Koko lapsuutensa Ursula Länsman olisi halunnut olla isänsä poika. Kun ei ollut, hän lähti Lapista ja joikasi Angelin tyttönä ympäri maailmaa. Lopulta Ursula palasi ja toteutti isänsä haaveen.

Vieläkin tulee hetkiä, jolloin Ursula Länsman haluaisi olla mies.

Sellainen hetki oli pakkasaamuna,­ kun porot viimein kulkivat keltaisen talon edestä ja takaa. Ursula oli kotona Inarissa, katsoi poroja ikkunasta ja ajatteli, että jos hän olisi mies, hän lähtisi nyt muiden miesten mukana mönkijällä ajamaan paliskunnan poroja­ erottelupaikalle.

Ursula riittää melkein kaikkeen, mutta porojen ajamiseen mönkijällä 150 senttiä on liian vähän.

Syksy Lapissa oli lämmin ja pitkä. Poroerotuksia odotellessa Ursulalla oli aikaa rakentaa talon päätyyn varastoa ja korjata poroaitausta, nuohota piiput ja hoitaa talveksi polttopuut.

Toisenlaisiakin syksyjä on ollut. Niistä 14 Ursula asui Angelin tyttönä Helsingissä. Hulluimmillaan Angelin tytöt -yhtyeellä oli 350 keikkaa vuodessa. Syksyt vaihtuivat talviksi milloin missäkin juhlasalissa joikatessa.

Vuosikausia Ursula ehti Lappiin vain harvoin. Isä odotti koko ajan.

Leikisti poika

Lokakuun alussa Ursula nostaa vettä rannasta ja huuhtoo kalanperkauspöytää. Edellispäivänä verkosta tuli sata kalaa.

Ursula, 43, on syntynyt tänne, Inarin Pyhäjärven rannalle. Kesäromanssi oli jo päättynyt, kun Ursulan äiti huomasi olevansa raskaana. Uskovaisen perheen tyttärellä ja uskovaisen perheen pojalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin mennä papin puheille.

Ursulan äiti­ muutti Uutelan vanhaan taloon, appivanhempien yläkertaan. Puolen vuoden päästä syntyi Ursula.

Ursula kulki metsässä itsekseen ja tuli kotiin kun oli nälkä. Nelivuotiaana hän souteli yksin järvellä eikä ollut kuullutkaan pelastusliiveistä. Kesäisin melskattiin kotirannassa serkkujen kanssa, mutta ei Ursula siinä oppinut uimaan vaan sukeltamaan.

Sääskiä ja paarmoja oli niin paljon.

”Olin mettälapsi. Onnellisena omissa leikeissäni.”

Useimmiten Ursula leikki isää. Hän sahasi leikeissä puita ja teki niistä halkoja. Kun hän veti maahan pudonneita poronsarvia perässään, hän kuvitteli, että vetää koko poroa.

”Lapsesta asti päähäni oli iskostunut, että poika on parempi kuin tyttö. Miesten maailma oli houkutteleva, miehet saivat seikkailla. Toivoin olevani poika ja tiesin isän toivovan poikaa.”

Koska ei ollut poika, Ursula yritti olla täydellinen tytär. Kevättalvisin hän hiihti illalla kymmenen kilometrin lenkin isän poroaidan ympäri ja tarkisti, että aita on pystyssä. Lukihäiriö teki koulunkäynnistä takkuista, mutta Ursula yritti hoitaa sen niin, että äiti ja varsinkin isä voisivat olla tyytyväisiä.

Seitsemänvuotiaasta lähtien Ursula asui kouluviikot koulun asuntolassa Riutulassa 40 kilometrin päässä kotoa. Kelirikon aikaan kotiin ei aina päässyt edes viikonlopuiksi.

”Oli juhlahetki, kun sai jäädä viikonlopuksi asuntolaan. Asuntolanhoitaja oli ihana, ja muut lapset olivat kavereina.”

Syksyisin poroerotusaikaan asuntola tyhjeni. Lapset lähetettiin kotiin ja auttamaan erotuksissa. Ursula rakasti sitä kaikkea, porojen juoksuttamista erottelupaikalla ja poromiesten juttujen kuuntelua.

Ja puhuttiinhan poroaidalla. Poronlihan parhaasta kilohinnasta, uusien aitojen­ rakentamisesta ja porojen karvan kunnosta. Siitäkin, että Länsmanin Jounille ei tunnu tulevan poikaa millään.

”Isä ruukasi sanoa, että ei tuo Elli Maaret saa muita kuin tyttöjä.”

Kun Ursula nousee mönkijän päälle, Cigu hyppää mukaan. Ursulan isä Jouni ja avomies Antti miettivät vesipumppuja.

Häivähdys Dynastiaa

Keltaiseen taloon Ursula muutti ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Vastavalmistuneeseen kotiin tuli viereisestä vanhasta talosta koko porukka: äiti, isä ja Ursula, pikkusiskot Tuuni ja Sini, mummo ja vaari ja Helmi-täti. Enää pesuvesi­ ei ollut aamuisin jäässä keittiön ämpärissä. Sisävessa tuntui helpolta elämältä.

Niihin aikoihin Ursula jo tiesi, että jonakin päivänä äiti ja isä eroavat. Siihen meni vielä yli kymmenen vuotta.

”Eivät he paljon riidelleet, mutta sen tunsi.”

Hyviäkin hetkiä oli paljon. Kun Ursula­ ja Tuuni tulivat koulun asuntolasta viikonlopuiksi kotiin, isä osti jokaiselle­ tyttärelle Lauantaipussin, vaikka oli vasta perjantai. Illalla telkkarista tuli Dynastia. Tytöillä oli lattialla television edessä peitot ja tyynyt, äiti ja isä olivat sohvan eri nurkissa ja joskus samassa. Karkkipaperit rapisivat Inarissa, kun Carringtonin perhe joi Denverissä martineja.

Kun ei ollut poika, Ursula yritti olla täydellinen tytär.

Ursula oli 13-vuotias, kun äidille ja isälle syntyi neljäs tyttö. Ursula ja Tuuni saivat valita pikkusiskolle nimen.

”Dynastian ihanin näyttelijä oli Linda Evans. Meidän Linda sai nimen Dynastiasta.”­

Peruskoulun yhdeksännellä luokalla alkoivat Ursulan kuukautiset. Ei ollut järkeä järkyttyä, mutta Ursula järkyttyi.

”Sillä hetkellä tuntui, että maailma kaatuu. Että minusta ei todella tullut poikaa vaan nainen.”

Ursula alkoi miettiä, että pitäisi varmaan löytää itselle mieheksi poro­poika.

Jos löytäisi poropojan, saisi olla edes poromiehen vaimo. Poropojat vain olivat melkein kaikki sukulaisia.

Silloin saisi olla edes poro­­miehen vaimo. Kaikki lähiseudun poro­pojat vain olivat enemmän tai vähemmän sukulaisia. Ursula yritti unohtaa koko homman.

Maailman tuuliin

Joikaaminen ei koskaan ollut Ursulan haave.

Kotona ainoa musiikki tuli kaseteilta, joilta mummo kuunteli virsiä ja lauloi mukana. Joikaamista pidettiin syntinä, vähän pakanallisena. Ursulasta mummon laulunuotti tosin oli kovin joikaava, mutta oli parempi olla sanomatta sitä.

Vain joskus poroerotuksessa iltanuotiolla Ursula kuuli, kuinka haikeasti poromiehet­ joikasivat. He olivat silloin ottaneet miestä väkevämpää.

Poroerotuspaikalla taas 20 vuoden tauon jälkeen. ”Luulen, että musiikkihommat ovat helpottaneet takaisin tuloa. Poromiehet­ ovat tunteneet minut koko ajan.”

 

Ensimmäisenä joikaamista ehdotti Ursulalle opettaja. Kaikki saamenkieliset luokat osallistuivat saamelaisnuorten taidetapahtumaan, ja opettaja alkoi laulattaa Ursulaa ja muutamaa muuta. Ursula näki tilaisuuden: Jos joikasi, sai olla koulusta pois.

”Yhtäkkiä olimme keikalla saamelaistapahtumassa Norjassa ja sitten muissakin tapahtumissa. Pitkään joikasimme enemmän kovaa kuin hyvin, mutta ihmiset tykkäsivät. Musiikki  oli itselleni tyhjänpäiväistä, mutta pääsipä reissuun!”

Kun peruskoulu loppui, Ursula opiskeli markkinointimerkonomiksi, koska ei tiennyt, mitä muutakaan olisi tehnyt. Sen jälkeen hän kävi näyttelijäkurssin Inarissa. Vuoden kestäneellä kurssilla hän oppi, että ei halua näyttelijäksi.

Ursula oli parikymppinen, kun Angelin­ tytöt tekivät ensimmäisen levyn.­ Levy oli tarkoitus tehdä muistoksi, ennen kuin yhtye hajoaa ja Ursula, Tuuni sekä Ulla Pirttijärvi lähtevät opiskelemaan. Levy ilmestyi 1992, eikä­ siitä seurannut lopettaminen vaan mullistus.

”Kaikki alkoi yhtäkkiä oikein isosti. Minusta olimme aina enemmän saamelaiskulttuurin lähettiläitä kuin muusikoita.”

Seuraavat puoli vuotta Angelin tytöt istuivat Helsingin rautatieasemaa vastapäätä Sociksen kahvilassa haasteltavina. Kuvia varten mentiin lapinpuvut päällä Kallion virastotalojen keskelle tai Seurasaareen hirsiaittojen eteen.

Tytöt muuttivat Helsinkiin. Kaupungissa tuntui kuin olisi ollut koko ajan sisällä,­ mutta siihenkin tottui.

Haitin jälkeen Intia oli aika lailla kuin Angel.

Kun Ulla jäi yhtyeestä pois, Ursula ja Tuuni-sisko jatkoivat keikkailua kahdestaan. He esiintyivät Ridge Forresterille ja Pohjoismaiden kuninkaallisille ja matkustivat valtuuskuntien mukana esittelemässä Suomen saamelaiskulttuuria.

”Maailmalla ja seurapiireissä oli aina se olo, että nämä ovat vain ihmisiä. Luulen, että meillä saamelaisilla on kansainvälisyys verissä. Ympärillä on aina ollut norjan, ruotsin, suomen ja saamen kielimyllerrys, ja olemme kulkeneet Lapissa maan rajojen yli jatkuvasti.”

Vain Haitissa tuntui eksoottiselta. Sen jälkeen Intia oli aika lailla kuin Angel.

Poron purema

Viisi tuntia talon ohi kulkeneiden porojen näkemisen jälkeen Ursula seisoo pyöreässä aitauksessa, ”kirnussa”, keskellä poroja ja poromiehiä. Hän etsii joukosta omaa poromerkkiään, katsoo korvaa korvan perään.

Porot panevat hanttiin. Osa rimpuilee, kaikki yrittävät karkuun.

Kun oma poro löytyy, Ursulan on sillä hetkellä päätettävä, mihin aitaukseen se laitetaan: teuraaksi, takaisin­ metsään päästettäväksi vai koti­ai­taukseen­ tuotavaksi kotiporoksi. Kaikki porot pitää kirjata, koska niistä on maksettava veroja. Osa on pakko myydä teuraaksi jo siksikin, että Muotkatunturin paliskunnan koko ei saa kasvaa yli 6 800 poron.

”Jos myyn alle yksivuotisen kermikän syksyllä lihoiksi, se painaa noin 20 kiloa. Lihaporoksi kasvatettu vanhempi pailakka taas saattaa painaa 80 kiloa. Sitähän kannattaisi tehdä kaikista uroksista lihaporoja, mutta joutuisin painimaan niiden kanssa vielä enemmän ja odottamaan rahoja liian monta vuotta”, Ursula selittää.

Naarasporoilta eli vaatimilta on erotuksessa katsottava hampaita. Ursula pitää poroa kiinni ja avaa väkisin sen suun. Vanhalla porolla on hampaita vain vähän, ja kuluneilla hampailla nuorikaan ei pysty syömään kunnolla. Sellaista ei enää kannata säästää.

Hampaiden lisäksi Ursula katsoo poron karvaa ja silmiä. Mitä pullistuneemmat silmät, sitä huonokuntoisempi eläin.

Vain joskus iltanuotiolla Ursula kuuli, kuinka haikeasti poromiehet joikasivat. He olivat silloin ottaneet miestä väkevämpää.

”Opettelua tämä vielä on, vaikka tässä höpötän. Välillä en ymmärrä yhtään, mitä muut poroaidalla puhuvat.”

Ursula oli pitkään poissa täältä. Joikaaminen ja saamelaiskulttuurista kertominen elätti hyvin yli kymmenen vuotta. 2000-luvun alussa pikkusisko Tuuni tahtoi opiskella ja esiintymistä vähennettiin. Ursulalla alkoivat löysät vuodet.

”Hengailin Levillä poikien perässä ja ajoin kelkkaa, treenasin snow crossia kilpamielessä. Laitoin kaikki rahat menemään, Teosto-maksurahatkin hurlumhei vain ja bensaa kelkkaan.”

Vuosien aikana Jouni-isä vanheni. Jossakin vaiheessa hän alkoi puhua. Siitä, että poronhoidolla on eletty perheessä jo monta sataa vuotta. Siitä, eikö­ kukaan jatka hänen työtänsä.

”Joskus sanoin isälle, että eikö sinun ole tullut huideltua sen vertaa, että olisi yksi veli tuolla jossakin. Että kyllä me otettaisiin se vastaan.”

Jouni-isä ei sano olevansa ylpeä Ursulasta vaan hän sanoo sen näin: ”Hällä on semmoinen luonne."

 

Jatkajalla isä tarkoitti Ursulaa, ei ketään­ muuta. Kolme siskoa asuvat Helsingissä. Tuuni ja Linda ovat töissä päiväkodissa saamenkielisinä lastenhoitajina, maskeerajaksi opiskellut Sini­ tekee muun muassa meikkauksia ja kestopigmentointeja.

Ursulan käynnit Lapissa venyivät vähitellen­ pidemmiksi. Neljä vuotta sitten hän päätti jäädä. Mukana tuli Mikkelistä kotoisin oleva avomies Antti Rikkilä.

”Tämä olisi aina ollut minun juttuni, jos olisin ollut poika. Poronhoito on kuitenkin helpottunut laitteiden myötä, ja jonkunhan tänne oli tultava. Raskasta tämä on, mutta en minä raskasta pelkää.”

Tarkoitus pärjätä

Välillä sattuu virheitä. Viime talvena Ursula ei tunnistanut ajoissa aivomatosairautta ja poro kuoli. Erotuksessa Ursula ei aina erota lihaporoksi kuohittua pailakkaa, ennen kuin muut sanovat.

Jos Ursula katoaa kesken erotuksen, hän käy autossa katsomassa kirjasta, miten teot eli leikot kenenkin poromerkissä menevät: Oliko naapurin poroilla pykälä päällä ja vita alla vai toisin päin?

”Paliskunnan kaikki poromerkit kertova kirja on salainen aseeni.”

Onneksi muut poronhoitajat auttavat, useimmat muut. Jotkut epäilevät silti.

”Poromiehet kysyvät, pärjääksie ja ootko sie ajatellut, että oikeasti alat tällä elää. Sanon, että sitten sen näkee, pärjäänkö vai enkö pärjää.”

Niitäkin on, jotka toivovat, että Ursula ei pärjäisi. Välillä Ursula näkee naamasta, mitä toinen ajattelee: Miksi se tuli tänne meidän vaivoiksi sieltä hienohelmahommista?

”En ymmärrä kateutta, mutta sellainen ihmisluonne on.”

Onnellisin Ursulan paluusta on Jouni-isä. Vaikka ei hän sitä Ursulalle kerro.­

”Nyt isä saattaa jo minun kuulteni sanoa jollekin toiselle, että on se aika tyttö.”

Ilman isää ja Anttia Ursula ei selviäisi. Isällä on kokemusta, Antti taas on porohommissa luonnonlahjakkuus. Kun poroja ajetaan erottelupaikalle, Antti on mönkijällä miesten mukana. Itseä varten teurastetut porot nylkee Antti ja paloittelee Ursula.

Yli kymmenen vuoden seurustelun aikana naimisiinmenosta on ollut puhetta.­ Ursulasta vain näyttää siltä, että­ kun pitkään seurustelleet parit menevät naimisiin, he kohta eroavat. Ehkä­ on mentävä naimisiin niin vanhana, että­ ei ehdi erota.

Lapsia Ursula ei ole halunnut. Kolmen vuoden ylipuhumisen jälkeen Antti sai suostuteltua koiran hankintaan, kun vakuutti yhä uudelleen, että kulkeehan koira mukana. Nyt Cigu on reilu puolivuotias ja kulkee aina mukana.

Isän tyttö

Kun poroerottelu marraskuun lopulla päättyy, Ursula katsoo keltaisessa talossa telkkarista Sydämen asialla -sarjaa. Parasta sarjassa on, että siinä ei tapahdu mitään.

Uusi 50-tuumainen televisio on ostettu nettikaupasta. Seuraavaksi verkkokaupasta on tulossa jääkaappi ja chilikastikkeita. Ursula ja Antti syövät paljon poroa, mutta vielä useammin chiliä. Lähin ruokakauppa on vajaan tunnin ajomatkan päässä Inarissa.

Poronhoito ei elätä kokonaan. Vuoden aikana Ursula ja Antti asuvat kolmessa paikassa ja tekevät jokaisessa eri työtä. Joulusta vappuun he ovat paljon töissä Pyhätunturilla, Antti rinteitä hoitamassa ja Ursula tunturin laella ravintolassa. Kesäksi he muuttavat Ursulan äidin mökille Tenolle ja käyvät töissä Norjan puolella saamelaiskulttuuripuistossa.

Silloin kun Ursula ei ole kotona Inarissa, isä on hänellä pororenkinä.

Ursula kiertää myös yhä Tuunin ja bändin kanssa kouluissa joikaamassa ja puhumassa lapsille. Joka kerta hän vastaa alakouluissa samoihin kysymyksiin kuin on vastannut 20 vuotta: Kengän koko on 35 ja lempiväri violetti tai musta.

Silloin kun Ursula ei ole kotona Inarissa, isä on hänellä pororenkinä. Talveksi aitaukseen tuodut kotiporot ovat isän pihassa hoidossa. Ne ovat turva, jos metsässä kulkeville poroille kävisi kehnosti.

Silloin kun Ursula on kotona, isä tulee­ järven toiselta rannalta keltaisen talon pihaan melkein joka päivä. Aina on jotakin asiaa, niin kuin nyt vesipumpun vaihtamisesta ja vähän menneistä.

”Ursula on ollut polttopuiden pilkkomisessa mittamiehenä niin pienestä, että kiven taakse kun meni, ei näkynyt mitään”, Jouni sanoo ohimennen.

Kun Ursula on sisällä keltaisessa talossa,­ isä sanoo muutakin.

”Ne puhuvat Ursulasta etelässäkin. Korsossa oli yksi kaveri kertonut, että Jounilla on semmoinen porotyttö, että se lyö yksin porotokan aitaan.”

Ursula tulee talosta pihaan. Isä alkaa puhua moottorikelkan telaketjusta.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2014.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.