Sandran isoäiti on kerännyt lautasliinoja yli 30 vuotta. Melkein kaikkiin hän on kirjoittanut, mistä liina on peräisin.

Äidin ja mummin muisti on alkanut mietityttää yhä useammin, kirjoittaa Sandra. 

Seison kauppakeskuksen tungoksessa valitsemassa hiusväripakettia, kun äiti soittaa. Hän kertoo samat asiat kuin viimeksi: Rovaniemellä sataa lunta, Lea on Lanzarotella ja telkkarista tulee hirveän hyvä ohjelma.

En jaksaisi kuunnella. Lopetan puhelun nopeasti, ja jälkeenpäin tulee tuttu tunne, huono omatunto.

Yritän lohduttaa itseäni: minulla saa olla kiire. Olen 22-vuotias opiskelija. Opiskelun ja iltatöiden keskellä pitäisi osata päättää, mikä minusta tulee isona, haluanko seurustella ja minkä värisiksi värjäisin hiukseni.

Siinä välissä huolehdin siitä, että tärkeimpien aikuisteni muisti on alkanut heiketä. Mummi on 82, joten se ei ole ihmekään.

57-vuotias äitini sairastaa MS-tautia, joka vaikuttaa muistiin. MS-taudissa immuunijärjestelmä hyökkää hermostoa vastaan, mutta sairaus tuo mukanaan myös ihan arkisia kiusoja. Äiti ei muista sanoja ja nimiä kuten ennen. Hän soittaa minulle eikä muista miksi. Kerran hän unohti, että oli keittämässä kananmunia, ja meni lepäämään. Vesi kiehui kunnes haihtui. Kananmunat lensivät kattoon.

Myös mummi kertoo samoja tarinoita uudelleen ja uudelleen. Äiti sanoo, että se voi johtua siitäkin, että mummi kertoo saman jutun niin monelle.

Minua äidin ja mummin muisti on alkanut mietityttää yhä useammin.

Viime keväänä istuin olohuoneen lattialla. Ympärillä lojui satoja serviettejä, värikkäitä ja kuviollisia, isoja ja pieniä.

Äiti oli joskus sanonut, että mummi kerää lautasliinoja, mutta minä luulin sitä vitsiksi.

Sitten löysin mummilasta pahvilaatikon, johon mummi on kerännyt lautasliinoja ainakin 30 vuotta. Melkein kaikissa lukee, missä ja milloin servietti on kääritty huolella talteen ja kenen kanssa hän on ollut. ”Esso 30/9 -94. Ritva ja Ripa.” Se on vähän ennen ukin kuolemaa.

Tuntui kuin olisin löytänyt aarteen.

Laatikollinen muistoja tuntui tärkeältä, koska olin alkanut huolestua siitä, ettei mummi enää muista.

Säilöttyjä hetkiä

Pitelen kirjastossa Pientä kirjaa muistista. Liian pieni, ajattelen. Haluan tietää kaiken. Tämä on iso asia.

Lainaan kuusi muistiaiheista kirjaa. Opin, että muistin hapertuessa ei aina ole kyse muistisairaudesta, vaan esimerkiksi juuri MS-taudista. Stressikin voi hetkellisesti saada ajatuksen pätkimään.

Kotona ahmin Hanna Jensenin kirjan 940 päivää isäni muistina. Siinä Jensen kertoo isänsä sairastumisesta Alzheimerin tautiin ja keskivaikeaan dementiaan. Jensen kaivaa tietoa muistisairauksista kuin vimmattu.

Samastun häneen, vaikka äitini ja mummini eivät ole muistisairaita. Oireet vain ovat tarpeeksi samat.

Ihan kuin pelkäisimme, että ilman tavaroita emme muista tärkeitä hetkiä.

Jensenin kirja on hauska ja lohdullinen. Itken sohvalla ääneen, mutta kun lopetan, minua ei enää pelota niin paljon.

Muutaman viikon päästä äiti tulee kylään Rovaniemeltä. Minulla on kuumetta. Raahaudun sängystä olohuoneen lattialle ja laitan pään sohvalla makaavan äidin vatsalle. Pyydän häntä silittämään.

Tietokoneella soi Samuli Putro: ”Kyyneleitä virtaa vasta alakerrassa. On hiljaisuus niin täydellisen hiljaista, että kuiskauskin on huuto. En vaihtais sekuntiakaan. En nuoruutta, en vimmaisia kasvukipuja.”

Haluaisin säilöä tämän hetken.

Meidän suvussa säilöminen on tapana. Taltioimme ja säästämme kaiken. Servietit, kynät, kuvat, astiat, lippulappuset. Hukumme kodeissamme tavaraan. Mummini, tätini, äitini, minä.

Ihan kuin pelkäisimme, että ilman tavaroita emme muista tärkeitä hetkiä.

Luonnollista hitautta

Syksyllä olemme mummin kanssa Kansallisten senioreiden muistikerhossa. Mummi käy siellä, ja olen pyytänyt sen vetäjältä Liisa Munukalta, että saisin tulla vieraaksi. Haluan nähdä, mitä kerhossa tapahtuu.

Huoneessa on kymmenen naista. Aluksi tarkistetaan kotiläksy: päättelytehtävä, johon on pitänyt keksiä kaupunkien nimet. Sitten käydään läpi Valittujen Palojen sanatietovisa ja luetaan runoja. Mummi on hiljaisempi kuin yleensä. Hän näyttää pieneltä.

Välillä rupatellaan. Munukan mielestä tärkeintä on, että muistin taso säilyy ja että seniorit ylipäätään lähtevät kotoaan.

Kerhon jälkeen kysyn Munukalta, onko mummin muisti hänen mielestään huonontunut. Pelkään vastausta, mutta Munukka vastaa kieltävästi.

Hän muistuttaa, että muistikerhon kävijät ovat syntyneet 1930-luvulla. Vanhuus näkyy hitautena. Ja se hitaus on luonnollista, jatkan lausetta mielessäni.

Mummi on sitä paitsi harvinaisen aktiivinen. Muistikerhon jälkeen hän menee englannin kerhoon.

Pelkoa ja hätää

Jotta ymmärtäisin muistisairautta paremmin, soitan Sirkka Jatkolalle. Sirkka työskentelee Rovaniemellä sairaanhoitajana kahdessa muistisairaita hoitavassa palvelukodissa. Hän on työskennellyt vanhusten parissa kymmeniä vuosia ja huolehtii nykyisin myös 60-vuotiaasta veljestään Raimosta.

Raimo sairastaa Alzheimeria. Se vaikuttaa kaikkeen: parranajoon, pukeutumiseen, syömiseen ja puhumiseen. Sanat ja niiden merkitys katoavat. Vielä kuukausi sitten Raimo osasi käydä yksin suihkussa. Nyt pitää vahtia, saako hän hanan auki ja muistaako käyttää saippuaa.

"Raimo ahdistuu hirveästi, jos ei saa toppatakin vetoketjua kiinni", Sirkka kertoo.

"Toivon, ettei hän tuntisi itseään kovin yksinäiseksi. Tiedän, että hänellä on hätä ja hukassa olemisen tunne."

Ajattelen äitiäni. Aina ennen lähtöä hän pyörii hermostuneena ja pakkaa. Mihin se hävisi, hän puhisee, kun unohtaa, mihin laittoi lompakon hetki sitten.

"Ei muistisairas ole tyhmä. Hän vain ei muista."

Sirkka muistaa sanatarkasti, mitä Raimo kerran sanoi: Tuntuu kauhealta, ettei muista, mitä pitäisi muistaa.

Sirkka ei pidä siitä, että terveet vitsailevat dementiasta. Sirkka ja Raimo kyllä nauravat sairaudelle.

Kun Raimo kerran näki peukalonsa heijastuksen vesihanan pinnassa, hän mietti, pitääkö se leikata pois. Myöhemmin ajatus huvitti.

Minua mietityttää, mitä muistisairaus voi pahimmillaan aiheuttaa. Sirkka tietää, että ahdistusta. Surullisinta on hänestä nuori ja hyväkuntoinen mutta muistamaton ihminen, joka on ahdistunut ja aggressiivinen.

Kysyn, mistä voi epäillä, että läheisellä on muistisairaus.

"Siitä, että asiat ja sanat jatkuvasti unohtuvat. Ajattelun loogisuus katoaa, eikä ihminen muista, missä on tai mihin oli menossa", Sirkka vastaa.

Oireet on helpompi huomata, jos viettää aikaa läheisen kanssa. Aina se ei ole helppoa. Monia muistisairaus pelottaa. Varsinkin vieraiden on helpompaa katsoa ohi ja väistää kuin kohdata.

"Ei muistisairas ole tyhmä. Hän vain ei muista."

Puhelun jälkeen minua itkettää. Liikutun nykyään usein. Äiti sanoisi, että sieluni on sekaisin.

Luopumista ja surua

Istun mummin kanssa kahvilassa. Teen hänelle kyselyä, joka on laadittu lääkärin tueksi muistisairauden arviointiin.Useimpiin kysymyksiin mummi vastaa: ”Muisti on vähän huonontunut”.

Mummi vastaa ylimalkaisesti, ajattelen. Minua alkaa kiukuttaa. Melkein tiuskaisen: onko sinulla mielestäsi ongelmia muistin kanssa.

Kyse onkin minusta: en halua luopua.

"Ei nyt niin, että siitä olisi hirveästi haittaa", hän sanoo ja hörppää kahvia.

Kiukkuni läpi tajuan, ettei kyse ole mummin ja äidin muistiongelmista.

Kyse on minusta. Siitä, etten kestä muistutusta edessä olevasta: että minun pitää kasvaa ja aikuistua. Luopua.

Muutin kotoa Rovaniemeltä Helsinkiin jo 16-vuotiaana, kun pääsin lukioon. Arki kotona äidin sairauden kanssa oli raskasta ja halusin itsenäistyä.

Kuusi vuotta myöhemmin itsenäistyminen tuntuu yhä olevan kiusallisesti kesken. Minusta on ikävää saattaa äitiäni junalle tai lähteä mummilasta. Ne ovat konkreettisia luopumisen hetkiä. Kurkkuani kuristaa ja silmiä kirvelee, on pakko räpytellä.

Minua pelottaa luopua äidistä ja mummista ja siitä, että joku huolehtii minusta. Minua pelottaa jäädä yksin.

Katson mummia ja hymyilen. Juomme kahvit loppuun. Mummi taittelee puhtaan valkoisen servietin käsilaukkuunsa.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 2/2014.

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi