä, vaikka ei kiinnosta?

On tärkeää oppia tunnistamaan, miten suhtautuu pettymyksiin.

Eikö vapaa-aikaan pitäisi kuulua iloisia asioita, jotka tuovat hyvää mieltä? 

Ehkä, mutta epämukavuusalueella itsestä oppii eniten. On tärkeää oppia tunnistamaan, miten suhtautuu pettymyksiin ja epäonnistumisen tunteeseen. Epämukavuusalueella oma päättäväisyys pääsee testiin. 

Itsensä haastamisessa on muutakin etua. Jos haluaa todella nähdä itsensä kehittyvän, harrastuksen valinta oman mukavuusalueen ulkopuolelta on jopa suotavaa. 

Ehkä käsityötunneilla saatu huono kouluarvosana ei määritäkään sinua koko loppuelämääsi: voit silti olla kätevä käsistäsi ja oppia uuden tavan ilmaista luovuuttasi.

Lenkkipoluista voi tulla uusi tapa purkaa stressiä.

Kun on saanut juoksukoulussa apuja ja tukea hyvään juoksutekniikkaan, voi olla, että lähimaaston lenkkipoluista tulee uusi tapa purkaa stressiä. Sitkeä zumbailijakin löytää varmasti hetken, jolloin jalat tietävät, miten toimitaan ilman, että niitä tarvitsee katsoa koko ajan. 

Jos tekeekin lempiasioiden lisäksi asioita, joita ei osaa, voi olla varma, että oppiminen kestää läpi elämän. Ja kun lopulta onnistuu, se palkitsee enemmän kuin uskotkaan.

Toimittaja Anna Pihlajaniemi sai kuulla, ettei ole yhtä kuuluisa kuin Lordi ja Urho Kekkonen, mutta sitäkin tärkeämpi.

Selailin ekaluokan päättäneen tyttären koulupapereita. Yhden tehtävä kuului: Luettele tunnettuja suomalaisia.

Tytär oli kirjoittanut: Robin, Antti Tuisku, Elastinen, Tuuli, Iida Elina, Loordi, Tarja Halonen, Urho Kekonen, Sauli Niinistö, Sanni, Anna Puu.

Komea lista.

Juttelimme tyttären kanssa vähän ja opimme toisiltamme.

Sain tietää, että Iida Elina on joku, joka soittaa kannelta tosi hyvin YouTube-videoilla ja että Tuuli on ihana laulaja.

Tytär oppi, että Urho Kekonen oli presidentti, kun äiti oli lapsi eikä sata vuotta sitten. Ja että yhteen Kekkoseen mahtuu kolme koota.

Illalla harjasin tyttären tukkaa. Hän jatkoi keskustelua: ”Tehtävässä käskettiin miettiä tunnettujen ihmisten nimiä. Jos olisi pitänyt kirjoittaa tärkeitä, olisin kirjoittanut, että äiti. Mutta sinut tuntee aika harva.”

Se kuulosti loogiselta.

Kauniiltakin se kuulosti.

Meitä ihan tavallisia on valtavasti. Meidät tuntee harva, mutta jollekin olemme maailman tärkeimpiä.

Tosi tärkeänä oleminen on ihana ja vastuullinen homma.

Palstalla toimitus parantaa maailmaa yksi epäkohta kerrallaan.

Oi teitä niittykukkasia, ihanaisia. Tulee kesä ja tulevat pukinparrat ja niittyleinikit. Tulevat mäkitervakot ja monenlaiset matarat.

Tulee viikatemies (nyk. niittokone). Naps ja pää poikki, ennen kuin kukat ovat ehtineet kypsyttää ja varistaa siemenensä.

Karja ei enää hoida ketoja ja niittyjä. Tien penkat olisivat niiden perinteisille kukkalajeille oivallinen pakopaikka, ellei niitä kiirehdittäisi niittämään matalaksi. Pahimmillaan se tapahtuu ennen juhannusta. Niiton jälkeen pientareilla menestyvät lähinnä heinät ja lupiinit.

Vesakot ja tureikot on tietysti raivattava pois näkyvyyttä haittaamasta, mutta eivät päivänkakkarat voi olla vaarana liikenneturvallisuudelle, eiväthän? Kyllä niiden ylitse näkee, jos metsästä on tulossa hirvi tai mutkan takaa toinen auto. Niittykukat ovat perhostenkin koti ja elämän edellytys.

Olenkin ajatellut ryhtyä kukka-aktivistiksi. Ehkä jo tänä kesänä hankin kettinkiä ja vahvan lukon. Kahlitsen itseni kissankelloihin ja -käpäliin ja heitän avaimen kauas tien ojaan. Istun siinä ja pitelen banderollia: Niittäkää meidät vasta elokuussa.