Kati Ala-Ilomäki sai neljä lasta kahdessa vuodessa. Se pakotti miettimään kaiken uusiksi.

Olen kävelyllä lasteni kanssa. Jokaisen vastaantulijan kohdalla lukitsen katseeni maahan ja otan hieman vihamielisen ilmeen kasvoilleni. En totu siihen, että minua tuijotetaan ja selkäni takana kuiskutellaan – joskus jopa kommentoidaan avoimesti kovaan ääneen. 

Minulla on rattaissa puolivuotiaat kolmoset. 

Kyllä, se tarkoittaa kolmea vauvaa. Jokaisella lenkillä vähintään yksi vastaantulija kertoo asian minulle.

"Sinulla on kolme vauvaa siellä!"

"Joo", vastaan ja tunnen itseni sirkuseläimeksi.

KERRATAAN PERUSASIAT. Synnytin kolmospoikani syksyllä. Raskaus oli hankala, olin viisi kuukautta vuodelevossa. Vauvojen selviäminen hengissä tai terveinä oli vaakalaudalla koko raskauden ajan.

Poikani syntyivät suunnitellulla sektiolla puolitoista kuukautta ennen laskettua aikaa. Lapset olivat sairaalassa kolme viikkoa ja ovat onneksi kaikki terveitä.

Esikoisemme ja kolmosten välillä on ikäeroa kaksi vuotta. 

Minun ei ikinä pitänyt tehdä lapsia. Työskentelin toimittajana ja pärjäsin hyvin. Rakastin työhöni kuuluvaa ihmisten tapaamista, kysymysten esittämistä ja jatkuvaa uuden oppimista.

Ajattelin, että eihän lapsi muuta elämää. 

Iltaisin opiskelin päihdetyötä, treenasin nyrkkeilyä ja tapasin ystäviäni. Nautin kaupunkielämästä Helsingissä – uusista ravintoloista, kahviloista ja tapahtumista.

Matkustin ulkomaille melkein kerran kuussa. Ostin vaatteeni sellaisista paikoista kuin Lontoo tai New York. Asuin Helsingin Kalliossa, mutta saatoin silti yöpyä keskustan hotelleissa vain koska se oli kivaa.­

Ajatus lapsista kummitteli mielessäni taustalla, niin kuin se kolmekymppisillä sinkkunaisilla usein tekee. Mutta minulla oli liikaa asioita, joista en halunnut luopua.

Sitten rakastuin. Ajattelin, että eihän lapsi muuta elämää.

Nyt uskon, että tuo illuusio on välttämätön, jotta kukaan jo oman elämänsä ja identiteettinsä rakentanut nainen uskaltaa edes haaveilla äitiydestä.

Sillä illuusio se oli. Mitä minä, 34-vuotias nainen, joka ei ollut koskaan edes pitänyt vauvaa sylissä, tiesin äitiydestä – tai etenkään siitä, millainen äiti olisin.

Luulin esimerkiksi, että vauvat syövät mielellään tuttipullosta. 

Ei minun esikoiseni.

Laskin sen varaan, että mies voi hoitaa vauvaa yhtä paljon kuin minäkin.

En tullut ajatelleeksi, että kun vauva oli syntynyt, en itse asiassa halunnutkaan olla erossa hänestä. Kun yritin, tuntui kuin joku olisi repinyt irti raajaani. 

En ollut ymmärtänyt, että äitiys muuttaisi minua – eikä se olisi pahasta, se olisi täysin normaalia. Aika sai uuden merkityksen. Kaikki elämässäni aiemmin tärkeä, työt, ulkomaanmatkat ja rauhalliset kahvilahetket, saivat odottaa. Parin vuoden kuluttua ne olisivat takaisin elämässäni, ajattelin.

Kun esikoinen oli vuoden, minulle tuli vauvakuume.­ Sitten olinkin neljän lapsen äiti.

Kun esikoiseni oli vuoden vanha, minulle tuli vauvakuume. Sitten olinkin neljän lapsen äiti. 

NYT ASUN RIIHIMÄELLÄ rivitalokolmiossa kaukana Helsingin sykkeestä. Aiemmin hoikka ja treenattu vartaloni on kasa raskausarpia ja läskiä. Käyn Prismassa tukka nutturalla, sillä minulla ei ole rahaa käydä kampaajalla. 

Arki perheessämme on huutoa heti aamusta, joka alkaa puoli kuudelta. Kolmelle pojalle syötetään aamupuuro sittereissä. Jokaisella heistä palaa pinna aina, kun puurolusikka katoaakin veikan suuhun. He eivät vielä tiedä olevansa kolmosia eivätkä halua odottaa vuoroaan, vauvoja kun ovat. 

Uhmaikäinen isoveli syö puuronsa milloin missäkin. Siis jos syö. Vaihtoehtoisesti hän manaa puuroa alimpaan helvettiin.

"Tymmä puuro!" hän huutaa.

Eräänä aamuna mummu katseli perheemme touhuja. 

"Äidillä täytyy olla lehmän hermot", hän totesi.

Ei ole. Olen vain lähinnä edelleen hämmentynyt itsekin siitä, millaista elämäni on.

Lapsia ei tehdä, heidät saadaan. Tämä sanonta pätee erityisesti monikkolapsiin. 

Yleensä neljän lapsen äidit ovat halunneet suuren perheen ja kasvaneet vuosien aikana usean lapsen äitiyteen. Monikkoäideille suurperhe ja siihen kuuluvat elämänmuutokset tulevat hujauksessa ja usein ilman omaa haavetta monesta lapsesta. Siinä murroksessa ihminen järkkyy henkisesti, fyysisesti ja taloudellisesti. 

Neljän lapsen perheessä on myös suuret menot. 

Kun kahdessa vuodessa synnyttää neljä lasta, ennen niin itsestään selvät asiat ka­toavat.

Valvon suurimman osan jokaisesta yöstä. Aina syypää eivät kuitenkaan ole itkevät lapset vaan omat ajatukseni. Suuri kysymys päässäni on se, milloin menen töihin ja saanko ylipäätään töitä. 

Ajan ja rahan tasapainon etsiminen nimittäin saa neljän lapsen perheessä aivan uudet mittasuhteet. 

Neljän lapsen perheen arjen pyörittäminen vaatii mielestäni yhden ihmisen täyden työpanoksen – toisen vanhemmista pitäisi siis jäädä kotiin. 

Neljän lapsen perheessä on kuitenkin myös suuret menot. Taloudellisesti siihen tarvittaisiin kahden ihmisen panos. 

Sitten on vielä kysymys omasta identiteetistä. Mikä merkitys minulle on omalla työllä, omalla rahalla, omalla ajalla? 

VARSINAISIA KOTIÄITEJÄ Suomessa on vain vähän, vaikka moni jää kotiin siihen asti, kunnes lapsi täyttää kolme. Osasyy lienee raha.

Suomalainen mies ei useinkaan koe velvollisuudekseen ja ylpeydekseen elättää perhettään yksin, ja harvan miehen palkka siihen riittäisikään. Naiset sen sijaan pitävät niin kutsuttua omaa rahaa tärkeänä.

Toinen syy lienee kotiäidin hahmoton käsite.

Jo sana kotiäiti kertoo ajatusmaailmasta paljon: kotiäiti on nainen, joka on kotona. Poliitikkojen puheissa kotona lapsiaan hoitava äiti on lähinnä tasa-arvo-ongelma – vaikka hän ei sitä itse tiedostaisikaan.

Se ei kuulosta kovin houkuttelevalta. 

Englannin kielen termi homemaker on mielestäni arvokkaampi. Se tarkoittaa ihmistä, joka luo kodin. Siinä kotona olevalle äidille tai isälle annetaan yhteiskunnallinen rooli ja työ. 

Minä haluaisin sekä tehdä töitä että jäädä kotiin siihen asti, kunnes lapseni ovat rehellisesti niin isoja, että he eivät tarvitse aikaani. Se on tietysti mahdoton yhtälö.

Pienten lasten kanssa kotona olemiseen viitataan joskus "hiekkalaatikolla istumisena" tai "vaipanvaihtona". Minä en ajattele niin.

Minulla on kotona neljä pientä ihmistä, joista jokainen on oma persoonansa.

Kun kahdessa vuodessa synnyttää neljä lasta, itsestään selvät asiat katoavat.

Vaipanvaihto on vain työn tekniikkaa, hieman niin kuin tietokoneen näpyttely on toimittajalle. Ei siitä tarvitse tykätä sitä tehdäkseen. Todellinen työ on aivotyötä. Kotiäidille se on sitä, että oppii tuntemaan lapsensa ja auttaa heitä kasvamaan ja toimimaan erilaisissa tilanteissa ja tunnemyrskyissä – eikä työ lopu siihen, kun lapset ovat kolme vuotta.­ 

JOS MENEN TÖIHIN, pelkään jatkuvaa kiirettä. Pelkään sitä, että muonitan ja vaatetan lapseni, mutta että minulla ei ole aikaa eikä voimia kuulla ja nähdä, mitä heidän elämässään ja päässään tapahtuu. Yhdestä lapsesta voi vielä pysyä kartalla kymmentuntisen työpäivän jälkeen, mutta entäpä neljästä? 

Toisaalta kaipaan elämää myös omana itsenäni, erossa äidin roolista.

Kaipaan sitä, että saan ajatella niin sanottuja aikuisten asioita ja juoda aamukahvia työkavereiden kanssa. Kaipaan kepeyttä – sitä, että kaikessa ei ole kysymys suurista tunteista, kuten lasten kanssa on. Kotona joku purskahtaa itkuun monta kertaa päivässä tai puhkuu onnea, kun ilmeilen hänelle tai jaksan osallistua leikkiin. 

Todellista valintaa töiden ja kotiäitiyden välillä en kuitenkaan tee minä. Sen tekee perheemme talous. 

Ennen lapsiani haaveilin, että jonain päivänä kirjoittaisin kirjan, joka merkitsisi jollekulle jotakin. 

Nyt merkitsen suunnattoman paljon neljälle ihmiselle. Päivä kerrallaan uusi roolini tuntuu kodikkaammalta ja tärkeämmältä kuin mikään muu.

Vierailija

"Valinnan töiden ja kotiäitiyden välillä tekee raha, en minä"

Voimia sinulle! Kiteytit työ vs. kotiinjäämis dilemman tosi hyvin, samat ajatukset taitaa käydä läpi lähes jokainen työkykyinen pienen lapsen äiti. Myös ajatus siitä, että vaipanvaihto on vain tekniikkaa ja kotona olemisen tarkoitus on lasten kasvattaminen ihmisiksi tuntui tosi hyvältä lukea. Aina sitä ei muista itsekään. Sitten uupuu ja turtuu helposti juuri jokapäiväisiin syöttö-, vaipatus-, nukutus- ym. rutiineihin ja tuntuu, ettei elämällä ole merkitystä, samanhan voisi tehdä kuka vaan...
Lue kommentti

Kaipaan välillä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

PELKÄÄN LUONTOA. Ihailen ja kunnioitan sitä kyllä, mutta kaikkein eniten pelkään. Pelkään pusikoiden läpi kävelyä, koska lehtien alapinnoilla vaanii punkkeja, jotka luikahtavat housunlahkeesta ja piiloutuvat taipeen takakolkkaan. Mustikanvarpujen seassa tietenkin kyttää kyy, ja järven mustassa elävät mutalöllöeläimet ovat ällöttäviä.

Olen aina ollut auttamattomasti epäsynkassa luonnon kanssa. Kun menimme lapsuudenperheeni kanssa sienimetsään, onnistuin varoituksista huolimatta saamaan rouskua suuhuni. Loppuretken istuin kannonnokassa pillittämässä ikenet turvonneena ja kitalaki kirvellen.

Vieressä sisareni täytti luontopäiväkirjaansa ja vertaili jäkäläharvinaisuuksia edellisvuosien löydöksistä tekemiinsä merkintöihin. Hänen sienikorinsa oli jo täysi.

Haluaisin olla kuin siskoni, joka on onnellisimmillaan metsässä. Siellä se astelee pitkine kinttuineen mättäältä toiselle, eikä rasahdustakaan kuulu. Tuntee linnut ja sienet, osaa villiyrtit. Sen ei tarvitse koko ajan pälyillä olkansa yli karhuja.

Eikä sisko tarvitse elämäänsä paljon muuta. Ei haihattele maailman turhuuksien perään. Jo pienenä sille riitti ämpärillinen sammakonkutua leikkikaluksi.

VAIKKA OLEN luonnosta vieraantunut urpo, minäkin hinkuan ulos. Kai se tulee näillä leveysasteilla verenperintönä. Suunnistaminen liikuntatunnilla, telttaretket kamujen kanssa, ulkona palellut välitunnit. Eihän muualla maailmassa lapsilla ole edes kurahaalareita eikä samaa raittiin ilman pakkomiellettä kuin meillä. Jos tihuttaa, eurooppalaislapset istuvat sisätiloissa ja opettelevat kohteliaisuuksia. Samaan aikaan meidän mukulat etsivät toisiaan lumikinosten välistä pimeydessä.

Sieltä se kumpuaa, metsän jano.

Eikä minulle riitä kävely metsäpolulla. Kaipaan kiiltävän puhtaan todellisuutemme keskelle villiä alkuvoimaa. Karjahtelua. Hengitystä.

HIKI ON PAHASTA, paitsi jos se kimmeltää poliitikon otsalla maratonin jälkeen.

Allergiset lapset raapivat kalpeita ihojaan ja desinfiointiaine haisee.

Porukka ajaa autolla kuntosalille ajamaan pyörää ja ruokkii itseään protskupatukoin ja broiskuleikkein.

Rautakauppa myy puun näköiseksi verhoiltua styroksia. En tiedä, kuka sitä mihinkään tarvitsee, mutta siellä sitä on tarjolla metrikaupalla.

Lasten leikkipaikat ovat paikkoja, joissa puita on kaadettu ja tilalle tuotu kiipeilytelineitä. Maa on tasoitettu ja siihen on rakennettu hiekkaa muistuttavalla matolla luontoa jäljitteleviä muotoja, jotta lapsen motoriikka kehittyy.

Kirpputorin laarit ovat täynnä murtuneita tekonahkalaukkuja, joilla kukaan ei tee mitään.

JA MITÄS VIKAA tässä kaikessa on? Pitääkö sitä nyt aina haihatella jonkin vanhan perään? Kato kun kehitys kehittyy.

Ongelma on siinä, että mitä vieraantuneempia olemme luonnosta, sitä välinpitämättömämpiä olemme sitä kohtaan. Ja mitä välinpitämättömämpiä olemme, sitä huonommin sitä kohtelemme. Ja Maa on siitä vihainen. Se päästelee jo höyryjä ulos niin, että Siperiassa poksahtelee tundraan reikiä. Se murahtelee niin, että Suomen peruskallio halkeilee.

Pelottaa, mitä seuraavaksi.

Lupaan mennä sienimetsään tänä syksynä, jos vaikka vähän leppyisit, Äiti Maa.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2014. 

Kuuden lapsen isä Kai Lehtinen muistelee vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

PARHAAT MUISTOT liittyvät usein asioihin, joita perheessä on tehty ja koettu yhdessä. Tarinoilla on tapana vain parantua vanhetessaan.

Omasta lapsuudestani on hauskoja muistoja kalareissuista Äijän eli isäni ja veljieni kanssa. Kerrankin ajelimme etsimässä hyvää pilkkipaikkaa, ja lopulta Äijä pysäytti auton pienen järven viereen.

"Tuolta nousee varmasti kalaa", hän opasti.

Me kalamiehet talsimme peräkkäin kairat kainalossa kauemmas rannasta, minä pienimpänä viimeisenä.

Äijä selvitti tietäväisenä pilkkimisen saloja, ja me pojat kuuntelimme hartaina. Jäällä ei näkynyt muita pilkkijöitä eikä yhtäkään pilkkireikää ennen Äijän ensikairausta.

No, reiästä ei tullutkaan vettä vaan ehtaa pellon multaa.

Siinä eivät pienet pojat uskaltaneet paljon puhua, saatikka nauraa. Keräsimme tuota pikaa pilkkivehkeet ja lähdimme puolijuoksua takaisin autolle, sivuille vilkuilematta.

Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia, että isän lähellä on pysyttävä.

OMIEN LASTENKIN KANSSA on tullut pilkittyä. Kerran lähdimme lähijärvelle pilkkikisoihin. Nainen, joka meillä asuu, vannotti lapsia (numerot 1–4), että järven virtapaikka pitää kiertää kaukaa ja isän lähellä on pysyttävä.

Paikalla oli useampi kymmenen pilkkijää, kun molskahdin jo muutaman kairauksen jälkeen hyiseen veteen, juuri sen sulan paikan reunalta.

Onneksi ranta oli lähellä ja naskalit kaulassa. Ja kaikeksi onneksi lapset eivät sittenkään olleet ihan isän lähellä.

Lapset eivät tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa.

KESÄISIN OLEMME reissanneet pohjoisessa. Tavaksi on tullut tehdä Norjan puolella perinteinen Jäämeren kaste. Se tarkoittaa, että kaikki menevät uimaan. Siis kaikki paitsi se nainen, joka meillä asuu, ja joka tunnetusti on kylmänarka.

Kerran olin lasten kanssa salaa etukäteen päättänyt, että seuraavassa pysähdyspaikassa jokainen kastautuu. Kantamalla ja heittäen saatiin nainenkin, joka meillä asuu, molskahtamaan jääkylmään veteen.

Seurauksena oli karjuntaa ja kovaäänistä kiroilua, ja matka jatkui hyytävissä tunnelmissa.

Lapset muistelevat yhä, että he eivät siinä iässä tienneet, että maailmassa on niin monta kirosanaa kuin he silloin veden seasta kuulivat.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin.

HEVOSAJELUUN LIITTYY vauhdikas muisto. Meillä oli nuori ori, ja totutin sitä olemaan kärryjen edessä. Lapset (numerot 1 ja 2) istuivat kyydissä. Olin hypännyt alas kärryiltä kääntääkseni hevosen takaisin, kun läheiseltä ratsastuskoululta kuului hirnuntaa.

Hevonen ryntäsi ääntä kohti, minulta lipesivät ohjat irti ja kaaduin maahan.

Alamäessä kyydistä lensi nuorempi pojista, vanhempi pysyi kärryillä vauhdissakin. Kotiportin kohdalla hevonen empi ja jarrutti sen verran, että poika uskalsi hypätä kyydistä. Hevonen jatkoi vauhdikkaasti riemumatkaansa naapurin tammojen luokse.

Tilanne jäi hurjana seikkailuna lasten mieliin.

Hevoselle se jäi viimeiseksi seikkailuksi oriina.

Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

KUN LAPSET OLIVAT pieniä, olimme jälleen kerran autoreissulla ja pysähdyimme tankkaamaan. Lähtiessä näin vilaukselta lapsen itkemässä huoltoaseman sisällä naama lasia vasten.

Olimme ajaneet tovin, kun huomasimme, että kyydissä oli vain viisi lasta. Yksi puuttui!

Käännyimme takaisin ja huoltoaseman ikkunassa näkyi edelleen sama pieni itkevä poika. Lapsi numero neljä napattiin kyytiin ja matka jatkui, nyt kaikki kuusi lasta kyydissä. Tämän jälkeen suoritimme aina tarkistuslaskennan ennen liikkeelle lähtöä.

Pienet arkijututkin voivat jäädä lähtemättömästi mieleen. Ja ne tulevat muistot eletään lasten kanssa juuri nyt. Millaisiahan muistoja tämänkin päivän tapahtumista aikanaan tulee?

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2013.

Vastaopitut lausekuviot pistävät veren kohisemaan, Sanna Stellan kirjoittaa kolumnissaan.

ON TAAS SE AIKA vuodesta. Ne putkahtelevat esiin kaikkialta ja houkuttavat poimimaan käteen, tulevat öisin uneen. Kiiltävät ja koskemattomat, painosta tuoreet kansalaisopistojen opistoesitteet.

Esitteiden selaaminen aiheuttaa minussa sisäistä kihelmöintiä. Haaveilen siitä, miten sivistäisin itseäni illat läpeensä.

Pari vuotta sitten osallistuinkin ruotsin kertauskurssille. Opettaja oli loistava, me oppilaat emme. Ja älkää nyt kurssitoverit älähtäkö!

Puhun nyt siitä perisuomalaisesta paniikista, joka meihin iski potentiaalisen virheen äärellä. Opettaja kysyi helpon kysymyksen, ja me teeskentelimme olevamme vaativan kynänteroitussession keskiössä, josta ei noin vain irrottauduta verbejä taivuttelemaan.

Ryhmätyötehtävät olivat eri juttu. Pienissä porukoissa uskalsimme sanoakin jotain. Opettaja jakoi kontaktimuovilla suojattuja paperiliuskoja, joihin hän oli kirjoittanut kysymykset. Siinä meistuimme, vapaatkansalaiset, ja keskustelimme kankeasti lempiväreistämme.

TUNNIN JÄLKEEN olin kiihtyneessä tilassa. Uni ei meinannut tulla millään, kun verbit hilluivat päässä ja vastaopitut lausekuviot pistivät veren kohisemaan. Oppiminen aiheutti kaikkivoipaisuuden tunteen. Jos opin käänteisen sanajärjestyksen, pystyn mihin vain!

Opiskelu ihan vain huvikseen on mahtavaa, mutta vähintään yhtä mahtavaa on ottaa aikuisena haltuun asia, joka jäi lapsena harrastamatta.

Pari keski-iän kynnyksellä koputtelevaa tuttavaa harrastaa uimahyppyjä, ja ystävä vietti viikon hevosleirillä. Aikuisten luistelukouluihinkin on tulijoita jonoksi asti.

Itse tuijotin lapsena telkkarista huumaantuneena kilpatanssia. Halusin tiukan nutturan ja oranssiin vivahtavan rusketuksen, halusin liukua pitkin parkettia sulavasti kavaljeerini kanssa. Mutta ei meidän kylällä ollut moiseen mahdollisuutta. Lähin tanssitunti oli tunnin ajomatkan päässä ja treenejä monet viikossa.

Ei tullut kuuloonkaan.

Päädyin tanhuihin oman kylän seurantalolla.

Tanhussa ei ollut ihan samaa kuumaa tunnelmaa ja glamouria kuin kilpatanssissa, mutta kehooni jäi muisto pieksujen ja pään välisestä yhteistyöstä niin, että kun vuosia myöhemmin uskaltauduin salsatunneille, osasin liikuttaa kinttujani suurin piirtein rytmissä. Kun vielä sain kavaljeeriksi oikean eteläamerikkalaisen, olin syvästi onnellinen.

LAPSUUDENHAAVEIDEN toteuttamisen aikuisiällä pitäisi olla samanlainen perinne kuin rippikoulu tai armeija. Siihen pitäisi jokaisella olla aikaa ja rahaa.

Pakkovapaata töistä, että porukka saa harrastaa! Olen takuuvarma, että jos työputken keskeltä nappaa aikaa päämäärättömään oppimiseen, työuraa voi huoletta pidentää toisesta päästä. Suomi nousuun harrastamalla!

Kerran lomamatkalla silloin nelivuotias poikamme opetteli uimaan. Katsoin aurinkotuolista, kuinka vilkas poika kauhoi tuntitolkulla allasta päästä päähän. En ollut koskaan nähnyt tyyppiä niin rauhallisena. Lopulta houkuttelin vesipedon syömään.

Ruokailun päätteeksi otin esiin pari postikorttia ja ehdotin, että kirjoittaisimme mummuloihin tervehdykset yhdessä.

Poika hermostui: "Ei loma ole postikorttien kirjoittamista varten. Se on uuden oppimista varten."

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2014.

Kai Lehtinen ei suin surminkaan haluaisi alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja.

LAPSET KASVOIVAT isoiksi ja muuttivat kotoa. Sitten me vaimon kanssa havahduimme siihen, ettei meillä ollutkaan enää mitään yhteistä. Paitsi tietysti asunto, mökki ja rutkasti velkaa.

Vuosien kuluessa jotenkin kasvoimme erillemme.

Meillä molemmilla on edessä vielä niin paljon mahdollisuuksia.

Uutta parisuhdetta ei ole kiire aloittaa, se tulee, jos on tullakseen. Ensin tutustutaan itseemme uudestaan ja nautitaan yksinolosta.

Näitä selityksiä on kuultu. Ensin kasvetaan yhteen ja sitten kasvetaankin erilleen. Mitä siinä välissä oikein tapahtuu? Kasvuhäiriö?

Ehkä olisi parempi, ettei alussakaan kasvettaisi niin yhteen. Ettei tulisi kummallekin jossain vaiheessa tukala olo.

Molempien juurille ei riitä ravinteita, jos kummatkin kilpailevat liian lähekkäin elintilasta. Tällainen kotitarvepienviljelijäkin tietää, että kasvit tarvitsevat tilaa, multavan maan ja välillä vähän lannoitteita, jotta saavat potkua kasvuun.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen.

PITKÄÄN KESTÄNEESSÄ suhteessa oppii tuntemaan toisen kuin omat taskunsa. Pelkkä ajatus siitä, että pitäisi vielä tässä iässä alkaa opetella uuden ihmisen taskuja ja tapoja, tuntuu aika vaivalloiselta.

Houkuttelevalta ei tunnu sekään, että pitäisi mahdollisesti joustaa tai muuttaa omia, hyviksi havaittuja tapoja. Nainen, joka meillä asuu, on oppinut tuntemaan taskuni pohjia myöten ja lähestulkoon hyväksymään niiden ajoittain sekalaisenkin sisällön.

Nainen, joka meillä asuu, tuntuu lisäksi tietävän etukäteen, mitä aion sanoa tai jopa mitä ajattelen. Tämä toimii hyvin, kunhan muistan pitää ajatukseni kurissa enkä tule yllätetyksi.

Ajoittain tuntuu, että nainen tietää, mitä mieltä olen ennen kuin itse edes ehdin olla mitään mieltä. Tällainen taito tulee vasta pikkuhiljaa pitkän liiton myötä.

Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

ONNI LÖYTYY PITKÄÄN pitkään parisuhteeseen yksinkertaisista asioista. Ennen kaikkea siitä, että huomaa toisen olemassaolon joka arkipäivä.

Joskus tosin toisen huomioiminen ihan muuten vain herättää epäluuloja.

Niinä harvoina kertoina, kun olen tuonut kotiin kukkia, on nainen, joka meillä asuu, kysynyt tiukkaan sävyyn, mitäs pahaa sitä nyt on tehty. Melkein olen jo alkanut ripittää syntejä, vaikkei mitään tunnustettavaa edes tulisi mieleen.

Ehkä se kertoo, että voisi niitä kukkia vähän useamminkin tuoda.

Pitkässä parisuhteessa on tietysti ehtinyt olla monenlaisia vaiheita. Vuosien varrella on ollut tilanteita, jolloin molempien on täytynyt laskea kymmeneen. Ja sen jälkeen sataan.

Joskus on täytynyt seuraavana päivänä aloittaa laskeminen uudelleen ennen kuin on saanut sanottavansa muotoiltua ääneen lausuttavaan muotoon.

Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta.

HÄTIKÖITYJÄ PÄÄTÖKSIÄ ei kannata tehdä. Parempi lähteä välillä vaikka kalaan. Kun heittelee virveliä muutaman tunnin, asiat voivat alkaa näyttää jo piirun verran paremmilta. Jos kotiin tullessa on kalansaalis mukana, päivä on loppujen lopuksi ihan onnistunut.

Kotona voi odottaa toinenkin osapuoli paremmalla tuulella, ehkä pieni hymynkare jo huulilla.

Mikä edes voi arjen keskellä olla mukavampaa kuin saada toiselta hymy, vaikka molemmilla olisi ollut kiireinen päivä ja olisi saavuttu kotiin rättiväsyneinä? Kärjekäs, turhanpäiväinen kommentti, joka väsyneenä oli juuri lipsahtaa huulilta, jää sanomatta. Omaa pahaa oloa tulee liiankin helposti kaadettua toisen päälle.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

KAIKEN SE KUITENKIN kestää. Siis se nainen, joka meillä asuu.

Ensi talvena ollaan asuttu saman katon alla jo 30 vuotta. Viimeistään silloin on taas kukkasten paikka.

Tai voisihan sitä jotain muutakin antaa.

Nainen ei tosin välitä mistään tarpeettomasta.

Voisikin hankkia jotain ihan tarpeeseen tulevaa ja hyödyllistä: vannesahan tai uuden akkuporakoneen. Molemmille löytyy käyttöä vanhassa talossa.

Ajatus on tärkein. Se, että muistaa toisen, rautakaupassakin. Se on sitä arjen substralia.

Kolumni on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2013.