Sain potkut vuosi sitten. Luulin valmistautuneeni irtisanomiseen hyvin, mutta olin väärässä.

ÄKKIÄ ON HILJAISTA. Mieleni tyhjenee ajatuksista, korvani lukkiutuvat ääniltä, huoneen seinät liukuvat jonnekin kauas. Huomaan seuraavani itseäni ylhäältä.

Olen juuri saanut kuulla, että työtehtäväni on tuotannollisten ja taloudellisten syiden perusteella lakkautettu.

Istun hievahtamatta, kun esimies ojentaa irtisanomispaperia. Minun oletetaan kirjoittavan siihen nimeni kuitiksi siitä, että olen saanut tiedon. Kirjoitan ja huomaan, että käteni vapisee.

Se hävettää minua, enkä tiedä miksi. Miksi keski-ikäistä, asiantuntijatehtävissä toimivaa lapsiperheen äitiä hävettää vapista esimieheni ja henkilöstöosaston edustajan edessä? Työpaikan menetys on sentään yksi elämän isoista menetyksistä, verrattavissa avioeroon tai läheisen kuolemaan.

Siltä se tuntuukin: kuin jotain arvokasta olisi kuollut.

Katson vapisevaa kättäni.

 

YLLÄTYS NE EIVÄT olleet, potkut. Ymmärsin jo paljon aikaisemmin, että yhtiössä on vähennystarvetta. Siitä vitsailtiin kahvipöytäpuheissa. Vähän myöhemmin ymmärsin, että tarve kohdentuisi todennäköisesti minun tehtäviini. Siivosin kaappiani jo ennen irtisanomispäivää. Itkinkin vähän.

Kaikesta ennakoinnista, kaikesta mielen valmistelusta huolimatta käteni vapisee.

Olin päättänyt, että irtisanomistilanteessa en itke enkä ole hankala. Säilytän ammattimaisuuteni loppuun asti.

Mieleni hallitsen, kättäni en.

Etukäteen olin miettinyt, mitä irtisanomisen jälkeen pitää sanoa. Kiitos? No ei ainakaan. Näkemiin? Eihän tässä enää nähdä. Kahvilla työkaverit keksivät moniakin nokkelia sanoja, mutta nyt minulla ei ole niistä yhtään. Saatan lähtiessäni sanoa kiitos, niin kuin äiti on opettanut: kohtelias sanoo aina kiitos tai anteeksi.

Jälkeenpäin toivon, etten sanonut kumpaakaan.

 

SAAN KÄSIEN VAPINAN sen verran haltuun hississä, että pystyn tekstaamaan miehelleni yhden sanan: ”Potkut”.

Valmistaudun kohtaamaan työkaverini. Kukaan meistä ei ole tänään pystynyt tekemään töitä. Olemme kerääntyneet yhteen odottamaan.

Nyt yksi puhuu taukoamatta, toinen tuijottaa tyhjyyteen. Koko päivän kuljemme tätä varten varattuun neuvotteluhuoneeseen ja takaisin. Kaikki käyvät vuorollaan kuulemassa kohtalonsa. Ne, jotka tulevat takaisin nopeasti, ovat saaneet potkut. Ne, jotka viipyvät kauemmin, saavat uusia, erilaisia tehtäviä. Kenenkään työ ei jää ennalleen.

Niin me istumme yhdessä odottaen, me akateemisesti koulutetut, vaativia asian­tuntijatehtäviä tekevät ihmiset kuin lampaat teuraalle menossa. Itkemme kaikki yhdessä omasta ja toistemme puolesta.

Nyt on minun vuoroni kertoa muille, miten kävi.

Onneksi pääsen ensin huoneeseeni yksin. Soitan vanhemmilleni.

ÄITI ALKAA ITKEÄ, ja se on kamalaa. Yksikään lapsi ei halua itkettää äitiään. Koska olen itsekin äiti, tiedän, miltä lapsen ahdinko ja paha mieli tuntuvat. Itken itsekin.

Isä tulee puhelimeen, peruskallio. Tästä selvitään, pärjäät kyllä. Äiti liittyy kuoroon.

Niin vanhemmat ovat lapsilleen maailman sivu sanoneet. Niin sanon myös omille lapsilleni, kun he saavat kokeista huonon numeron tai ampuvat rangaistuspotkun ohi.

Vielä aikuisenakin äidin ja isän tuki tuo lohtua. Selviän, selviän tästä.

Soitan myös sisarelle. Lisää kalliota jalkojen alle.

Miehellekin soitan, ja silloin pelkään romahtavani täydellisesti. Kaikkein läheisimmälle on kamalinta kertoa ahdingostaan. Mies tarjoutuu tulemaan töistä tuekseni, mutta lämpimät sanat ovat jo vahvistaneet minua. Selviän iltaan asti ilman häntä.

 

KERRON TYÖKAVEREILLE, että hommat ovat nyt osaltani ohi. Itkua, kauhistelua, tsemppihalauksia. Katson itseäni ja toisia katonrajasta. En itke, olen turta.

Nämä ihmiset ovat olleet perheeni monta vuotta. Näiden kanssa olen viettänyt arkisin enemmän aikaa kuin oikean perheeni. Olemme kokeneet voittoja ja vastoinkäymisiä, ratkoneet ongelmia ja iloinneet menestyksestä. Nyt ei koskaan enää, ei heidän kanssaan.

Yksi pitkäaikaisimmista työkavereista

halaa ja sanoo, miten mahtava ihminen ja työntekijä olen. Silloin viimein puhkean itkuun ja puhumaan. En voi tajuta, että kaikki se työ, mitä niin sitoutuneesti olen tehnyt, on tuomittu turhaksi kolmella sanalla:

”Positio on lakkautettu.”

Edellisenä viikonloppuna olin hoitanut työhommia ja suunnitellut uusia, mutta nyt: Positio on lakkautettu. Koko ajan kun suren, kun me kaikki suremme, uusia ihmisiä tulee takaisin kerrokseemme. Toisilla on irtisanomislappu kädessä, toisilla uusi työnkuvaus.

Joka neljäs meistä lähtee, eikä kukaan jää ennalleen.

Joku tilaa pizzaa. Se maistuu pahville, mutta syömme vielä viimeisen kerran lounasta yhdessä. Se on tärkeä riitti meille kaikille, aikakauden loppu.

 

JA NIIN SE ON OHI. Työvelvoite on lakannut välittömästi. Kävelen ulos konttorista ja autooni.

Matkalla kotiin mietin, miten saan kerrottua tästä muille. Ei sen periaatteessa pitäisi olla vaikeaa.

Olen juuri lukenut jutun akateemisista työttömistä. Meitä alkaa olla paljon. Potkut ovat muuttuneet häpeästä yhteiskunnalliseksi ilmiöksi. Jokainen tietää jonkun, joka on irtisanottu.

Päätän kertoa potkuistani ystäville isosti. Kieltäydyn häpeämästä. Ei tämä ole minun syyni. Ei minun tätä tarvitse piilotella.

Soitan appivanhemmille, laitan tekstiviestin lähimmille ystäville. Facebookiin kirjoitan pitkän kertomuksen siitä, missä nyt olen, työttömänä.

Puhelin soi, mutta en pysty puhumaan kuin puolisoni, sisareni ja vanhempieni kanssa. Tekstiviestejä tulee kymmeniä. Kaikki haluavat tukea minua. Se liikuttaa kyyneliin asti.

Kerron lapsille, jokaiselle ikätasonsa mukaisesti. Viisivuotiaalle kerron, että äidiltä on nyt työt loppu edellisessä työpaikassa, mutta sitten äiti menee uuteen työpaikkaan. Tässä ei ole mitään hätää.

Koululaisille sanon, että tämä on ihan normaalia. Samalla tavalla kun esikoulu päättyi ja mentiin kouluun, minäkin menen uuteen työpaikkaan, kunhan löydän sopivan. Välillä yrityksissä on tarve muuttaa asioita ja silloin mietitään, mitä töitä tarvitsee tehdä. Nyt kävi niin, että äidin työtehtävistä luovuttiin.

Haluan viestittää lapsilleni, että tästä selviää. Kuulen vanhempieni äänen omani takaa: Asiat kääntyvät hyväksi. Tärkeää on olla rehellinen ja ahkera.

En oikein usko sanojani. Ahkeruus ja suoraselkäisyys eivät juuri nyt tunnu kovin trendikkäiltä asioilta.

ENSIMMÄISENÄ YÖNÄ irtisanomisen jälkeen näen unta, jossa matala ääni toistaa: ”olet saanut potkut”. Aamulla tunnen itseni hakatuksi.

Laitan lapsille aamupalaa, juon kahvin, luen Hesarin ja ryhdyn elämään työttömänä.

Ihan niin kuin töissäkin teen itselleni joka päivä tavoitteet: listaan asiat, jotka tänään pitää hoitaa. Nyt tavoitteeni sisältävät liikuntaa, mielen hoitoa, työnhakua, ammattitaidon ylläpitoa ja lasten huomioimista. Päätän, että joka viikko haen vähintään kolmea työpaikkaa.

En anna itselleni lupaa jäädä sohvalle. Pelkään, etten pääsisi siitä enää ylös.

Tuntuu kuin olisin unessa. Yritän kuitenkin päästä sen yli ja kiinni elämään. Tapaan ystäviä, ja se on ihanaa, koska työpäivinä en ehtinyt.

 

KÄVELEN NUORIMMAN lapseni kanssa päiväkotiin. Ihmettelemme matkalla jokaisen muurahaisen ja linnun. Lapsi pitää vapaapäiviä päiväkodista.

Siltä osin elämä on parempaa kuin ennen. Työpäiväni saattoivat alkaa, kun lapset vielä nukkuivat, ja loppua, kun he taas jo nukkuivat.

Aina kun pelkään putoavani surun kuiluun, saan tekstiviestin tai soiton ystävältä. Ihmiset sanovat, että saan soittaa yölläkin, jos haluan.

En soita yöllä mutta päivällä puhun ja puhun. Puhun ahdistuksesta, pettymyksestä ja siitä, miten arvottomaksi tunnen itseni. Mietin, mitä olisin voinut tehdä toisin. Jossittelen, spekuloin. Teen pitkiä kävelyretkiä ja itken kävellessäni.

Entinen työkaveri asuu kaukana

mutta tulee käymään ollessaan työmatkalla. Hän sanoo sen, minkä eniten haluan kuulla: Sinussa ei ole mitään vikaa.

Minkä lohdun siitä saankaan!

Se tunne, viallisuus, on nimittäin päällimmäisenä mielessäni.

 

VIIKOT VAIHTUVAT toisiin, talvi vaihtuu kevääksi ja suru tuttavaksi. Haen työpaikkoja ja ulkoilen, arki palaa arjeksi. Lapset tottuvat siihen, että äiti on kotona, kun he tulevat koulusta.

Välillä voin jo melko hyvin. Takapakit tulevat yllättäen, itkuna kesken kauppareissun tai epätoivona auton ratissa.

Käyn työhaastatteluissa ja psykologisissa testeissä. Onneksi alallani on tarjolla paljon työpaikkoja. Olen siis onnekkaampi kuin moni muu irtisanottu. Ja lopulta onni potkaisee kovaa: minulle tarjotaan kaikkein kiinnostavinta työtä niistä kaikista, joita olen hakenut.

Heti en pysty iloitsemaan.

Olen tyytyväinen mutta loputtoman väsynyt. Palaan vihdoin takaisin omaan kehooni ja annan itselleni luvan tuntea tunteita täydellä teholla. Niiden rajuus yllättää minut. Olen työpaikan menetyksestä ahdistunut, surullinen, vihainen. Kaikki se, mitä patosin kauan, vyöryy esiin.

 

KUN UUDET TYÖT alkavat, oloni on epätodellinen. Vasta hetki sitten tein töitä ihan eri paikassa ihan eri ihmisten kanssa. Nyt pitäisi tottua tähän tietokoneeseen, näihin neukkareihin, näihin työkavereihin.

Tutustun uusiin ihmisiin, ja jokainen kysyy, mistä firmasta tulen. Useimmille kerron vain edellisen työnantajani nimen, en koko irtisanomistarinaa. Lähimmille työkavereille kerron ja joudun elämään samat hetket uudestaan.

Parin viikon jälkeen ajan töihin ja huomaan laulavani musiikin tahtiin ihan niin kuin ennenkin. Ruuhkassa seisoessani tajuan, että selvisin.

En ole enää sama ihminen. Olen yhtä raskasta kokemusta viisaampi. Enkä voi ihan täysin edes iloita onnestani, kun tiedän, kuinka moni tuijottaa irtisanomissurun kuiluun juuri nyt, kun seison näissä liikennevaloissa.

Haluaisin sanoa heille, ettei heissä ole mitään vikaa. He selviävät.

Maria Turunen ei ole kirjoittajan oikea nimi. Hän halusi kirjoittaa nimettömänä, jotta hänen lapsiaan ei voi tunnistaa jutusta.

Kaipaan välillä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

PELKÄÄN LUONTOA. Ihailen ja kunnioitan sitä kyllä, mutta kaikkein eniten pelkään. Pelkään pusikoiden läpi kävelyä, koska lehtien alapinnoilla vaanii punkkeja, jotka luikahtavat housunlahkeesta ja piiloutuvat taipeen takakolkkaan. Mustikanvarpujen seassa tietenkin kyttää kyy, ja järven mustassa elävät mutalöllöeläimet ovat ällöttäviä.

Olen aina ollut auttamattomasti epäsynkassa luonnon kanssa. Kun menimme lapsuudenperheeni kanssa sienimetsään, onnistuin varoituksista huolimatta saamaan rouskua suuhuni. Loppuretken istuin kannonnokassa pillittämässä ikenet turvonneena ja kitalaki kirvellen.

Vieressä sisareni täytti luontopäiväkirjaansa ja vertaili jäkäläharvinaisuuksia edellisvuosien löydöksistä tekemiinsä merkintöihin. Hänen sienikorinsa oli jo täysi.

Haluaisin olla kuin siskoni, joka on onnellisimmillaan metsässä. Siellä se astelee pitkine kinttuineen mättäältä toiselle, eikä rasahdustakaan kuulu. Tuntee linnut ja sienet, osaa villiyrtit. Sen ei tarvitse koko ajan pälyillä olkansa yli karhuja.

Eikä sisko tarvitse elämäänsä paljon muuta. Ei haihattele maailman turhuuksien perään. Jo pienenä sille riitti ämpärillinen sammakonkutua leikkikaluksi.

VAIKKA OLEN luonnosta vieraantunut urpo, minäkin hinkuan ulos. Kai se tulee näillä leveysasteilla verenperintönä. Suunnistaminen liikuntatunnilla, telttaretket kamujen kanssa, ulkona palellut välitunnit. Eihän muualla maailmassa lapsilla ole edes kurahaalareita eikä samaa raittiin ilman pakkomiellettä kuin meillä. Jos tihuttaa, eurooppalaislapset istuvat sisätiloissa ja opettelevat kohteliaisuuksia. Samaan aikaan meidän mukulat etsivät toisiaan lumikinosten välistä pimeydessä.

Sieltä se kumpuaa, metsän jano.

Eikä minulle riitä kävely metsäpolulla. Kaipaan kiiltävän puhtaan todellisuutemme keskelle villiä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä.

HIKI ON PAHASTA, paitsi jos se kimmeltää poliitikon otsalla maratonin jälkeen.

Allergiset lapset raapivat kalpeita ihojaan ja desinfiointiaine haisee.

Porukka ajaa autolla kuntosalille ajamaan pyörää ja ruokkii itseään protskupatukoin ja broiskuleikkein.

Rautakauppa myy puun näköiseksi verhoiltua styroksia. En tiedä, kuka sitä mihinkään tarvitsee, mutta siellä sitä on tarjolla metrikaupalla.

Lasten leikkipaikat ovat paikkoja, joissa puita on kaadettu ja tilalle tuotu kiipeilytelineitä. Maa on tasoitettu ja siihen on rakennettu hiekkaa muistuttavalla matolla luontoa jäljitteleviä muotoja, jotta lapsen motoriikka kehittyy.

Kirpputorin laarit ovat täynnä murtuneita tekonahkalaukkuja, joilla kukaan ei tee mitään.

JA MITÄS VIKAA tässä kaikessa on? Pitääkö sitä nyt aina haihatella jonkin vanhan perään? Kato kun kehitys kehittyy.

Ongelma on siinä, että mitä vieraantuneempia olemme luonnosta, sitä välinpitämättömämpiä olemme sitä kohtaan. Ja mitä välinpitämättömämpiä olemme, sitä huonommin sitä kohtelemme. Ja Maa on siitä vihainen. Se päästelee jo höyryjä ulos niin, että Siperiassa poksahtelee tundraan reikiä. Se murahtelee niin, että Suomen peruskallio halkeilee.

Pelottaa, mitä seuraavaksi.

Lupaan mennä sienimetsään tänä syksynä, jos vaikka vähän leppyisit, Äiti Maa.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2014. 

Kuuden lapsen isä Kai Lehtinen muistelee vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

PARHAAT MUISTOT liittyvät usein asioihin, joita perheessä on tehty ja koettu yhdessä. Tarinoilla on tapana vain parantua vanhetessaan.

Omasta lapsuudestani on hauskoja muistoja kalareissuista Äijän eli isäni ja veljieni kanssa. Kerrankin ajelimme etsimässä hyvää pilkkipaikkaa, ja lopulta Äijä pysäytti auton pienen järven viereen.

"Tuolta nousee varmasti kalaa", hän opasti.

Me kalamiehet talsimme peräkkäin kairat kainalossa kauemmas rannasta, minä pienimpänä viimeisenä.

Äijä selvitti tietäväisenä pilkkimisen saloja, ja me pojat kuuntelimme hartaina. Jäällä ei näkynyt muita pilkkijöitä eikä yhtäkään pilkkireikää ennen Äijän ensikairausta.

No, reiästä ei tullutkaan vettä vaan ehtaa pellon multaa.

Siinä eivät pienet pojat uskaltaneet paljon puhua, saatikka nauraa. Keräsimme tuota pikaa pilkkivehkeet ja lähdimme puolijuoksua takaisin autolle, sivuille vilkuilematta.

Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia, että isän lähellä on pysyttävä.

OMIEN LASTENKIN KANSSA on tullut pilkittyä. Kerran lähdimme lähijärvelle pilkkikisoihin. Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia (numerot 1–4), että järven virtapaikka pitää kiertää kaukaa ja isän lähellä on pysyttävä.

Paikalla oli useampi kymmenen pilkkijää, kun molskahdin jo muutaman kairauksen jälkeen hyiseen veteen, juuri sen sulan paikan reunalta.

Onneksi ranta oli lähellä ja naskalit kaulassa. Ja kaikeksi onneksi lapset eivät sittenkään olleet ihan isän lähellä.

Lapset eivät tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa.

KESÄISIN OLEMME reissanneet pohjoisessa. Tavaksi on tullut tehdä Norjan puolella perinteinen Jäämeren kaste. Se tarkoittaa, että kaikki menevät uimaan. Siis kaikki paitsi se nainen, joka meillä asuu, ja joka tunnetusti on kylmänarka.

Kerran olin lasten kanssa salaa etukäteen päättänyt, että seuraavassa pysähdyspaikassa jokainen kastautuu. Kantamalla ja heittäen saatiin nainenkin, joka meillä asuu, molskahtamaan jääkylmään veteen.

Seurauksena oli karjuntaa ja kovaäänistä kiroilua, ja matka jatkui hyytävissä tunnelmissa.

Lapset muistelevat yhä, että he eivät siinä iässä tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa kuin he silloin veden seasta kuulivat.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin.

HEVOSAJELUUN LIITTYY vauhdikas muisto. Meillä oli nuori ori, ja totutin sitä olemaan kärryjen edessä. Lapset (numerot 1 ja 2) istuivat kyydissä. Olin hypännyt alas kärryiltä kääntääkseni hevosen takaisin, kun läheiseltä ratsastuskoululta kuului hirnuntaa.

Hevonen ryntäsi ääntä kohti, minulta lipesivät ohjat irti ja kaaduin maahan.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin. Kotiportin kohdalla hevonen empi ja jarrutti sen verran, että poika uskalsi hypätä kyydistä. Hevonen jatkoi vauhdikkaasti riemumatkaansa naapurin tammojen luokse.

Tilanne jäi hurjana seikkailuna lasten mieliin.

Hevoselle se jäi viimeiseksi seikkailuksi oriina.

Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

KUN LAPSET OLIVAT pieniä, olimme jälleen kerran autoreissulla ja pysähdyimme tankkaamaan. Lähtiessä näin vilaukselta lapsen itkemässä huoltoaseman sisällä naama lasia vasten.

Olimme ajaneet tovin, kun huomasimme, että kyydissä oli vain viisi lasta. Yksi puuttui!

Käännyimme takaisin ja huoltoaseman ikkunassa näkyi edelleen sama pieni itkevä poika. Lapsi numero neljä napattiin kyytiin ja matka jatkui, nyt kaikki kuusi lasta kyydissä. Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

Pienet arkijututkin voivat jäädä lähtemättömästi mieleen. Ja ne tulevat muistot eletään lasten kanssa juuri nyt. Millaisiahan muistoja tämänkin päivän tapahtumista aikanaan tulee?

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2013.

Vastaopitut lausekuviot pistävät veren kohisemaan, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

ON TAAS SE AIKA vuodesta. Ne putkahtelevat esiin kaikkialta ja houkuttavat poimimaan käteen, tulevat öisin uneen. Kiiltävät ja koskemattomat, painosta tuoreet kansalaisopistojen opistoesitteet.

Esitteiden selaaminen aiheuttaa minussa sisäistä kihelmöintiä. Haaveilen siitä, miten sivistäisin itseäni illat läpeensä.

Pari vuotta sitten osallistuinkin ruotsin kertauskurssille. Opettaja oli loistava, me oppilaat emme. Ja älkää nyt kurssitoverit älähtäkö!

Puhun nyt siitä perisuomalaisesta paniikista, joka meihin iski potentiaalisen virheen äärellä. Opettaja kysyi helpon kysymyksen, ja me teeskentelimme olevamme vaativan kynänteroitussession keskiössä, josta ei noin vain irrottauduta verbejä taivuttelemaan.

Ryhmätyötehtävät olivat eri juttu. Pienissä porukoissa uskalsimme sanoakin jotain. Opettaja jakoi kontaktimuovilla suojattuja paperiliuskoja, joihin hän oli kirjoittanut kysymykset. Siinä meistuimme, vapaatkansalaiset, ja keskustelimme kankeasti lempiväreistämme.

TUNNIN JÄLKEEN olin kiihtyneessä tilassa. Uni ei meinannut tulla millään, kun verbit hilluivat päässä ja vastaopitut lausekuviot pistivät veren kohisemaan. Oppiminen aiheutti kaikkivoipaisuuden tunteen. Jos opin käänteisen sanajärjestyksen, pystyn mihin vain!

Opiskelu ihan vain huvikseen on mahtavaa, mutta vähintään yhtä mahtavaa on ottaa aikuisena haltuun asia, joka jäi lapsena harrastamatta.

Pari keski-iän kynnyksellä koputtelevaa tuttavaa harrastaa uimahyppyjä, ja ystävä vietti viikon hevosleirillä. Aikuisten luistelukouluihinkin on tulijoita jonoksi asti.

Itse tuijotin lapsena telkkarista huumaantuneena kilpatanssia. Halusin tiukan nutturan ja oranssiin vivahtavan rusketuksen, halusin liukua pitkin parkettia sulavasti kavaljeerini kanssa. Mutta ei meidän kylällä ollut moiseen mahdollisuutta. Lähin tanssitunti oli tunnin ajomatkan päässä ja treenejä monet viikossa.

Ei tullut kuuloonkaan.

Päädyin tanhuihin oman kylän seurantalolla.

Tanhussa ei ollut ihan samaa kuumaa tunnelmaa ja glamouria kuin kilpatanssissa, mutta kehooni jäi muisto pieksujen ja pään välisestä yhteistyöstä niin, että kun vuosia myöhemmin uskaltauduin salsatunneille, osasin liikuttaa kinttujani suurin piirtein rytmissä. Kun vielä sain kavaljeeriksi oikean eteläamerikkalaisen, olin syvästi onnellinen.

LAPSUUDENHAAVEIDEN toteuttamisen aikuisiällä pitäisi olla samanlainen perinne kuin rippikoulu tai armeija. Siihen pitäisi jokaisella olla aikaa ja rahaa.

Pakkovapaata töistä, että porukka saa harrastaa! Olen takuuvarma, että jos työputken keskeltä nappaa aikaa päämäärättömään oppimiseen, työuraa voi huoletta pidentää toisesta päästä. Suomi nousuun harrastamalla!

Kerran lomamatkalla silloin nelivuotias poikamme opetteli uimaan. Katsoin aurinkotuolista, kuinka vilkas poika kauhoi tuntitolkulla allasta päästä päähän. En ollut koskaan nähnyt tyyppiä niin rauhallisena. Lopulta houkuttelin vesipedon syömään.

Ruokailun päätteeksi otin esiin pari postikorttia ja ehdotin, että kirjoittaisimme mummuloihin tervehdykset yhdessä.

Poika hermostui: "Ei loma ole postikorttien kirjoittamista varten. Se on uuden oppimista varten."

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014.

Kai Lehtinen ei suin surminkaan haluaisi alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja.

LAPSET KASVOIVAT isoiksi ja muuttivat kotoa. Sitten me vaimon kanssa havahduimme siihen, ettei meillä ollutkaan enää mitään yhteistä. Paitsi tietysti asunto, mökki ja rutkasti velkaa.

Vuosien kuluessa jotenkin kasvoimme erillemme.

Meillä molemmilla on edessä vielä niin paljon mahdollisuuksia.

Uutta parisuhdetta ei ole kiire aloittaa, se tulee, jos on tullakseen. Ensin tutustutaan itseemme uudestaan ja nautitaan yksinolosta.

Näitä selityksiä on kuultu. Ensin kasvetaan yhteen ja sitten kasvetaankin erilleen. Mitä siinä välissä oikein tapahtuu? Kasvuhäiriö?

Ehkä olisi parempi, ettei alussakaan kasvettaisi niin yhteen. Ettei tulisi kummallekin jossain vaiheessa tukala olo.

Molempien juurille ei riitä ravinteita, jos kummatkin kilpailevat liian lähekkäin elintilasta. Tällainen kotitarvepienviljelijäkin tietää, että kasvit tarvitsevat tilaa, multavan maan ja välillä vähän lannoitteita, jotta saavat potkua kasvuun.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen.

PITKÄÄN KESTÄNEESSÄ suhteessa oppii tuntemaan toisen kuin omat taskunsa. Pelkkä ajatus siitä, että pitäisi vielä tässä iässä alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja, tuntuu aika vaivalloiselta.

Houkuttelevalta ei tunnu sekään, että pitäisi mahdollisesti joustaa tai muuttaa omia, hyviksi havaittuja tapoja. Nainen, joka meillä asuu, on oppinut tuntemaan taskuni pohjia myöten ja lähestulkoon hyväksymään niiden ajoittain sekalaisenkin sisällön.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen. Tämä toimii hyvin, kunhan muistan pitää ajatukseni kurissa enkä tule yllätetyksi.

Ajoittain tuntuu, että nainen tietää, mitä mieltä olen ennen kuin itse edes ehdin olla mitään mieltä. Tällainen taito tulee vasta pikkuhiljaa pitkän liiton myötä.

Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

ONNI LÖYTYY PITKÄÄN pitkään parisuhteeseen yksinkertaisista asioista. Ennen kaikkea siitä, että huomaa toisen olemassaolon joka arkipäivä.

Joskus tosin toisen huomioiminen ihan muuten vain herättää epäluuloja.

Niinä harvoina kertoina, kun olen tuonut kotiin kukkia, on nainen, joka meillä asuu, kysynyt tiukkaan sävyyn, mitäs pahaa sitä nyt on tehty. Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

Ehkä se kertoo, että voisi niitä kukkia vähän useamminkin tuoda.

Pitkässä parisuhteessa on tietysti ehtinyt olla monenlaisia vaiheita. Vuosien varrella on ollut tilanteita, jolloin molempien on täytynyt laskea kymmeneen. Ja sen jälkeen sataan.

Joskus on täytynyt seuraavana päivänä aloittaa laskeminen uudelleen ennen kuin on saanut sanottavansa muotoiltua ääneen lausuttavaan muotoon.

Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta.

HÄTIKÖITYJÄ PÄÄTÖKSIÄ ei kannata tehdä. Parempi lähteä välillä vaikka kalaan. Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta. Jos kotiin tullessa on kalansaalis mukana, päivä on loppujen lopuksi ihan onnistunut.

Kotona voi odottaa toinenkin osapuoli paremmalla tuulella, ehkä pieni hymynkare jo huulilla.

Mikä edes voi arjen keskellä olla mukavampaa kuin saada toiselta hymy, vaikka molemmilla olisi ollut kiireinen päivä ja olisi saavuttu kotiin rättiväsyneinä? Kärjekäs, turhanpäiväinen kommentti, joka väsyneenä oli juuri lipsahtaa huulilta, jää sanomatta. Omaa pahaa oloa tulee liiankin helposti kaadettua toisen päälle.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

KAIKEN SE KUITENKIN kestää. Siis se nainen, joka meillä asuu.

Ensi talvena ollaan asuttu saman katon alla jo 30 vuotta. Viimeistään silloin on taas kukkasten paikka.

Tai voisihan sitä jotain muutakin antaa.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

Voisikin hankkia jotain ihan tarpeeseen tulevaa ja hyödyllistä: vannesahan tai uuden akkuporakoneen. Molemmille löytyy käyttöä vanhassa talossa.

Ajatus on tärkein. Se, että muistaa toisen, rautakaupassakin. Se on sitä arjen substralia.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.