Yöllä on pakkasta, järvi peittyy mystiseen usvaan. Tuijotamme tulehen. Huuhkaja liitää äänettömästi. Syntymäpäivät metsässä on ikimuistoinen kokemus.

Pidän viisikymppisjuhlat metsässä, lammen rannalla, keskellä koleaa kesäkuuta lapsuusmaisemissa Pohjois-Karjalassa.

Pähkähullu idea, josta innostuu lopulta reilut 30 ihmistä. Oman teltan tuo mukanaan parisenkymmentä. Yöllä lämpötila laskee pari astetta pakkasen puolelle ja järvi peittyy mystiseen usvaan.


Metsäleiri on unohtumaton kokemus: ihmeellistä luontoa ja rakkaita, sopivan höpelöitä ihmisiä. (Kuva Pirjo Teva)

Ikea-kassit kovassa käytössä

Muutama kuukausi menee leiriä suunnitellessa, muutama viikonloppu sinne tavaraa raahatessa: ensin autoon, sitten veneeseen tai kantamalla metsän poikki mäen yli. Itselläni ovat Ikea-kassit kovassa käytössä. En taitaisi enää pärjätä elämässä ilman niitä.

Kotoani Vantaalta otan jopa Espanjasta vuosien mittaan kärräämäni saviastiat: kolme isoa, neljä pienempää vatia. Nehän kun sopivat niin hyvin metsäympäristöön...

En mieti, onko tässä järkeä. Menen tunteella.

Isoimman työn tekee siskon perheestä koostunut talkooväki. He völjäävät siskonmiehen rakentaman telttasaunan ja sinne kiukaan. Metsään syntyy myös pitkä juhlapöytä sekä huussi. Kaikki nämä ilman minua, mutta ei todellakaan itsestään.

Tavaroiden suojaksi ilmaantuu autokatos ja juhlaa varten he hankkivat postimyynnistä myös uutukaisen valkoisen teltan.

Jossain vaiheessa alkaa hirvittää, miten paljon muut joutuvat hyväkseni tekemään. Mutta on myöhäistä perääntyä.

Kohta kuusikossa kuhisee


Telttasaunan teosta yli jääneet laudanpätkät hyödynnän kylteiksi.

Metsäleiriläisten telttojen pystytys alkaa lauantaina iltapäivällä kello 13. Oman retroteltan olen saanut pystyyn edellisenä iltana puoliltaöin. Sitä edellinen yö on kulunut aamuseitsemään ensin tietokoneelle ja sitten puhelimeen musiikkia siirtäessä. Tuloksena on kolme soittolistaa.

Eniten viikonlopun aikana soi Reijo Taipale. Hän vain niin hyvin sopii kuusikkoon ja sammalmättähille. Oi jospa kerran sinne satumaahan käydä vois...

Leirin alkupatskun olen ilmoittanut olevan kello 15. Kuusikossa kuhisee, kun porukka kömpii parin sadan metrin päässä olevalta metsäautotieltä rantaa kohti sinisillä nauhoilla merkkaamaani reittiä pitkin. Pieni polku metsän halki tuo työkavereita, sukulaisia, ystäviä...

Pian rannan kanervikossa risteilee monia muitakin väyliä: saunalle, huussiin, nuotiopaikalle, rantaan ja teltoille.

Missä ne poikamiehet?


En halua lahjoja, mutta vieraat saavat halutessaan tuoda pullon kuivaa kuohuviiniä. Sitä tulee, ja saan myös tuolin, jossa on uima-altaalle kätevä kolo.

Olen kutsussa pyytänyt, ettei kukaan antaisi lahjoja, koska tavaraa on kotinurkkiini kertynyt vaikka muille jakaa. Halutessaan saa tuoda pullon kuivaa kuohuviiniä sekä lahjan antajaa tai minua ilmentävän kuohuviinilasin, jonka voi jättää minulle muistoksi.

Korvo täyttyy pulloista. Alle kymmenasteinen sää pitää juomat viileinä, vaikka olen pakastanut myös juomapulloja ja pieniä vesikanistereita kylmää luovuttamaan. Kun ne sulavat, saamme samalla raikasta juomavettä. Tosin kanisterit ovat osin jäässä vielä päiviä juhlien loppumisen jälkeenkin.

Olen kutsussa todennut senkin, että jokainen saa tuoda mieluusti yhden poikamiehen mukanaan. Tai jos on hyviä, voi tuoda kaksi. Juhlissahan on yleensä aina lähinnä pariskuntia, ja vierasjoukossani on muitakin sinkkunaisia kuin minä.

Yksi ystävä yrittää tosissaan puhua ylimääräisiä miehiä mukaan, mutta ei saa, ei poikamiehiä eikä varattujakaan.

Metsäleirille nousee juhlateltan lisäksi ystävän kierrätykseen antama pieni paviljonki. Autokatos on aivan ehdoton tavaroiden suojana.

Leirikoulu tutustuttaa ihmiset toisiinsa

Sitten jako ryhmiin ja metsäleirin niin sanottuun leirikouluun eli muutamalle tehtävärastille. Tuo on kätevä tapa saada myös entuudestaan vieraat ihmiset tutustumaan toisiinsa: sopivan strategisesti sekaisin paikallista ja muualta tullutta väkeä, hiljaisempaa ja vähemmän hiljaista, suunnistustaitoista ja eksyväistä sorttia.

Samaan aikaan puolentoista tunnin turvin minä ja muu järjestelytoimikunta ehdimme panna edellisenä päivänä ja aamulla valmiiksi tekemämme illallispöperöt pöytään. Parsarisotto syntyy paikan päällä isolla lainaksi saadulla kaasukeittimellä.

Myös isoja kylmälaatikoita on siskoni hankkinut lainaan. Niissä olevien ruokien tuomiseen tarvitaan pari venereissua. Onneksi yksi miespuolinen ystävä suostuu vesikuurosta huolimatta lautturiksi.

Uusia sammallajeja ja Karjalan lauluperinnettä

Leirikoulun sammaltehtävä synnyttää myös aivan uusia sammallajeja. (Kuva Kaija Plit)

Olen yhden ystäväni kanssa suunnitellut leirikouluun neljä tehtävärastia. Helposti maastoon, jotta kukaan ei eksy. Kartat piirrän hätäisesti käsivaralla kaiken kiireen keskellä. Ystäväni on lupautunut olemaan kisan ylin valvoja ja tuomari.

Rasti 1: Sammalten tunnistus ja nimeäminen. (Uusiakin lajeja ilmaantuu, muun muassa riitansammal.)

Rasti 2: Ongintaa vartin verran. (Kalaa tulee nopeasti yllättävän paljon, ahvenia ja yksi särki.)

Rasti 3: Vastan eli vihdan teko. (Yksi on tehty kokonaan horsmista ja toiseen on kerätty varmasti jokaista metsästä löytynyttä kasvia.)

Rasti 4: Koska Karjalan laulumailla ollaan, on mäellä käkkäräisen kuusen juurella luotava tietysti myös runo tai laulu. Siinä pitää olla mukana sanat Riitta ja metsäleiri, näin luomuksista jää itselleni mukava muisto. (Voi sitä luovuuden määrää, joka ihmisistä putkahtaa esiin jo pienessä ajassa.)

Illan mittaan kamerakännykät ja tabletit täyttyvät kuvista. Lauluesitykset tallentuvat tietysti videoille. Jälkeenpäin olemme jakaneet otoksiamme metsäleiriläisiä varten luomassani Facebook-ryhmässä.

Lopulta tulee se väistämätön hetki vuorokaudesta, kun älypuhelimien akut sammahtavat. Ensimmäisenä minulla itselläni, harmittavasti juuri kun usva alkaa yöllä kietoutua järvelle.

Buffetissa lammasta ja savusärkeä


Buffet-ruokia varteen metsään täytyy tuoda myös toinen pöytä. Ensin autoon, sitten autosta pois, sitten poikittain soutuveneeseen ja leirin loputtua sama päinvastoin.

Illalliseksi on puu-uunissa paistettua lammasta pulled lamb
-tyyliin sekä särkeä, ahventa ja muikkua savustettuna ja öljyssä, muun muassa sitruunaista perunasalaattia ja tietysti karjalanpiirakoita ja vatruskoita. Kaavailemani kylmä espanjalainen vihanneskeitto gazpacho vaihtuu kolean kelin takia vielä juhla-aamuna lämpimään tomaattikeittoon. Se annostellaan lasipurkkeihin.

Illan mittaan telttasauna tarjoaa hapekkaat ja muhevan kosteat löylyt. Jotkut huimat uskaltautuvat uimaankin.

Nuotiopiiri kestää lähes aamuun asti. Turisemme ja paistamme yöpalaksi ryynäriä.


Yö on kylmä mutta sielua hivelevän kaunis. (Kuva Rauli Lamberg)

Aamulla yhdeksän aikaan herätessä teltassa minullakin on pieni kokovartalohorkka ja hampaat kalisevat, mutta ystävien seura lämmittää sydänalassa.

Muutamalla leiriläisellä ei ole onneksi kiire paluumatkalle ja saamme viettää vielä yhden letkeän, mukavan aurinkoisen ja naurun täyttämän päivän.

Kun jään leirille lopulta yksin, kömmin aikaisin telttaan ja kokoan päälleni kaikki viltit ja täkit. Pää on jääkylmä. Missähän se pipo on...

Yöllä herään useaan otteeseen käen kukuntaan. Aiemmin illalla olen nähnyt huuhkajan mystisen äänettömän liidon metsässä. Yöllä se huhuilee.

Karhuja en pelkää, ne ovat taatusti pelästyneet parin päivän kuhinaa ja lähteneet lähistöltä livohkaan.


Maanantaina juhlapöytä muuttuu tiskipöydäksi. Ystävien ensin omaan käyttöönsä tuomat ja sitten muistoksi jättämät kuohuviinilasit säilyvät kaikki ehjinä!

Telttaloma jää haaveeksi

Kylmän ilmanalan takia suunnitelmani jatkosta eli kahden viikon lomailu teltassa jää kuitenkin haaveeksi. Tunnen itseni vähän luovuttajaksi, mutta vain muutaman asteen lämpötila ajaa minut kahden yön jälkeen siskon mökille hirsiseinien sisään.

Etukäteen olin ajatellut pistää vieraatkin kantamaan tavaroita ja etenkin tuomansa pullon pois, mutta kun näen heidän lähtiessään äheltävän omien kamojensa kanssa, en raatsi heiltä sitä pyytää. Minullahan on vielä lomaa.

Leirin kiireettömään purkamiseen meneekin toista viikkoa. Otan tavaroiden takaisin raahaamisen kuntoilun kannalta. Saviastiat pakkaan turvallisesti rinkkaan ja siitä selkään. Olkapäälle yksi kassi ja käsiin vielä parit nyssäkät.

Mäessä pulssi pamppailee voimallisesti, ja välilevyt tuntuvat joka reissulla madaltuvan muutaman millin. Mutta turvalleni menen vain kerran, kun kompastun kuusenjuureen. 


En varmaan enää pärjäisi elämässä ilman Ikea-kasseja...? Tämä satsi tulee leiriltä tien varteen kertaheitolla, ja samalla selän välilevyt madaltuvat muutaman millin.

Riippumaton mietteitä

Muutamana päivänä palaan palstalleni lämmittämään telttasaunan, kippaan itseni lahjaksi saamaani riippumattoon ja katselen tuuheiden kuusien ja mäntyjen läpi vuoroin siniselle, vuoroin harmaalle taivaalle.

Syntymäpäivät ovat niin ikimuistoinen kokemus, etteivät edes huussin tyhjennys ja paskakuopan kaivaminen tunnu yhtään ikävältä hommalta.

Parin kaverin kanssa olen jo sunnuntaina äkännyt ja vähän päättänytkin, että Metsäleiri ´14 saa jatkoa ensi kesänä. Vitsinä totean, että kyseessähän voisi olla vaikkapa Metsähääleiri ´15. Vain sulhanen puuttuu.

Pöytä siellä meitä jo odottaa...

Katso 50 kuvan kuvatarina syntymäpäivien syntymisestä tästä linkistä.

Lue myös:

Näin suunnittelin syntymäpäivät metsään.

Telttasauna metsässä.

Ystävän pääkirjoitus: Juhlat perintömetsässä.

Metsäleirin buffet

Vieraiden saapuessa tarjolla eväitä: jokaisessa eväsrasiassa karjalanpiirakka sekä ruisleipä, jonka päällä vaihtoehtoisesti joko savulohitahnaa tai kylmäsavuporotahnaa. Tarjotaan kevään aikana kerätyistä voi- ja raejuustorasioista.
Lisäksi mustikkamuffineja, kahvia, teetä, raparperimehua, mustaherukkamehua ja kuohuviiniä.

Illallisen alkupalaksi lämmin tomaattikeitto, jossa yrttejä, ripaus suolaa ja sokeria sekä tuorejuustoa. Tarjotaan erilaisista lasipurkeista.
Parsarisottoa.
Lammasta pulled lamb -tyyliin, marinoitu ensin vuorokausi kuusenkerkkä-rosmariini-timjamiöljyssä sekä sen jälkeen punaviinissä. Paistettu tuntikausia puu-uunissa saviastioissa.
Lisäkkeenä puolukkamajoneesia sekä hillottua punasipulia. Naposteluun oliiveja.
Savuahventa, -särkeä sekä -muikkua öljyssä.
Karjalanpiirakoita ja vatruskoita ja tietysti munavoita. Paikallista ruisleipää.
Coleslaw-salaattia tavallisesti sekä ystäväpariskunnalta tulijaisina kulhollinen intialaisittain tehtynä.
Sitruunaista peruna-rucola-basilikasalaattia.
Vihreää salaattia, jossa kirsikkatomaatteja ja pannulla paahdettuja siemeniä.

Jälkiruuaksi suomalainen pannacotta eli maitokiisseli-karpalokiisseli erilaisista lasipurkeista tarjottuna.

Boolina itse tehtyä puolukkamehua terästettynä.

Kaipaan välillä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

PELKÄÄN LUONTOA. Ihailen ja kunnioitan sitä kyllä, mutta kaikkein eniten pelkään. Pelkään pusikoiden läpi kävelyä, koska lehtien alapinnoilla vaanii punkkeja, jotka luikahtavat housunlahkeesta ja piiloutuvat taipeen takakolkkaan. Mustikanvarpujen seassa tietenkin kyttää kyy, ja järven mustassa elävät mutalöllöeläimet ovat ällöttäviä.

Olen aina ollut auttamattomasti epäsynkassa luonnon kanssa. Kun menimme lapsuudenperheeni kanssa sienimetsään, onnistuin varoituksista huolimatta saamaan rouskua suuhuni. Loppuretken istuin kannonnokassa pillittämässä ikenet turvonneena ja kitalaki kirvellen.

Vieressä sisareni täytti luontopäiväkirjaansa ja vertaili jäkäläharvinaisuuksia edellisvuosien löydöksistä tekemiinsä merkintöihin. Hänen sienikorinsa oli jo täysi.

Haluaisin olla kuin siskoni, joka on onnellisimmillaan metsässä. Siellä se astelee pitkine kinttuineen mättäältä toiselle, eikä rasahdustakaan kuulu. Tuntee linnut ja sienet, osaa villiyrtit. Sen ei tarvitse koko ajan pälyillä olkansa yli karhuja.

Eikä sisko tarvitse elämäänsä paljon muuta. Ei haihattele maailman turhuuksien perään. Jo pienenä sille riitti ämpärillinen sammakonkutua leikkikaluksi.

VAIKKA OLEN luonnosta vieraantunut urpo, minäkin hinkuan ulos. Kai se tulee näillä leveysasteilla verenperintönä. Suunnistaminen liikuntatunnilla, telttaretket kamujen kanssa, ulkona palellut välitunnit. Eihän muualla maailmassa lapsilla ole edes kurahaalareita eikä samaa raittiin ilman pakkomiellettä kuin meillä. Jos tihuttaa, eurooppalaislapset istuvat sisätiloissa ja opettelevat kohteliaisuuksia. Samaan aikaan meidän mukulat etsivät toisiaan lumikinosten välistä pimeydessä.

Sieltä se kumpuaa, metsän jano.

Eikä minulle riitä kävely metsäpolulla. Kaipaan kiiltävän puhtaan todellisuutemme keskelle villiä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä.

HIKI ON PAHASTA, paitsi jos se kimmeltää poliitikon otsalla maratonin jälkeen.

Allergiset lapset raapivat kalpeita ihojaan ja desinfiointiaine haisee.

Porukka ajaa autolla kuntosalille ajamaan pyörää ja ruokkii itseään protskupatukoin ja broiskuleikkein.

Rautakauppa myy puun näköiseksi verhoiltua styroksia. En tiedä, kuka sitä mihinkään tarvitsee, mutta siellä sitä on tarjolla metrikaupalla.

Lasten leikkipaikat ovat paikkoja, joissa puita on kaadettu ja tilalle tuotu kiipeilytelineitä. Maa on tasoitettu ja siihen on rakennettu hiekkaa muistuttavalla matolla luontoa jäljitteleviä muotoja, jotta lapsen motoriikka kehittyy.

Kirpputorin laarit ovat täynnä murtuneita tekonahkalaukkuja, joilla kukaan ei tee mitään.

JA MITÄS VIKAA tässä kaikessa on? Pitääkö sitä nyt aina haihatella jonkin vanhan perään? Kato kun kehitys kehittyy.

Ongelma on siinä, että mitä vieraantuneempia olemme luonnosta, sitä välinpitämättömämpiä olemme sitä kohtaan. Ja mitä välinpitämättömämpiä olemme, sitä huonommin sitä kohtelemme. Ja Maa on siitä vihainen. Se päästelee jo höyryjä ulos niin, että Siperiassa poksahtelee tundraan reikiä. Se murahtelee niin, että Suomen peruskallio halkeilee.

Pelottaa, mitä seuraavaksi.

Lupaan mennä sienimetsään tänä syksynä, jos vaikka vähän leppyisit, Äiti Maa.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2014. 

Kuuden lapsen isä Kai Lehtinen muistelee vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

PARHAAT MUISTOT liittyvät usein asioihin, joita perheessä on tehty ja koettu yhdessä. Tarinoilla on tapana vain parantua vanhetessaan.

Omasta lapsuudestani on hauskoja muistoja kalareissuista Äijän eli isäni ja veljieni kanssa. Kerrankin ajelimme etsimässä hyvää pilkkipaikkaa, ja lopulta Äijä pysäytti auton pienen järven viereen.

"Tuolta nousee varmasti kalaa", hän opasti.

Me kalamiehet talsimme peräkkäin kairat kainalossa kauemmas rannasta, minä pienimpänä viimeisenä.

Äijä selvitti tietäväisenä pilkkimisen saloja, ja me pojat kuuntelimme hartaina. Jäällä ei näkynyt muita pilkkijöitä eikä yhtäkään pilkkireikää ennen Äijän ensikairausta.

No, reiästä ei tullutkaan vettä vaan ehtaa pellon multaa.

Siinä eivät pienet pojat uskaltaneet paljon puhua, saatikka nauraa. Keräsimme tuota pikaa pilkkivehkeet ja lähdimme puolijuoksua takaisin autolle, sivuille vilkuilematta.

Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia, että isän lähellä on pysyttävä.

OMIEN LASTENKIN KANSSA on tullut pilkittyä. Kerran lähdimme lähijärvelle pilkkikisoihin. Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia (numerot 1–4), että järven virtapaikka pitää kiertää kaukaa ja isän lähellä on pysyttävä.

Paikalla oli useampi kymmenen pilkkijää, kun molskahdin jo muutaman kairauksen jälkeen hyiseen veteen, juuri sen sulan paikan reunalta.

Onneksi ranta oli lähellä ja naskalit kaulassa. Ja kaikeksi onneksi lapset eivät sittenkään olleet ihan isän lähellä.

Lapset eivät tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa.

KESÄISIN OLEMME reissanneet pohjoisessa. Tavaksi on tullut tehdä Norjan puolella perinteinen Jäämeren kaste. Se tarkoittaa, että kaikki menevät uimaan. Siis kaikki paitsi se nainen, joka meillä asuu, ja joka tunnetusti on kylmänarka.

Kerran olin lasten kanssa salaa etukäteen päättänyt, että seuraavassa pysähdyspaikassa jokainen kastautuu. Kantamalla ja heittäen saatiin nainenkin, joka meillä asuu, molskahtamaan jääkylmään veteen.

Seurauksena oli karjuntaa ja kovaäänistä kiroilua, ja matka jatkui hyytävissä tunnelmissa.

Lapset muistelevat yhä, että he eivät siinä iässä tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa kuin he silloin veden seasta kuulivat.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin.

HEVOSAJELUUN LIITTYY vauhdikas muisto. Meillä oli nuori ori, ja totutin sitä olemaan kärryjen edessä. Lapset (numerot 1 ja 2) istuivat kyydissä. Olin hypännyt alas kärryiltä kääntääkseni hevosen takaisin, kun läheiseltä ratsastuskoululta kuului hirnuntaa.

Hevonen ryntäsi ääntä kohti, minulta lipesivät ohjat irti ja kaaduin maahan.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin. Kotiportin kohdalla hevonen empi ja jarrutti sen verran, että poika uskalsi hypätä kyydistä. Hevonen jatkoi vauhdikkaasti riemumatkaansa naapurin tammojen luokse.

Tilanne jäi hurjana seikkailuna lasten mieliin.

Hevoselle se jäi viimeiseksi seikkailuksi oriina.

Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

KUN LAPSET OLIVAT pieniä, olimme jälleen kerran autoreissulla ja pysähdyimme tankkaamaan. Lähtiessä näin vilaukselta lapsen itkemässä huoltoaseman sisällä naama lasia vasten.

Olimme ajaneet tovin, kun huomasimme, että kyydissä oli vain viisi lasta. Yksi puuttui!

Käännyimme takaisin ja huoltoaseman ikkunassa näkyi edelleen sama pieni itkevä poika. Lapsi numero neljä napattiin kyytiin ja matka jatkui, nyt kaikki kuusi lasta kyydissä. Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

Pienet arkijututkin voivat jäädä lähtemättömästi mieleen. Ja ne tulevat muistot eletään lasten kanssa juuri nyt. Millaisiahan muistoja tämänkin päivän tapahtumista aikanaan tulee?

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2013.

Vastaopitut lausekuviot pistävät veren kohisemaan, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

ON TAAS SE AIKA vuodesta. Ne putkahtelevat esiin kaikkialta ja houkuttavat poimimaan käteen, tulevat öisin uneen. Kiiltävät ja koskemattomat, painosta tuoreet kansalaisopistojen opistoesitteet.

Esitteiden selaaminen aiheuttaa minussa sisäistä kihelmöintiä. Haaveilen siitä, miten sivistäisin itseäni illat läpeensä.

Pari vuotta sitten osallistuinkin ruotsin kertauskurssille. Opettaja oli loistava, me oppilaat emme. Ja älkää nyt kurssitoverit älähtäkö!

Puhun nyt siitä perisuomalaisesta paniikista, joka meihin iski potentiaalisen virheen äärellä. Opettaja kysyi helpon kysymyksen, ja me teeskentelimme olevamme vaativan kynänteroitussession keskiössä, josta ei noin vain irrottauduta verbejä taivuttelemaan.

Ryhmätyötehtävät olivat eri juttu. Pienissä porukoissa uskalsimme sanoakin jotain. Opettaja jakoi kontaktimuovilla suojattuja paperiliuskoja, joihin hän oli kirjoittanut kysymykset. Siinä meistuimme, vapaatkansalaiset, ja keskustelimme kankeasti lempiväreistämme.

TUNNIN JÄLKEEN olin kiihtyneessä tilassa. Uni ei meinannut tulla millään, kun verbit hilluivat päässä ja vastaopitut lausekuviot pistivät veren kohisemaan. Oppiminen aiheutti kaikkivoipaisuuden tunteen. Jos opin käänteisen sanajärjestyksen, pystyn mihin vain!

Opiskelu ihan vain huvikseen on mahtavaa, mutta vähintään yhtä mahtavaa on ottaa aikuisena haltuun asia, joka jäi lapsena harrastamatta.

Pari keski-iän kynnyksellä koputtelevaa tuttavaa harrastaa uimahyppyjä, ja ystävä vietti viikon hevosleirillä. Aikuisten luistelukouluihinkin on tulijoita jonoksi asti.

Itse tuijotin lapsena telkkarista huumaantuneena kilpatanssia. Halusin tiukan nutturan ja oranssiin vivahtavan rusketuksen, halusin liukua pitkin parkettia sulavasti kavaljeerini kanssa. Mutta ei meidän kylällä ollut moiseen mahdollisuutta. Lähin tanssitunti oli tunnin ajomatkan päässä ja treenejä monet viikossa.

Ei tullut kuuloonkaan.

Päädyin tanhuihin oman kylän seurantalolla.

Tanhussa ei ollut ihan samaa kuumaa tunnelmaa ja glamouria kuin kilpatanssissa, mutta kehooni jäi muisto pieksujen ja pään välisestä yhteistyöstä niin, että kun vuosia myöhemmin uskaltauduin salsatunneille, osasin liikuttaa kinttujani suurin piirtein rytmissä. Kun vielä sain kavaljeeriksi oikean eteläamerikkalaisen, olin syvästi onnellinen.

LAPSUUDENHAAVEIDEN toteuttamisen aikuisiällä pitäisi olla samanlainen perinne kuin rippikoulu tai armeija. Siihen pitäisi jokaisella olla aikaa ja rahaa.

Pakkovapaata töistä, että porukka saa harrastaa! Olen takuuvarma, että jos työputken keskeltä nappaa aikaa päämäärättömään oppimiseen, työuraa voi huoletta pidentää toisesta päästä. Suomi nousuun harrastamalla!

Kerran lomamatkalla silloin nelivuotias poikamme opetteli uimaan. Katsoin aurinkotuolista, kuinka vilkas poika kauhoi tuntitolkulla allasta päästä päähän. En ollut koskaan nähnyt tyyppiä niin rauhallisena. Lopulta houkuttelin vesipedon syömään.

Ruokailun päätteeksi otin esiin pari postikorttia ja ehdotin, että kirjoittaisimme mummuloihin tervehdykset yhdessä.

Poika hermostui: "Ei loma ole postikorttien kirjoittamista varten. Se on uuden oppimista varten."

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014.

Kai Lehtinen ei suin surminkaan haluaisi alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja.

LAPSET KASVOIVAT isoiksi ja muuttivat kotoa. Sitten me vaimon kanssa havahduimme siihen, ettei meillä ollutkaan enää mitään yhteistä. Paitsi tietysti asunto, mökki ja rutkasti velkaa.

Vuosien kuluessa jotenkin kasvoimme erillemme.

Meillä molemmilla on edessä vielä niin paljon mahdollisuuksia.

Uutta parisuhdetta ei ole kiire aloittaa, se tulee, jos on tullakseen. Ensin tutustutaan itseemme uudestaan ja nautitaan yksinolosta.

Näitä selityksiä on kuultu. Ensin kasvetaan yhteen ja sitten kasvetaankin erilleen. Mitä siinä välissä oikein tapahtuu? Kasvuhäiriö?

Ehkä olisi parempi, ettei alussakaan kasvettaisi niin yhteen. Ettei tulisi kummallekin jossain vaiheessa tukala olo.

Molempien juurille ei riitä ravinteita, jos kummatkin kilpailevat liian lähekkäin elintilasta. Tällainen kotitarvepienviljelijäkin tietää, että kasvit tarvitsevat tilaa, multavan maan ja välillä vähän lannoitteita, jotta saavat potkua kasvuun.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen.

PITKÄÄN KESTÄNEESSÄ suhteessa oppii tuntemaan toisen kuin omat taskunsa. Pelkkä ajatus siitä, että pitäisi vielä tässä iässä alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja, tuntuu aika vaivalloiselta.

Houkuttelevalta ei tunnu sekään, että pitäisi mahdollisesti joustaa tai muuttaa omia, hyviksi havaittuja tapoja. Nainen, joka meillä asuu, on oppinut tuntemaan taskuni pohjia myöten ja lähestulkoon hyväksymään niiden ajoittain sekalaisenkin sisällön.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen. Tämä toimii hyvin, kunhan muistan pitää ajatukseni kurissa enkä tule yllätetyksi.

Ajoittain tuntuu, että nainen tietää, mitä mieltä olen ennen kuin itse edes ehdin olla mitään mieltä. Tällainen taito tulee vasta pikkuhiljaa pitkän liiton myötä.

Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

ONNI LÖYTYY PITKÄÄN pitkään parisuhteeseen yksinkertaisista asioista. Ennen kaikkea siitä, että huomaa toisen olemassaolon joka arkipäivä.

Joskus tosin toisen huomioiminen ihan muuten vain herättää epäluuloja.

Niinä harvoina kertoina, kun olen tuonut kotiin kukkia, on nainen, joka meillä asuu, kysynyt tiukkaan sävyyn, mitäs pahaa sitä nyt on tehty. Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

Ehkä se kertoo, että voisi niitä kukkia vähän useamminkin tuoda.

Pitkässä parisuhteessa on tietysti ehtinyt olla monenlaisia vaiheita. Vuosien varrella on ollut tilanteita, jolloin molempien on täytynyt laskea kymmeneen. Ja sen jälkeen sataan.

Joskus on täytynyt seuraavana päivänä aloittaa laskeminen uudelleen ennen kuin on saanut sanottavansa muotoiltua ääneen lausuttavaan muotoon.

Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta.

HÄTIKÖITYJÄ PÄÄTÖKSIÄ ei kannata tehdä. Parempi lähteä välillä vaikka kalaan. Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta. Jos kotiin tullessa on kalansaalis mukana, päivä on loppujen lopuksi ihan onnistunut.

Kotona voi odottaa toinenkin osapuoli paremmalla tuulella, ehkä pieni hymynkare jo huulilla.

Mikä edes voi arjen keskellä olla mukavampaa kuin saada toiselta hymy, vaikka molemmilla olisi ollut kiireinen päivä ja olisi saavuttu kotiin rättiväsyneinä? Kärjekäs, turhanpäiväinen kommentti, joka väsyneenä oli juuri lipsahtaa huulilta, jää sanomatta. Omaa pahaa oloa tulee liiankin helposti kaadettua toisen päälle.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

KAIKEN SE KUITENKIN kestää. Siis se nainen, joka meillä asuu.

Ensi talvena ollaan asuttu saman katon alla jo 30 vuotta. Viimeistään silloin on taas kukkasten paikka.

Tai voisihan sitä jotain muutakin antaa.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

Voisikin hankkia jotain ihan tarpeeseen tulevaa ja hyödyllistä: vannesahan tai uuden akkuporakoneen. Molemmille löytyy käyttöä vanhassa talossa.

Ajatus on tärkein. Se, että muistaa toisen, rautakaupassakin. Se on sitä arjen substralia.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.