Tanskan Hvide Sanden hiekkarannat olivat upeat ja leirintäalue erittäin siisti.

Oletko miettinyt, millaista elämää eletään niissä lasikuitulaatikoissa, jotka tukkivat Suomen maanteitä kesällä? Sanna Kajander-Ruuth kertoo.

Tänä keväänä oloni oli oudon kevyt.

Työlistallani ei enää ollut matkailuauton kaappien ja sisäseinien pesua tai jännitystä siitä, suostuuko kuukausia kylmänkosteassa seissyt kaasuhella yhteistyöhön.

Ei kemiallisen wc:n hajua.

Ei neljän ihmisen sadekamojen, uikkareiden, pyyhkeiden, villasukkien ja fleecepuseroiden sullomista pikkuruisiin kaappeihin.

Ei tunnetta siitä, että tässä pienessä tilassa kuluu koko kesä.

Myimme viime syksynä matkailuautomme kuuden karavaanarivuoden päätteeksi. 37 000 kilometriin mahtuu paljon muistoja.

Hvide Sande, Tanska.
Hvide Sande, Tanska.

Pohjoisesta etelään, idästä länteen

Kaukaisimmillaan kävimme Saksassa saakka. Auto laivaan, laivalla Itämeren yli Travemündeen, sieltä Tanskaan.

Jyllannin niemimaalta muistan Hvide Sanden hiekkadyynit, Givskudin eläintarhan kirahvit, Legolandin ja viikinkimuseot. Kävimme Kööpenhaminassa ja ajoimme Silta-sarjasta tuttua siltaa salmien yli Ruotsiin.

Ajoimme tuntureilta Porvooseen ja Kotkaan.

Öölantiin osuimme hellepäivänä, jolloin koko saari oli sekaisin prinsessa Victorian syntymäpäiväjuhlallisuuksien takia.

Suomessa ajoimme läpi maan pohjoisesta etelään ja idästä länteen, tuntureilta Porvooseen ja Kotkaan. Pohjoisessa piipahdimme rajan yli myös Norjan ja Ruotsin puolella.

Runon ja rajan tie, Värtsilä.
Runon ja rajan tie, Värtsilä.

Muotkavaara.
Muotkavaara.

Muistan Saanan mustan hahmon sumussa, porotokan keskellä tietä, auringonvälkkeen Saimaan sinisellä selällä. Muistan Tuurin kyläkaupan loputtoman parkkipaikan, Turun linnan hämyiset huoneet, Lappeenrannan torin vetyt ja atomit, Ilomantsin seudun siniset vaaramaisemat ja sen, miten makeilta mansikat maistuivat helteisenä iltana Vanhan Rauman sydämessä.

Muumimaailmassa lohdutin Mörköä pelästynyttä lasta.

Muistan noin tuhat leikkipuistoa ja suunnilleen jokaisen huvipuiston tässä maassa.

Powerparkissa lapsi mökötti, Tykkimäellä jonotettiin seisovassa helteessä, Puuhamaassa tuli rakko jalkaan, Muumimaailmassa eksyin noidan labyrinttiin ja lohdutin Mörköä pelästynyttä lasta.

Kaatosadetta ja punkkisyyniä

Tietysti muistan myös sen, mistä karavaanarielämä oikeasti koostuu.

Jokaisena päivänä availtiin taittotuoleja, viriteltiin grilliä, tiskattiin käsin, syötiin muoviastioista, pelattiin Kimbleä. Pulahdettiin muutamaankin niistä tuhansista järvistä, jotka täplittävät sinisinä Suomen karttaa. Katseltiin, miten lapset pomppivat leirintäalueiden trampoliineissa ja keinuivat aamusta iltaan.

Kävimme toistemme hermoille pienessä tilassa.

Muistan myös paarman- ja hyttysenpuremat, punkkien nyppimisen ja sen, miten kävimme toistemme hermoille pienessä tilassa.

Ähtärin eläinpuistosta muistan lähinnä kaatosateen.  

Lepohetki Pohjois-Saksassa.
Lepohetki Pohjois-Saksassa.

Nyborgstrand, Tanska.
Nyborgstrand, Tanska.

Aina moikataan, tietenkin

Kuudessa vuodessa myös oppii paljon. Esimerkiksi sen, että Suomessa on paljon hienoja paikkoja, jotka sijaitsevat kaukana toisistaan.

Niiden välissä on enimmäkseen pöheikköisiä sekametsiä, paikallisuutta esittäviä ABC-asemia ja betonista tehtyjä taajamia.

Suomessa suurin osa ihmisistä on ystävällisiä ja auttavaisia.

Ja peltoja. Peltojen reunoissa nököttää yksinäisiä taloja, joiden asukkailla on pitkä matka ihan kaikkialle. Kuka niissä asuu? Millaista elämää he elävät? Katsovatko he Ensitreffejä alttarilla?

Opin, että Suomessa suurin osa ihmisistä on ystävällisiä ja auttavaisia. Mitä pienempi paikkakunta, sitä selvemmin sen huomaa.

Tietysti opin senkin, että karavaanarit ovat aivan oma rotunsa. Karavaanari tsemppaa aina toista karavaanaria. Tiellä hän heilauttaa lajitoverilleen rennosti kättä ja leirintäalueella neuvoo ja auttaa, jos pulmia ilmenee.

Sisällä autossa.
Sisällä autossa.

Aika monta huoltsikkaa

Opin, että Suomen säästä ei koskaan tiedä. Teimme matkaa sekä seisovassa helteessä että kaatosateessa. Tuuli, joka aamulla tuntui lempeältä kesäheilalta, oli illalla muuttunut häijyksi erokirjeeksi Jäämereltä.

Ukkonen jyrähteli ja kerran kuljettajan puoleinen tuulilasinpyyhkijä hajosi moottoritiellä kesken kaatosateen. 

Yhdeltä leirintäalueelta muistan äkillisen sateen jälkeen mutavelliksi muuttuneen nurmen, johon juuttui monta matkailuvaunua. Niiden omistajat kiertelivät lomakotejaan neuvottomina kuin emostaan eksyneet sorsanpoikaset.

Olen syönyt liian monella huoltoasemalla.

Opin, että vuosia jatkuvaan kiertelyyn Suomi on loppujen lopuksi aika pieni. Olen nähnyt samat kansallismaisemat ja nähtävyydet aika monta kertaa ja syönyt ihan liian monella huoltoasemalla.

Tajusin, että auton vienti ulkomaille on kalliimpaa kuin edulliset lentoliput ja autonvuokraus perillä. Ja sen, että Euroopan teillä asuntoautolla pääsee eteenpäin niin hitaasti, että aikaa muiden maiden näkemiseen tarvitsisi paljon enemmän kuin palkkatyöläisen normilomaviikot.

Albaek Strand, Tanska.
Albaek Strand, Tanska.

Hyvästi, lomakoti

Vuosien mittaan opin myös, ettei matkailuautoilu ole minun lajini.

Lapset olivat pieniä, tie auki taivaanrantaan saakka.

Pidin siihen liittyvästä vapauden tunteesta, irrallisuudesta ja perheestä yhdessä vaihtuvissa tilanteissa.

Väsyin ainaiseen pakkaamiseen ja purkamiseen, siihen että polvi tai lonkka osui auton ahtaissa tiloissa aina johonkin kulmaan. Ja siihen, että seuraavaan kivaan paikkaan oli aina sata kilometriä rumaa sekametsää.

Legoland, Tanska.
Legoland, Tanska.

Perhe oli samaa mieltä. Leikkipuistopalleroista esiteineiksi venähtäneille lapsille kaverit ja harrastukset ovat tärkeämpiä kuin kesäloma lasikuitulaatikossa.

Siksi yhtenä viime syksyn päivänä katsoin, miten lomakotimme kaartoi pihasta uuden omistajan huomassa.

Siinä hetkessä hyvästelin elämänvaiheen, jossa lapset olivat pieniä ja tie auki taivaanrantaan saakka.

Sydämestä vihlaisi, mutta vain vähän.

Skibotn, Norja.
Skibotn, Norja.

Kuuden lapsen isä Kai Lehtinen muistelee vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

PARHAAT MUISTOT liittyvät usein asioihin, joita perheessä on tehty ja koettu yhdessä. Tarinoilla on tapana vain parantua vanhetessaan.

Omasta lapsuudestani on hauskoja muistoja kalareissuista Äijän eli isäni ja veljieni kanssa. Kerrankin ajelimme etsimässä hyvää pilkkipaikkaa, ja lopulta Äijä pysäytti auton pienen järven viereen.

"Tuolta nousee varmasti kalaa", hän opasti.

Me kalamiehet talsimme peräkkäin kairat kainalossa kauemmas rannasta, minä pienimpänä viimeisenä.

Äijä selvitti tietäväisenä pilkkimisen saloja, ja me pojat kuuntelimme hartaina. Jäällä ei näkynyt muita pilkkijöitä eikä yhtäkään pilkkireikää ennen Äijän ensikairausta.

No, reiästä ei tullutkaan vettä vaan ehtaa pellon multaa.

Siinä eivät pienet pojat uskaltaneet paljon puhua, saatikka nauraa. Keräsimme tuota pikaa pilkkivehkeet ja lähdimme puolijuoksua takaisin autolle, sivuille vilkuilematta.

Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia, että isän lähellä on pysyttävä.

OMIEN LASTENKIN KANSSA on tullut pilkittyä. Kerran lähdimme lähijärvelle pilkkikisoihin. Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia (numerot 1–4), että järven virtapaikka pitää kiertää kaukaa ja isän lähellä on pysyttävä.

Paikalla oli useampi kymmenen pilkkijää, kun molskahdin jo muutaman kairauksen jälkeen hyiseen veteen, juuri sen sulan paikan reunalta.

Onneksi ranta oli lähellä ja naskalit kaulassa. Ja kaikeksi onneksi lapset eivät sittenkään olleet ihan isän lähellä.

Lapset eivät tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa.

KESÄISIN OLEMME reissanneet pohjoisessa. Tavaksi on tullut tehdä Norjan puolella perinteinen Jäämeren kaste. Se tarkoittaa, että kaikki menevät uimaan. Siis kaikki paitsi se nainen, joka meillä asuu, ja joka tunnetusti on kylmänarka.

Kerran olin lasten kanssa salaa etukäteen päättänyt, että seuraavassa pysähdyspaikassa jokainen kastautuu. Kantamalla ja heittäen saatiin nainenkin, joka meillä asuu, molskahtamaan jääkylmään veteen.

Seurauksena oli karjuntaa ja kovaäänistä kiroilua, ja matka jatkui hyytävissä tunnelmissa.

Lapset muistelevat yhä, että he eivät siinä iässä tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa kuin he silloin veden seasta kuulivat.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin.

HEVOSAJELUUN LIITTYY vauhdikas muisto. Meillä oli nuori ori, ja totutin sitä olemaan kärryjen edessä. Lapset (numerot 1 ja 2) istuivat kyydissä. Olin hypännyt alas kärryiltä kääntääkseni hevosen takaisin, kun läheiseltä ratsastuskoululta kuului hirnuntaa.

Hevonen ryntäsi ääntä kohti, minulta lipesivät ohjat irti ja kaaduin maahan.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin. Kotiportin kohdalla hevonen empi ja jarrutti sen verran, että poika uskalsi hypätä kyydistä. Hevonen jatkoi vauhdikkaasti riemumatkaansa naapurin tammojen luokse.

Tilanne jäi hurjana seikkailuna lasten mieliin.

Hevoselle se jäi viimeiseksi seikkailuksi oriina.

Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

KUN LAPSET OLIVAT pieniä, olimme jälleen kerran autoreissulla ja pysähdyimme tankkaamaan. Lähtiessä näin vilaukselta lapsen itkemässä huoltoaseman sisällä naama lasia vasten.

Olimme ajaneet tovin, kun huomasimme, että kyydissä oli vain viisi lasta. Yksi puuttui!

Käännyimme takaisin ja huoltoaseman ikkunassa näkyi edelleen sama pieni itkevä poika. Lapsi numero neljä napattiin kyytiin ja matka jatkui, nyt kaikki kuusi lasta kyydissä. Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

Pienet arkijututkin voivat jäädä lähtemättömästi mieleen. Ja ne tulevat muistot eletään lasten kanssa juuri nyt. Millaisiahan muistoja tämänkin päivän tapahtumista aikanaan tulee?

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2013.

Vastaopitut lausekuviot pistävät veren kohisemaan, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

ON TAAS SE AIKA vuodesta. Ne putkahtelevat esiin kaikkialta ja houkuttavat poimimaan käteen, tulevat öisin uneen. Kiiltävät ja koskemattomat, painosta tuoreet kansalaisopistojen opistoesitteet.

Esitteiden selaaminen aiheuttaa minussa sisäistä kihelmöintiä. Haaveilen siitä, miten sivistäisin itseäni illat läpeensä.

Pari vuotta sitten osallistuinkin ruotsin kertauskurssille. Opettaja oli loistava, me oppilaat emme. Ja älkää nyt kurssitoverit älähtäkö!

Puhun nyt siitä perisuomalaisesta paniikista, joka meihin iski potentiaalisen virheen äärellä. Opettaja kysyi helpon kysymyksen, ja me teeskentelimme olevamme vaativan kynänteroitussession keskiössä, josta ei noin vain irrottauduta verbejä taivuttelemaan.

Ryhmätyötehtävät olivat eri juttu. Pienissä porukoissa uskalsimme sanoakin jotain. Opettaja jakoi kontaktimuovilla suojattuja paperiliuskoja, joihin hän oli kirjoittanut kysymykset. Siinä meistuimme, vapaatkansalaiset, ja keskustelimme kankeasti lempiväreistämme.

TUNNIN JÄLKEEN olin kiihtyneessä tilassa. Uni ei meinannut tulla millään, kun verbit hilluivat päässä ja vastaopitut lausekuviot pistivät veren kohisemaan. Oppiminen aiheutti kaikkivoipaisuuden tunteen. Jos opin käänteisen sanajärjestyksen, pystyn mihin vain!

Opiskelu ihan vain huvikseen on mahtavaa, mutta vähintään yhtä mahtavaa on ottaa aikuisena haltuun asia, joka jäi lapsena harrastamatta.

Pari keski-iän kynnyksellä koputtelevaa tuttavaa harrastaa uimahyppyjä, ja ystävä vietti viikon hevosleirillä. Aikuisten luistelukouluihinkin on tulijoita jonoksi asti.

Itse tuijotin lapsena telkkarista huumaantuneena kilpatanssia. Halusin tiukan nutturan ja oranssiin vivahtavan rusketuksen, halusin liukua pitkin parkettia sulavasti kavaljeerini kanssa. Mutta ei meidän kylällä ollut moiseen mahdollisuutta. Lähin tanssitunti oli tunnin ajomatkan päässä ja treenejä monet viikossa.

Ei tullut kuuloonkaan.

Päädyin tanhuihin oman kylän seurantalolla.

Tanhussa ei ollut ihan samaa kuumaa tunnelmaa ja glamouria kuin kilpatanssissa, mutta kehooni jäi muisto pieksujen ja pään välisestä yhteistyöstä niin, että kun vuosia myöhemmin uskaltauduin salsatunneille, osasin liikuttaa kinttujani suurin piirtein rytmissä. Kun vielä sain kavaljeeriksi oikean eteläamerikkalaisen, olin syvästi onnellinen.

LAPSUUDENHAAVEIDEN toteuttamisen aikuisiällä pitäisi olla samanlainen perinne kuin rippikoulu tai armeija. Siihen pitäisi jokaisella olla aikaa ja rahaa.

Pakkovapaata töistä, että porukka saa harrastaa! Olen takuuvarma, että jos työputken keskeltä nappaa aikaa päämäärättömään oppimiseen, työuraa voi huoletta pidentää toisesta päästä. Suomi nousuun harrastamalla!

Kerran lomamatkalla silloin nelivuotias poikamme opetteli uimaan. Katsoin aurinkotuolista, kuinka vilkas poika kauhoi tuntitolkulla allasta päästä päähän. En ollut koskaan nähnyt tyyppiä niin rauhallisena. Lopulta houkuttelin vesipedon syömään.

Ruokailun päätteeksi otin esiin pari postikorttia ja ehdotin, että kirjoittaisimme mummuloihin tervehdykset yhdessä.

Poika hermostui: "Ei loma ole postikorttien kirjoittamista varten. Se on uuden oppimista varten."

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014.

Kai Lehtinen ei suin surminkaan haluaisi alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja.

LAPSET KASVOIVAT isoiksi ja muuttivat kotoa. Sitten me vaimon kanssa havahduimme siihen, ettei meillä ollutkaan enää mitään yhteistä. Paitsi tietysti asunto, mökki ja rutkasti velkaa.

Vuosien kuluessa jotenkin kasvoimme erillemme.

Meillä molemmilla on edessä vielä niin paljon mahdollisuuksia.

Uutta parisuhdetta ei ole kiire aloittaa, se tulee, jos on tullakseen. Ensin tutustutaan itseemme uudestaan ja nautitaan yksinolosta.

Näitä selityksiä on kuultu. Ensin kasvetaan yhteen ja sitten kasvetaankin erilleen. Mitä siinä välissä oikein tapahtuu? Kasvuhäiriö?

Ehkä olisi parempi, ettei alussakaan kasvettaisi niin yhteen. Ettei tulisi kummallekin jossain vaiheessa tukala olo.

Molempien juurille ei riitä ravinteita, jos kummatkin kilpailevat liian lähekkäin elintilasta. Tällainen kotitarvepienviljelijäkin tietää, että kasvit tarvitsevat tilaa, multavan maan ja välillä vähän lannoitteita, jotta saavat potkua kasvuun.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen.

PITKÄÄN KESTÄNEESSÄ suhteessa oppii tuntemaan toisen kuin omat taskunsa. Pelkkä ajatus siitä, että pitäisi vielä tässä iässä alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja, tuntuu aika vaivalloiselta.

Houkuttelevalta ei tunnu sekään, että pitäisi mahdollisesti joustaa tai muuttaa omia, hyviksi havaittuja tapoja. Nainen, joka meillä asuu, on oppinut tuntemaan taskuni pohjia myöten ja lähestulkoon hyväksymään niiden ajoittain sekalaisenkin sisällön.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen. Tämä toimii hyvin, kunhan muistan pitää ajatukseni kurissa enkä tule yllätetyksi.

Ajoittain tuntuu, että nainen tietää, mitä mieltä olen ennen kuin itse edes ehdin olla mitään mieltä. Tällainen taito tulee vasta pikkuhiljaa pitkän liiton myötä.

Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

ONNI LÖYTYY PITKÄÄN pitkään parisuhteeseen yksinkertaisista asioista. Ennen kaikkea siitä, että huomaa toisen olemassaolon joka arkipäivä.

Joskus tosin toisen huomioiminen ihan muuten vain herättää epäluuloja.

Niinä harvoina kertoina, kun olen tuonut kotiin kukkia, on nainen, joka meillä asuu, kysynyt tiukkaan sävyyn, mitäs pahaa sitä nyt on tehty. Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

Ehkä se kertoo, että voisi niitä kukkia vähän useamminkin tuoda.

Pitkässä parisuhteessa on tietysti ehtinyt olla monenlaisia vaiheita. Vuosien varrella on ollut tilanteita, jolloin molempien on täytynyt laskea kymmeneen. Ja sen jälkeen sataan.

Joskus on täytynyt seuraavana päivänä aloittaa laskeminen uudelleen ennen kuin on saanut sanottavansa muotoiltua ääneen lausuttavaan muotoon.

Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta.

HÄTIKÖITYJÄ PÄÄTÖKSIÄ ei kannata tehdä. Parempi lähteä välillä vaikka kalaan. Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta. Jos kotiin tullessa on kalansaalis mukana, päivä on loppujen lopuksi ihan onnistunut.

Kotona voi odottaa toinenkin osapuoli paremmalla tuulella, ehkä pieni hymynkare jo huulilla.

Mikä edes voi arjen keskellä olla mukavampaa kuin saada toiselta hymy, vaikka molemmilla olisi ollut kiireinen päivä ja olisi saavuttu kotiin rättiväsyneinä? Kärjekäs, turhanpäiväinen kommentti, joka väsyneenä oli juuri lipsahtaa huulilta, jää sanomatta. Omaa pahaa oloa tulee liiankin helposti kaadettua toisen päälle.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

KAIKEN SE KUITENKIN kestää. Siis se nainen, joka meillä asuu.

Ensi talvena ollaan asuttu saman katon alla jo 30 vuotta. Viimeistään silloin on taas kukkasten paikka.

Tai voisihan sitä jotain muutakin antaa.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

Voisikin hankkia jotain ihan tarpeeseen tulevaa ja hyödyllistä: vannesahan tai uuden akkuporakoneen. Molemmille löytyy käyttöä vanhassa talossa.

Ajatus on tärkein. Se, että muistaa toisen, rautakaupassakin. Se on sitä arjen substralia.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.

Kesällä minut valtaa tarve simppeliin elämään, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

OLIN NUORENA LIKKANA kesätöissä Ahvenanmaalla. Kun Suvivirsi oli kajahtanut yläasteen juhlasalissa viimeisen kerran, pakkasin laukkuni, nousin pyöräni ja parin kaverin kanssa laivaan ja matkustin Maarianhaminaan. Taakse jäivät peruskoulu ja kaikki se, mitäkuuluu tehdä. Edessä oli vain vapaus.

Ajattelin, että siitä alkaa aikuisuus.

Saisin syödä tonnikalaa ilman, että iskä urputtaa pakastimesta, joka on täynnä lähijärven kalaa. Syksyllä lukiossa kukaan ei määräisi minua laskemaan mitään. Minä vain taiteilisin ja taivuttelisin verbejä päivät pitkät.

Todellisuudessa juuri valintojen määrä on se, mikä minua aikuisuudessa uuvuttaa. Luomumunat vai tavalliset? Lähimaito vai rasvaton? Lääke vai rinnakkaislääke, tämä lääkäri vai tuo?

KUNTOSALILLAKIN ahdistaa. Ei jumppaaminen vaan ne valinnat. 15 minuuttia lämmittelyä pyörällä vai venyttelyä?

Vatsalihakset ennen vai jälkeen tunnin? Noemminätiedä! Haluan vain yhden tunnin, jonka aikana tiukkaan lycraan pukeutunut lihaskimppu huutaa ohjeet mikkiin ja antaa minun kerrankin vain olla. Ottaa vastuun pois! Kertoo just mitä pitää tehdä.

Ja ei, en kaipaa menneille vuosikymmenille yhtenäiskulttuuriin ja aikaan, jolloin jostain korkealta säännösteltiin kaikki. Olen aikani kasvatti ja vapaus valita on minulle itsestäänselvyys.

Kunhan totean, että kaiken tämän valitsemisen keskellä pääni menee suttuiseksi. En enää kuule sydämeni ääntä.

VÄLILLÄ YRITÄN vähentää valitsemista. Varsinkin kesällä minut valtaa tarve simppeliin elämään. Suomalaisten mökkihulluus tarkoittanee, etten ole ainoa.

Haluan laittaa ruokaa tulella ja kävellä paljain jaloin. Haluan olla osa luontoa ja päästä lähemmäs minua. Kaiken ylimääräisen keskellä kun tuppaan menemään hukkaan itseltäni.

Olen jo monena kesänä jättäytynyt pois Facebookista. Kun syreenit puhkeavat kukkaan, hyvästelen rakkaat FB-ystäväni.

Tauko tekee intensiiviselle suhteellemme oikein hyvää. Kun on tottunut aloittamaan aamunsa selaamalla FB-kuulumiset ja käväisemään siellä joka kerta kun pysähtyy – liikennevaloissa, vessassa, kun ruoka on uunissa – muutos on melkoinen.

En norkoile Facebookissa pitkiä rupeamia kerrallaan, mutta kaikki se melu jää päähäni öykkäröimään. Pieni viaton peukuttaminen varastaa kohtuuttomasti tilaa ajatuksissan.

Kuka muu on kommentoinut? Mitä ne sanovat? Hih hih, olipa hauska läppä!

Pari ensimmäistä päivää ilman tuntuu ontolta, mutta levoton olo menee pian ohi ja tilalle tulee valtavasti aikaa.

Parasta some-lakossani on tunne, että minä valitsen, mihin aikani ja ajatukseni käytän. Silloin alan kuulla itseänikin paremmin.

Joka syksy omenasadon kypsyttyä olen kuitenkin palannut digitodellisuuteen. Peukutukset tuovat piristystä pimeinä iltoina.

SINÄ KESÄNÄ, kun ajoimme pyörillämme ulos laivasta, olin niin täynnä vapauden huumaa, etten enää pysynyt hiljaa. Huusin täydestä sydämestä: ”Här kommer sommerflickor!” Halusin koko saaren tietävän, että mantereen kesätytöt olivat saapuneet.

Sinä kesänä ainut vaikeus oli valita, ottaisiko Thor-Erikin vai Göranin, varsinkin kun Magnuskin oli aika kiva. Sinä kesänä oltiin vapaita ja huolettomia.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2014.