Meile ja Sergei heräävät yhä joka aamu neljältä, aivan kuten kadulla asuessaankin. Iltapäivällä otetaan nokoset pehmolelujen keskellä.

Meile Pentikäinen ja Sergei Sadejeff asuivat kadulla lähes kymmenen vuotta, nukkuivat yönsä yleisen vessan lattialla ja etsivät ruokansa roskiksista. Nyt raitistunut pari on saanut oman asunnon. Tätä kotia he eivät aio menettää.

Tässä ovessa ei ole nimikylttiä. On vain rako, johon voi tunkea 50 sentin kolikon.

Oven takana nukkuvat Meile Pentikäinen ja Sergei Sadejeff. On vuosi 2007, ja pari on yöpynyt Helsingin Esplanadilla sijaitsevan yleisen invavessan lattialla jo vuoden. Saapunut joka ilta yhdeltätoista, häipynyt aamuviideltä, ja palannut taas.

Vessa on parempi kuin katu. Se on parempi kuin Linnanmäen pusikko, Finlandia-talon takapiha tai kerrostalojen rappukäytävät. Niissä kaikissa Meile ja Sergei ovat öitään nukkuneet.

Tässä miniyksiössä on etunsa: huippusijainti Helsingin ydinkeskustassa, ilmastointi joka puhaltaa lämmintä ilmaa, tilaa oikaista koivet, wc-pytty, ilmaiset vessapaperit, ei automaattihälytystä, vuokra vain 50 senttiä yö.

Ja kun oven lukitsee sisältä, pissahätäiset baarista palaajat eivät saa ovea auki, iskivätpä he sisään kuinka monta kolikkoa tahansa.

Tänä yönä Sergeistä tuntuu ensimmäistä kertaa, etteivät he selviä. Että viina tappaa heidät sittenkin.  

Vessassa Meile ja Sergei ovat hetken turvassa.

Pytyn päälle he sytyttävät kynttilän. Ilman sitä kopissa olisi pilkkopimeää, sillä lamppu palaa vain muutaman minuutin kolikon laittamisesta.

Betonilattialle on levitelty sanomalehti. Lehtipatja helpottaa Sergein selkäsärkyjä, mutta uutisotsikoita hän ei lue. Häntä ei kiinnosta.

Molempien terveys on reistaillut jo pitkään. Meile painaa enää 43 kiloa, ja vyöruusun vuoksi kävely on tuskallista. Ruoka ei pysy kummankaan sisällä.

Pari on elänyt yhdessä kaduilla lähes kymmenen vuotta, mutta tänä yönä Sergeistä tuntuu ensimmäistä kertaa, etteivät he selviä. Että viina tappaa heidät sittenkin.  

Sergei muistaa kännykänromunsa. Se toimii.

Kun Sergei soittaa sosiaalitoimen yöpäivystykseen, puhelimeen vastataan.

Sumuiset treffit, selvä ihastuminen

Ensimmäisen kerran Meilen, 61, ja Sergein, 59, katseet kohtasivat vuonna 1998. Tai ehkä 1999. Vai sittenkin 1997?

Tämä tarina on täynnä aukkoja ja sumeita muistikuvia, sillä Meile ja Sergei olivat vuosikausia päivittäin humalassa. Siinä elämässä vuosiluvuilla ei ollut merkitystä, eikä aamu erottunut yöstä.

Mutta tämän Sergei muistaa: On aamuyö, ja hän nuokkuu asunnottomien yökahvilassa Kalkkersissa. Pöydän toisella puolella torkkuu tuntematon nainen. Sergei ja nainen nukahtavat päät vastakkain.

Olohuoneen ikkunasta Meile ja Sergei tarkkailevat ohikulkijoita. "Tätä me tehtiin kadullakin. Arvosteltiin kävelytyylejä ja naureskeltiin itseksemme."
Olohuoneen ikkunasta Meile ja Sergei tarkkailevat ohikulkijoita. "Tätä me tehtiin kadullakin. Arvosteltiin kävelytyylejä ja naureskeltiin itseksemme."

Aamukolmelta pari kaveria herättää Sergein ja kysyy, lähtisikö tämä juomaan. Totta kai lähtee. Pihassa hän saa idean, kääntyy takaisin ja soittaa Kalkkersin ovikelloa. Joku henkilökunnasta tulee avaamaan.

"Sanoin, että käske sen mun akka tänne. Se, jonka vieressä nukuin. Meile tuli ulos. Kysyin lähdetkö ryyppäämään, sulla on varmaan kamala krapula."

Sinä hetkenä, siinä maailmassa, se on romanttisinta mitä mies voi naiselle sanoa.

"Vaistosin heti, että tuossa on mies, jonka kanssa uskaltaa nukkua ja kerjätä", Meile sanoo.

"Oli selvää, että meidät on luotu toisillemme. Ei siitä puhua tarvinnut. En usko lupauksiin enkä lepertelyyn."

Pari ihastuu toisiinsa pienessä pöhnässä. Seurusteluvaihe on yhtä pöhnäinen. Vaikka molemmat elävät sumussa, toistensa luonteen he onnistuvat näkemään selvästi.

Meile on temperamenttisempi. Molemmat ovat sitkeitä. Kumpikin välttelee isoja juoppojengejä, niiden kanssa ajautuu vaikeuksiin. Kummankin lempiharrastus on hihitellä salaa ohikulkijoille, joilla on hassu kävelytyyli tai kummalliset vaatteet.

Sotku nimeltään lapsuus

Ennen kuin Meilen ja Sergein elämät risteytyvät, kumpikin käy läpi repaleisen lapsuuden.

Vuonna 1950 Helsingissä syntyy pieni sydänvikainen tyttövauva, Meile. Äiti on neljän lapsen yksinhuoltaja.

Kun Meile on kolmivuotias, hänet otetaan lastenkotiin. Syytä tytölle ei kerrota koskaan. Äiti ei juo, mutta jokin on vinksallaan. Myöhemmin sisaruksetkin otetaan huostaan.

Aina kun Meile kyläilee kotona, äidille ja hänelle puhkeaa riita. Äidin mielestä Meile on hankala, liikaa mielikuvituksensa vietävissä.

Kahdeksanvuotiaana Meile joutuu sydänleikkaukseen.

Samana vuonna opettaja nöyryyttää seitsemänvuotiasta Sergeitä Lahdessa.

Täplä, Kontulan kaunein kolli. "Kaikki hyvin, mami tässä", Meile kuiskii silmäterälleen.
Täplä, Kontulan kaunein kolli. "Kaikki hyvin, mami tässä", Meile kuiskii silmäterälleen.

Opettaja kirjoittaa liitutaululle: Tässä seisoo ryssänkakara. Sitten hän käskee pikku-Sergein seisomaan tekstin alle.

Sergein isä on venäläissyntyinen liikemies, ja opettajaa se sapettaa. Se on ensimmäinen kerta, kun poika tuntee itsensä läpikotaisin huonoksi.

Isä on aina matkoilla, ja äiti pitää kotona tiukkaa kuria. Jos joku yhdeksästä sisaruksesta inahtaakaan väärään aikaan, äiti lyö kepillä.

13-vuotiaana Sergei karkaa asumaan isoveljensä luo.

14-vuotiaana hän joutuu lastenkotiin.

15-vuotiaana hän varastaa ja joutuu ensimmäisen kerran vankilaan.

Kun rahat loppuvat, Meile varastaa. Vankilan jälkeen ote herpaantuu lopullisesti.

Meile menee naimisiin ja synnyttää kaksi tytärtä. Hän on niin jämpti äiti ja napakka vaiheompelija, että miehellä on tapana kiusoitella, kuinka mainion kapiaisen Suomen armeija on rouvassa menettänytkään.

1970-luvun lopussa Meile eroaa. Hän alkaa juoda, ei pysty huolehtimaan itsestään eikä lapsistaan.

Kun rahat loppuvat, Meile varastaa. Vankilan jälkeen ote herpaantuu lopullisesti. Pian ainoa koti on katu.

"Olin ihminen, joka lähti joka jengin mukaan kysymättä edes mihin ollaan menossa. Mutta itse olen valintani tehnyt. En ole katkera enkä syytä elämästäni ketään", Meile sanoo nyt.

Viina vie hetkeksi huolet. Vaivihkaa se vie kaiken muunkin.

Samaan aikaan Sergei avioituu ja eroaa kolme kertaa. Liitoista syntyy viisi lasta, joista useimpiin välit ovat nyt katkenneet.

Sergei työskentelee nuorisotyöntekijänä ja museon vahtimestarina, kunnes työt yhtäkkiä loppuvat. Velkakierre piinaa.

Viina vie hetkeksi huolet. Vaivihkaa se vie kaiken muunkin, myös kodin.

Varastelua seuraa vankila, vankilaa kodittomuus.

Sergei ei osaa sanoa, joutuiko hän kadulle koska joi, vai joiko hän, koska joutui kadulle. Vastausta tuskin edes on. On vain sotku, vyyhti syitä ja seurauksia.

"Jo lapsena olin levoton, en ollut kotonani missään. Ehkä siksi ajauduin vääriin porukoihin. Haluni kuulua johonkin oli niin kova, ja luonteeni niin heikko."

Pizzaa Ateneumin roskiksesta

Kadulla Meilen ja Sergein elämää rytmittävät tarkat rutiinit.

Heräävätpä he puistosta tai rappukäytävästä, he ponkaisevat ylös aamuviideltä. Viimeistään silloin parin on kadottava, putsattava jälkensä, oltava taas näkymätön. Muuten ilmestyy vartija, ja seuraavaksi yöksi on löydettävä uusi majapaikka.

Unta ei kerry aina edes tuntia. Toisen silmän on oltava koko ajan auki, jottei kukaan ryöstä.

"Ennen juopoilla oli yhteishenkeä", Meile sanoo.

"Jos yksi sammui, toinen vahti vieressä. Rahat, viinat ja ruoka jaettiin. Nuoret lintsarit ovat itsekkäämpiä."

Puskissa nukkuu entisiä lääkäreitä ja tuomareita. Parikymppisiä, vanhuksia, äitejä ja isiä.

Meilen ja Sergein aamut alkavat aina samalla lauseella: Paljonks on lähtöjä?

Se tarkoittaa, montako euroa pitää vielä kerjätä, jotta saadaan päivän ensimmäinen pullo. Se on saatava heti viideltä.

Eniten menee venäläistä votkaa ja Valdemar-viiniä. Kumpikin saattaa juoda viisi pulloa päivässä.

Aamupullo ei koskaan pysy sisällä. Se on saatava silti.

Selvinpäin Meile ja Sergei eivät kadulla kestä. He ovat menettäneet jo kaiken, juominen on ainut elämänsisältö. Alkoholi turruttaa tunteet, ja nöyryyttävä todellisuus on helpompi sietää.

Ruokansa Meile ja Sergei penkovat roskiksista. Parhaat apajat ovat Ateneumin taidemuseon ja rautatieaseman roskiksissa. Niistä löytyy kattava valikoima hampurilaisia ja pizzaa. Pilaantuneita herkut eivät ole, sillä ne ovat edellisen päivän tähteitä, mutta ne haisevat.

Meile keräilee koriste-esineitä ja pehmoleluja. "Rakastan kaikkea pientä ja söpöä."
Meile keräilee koriste-esineitä ja pehmoleluja. "Rakastan kaikkea pientä ja söpöä."

Aamupesunsa pari hoitaa Kaivopihan ostoskeskuksen sisäpihan suihkulähteessä. Meilelle on tärkeää, että hän näyttää siistiltä. Samasta lähteestä haetaan juomavesi.

Puskissa nukkuu muitakin. Entisiä lääkäreitä, tuomareita, kirvesmiehiä ja sairaanhoitajia. Parikymppisiä, vanhuksia, äitejä, isiä, sinkkuja ja pariskuntia. Kahta samanlaista koditonta ei ole.  

Vieressä kuorsaa aina ventovieras

Pahinta kadulla ei ole kylmyys. Sen Meile ja Sergei kestävät. Kerrospukeutuminen toimii, ja hyisimpinä päivinä he ajelevat edestakaisin metrossa.

Pahinta on se, ettei saa pysähtyä. On pysyttävä koko ajan liikkeessä. Mihin tahansa takapuolensa laskeekin, vartija häätää pois.

Silloin tällöin Meile ja Sergei yöpyvät kodittomien asuntoloissa, mutta päiväsajaksi niistä on poistuttava.

Asuntoloista puuttuu myös yksityisyys. Viereisellä patjalla kuorsaa aina ventovieras ihminen.

"Meitä ei erota mikään. Mieluummin asun puskassa kuin ilman Sergeitä."

Kerran Meilelle ja Sergeille tarjotaan pysyviä asuntolapaikkoja, tosin eri asuntoloista. Pari kieltäytyy.

"Meitä ei erota mikään. Mieluummin asun puskassa kuin ilman Sergeitä", Meile sanoo.

Rahat viinaan saadaan kerjäämällä. Päivän aikana Meile ja Sergei käyvät läpi kaikki keskustan bussipysäkit.

Aamuisin kerjääminen hävettää. Monta kertaa kaksikko lähtee itkien matkaan. Iltaisin, viinan voimistamana, ei hävetä enää.

Meile ja Sergei kerjäävät aina yhdessä. Asiansa he esittävät kohteliaasti, nöyrästi ja suoraan. Jos he pyytävät rahaa leipään, euroakaan ei heru. Jos he pyytävät viinaan, useampi heltyy. Moni juoksee hakemaan automaatista rahaa, jos kolikkoja ei ole taskussa.

Kynien ja pullojen on oltava paikallaan, muuten Meile ahdistuu.

Meile nauttii järjestyksestä. Se näkyy jopa invavessassa. Pullot ovat aina siististi rivissä, tyhjät ja täydet omassa nurkassaan.

Kun Meile oli koululainen, opettaja päivitteli, eikö tyttö voisi keskittyä muuhunkin kuin penaalinsa järjestelyyn. Ei voinut. Kynien ja pullojen on oltava paikallaan, muuten Meile ahdistuu.

Onnellisimpia ovat pienet, pysähtyneet hetket. Esimerkiksi se päivä, jolloin Meile ja Sergei päättävät ruokkia sorsat.

Meile käy ostamassa Alepasta ruisjauhoja, ja Sergei pyörittelee niistä vesilammikossa kakkaroita. Kun sorsat rynnivät herkuttelemaan, japanilaisturistit taputtavat.

Matkan varrelle osuu myös enkeleitä. Esimerkiksi se ystävällinen vartija, joka antaa Meilen ja Sergein levähtää rautatieasemalla ja ostaa heille tupakat. Tai 70-vuotias nainen, joka kiikuttaa heille joka aamu termospullollisen kahvia Linnanmäen pusikkoon.

Kun Sergein toivo hiipuu, Meile hokee, että huominen on varmasti parempi.

Kun Meile ei jaksa enää kävellä, Sergei taluttaa.

Sällikodin kyyhkyläiset

Palataan vuoteen 2007. Siihen hetkeen, jolloin Sergei on invavessassa ja puhuu kännykkäänsä.

Päivystäjä kysyy, missä Sergei ja Meile tarkalleen ovat. Kestäisivätkö he vielä yhden päivän?

Äänestä Sergei kuulee, että nainen on aidosti huolestunut.

Sergei vastaa, että päivän he kestävät. Kahta viikkoa eivät.

Kolmen päivän päästä Meile ja Sergei kuulevat sattumalta kavereiltaan, että ovat saaneet huoneen Sällikodista, asunnottomien tuetusta asumisyhteisöstä. Kukaan ei ole ilmoittanut asiasta heille itselleen.

Sällikodista he saavat kaksion, joka muistuttaa kotia. He alkavat kokata itse, sisustavatkin. Sohvalla he nököttävät niin tiukasti sylikkäin, että henkilökunta alkaa kutsua heitä kyyhkyläisiksi.

Katkolla Meile ja Sergei ovat olleet aiemminkin, mutta ennen he ovat päässeet sinne vain kahdeksi viikoksi. Tällä kertaa kuntoutus kestää kaksi kuukautta. He pääsevät kuiville.

Meile ja Sergei väittävät, etteivät harrasta romanttista lepertelyä. "Mutta me olemme aina yhdessä. Se merkitsee enemmän kuin lupaukset."
Meile ja Sergei väittävät, etteivät harrasta romanttista lepertelyä. "Mutta me olemme aina yhdessä. Se merkitsee enemmän kuin lupaukset."

Meile ja Sergei luettelevat liudan nimiä. Sosiaalityöntekijöitä, diakoneja, Sällikodin henkilökuntaa, päiväkeskus Stoorin työntekijöitä. Jokaista heistä tarvittiin, jotta pari pääsi pois kadulta. 

"Vaikka olisi kuinka kova luonne, kukaan ei nouse pohjamudista yksin", Sergei sanoo.

"Kunnia selviytymisestämme kuuluu mahtavalle tukiverkostollemme. Kun muut näkivät meissä potentiaalia, jaksoimme uskoa itsekin."

Vuosi sitten elokuussa Meile ja Sergei muuttivat omaan vuokra-asuntoon. Kesti pitkään, ennen kuin he tajusivat, että tässä kodissa voi nukkua läpi yön. Molemmat silmät suljettuina.

Nimikyltti, avain ja onni

On vuosi 2011, ja postiluukussa lukee Pentikäinen. Oven avaa hymyilevä mies, jonka jalassa on Reino-tossut.

Sergei kutsuu peremmälle kotiinsa, Itä-Helsingin Kontulassa sijaitsevaan kaksioon.

Sohvalla istuu Meile, ja Meilen sylissä Täplä. Kissapoika vapisee, sillä se ei ole tottunut vieraisiin.

Meile ja Sergei kutsuvat vieraita harvoin, entisiä kavereita kadulta eivät koskaan. Niin on varminta. Uusi elämä on vasta alussa, sitä on vielä suojeltava.

"Oma koti tuntuu taivaalta. Jo pelkkä avain ja nimi ovessa, jukoliuta miten mahtavia juttuja. Päätimme heti, että tätä kotia emme menetä koskaan", Sergei sanoo.

"Rakkaus on sitä, että kysyn Sergeiltä mielipidettä ennen kuin vaihdan kukkaruukun paikkaa."

38 neliön kaksio on soma kuin nukkekoti. On pitsiverhot, lemmikinsininen makuuhuone ja enkelitauluja. Kirjahyllyssä on kokoelma Meilen Karvis-pehmoleluja. Kaikkialla on häikäisevän siistiä.

Nojatuoli ja täydellisesti toimivat stereot on löydetty roskiksesta. Muut aarteet on haalittu kirpputoreilta.

Ilman huonekalujakin Meile tosin pärjäisi – kunhan sylissä on Täplä. Kissa oli ensimmäinen ja ainut asia, jonka hän kotiinsa halusi.

Äidin luona, lapsuudenkodissa, jossa Meile ei saanut asua, vilisi aina kissoja. Lastenkotiin eläimiä ei saanut ottaa.

Lepertelyyn Meile ei usko vieläkään. Vaikka ei hän vastaan pane, kun Sergei innostuu pusuttelemaan häntä kesken haastattelun.

"Rakkaus on sitä, että kysyn Sergeiltä mielipidettä ennen kuin vaihdan kukkaruukun paikkaa."

"Parasta elämässämme on nyt se, ettei mitään mullistavaa tapahdu." 

Kuten kadulla, nytkin päiviä rytmittävät rutiinit.

Aamulla Meile ja Sergei heräävät viimeistään viideltä. Sitten he keittävät kahvit ja syövät puuron. Juuri noihin minuutteihin, johonkin kahvin ja puuron väliin, osuu päivän huippuhetki.

Se on se hetki, kun voi ottaa kahvikupin käteen ja istua. Istua ja ryystää. Voi istua nojatuolissaan vaikka iltaan asti, eikä kukaan aja pois.

"Parasta elämässämme on nyt se, ettei mitään mullistavaa tapahdu. Saa kangistua rauhassa kaavoihinsa, ja tämä päivä on samanlainen kuin eilinen", Sergei sanoo.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2011. 

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.