Alena Hihnala on kokenut sen, mitä jokainen äiti pelkää: hänen poikansa Mikael kuoli leukemiaan viisivuotiaana. Alena kertoo tarinansa, koska haluaa osoittaa, että pahimmastakin voi selvitä.

Mikael pilkkoisi sipulia avukseni, jos ei olisi kuollut. Hän rakasti ruuanlaittoa. Antaisin hänelle tylpän veitsen, ettei hän leikkaisi sormeen ja satuttaisi itseään.

Ajatus tulee mieleen, kun Alena Hihnala ruskistaa jauhelihakastiketta itselleen ja Mikaelin pikkuveljelle Alexille. Alexia ruuanlaitto ei voisi vähempää kiinnostaa. Spagetti kiehuu jo, kohta syödään.

Ruokapöydän ympärillä on vain kaksi ihmistä.  

Joskus oli neljä, koko perhe.

Mikael oli kuollessaan melkein kuusivuotias. Hän sairasti leukemiaa kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta.

Alena muistaa, miltä tuntui toivoa ihmettä enemmän kuin mitään koskaan. Ja tietää, millaista on ikävöidä niin, että tuntee hukkuvansa.

Mikael auttaa Alexin hoidossa kesällä 2007.

 

Toivo

Lastenklinikka keskiyöllä, kolmevuotias Mikael ja vuoden ikäinen Alex kiukuttelevat väsymystä, paidanrinnuksia läikittävät mehutahrat. Pitäisi olla kesälomamatkalla Tsekeissä, mutta ollaan tässä.

Mikael on ollut viime viikot väsynyt ja kalpea. Pienissä pojanpolvissa on pari mustelmaa. Kenellä kolmevuotiaalla ei olisi?

Alena istuu pojan sängyn vieressä ja odottaa.

Aamulla lääkäri tulee huoneeseen, sulkee oven perässään ja sanoo, että ikäviä uutisia, Mikaelilla on leukemia.

Muutamaa päivää aikaisemmin Alena on ajatellut: Ihanaa, elämä alkaa vähän helpottaa, kun pojat ovat jo tuon ikäisiä, Alexkin jo konttaa.

Ensimmäinen asia, joka leukemiatiedon jälkeen tulee mieleen, ei ole kuolema, vaan toiminta. Nyt hoidetaan tämä pois. Mitä pitää tehdä, että Mikael paranee? Ennuste on hyvä, sanoivat lääkäritkin.

Ensimmäiset kaksi vuotta vaikuttaakin siltä. Mikael käy sairaalassa saamassa sytostaatteja suoneen muutaman päivän kuukaudessa, muuten perhe on kotona. Hoito ei juuri aiheuta sivuvaikutuksia, elämä on melkein kuin normaalia.

”Ihminen sopeutuu nopeasti siihen, että tällaista elämä nyt on.”

Elämä on pullataikinaa ja puistoretkiä, Alenan nalkutusta kun lenkkareista varisee puoli desiä hiekkaa eteiseen ja aarteena kotiin kannettujen keppien määrä riittäisi kokkoon. 

Silloin Mikaelille uskaltaa vielä kiukustua.

Vanhemmat selittävät Mikaelille, että tällä on nyt tauti. Se vaatii hoitoa, he sanovat. Siksi et voi olla päiväkodissa, vaan olet äidin ja veljen kanssa kotona. Tauti kyllä hoidetaan pois, he sanovat.

Selitys riittää Mikaelille. 

Sitä paitsi sairaalassa on Anna, maailman ihanin tyttö, melkein saman ikäinen, Mikaelin ensimmäinen rakkaus, joka sattumalta myös sairastaa leukemiaa. Kun Anna ja Mikael pääsevät muiden osasto kympin lasten kanssa teatteriin katsomaan satunäytelmää, Mikael tarttuu pimeässä Annaa kädestä.

Alena muistaa yhä Mikaelin katseen.

Kahden vuoden jälkeen sairaalajaksot ovat ohi ja jäljellä vain tabletit.

Alena uskaltaa ajatella: Minulla on poika, jonka päähän tukka on kasvanut takaisin ja joka menee kohta päiväkotiin.

Mikaelin viisivuotissynttärit syyskuussa 2009.

 

Epätoivo

"Entäs kaverisynttärit! Te lupasitte! En halua olla täällä! En hetkeäkään!"

Mikael huutaa sängyn vieressä ja heittää tyynyn seinään. Hän on ottanut sairaalahuoneen tavalliseen tapaan haltuun: kaivanut laatikosta kymmeneen kertaan katsotut videot ja kaukosäätimen käteen.

Ollaan taas sairaalassa, koska Mikaelille on noussut yöllä korkea kuume.

Mikaelin hartaasti odotettuja viisivuotissynttäreitä varten oli varattu kerhotila ja askarreltu kutsukortit, mutta sitten syöpä on palannut. Tällä kertaa se on pahanlaatuinen ja ennuste huonompi. Sairaalaan täytyy jäädä saman tien.

Ensin tulevat pienet kysymykset: Kumpi ottaa auton? Kumpi käy kotona hakemassa Mikaelin lempitavaroita? Ainakin tarvitaan McDonald'sista kylkiäisenä saatu pikkukoira ja oma tyynynpäällinen.

Sitten tulevat ne, joita ei sanota ääneen, koska keskitytään pieniin: Miten Mikaelia lohdutetaan? Ja voi, mitä hänelle sanotaan? Entä me itse? Voiko näin suurta pelkoa kestää?

Uudet solunsalpaajahoidot ovat rankempia ja aggressiivisempia kuin aikaisemmat.

Kahden viikon kuluttua Mikaeliin alkaa sattua. Joka kohtaan, hän vastaa, kun äiti kysyy, mihin.

Kun Alena suihkuttaa varovasti pientä vartaloa, poika sanoo hiljaa: Minä olen niin vihainen, että tuo tauti tuli takaisin.

Ulkona on heinäkuu. Tämän kesän piti olla toisenlainen.

Kotona Alenaa odottaa Alex, joka käyttäytyy hoidossa kiltisti ja alkaa huutaa vasta kun äiti astui ovesta sisään.

Elokuussa Alena kaivaa Mikaelin vanhat lastenrattaat esiin. Koko perhe lähtee jäätelökioskille.

"Suklaapallo", pyytää Mikael.

"Ostan vaikka kymmenen", Alena vastaa.

"Ei haittaa, jos jäävät syömättä. Voin kerrankin suoda sinulle jotakin, mitä haluat. On niin paljon, mitä en voi vaikka tahtoisin."

Pari haukkausta riittää. Kylmä tuuli puhaltaa.

Uudet hoidot tarkoittavat sytostaattien lisäksi kantasolusiirtoa. Luuytimen luovuttaja löytyy Saksasta, mutta leikkausta joudutaan lykkäämään, koska Mikaelin veressä näkyy liikaa syöpäsoluja.

Tiedon kuultuaan Alena itkee. Ikkunoissa loistavat jouluvalot.

Jouluaattoaamuna Alena sihisee puolisolleen makuuhuoneessa: Tajuatko yhtään, että tämä voi olla viimeinen yhteinen joulu! Etkö voi edes herätä laittamaan joulukuusen kuusenjalkaan!

Illalla Mikael saa kauan odotetun rattikelkan.

Mikael sairaalassa 2010.

 

Suru

Aivan sama, vaikka sokeutuisi, kunhan on elossa vielä vuoden kuluttua, Alena kihisee mielessään, kun sairaalan silmälääkäri kertoo kantasolusiirron mahdollisista seurauksista.

Edessä on kivinen tie, jatkaa toinen lääkäri.

"Silloin tuntui, että pitäisi ajatella sitäkin mahdollisuutta, että Mikael ei selviä”, Alena sanoo.

Miten sellaista voisi ajatella? Mikael on niin pieni, hennot hartiat ja poskilla pehmeä iho.

Mikael istuu huoneessaan. Hän on vihaisempi kuin koskaan ja vähitellen myös väsyneempi. Pelataan Myyräpeliä, Mikael pyytää. En jaksakaan. Katsotaan telkkaria. En jaksakaan. Kas, sairaalaklovnit puhalsivat pallon. En jaksa katsoa.

Kantasolusiirto tehdään maaliskuussa. Se onnistuu, mutta Mikaelin keho on liian väsynyt ottamaan vastaan apua.

”Kipu muuttui suureksi. Minun piti katsoa vierestä, kun lapsi vaikeroi. En voinut tehdä mitään Mikaelin hyväksi”, Alena sanoo.

Jos haluat katsoa Olipa kerran elämää, purista kättäni, Alena pyytää.

Mikael puristaa, mutta pitää silmänsä kiinni.

Jos tiedät, että äiti on tässä, purista, Alena pyytää.

Mikael puristaa.

Äitienpäivänä Alena saa Alexin päiväkodissa askarteleman kortin. Minulla on kaksi lasta, hän ajattelee ja painaa päänsä ikkunalasiin.

Seuraavana päivänä lääkäri kertoo, että kaikki keinot on käytetty. Mikaelia hoidetaan ja hänen oloaan helpotetaan, mutta hän kuolee. Elvytyskielto pitäisi hyväksyä.

"Mikael ei enää tule kotiin", Alena kuulee sanovansa Alexille, joka on tullut katsomaan isoveljeä.

"Mikaelilla on paljon teräviä putkia mahassa", Alex sanoo takaisin.

"Eivät ne ole teräviä", äiti lohduttaa.

Viimeisen yön Alena pitää Mikaelia sylissä ja on kiitollinen lääkärille, joka on halunnut antaa Mikaelin kuolla äidin sylissä eikä leikkauspöydällä.

"Tahtoisin pitää sinut, mutta ei sinun tarvitse jaksaa enää", Alena sanoo nukkuvalle pojalleen.

Hän miettii Mikaelin pieniä, voimattomia sormia. Niiden olisi pitänyt saada olla hiekkaleikeistä likaiset ja kasvaa myöhemmin miehen vahvoiksi käsiksi.

Mikaelin isä ehtii paikalle juuri ajoissa.

Mikael ei sano kuollessaan mitään merkittävää. Alena istuu ja silittää lapsen otsaa. Sitten hän vaihtaa sairaanhoitajan kanssa Mikaelin verestä likaantuneet vaatteet.

On aikainen lauantaiaamu. Mikaelin mummi ja Alex saapuvat sairaalaan. Alex leikkii autolla lattialla, Mikael makaa sängyssä.

"Eikö pikkuveli tarvitsisi lounasta?" hoitaja muistuttaa.

Ennen lähtöä Mikaelin vappupallot pitää irrottaa sängyn reunasta.

Sen jälkeen Alena ottaa polkupyöränsä sairaalan seinustalta ja ajaa kotiin.

 

Katkeruus

Haluan pukea Mikaelille arkkuun juhlavaatteet: solmion, sinivalkoisen ruutupaidan ja siistit housut. Ne vaatteet Mikaelilla oli Annan syntymäpäivillä, hän haluaisi nytkin pukeutua hienosti.

Sen Alena päättää ja sen, että Mikaelin kainaloon asetetaan koiratyyny, jonka Alena on aikoinaan kehnosti ommellut jämäpaloista. Miten kamalia päätöksiä, hän itkee. Mikael ei enää tunnu omalta lapselta, vaan vieraalta vainajalta.

Kun Alena ja Alex myöhemmin menevät haudalle viemään syyskrysanteemin, Alex ottaa mukaan muovisen leikkikaivurinsa, jolla on hyvä kaivaa kuoppia multaan.

Minä toivon, että Mikael on nyt taivaassa, Alena kertoo Alexille. Niin on, ja siellä on myös koulu, Alex vastaa. Alena miettii, mitä lapselle voi kertoa, jos ei ole varma itse.

”Haluaisin uskoa, että voin nähdä Mikaelin uudestaan, mutta välillä epäilen, ettei sellaista voi tapahtua.”

Hautajaisten jälkeen hiljenee. Alexille oli pakko tehdä ruokaa. Onneksi on. Muuten Alena olisi jäänyt sänkyyn.

Alena on katkera kaikesta.

Siitä ettei Mikael saanut tavallista lapsuutta.

Siitä että hänen piti kokea kamalia kipuja.

Siitä ettei kukaan näe Mikaelin kasvavan isoksi eikä Alenasta tule hänen lastensa isoäitiä.

Siitä että Alex menetti isoveljen.

Siitä että Alenan unelma meni karille. Ei hän halunnut kuin onnellisen perheen. Oliko se liikaa pyydetty?

Siitä että hän jää avioeron jälkeen yksin arjen ja surun kanssa.

Siitä, että joillakin on otsaa väittää, että kullekin annetaan vain sen verran taakkaa kuin jaksaa kantaa.

"Ja siitä, etten pystynyt antamaan lapselleni hyvää elämää enkä edes hyvää kuolemaa. Lapsen pitäisi saada kuolla kotona, rauhassa."

Ensimmäinen vuosi on vaikein. Sen jälkeen jokaisesta juhlapyhästä ja merkkipäivästä on selvitty jo kerran ilman Mikaelia.

Mikaelin hautajaiset perjantaina 28. toukokuuta 2010.

 

Ikävä

Mikäs tuossa on? Mikaelin haudalla on kirjekuori. Alena ottaa sen käteensä, se on vähän kostea. On ensimmäinen pyhäinpäivä Mikaelin haudalla.

Kuoren sisällä on kirje Annalta: ”Mikael sä oot niin kiltti ja lahjakas. Tule aina luokseni kun pyydän.”

Olet. Anna kirjoittaa preesensissä. Alena taittaa kirjeen taskuun, sanoista tulee aarre.

Aika kuluu. Hitaasti. 

Ensimmäisen kerran Alena tuntee itsensä onnelliseksi kaksi vuotta Mikaelin kuoleman jälkeen. Vähän ja nopeasti.

”Huomasin olevani hirveän kiitollinen siitä, että minulla on ollut Mikael edes hetken.”

Ei Alena ajattele, että Mikaelilla olisi ollut jokin erityinen tehtävä maan päällä. Mikael oli vain tavallinen pieni poika, joka rakasti legoja ja eli kunnes ei enää elänyt.

Alena suree sitä, ettei Mikael päässyt Legolandiin, vaikka haaveili siitä aina.

”Kuolema ei jalostanut minua tai osoittanut elämän tarkoitusta, mutta ehkä se opetti minut kiitollisemmaksi."

Mikaelin valokuvat ovat kotona suuressa pahvilaatikossa. Hiljaisina iltapäivinä Alena ottaa toisinaan laatikon esiin ja katsoo sisään. Pöly leijuu auringonvalossa kuvien päällä.

Tämä on minun elämäni, hän ajattelee.

Sitten Alexin avain rapisee lukossa, poika tulee kotiin. Alex on nyt yhdeksänvuotias. Pikkuveljestä on tullut isoveljeä vanhempi. 

Kun Alexin kaveri on kylässä, hän osoittaa Mikaelin kuvaa jääkaapin ovessa ja kysyy, kuka tuo on.

Se on kamala hetki.

Mikaelia ei muisteta kuten ennen. Alenaa saatetaan luulla vain yhden lapsen äidiksi. Onnellisimmalta tuntuu muistaminen, surullisimmalta unohtaminen.

Alena antaisi mitä tahansa, jos voisi viedä Mikaelin ruokkimaan oravia ja kuulla illalla pulinaa lastenhuoneen sängyistä.

2239110

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.