Ann Selin ponnisti keskikoulupohjalta Suomen toiseksi suurimman ammattiliiton puheenjohtajaksi. Hän on taitava neuvottelija ja arvostettu yhteistyökumppani. Yhdessä asiassa kuitenkin nousi seinä pystyyn: hän ei päässyt eroon kiloistaan.

 Kesäkuun kolmas päivä vuonna 2009. Palvelualan ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin puhuu edustajiston kokouksessa. Aiheena on silpputyöläisten huono asema. Selin puhuu päättäväisesti kuuluvalla äänellä. Artikulointi on selkeää ja varmaa. Hän on hyvä, todella hyvä. Kukaan ei voi väittää, ettei tämä nainen olisi asiansa tunteva ammattilainen ja ärhäkkäkin tyyppi, joka on tottunut saamaan tahtonsa läpi.

Ann Selin on osaamisestaan varma. Onhan hän työskennellyt huono-osaisempien naisten hyväksi koko elämänsä. Hän on paiskinut hommia vuorokauden ympäri syömättä ja antanut kaikkensa. Mutta hän ei tunne oloaan kotoisaksi omassa ruumiissaan. Häntä hikoiluttaa, ottaa päähän, hävettääkin. Lihavana on hankala olla esillä.

Netin keskustelupalstoilla hänet komennetaan laihdutuskuurille. Joku heittää, että Selin on possu, joka osaa pitää puolensa neuvottelussa.

Räväkkä nainen näyttää kestävän kaikki kolhut.

Mutta ei se ole totta. Hänellä on paha olla.

Pakko olla superhyvä

Keväällä 2011 PAMin Siltasaaren toimistossa pyörii simpsakka emäntä. Ann Selin nauraa paljon. Hän näyttää upealta pinkissä. 48 kiloa kevyempänä. Laihdutusleikkauksesta on kaksi vuotta.

"Olen saanut uuden elämän. Millimetriäkään ei kaduta, vaikka kyllä päätöstä piti pohtia pitkään. Olen monessa asiassa kontrollifriikki. Oli vaikea myöntää itselleen, että tässä kohtaa en yksin pärjää."

Ulkonäkö on ylipainoiselle arka asia.

"Toivot, että voisit hukkua kaapuihisi. Toivot, että ihmiset näkisivät sen tyypin, joka siellä sisällä pyörii. Jos poikkeaa normista tavalla tai toisella, itsetunnon pitää olla todella vahva."

PAM:ssa on 220 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. He ovat myyjiä, keittäjiä, siivoajia, partureita sekä majoitus-, ravitsemus- ja kiinteistöalan työntekijöitä. Luultavasti kolmannes heistä on ylipainoisia, kuten koko Suomen väestöstäkin. Ylipainoisia miehiä on tosin Suomessa reilusti enemmän.

"Kentältä kuulee, että ylipainoisuuteen liittyy tietty stigma: ylipainoinen on vähän tyhmä tai ainakin laiska. Itsekuria ei ole. Jotkut tutkimukset tukevat tietoa, että varsinkin naisilla ylipainoisuus vaikuttaa työnsaantiin. Lihava ei välttämättä kuule mitään sanallista palautetta tai haukkumista, vaan sopimattomuus normeihin osoitetaan muilla tavoin."

Ann Selin itse muistaa, kuinka hänelle osoitettiin erilaisuus. Koulun diskossa kavereita haettiin tanssimaan, häntä harvoin.

Välillä joku sanoo suoraan, kuten kenraali Gustav Hägglund äskettäin. Kenraali ilmoitti, ettei hyväksy läskiä. Kommentit hämmästyttivät Seliniä.

"Että niin sivistynyt mies puhuu tuollaisia. Moni ajattelee samoin, mutta ei uskalla sanoa sitä ääneen. Kai vastaavia mielipiteitä on ilmassa, sillä jostain ylipainoisten ihmisten tunne ulkopuolisuudesta tulee."

Sen Ann Selin on huomannut, että jos on lihava, pitää olla pätevä.

"Isokokoisena pitää olla erittäin perehtynyt ja tietäväinen asioissaan. Pitää olla ihan super, että riittää."

Ann Selin huomasi 10-vuotiaana, että on isompikokoinen kuin kaverinsa. Kun häihin piti ostaa uusi mekko, rekiltä ei löytynyt sopivaa. Luokkakuvassa paidan napit pullistelevat.

Ei häntä pahemmin haukuttu. Enemmän se oli sellaista, että kavereilla oli poikakavereita, mutta hänellä ei. Ann oppi arvioimaan itseään ankarasti.

"Tuli olo, että en kelpaa, kun olen tällainen. Lapsena tai varhaisteininä en ollut pahasti pullukka. Se riitti, että en täysin sopinut ulkonäkönormistoon, joka jo silloin oli tiukka."

Ruualla hemmoteltu

Ann Selin syntyi työläisperheeseen Helsingin Hernesaarenkadulle, keskustan liepeille. Isä oli kaupungin raken-nusviraston palveluksessa koneasentajana ja tarkastajana sekä teki talonmiehen töitä. Äiti oli osapäivätöissä pesulassa ja myymälässä. Perhe muutti Maunulaan puutaloon ja sieltä Myllypuroon asuntoon, jossa oli juokseva vesi ja kylpyamme. Ann oli silloin viisi.

Tyttö vietti paljon aikaa äitinsä tädin Olgan kanssa. Järjestöelämä tuli tutuksi, sillä täti oli mukana Martoissa ja Kaatuneiden Omaisissa. Olga oli menettänyt sodassa miehensä ja molemmat poikansa. Pienen Annin hän otti siipiensä suojaan.

Täti hemmotteli tyttöä hyvällä ruualla. Ann saattoi saada syödä leipien päälle tarkoitetut sata grammaa suolalihaa suoraan paketista. Täti osti myös karamellia ja jäätelöä.

Ann lauloi ja esiintyi kaikki linja-automatkat. Hän oli reipas ja osasi puhua jämäkästi. Isoveljien mukana hän pääsi kaupungin nuorten Myllykerhoon.

"Siellä selvisi, että halusin esiintyä. Puhua ja laulaa. Kerhossa tehtiin paljon musiikkia, perustettiin bändejä ja fudis- ja jääkiekkojoukkueita. Oli yhdessä tekemisen meininki. Kerho piti meidät nuoret pois pahoilta teiltä. Oli paikka, missä olla. Kerhoa piti pariskunta, joka oli meille kuin toinen perhe."

Koulussa Ann oli luokan sihteeri ja mukana kaikenlaisissa järjestelykomiteoissa. Koulu ei kuitenkaan hirveästi kiinnostanut. Keskikoulun jälkeen tyttö päätti pitää pari välivuotta.

Hän sai heti lähetin töitä PAMia edeltäneestä Liikeliitosta. Ammattiyhdistysjärjestöt kehittyivät silloin kovaa vauhtia. Pian reippaalle tsupparille tarjottiin liitossa uusia tehtäviä.

"Olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. En koskaan pelännyt haasteita tai muutoksia. Kun on johonkin kysytty, en ole koskaan kauheasti jahkaillut."

Ja samalla tiellä Selin on edelleen. Lähetin hommien jälkeen hän teki liitossa toimistotöitä, työskenteli työttö-myyskassassa ja talousosastolla.

Aikuiseksi aikaisin

Äiti kuoli, kun Ann oli 20. Tytär oli juuri hankkinut oman asunnon Kannelmäestä, kaukaa kotoa Myllypurosta. Hän oli tottunut itsenäiseksi jo varhain, sillä veljekset olivat paljon vanhempia ja vastuuta kotona annettiin aikaisin.

Äidin kuoleman jälkeen kaikki käytännön asiat kaatuivat Annin harteille.

"Äidin kuolema ja oma muutto samaan aikaan. Se oli rankkaa. Sureminen alkoi vasta omassa asunnossa. Yksinäinen en ollut, sillä minulla oli aina kavereita, mutta äitiä oli kova ikävä."

Selin muistaa lihomisen alkaneen toden teolla juuri silloin. Hän haki tukea ja lohtua ruuasta.

1980-luvun puolessa välissä Ann oli vahvasti mukana liiton ensimmäisen naispuheenjohtajan valintakampanjassa. Vuonna 1987 hänestä tuli liiton nuorisosihteeri ja vuonna 1991 työsuojelusihteeri. Siirtymävaiheessa Selin teki samanaikaisesti kahta työtä.

Hän meni lääkärille flunssan vuoksi ja pillahti itkuun. Hänet laitettiin viideksi viikoksi lomalle.

Myöhemmin Selin on käyttänyt kokemustaan esimerkkinä. Hän on kertonut työuupumuksestaan luennoilla työsuojeluvaltuutetuille.

"Uupuminen oli jopa siunaus. Nykyisin tunnistan väsymyksen merkit ajoissa ja lepään."

Myöhemmin stadin tyttö Selin muutti neljäksi vuodeksi Jyväskylään aluetoimiston esimieheksi.

Syöt iloon, syöt suruun

Veljenpojan lapset Elmo ja Rosa ovat Ann Selinille tärkeitä. Isotäti kokee syyllisyyttä, ellei ennätä nähdä lapsia tarpeeksi. Omia lapsia hänellä ei ole. Miksi? Ei siinä mitään tarkkaa harkintaa ole ollut.

"Parisuhderintamallahan minä olen ollut ihan onneton. Repertoaaria ei hirveästi ole, jos näin nyt voi sanoa. Kai asiaan vaikuttaa sekin, että kun ei ole sinut itsensä kanssa, niin eihän sitä anna tietynlaisia signaalejakaan", Ann arvelee.

"Ei minulla tietoisesti ole ollut haku päällä, mutta ei se ole ollut pois päältäkään. En ole koskaan osannut seurustella sen vuoksi, että katsotaan nyt miten tässä käy. Minun täytyy ihastua oikein kunnolla. Ja olen tehnyt aina järjettömästi töitä."

Työtään Ann Selin rakastaa. Hän nauttii ongelmanratkaisusta. Hän on kotonaan jäsentilaisuuksissa. Tuttuja ja kavereita on paljon. Palaute kentältä liiton puheenjohtajalle on positiivista. Elämä on hyvää.

"En väsy työstä. Se on minulle niin tärkeää. Uskon, että teemme tärkeitä asioita. Osittainhan tämä on elämäntapakysymys, osittain työ on minulle jotain addiktiotakin."

Työhön paneutuminen vääristi aikoinaan elämänrytmiä. Vuorokausi ilman ruokaa oli helppoa. Kun pitkän työrupeaman jälkeen sitten oli aikaa syödä, Ann söi liikaa ja vääränlaista.

"Monilla meillä ylipainoisilla on se tapa, että syöt iloon ja suruun ja yksinkertaisesti siksi, että ruoka on hyvää. Kavereiden tapaamisetkin tapahtuivat usein hyvän ruuan äärellä. Ikävät tunteet voi tukahduttaa ruualla", hän sanoo.

"Jos ei jaksa käsitellä jotain asiaa, mättää itsensä täyteen ruokaa, niin ei tarvitsekaan jaksaa enää. Ylensyöminen on addiktio siinä missä viina ja tupakkakin."

Ann huomauttaa, että ylipainoiset syövät julkisesti aika siististi.

"Väärin syönti tapahtuu piilossa kotona yksin ollessa, sillä häpeäähän siihen liittyy. Äidin suvun geeneissä on ollut ylipainoisuutta, mutta vain pieni osa johtuu geeneistä. Suurin syy on ympäristötekijöissä ja siinä, mitä pistät kurkustasi alas."

Henkistä painolastia

Selin kokeili kaikki laihdutuskeinot. Hän oli Painonvartijoissa, söi laihdutuslääkkeitä ja Nutrilettia. Hän onnistuikin laihduttamaan. Paino palasi aina.

Paino jojotteli. 15 kiloa alas, 20 ylös.

Kun paino laski, tuli voittajaolo. Ann oli paremmalla tuulella, rohkeampi ja itsevarmempi. Kun paino alkoi taas nousta, syyllisyys oli karmiva.

"Silloin ajattelee, että minulla on päässä jotain vikaa."

Hän on ollut valmis hoitamaan toisten asioita ja unohtamaan itsensä. Tuttu kuvio tietyn aikakauden naisille.

"On tuhannesti helpompaa hoitaa toisten kuin omia asioitaan. On helppo unohtaa itsensä, kun toiset tuntuvat tarvitsevan panostasi enemmän."

Lihavuus on Annin mielestä ominaisuus, jolle ei helposti voi mitään. Itsekontrollin puute on lisännyt henkistä painolastia.

Ann Selin tunnetaan sovittelijana, kuuntelijana ja näkökulmien esittäjänä. Hän on suvaitsevainen toisia kohtaan. Itselleen hän ei anna paljon armoa.

Rajoittunut arki

Vuonna 2002 Selin valittiin ensi kertaa PAMin johtajaksi. Päätöstä puheenjohtajuudesta Selin pohti pitkään. Olisiko minusta siihen?

Uusi työ oli opettelurysäys. Uudessa tehtävässä joutui myös olemaan koko ajan huomion kohteena. Nyt päivään saattoi kuulua haastattelu televisiokameroiden edessä.

"Olen aina halunnut pukeutua tilanteenmukaisesti. Edustan itseni lisäksi myös liittoa. Olen aina pitänyt kauniista vaatteista, mutta pitkään piti ostaa sitä, mikä mahtui päälle. Jouduin näkemään vaivaa isojen kokojen löytämisessä. Tilasin vaatteita postimyynnistä ja erikoisliikkeistä."

Iso koko alkoi rajoittaa elämää. Hän ei voinut ajatellakaan huvipuistoon lähtemistä kavereiden lasten kanssa. Hän ei halunnut kokeilla, mahtuisiko vuoristoratojen turvakaarien taakse. Sukulaislasten kanssa ei voinut peuhata lattialla, kun sieltä ei päässyt ylös.

"Lentokoneessa piti miettiä turvavöitä. Sen rajan kyllä pidin, että en koskaan tarvinnut lisäpalaa vyöhön, vaikka lähellä se oli."

Ann pelasi golfia säännöllisesti ja kävi kävelyllä. Pari korttelia tai porrasta hengästytti. Yhä useammin tuli otettua auto alle.

Ei mikään hokkuspokkus

Silloin hän näki lehdessä jutun laihdutusleikkauksesta. Idea jäi itämään.
Ann ruoski taas itseään:

"En nyt herranen aika voi olla näin epätoivoinen. Pitäähän ihmisen ilman kirurgiaa saada itsensä laihtumaan."

Vuonna 2008 eräs laihdutuskuuri oli jälleen epäonnistunut. Ann marssi työpaikkalääkärille ja kysyi, miten leikkaukseen pääsee.

"Tajusin, että en selviä tästä yksin. Päätöstä helpotti myös se, että olen aina suhtautunut todella pragmaattisesti kirurgiaan", hän sanoo.

"Kun olin isoimmillani, koin, että minulla oli kaksi minää. Kun osasin asiani, kaikki oli ok. Mutta kun minun piti heittäytyä itsekseni, harmitti."

Nykyään olo on avoimempi. Tilanteita ei tarvitse jännittää.

"Nyt voin juosta vaikka maratonin jos haluan. Jo tietoisuus siitä auttaa. Tänä keväänä on ollut ihan eri tavalla pilkettä silmäkulmassa."

Ei elämänmuutos ihan itsestään tule. Leikkaus ei laihduta, vaan se mahdollistaa elämänmuutoksen. Elämäntavat täytyy muuttaa kokonaan.

Mahaan ei mahdu kerralla paljoa. Leivän puputtaminen on vaihtunut proteiinipitoiseksi ravinnoksi.

Tänään Selin ei ole ennättänyt lounaalle, joten hän popsii evääksi pari energiapatukkaa ja kaivaa kaapista ananaspurkin. Ruoka pitää pureskella kunnollisesti ja syödessä ei voi juoda paljoa nesteitä.

"Vähän suunnitelmallisuutta tämä vaatii. Enkä minä ihan mallioppilas ole. Jotkut ovat lihoneet laihdutusleikkauksen jälkeen vanhoihin mittoihinsa. Minä ajattelin, että tätä en mokaa."

Ann Selin haluaa poistaa laihdutusleikkauksen mystiikkaa ja kannustaa sitä harkitsevia ylipainoisia.

"Leikkaus ei ole hokkuspokkus-taikatemppu. Entisiä elämäntapoja ei voi jatkaa. Leikkaus toimii, jos ottaa sen viimeisenä konstina tueksi elämänmuutokselle. Vakava ylipaino on sairaus, josta voi seurata muita vakavia sairauksia. Leikkaus on lopulta yhteiskunnallisesti järkevämpi vaihtoehto. Turha syyllisyys pois!"

Normaalipainoisuuteen Selin ei ole vielä tottunut. Hän säpsähtää kuvaansa peilin edessä.

"Minulla on ollut niin pitkään ylipainoisen status, että kannan taakkaa edelleen. Leikkauksesta on vasta kaksi vuotta, mutta olemukseni on erilainen."
Eräänä päivänä Facebookiin tuli Annille viesti: ”Näin sut uutisissa, WAU!”.

"Olin niin onnellinen. Elän juuri nyt elämäni parasta aikaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 11/2011.

Lue myös

Sari Järn laihdutti 120 kiloa: Lihavuusleikkaus vei kilot, mutta pysyvään laihtumiseen tarvittiin jotain muuta
Mikä muuttuu, kun alkoholisti lakkaa juomasta? Mika ja läheiset kertovat

Millaista on arki, kun kodissa asuu kaksi kirjailijaa? Riitta ja Olli Jalonen kertovat.

Aamuyöllä Riitta Jalonen, 59, herää rapinaan. Ollihan se siinä, makuuhuoneen lattialla, kellistyneenä arabialaiseen rukousasentoon.

Näky ei yllätä vaimoa. Tuollainen Olli on, unissaan eläjä. Voisiko aviomiehen tekeillä oleva romaani liipata Lähi-itää? Olli ei puhu keskeneräisistä kirjoistaan. Ei sanaakaan. Vain unista Riitta voi  arvailla, millaisen tarinan kimpussa mies puuhaa.

Olli lopettaa itämaisen hartaushetkensä ja kömpii puoliunessa peiton alle. Tämän keltaisen, hämeenlinnalaisen puutalon narinaan hän on nukahtanut lapsesta asti.

Kello 5.30 Olli Jalonen, 59, havahtuu. Hänen päänsä on painava, unten uuvuttama, mutta jalat kuljettavat hänet keittämään kaurapuuroa.

Ollin unissa on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit.

Olli keittää sitä reilun annoksen, nukkuvalle vaimollekin. On keittänyt 40 yhteisen vuoden aikana monta kertaa, kuin sanoakseen hyvää huomenta, vaikka puuro ehtii aina kylmentyä ja hän kadota työhuoneelleen ennen kuin vaimo nousee.

Olli näkee unia jatkuvana virtana, joka yö. Niissä on hengästyttävä juoni, monimutkainen rakenne ja terävät värit. Unenpöpperössä hän on keksinyt useimpien romaaniensa nimet ja rakenteet. Hän on alitajunnalleen kiitollinen, mutta joskus olisi kiva vain nukkua. Sammuttaa aivot edes yhdeksi yöksi.

Olli lukee sanomalehden. Hän tekee sen hitaasti, kuten kaiken muunkin.

Yhtä romaania Olli saattaa kirjoittaa 25 vuotta. Siitä huolimatta hän on ehtinyt julkaista 15 romaania ja saada kymmenkunta kirjallisuuspalkintoa. Ollilla ei ole kiire. Hän ei ymmärrä, mihin hänellä voisi olla kiire. Eihän vuorokaudessa ole kuin aikaa. Sen vuoksi hän jätti yli 30 vuotta sitten työnsä toimittajana ja jättäytyi kirjailijaksi.

"Haluan elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

"En ollut sosiaalisesti etevä, kuten toimittajan pitäisi. Aloin voida huonosti, sairastellakin. Tajusin, että minun ei tarvitse yrittää haalia kaikkea. Riittää, kun teen jotain mielestäni hyvin. Halusin elää omassa maailmassani, en keskellä ihmisten ristiriitoja."

Tasan kello 6.30 Olli lähtee kävelemään työhuoneelleen. Kerrostaloyksiö on pieni, kylmä ja rakas. Jättimäisistä ikkunoista vetää, mutta niistä mahtuu myös aurinko.

Tietokoneensa näppäimistöä Olli on hakannut niin, että kirjaimet ovat haalistuneet pois. Siksi hän naputtaa toisinaan mitä sattuu. Useimmin pieleen menevät o ja i. Tietokoneestaan hän on poistanut kaiken muun paitsi kirjoitusohjelman.

Ollille hitaus on elinehto. Puoli vuotta voi hujahtaa siihen, että hän viilaa romaaninsa rakennetta.

30 vuoden mumina

Kun Olli Jalonen puhuu, hän vaikuttaa viisaan lempeältä. Kun hän alkaa kirjoittaa, hän vaikuttaa kummalliselta.

Kirjoittaessaan Olli mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota.

Hän nimittäin mumisee. Ei kuiskaa vaan mutisee niin, että äänihuulet uhkaavat hajota. Lääkärit ovat kieltäneet tavan, mutta Olli jatkaa. Hänen on maisteltava ääneen jokaista sanaa. Muuten hän ei kuule sen rytmiä.

"Puhun kaiken minkä kirjoitan. Olen mumissut 1980-luvulta asti."

Sillä välin kun Olli mumisee, Riitta ryöpsähtelee.

Kun kirjoitusvimma iskee, Riitta pulppuaa tekstiä. Jos muistikirja ei ole lähettyvillä, hän kirjoittaa lauseenpätkiä kirjekuoriin, kuittien taakse ja sanomalehden reunoihin. Kohtauksen jälkeen hän ihmettelee: Mistä nämä sanat tulivat? Mihin ne liittyvät?

Niin on syntynyt 18 kirjaa.

Ryöpsähdysten varalta Riitta ottaa kynän ja ruutulehtiön mukaan aina, etenkin kävelyille.

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa käsin muistikirjaansa.

"Ennen opettelin lauseet ulkoa. Oli kamalan raskasta yrittää kantaa täydellistä lausetta metsästä kotiin."

Ensimmäisen version romaanistaan Riitta kirjoittaa aina käsin kiinalaiseen, silkkikantiseen muistikirjaansa. Päähenkilöihinsä hän eläytyy niin vahvasti, että vaihtaa niiden mukaan melkein nimensäkin.

Silloin Olli herättelee varovasti: Tekstisi on mielikuvitusta. Muistathan?

Viimeksi Riitta oli vähällä sulautua 11-vuotiaaseen Heidiin, Kuka sinut omistaa -romaaninsa päähenkilöön. Heidin ja Riitan suru oli yhteistä, sillä kumpikin on menettänyt pienen adoptioveljensä. Riitta lapsena, fiktiivinen Heidi romaanissa.

Kun Riitta sairastui tuberkuloosiin, Ollin kuvan katselu oli parasta lääkettä.

Olli näkee unia, Riitta etiäisiä. Kun hän 19-vuotiaana katsoi Ollia ensimmäistä kertaa silmiin Tampereen yliopiston alakuppilassa, hän totesi: Tuossahan on mieheni.

Pian sen jälkeen Riitta sairastui tuberkuloosiin. Parantolassa hän liimasi sänkynsä yläpuolelle Ollin kuvan. Vieläkin hän on varma, että rakkaus on yksi tehokkaimmista lääkkeistä.

Vuoden päästä ensitapaamisesta pari asui yhdessä. Pian syntyi tytär.

Vaimo ja Siwan kassa

Ennen yhtätoista Olli Jalonen palaa kotiin kauppakassit käsissään. Riitta kokkaa kalaa. Lounaan jälkeen pari haihtuu takaisin työhuoneisiinsa.

Riitan mukaan Olli erakoituisi mielellään. Tämä pystyisi elämään viikkoja niin, että ainoat ihmiskontaktit olisivat Riitta ja Siwan kassa.

"Pahinta olisi, jos vaimoni olisi vauhdikas. Sanoisi että hei, eipäs kirjoitetakaan vaan lähdetäänpä sienimetsään", Olli sanoo.

Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa.

Riitasta taas tuntuisi järkyttävältä, jos Olli huomioisi hänet koko ajan.

"Mielemme pitää pysyä vapaina. Ne eivät saa sekoittua toisiinsa."

Siksi Riitta käy joka ilta pitkällä kävelyllä yksin. Siksi Olli käy juoksulenkillä aina yksin eikä koskaan ota aikaa. Minuuttejahan riittää, vuorokaudet  ympäri, mitä niitä mittailemaan. Hän on juossut pojasta asti, mutta ei ole kertaakaan harkinnut osallistumista kilpailuun.

Nuorena Riitta erehtyi näyttämään Ollille runojaan. Olli totesi, että liian abstraktia. Riitan mielestä runot hehkuivat tunnetta.
Sen jälkeen kumpikin on näyttänyt toiselle tekstinsä vasta kun lähettää sen kustannustoimittajalleen.

"Muuten avioliitto ei olisi avioliitto, vaan se muistuttaisi kustantamoa", Riitta sanoo.

Yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Johan ja Johan -romaaniaan Olli kirjoitti viisi vuotta. Viiteen vuoteen Riitta ei tiennyt, mistä hänen miehensä kirjoittaa. Neljäntenä vuonna hän alkoi epäillä: mitä jos Olli ei kirjoitakaan mitään? Nakuttelee vain tyhjää?

Kului vielä vuosi. Sitten yhtenä päivänä Olli käveli kylpyhuoneeseen ja ajeli päänsä kaljuksi.

Riitta päätteli, että kirja taitaa olla loppusuoralla.

"Olen taikauskoinen. En uskalla puhua kirjastani, ennen kuin se on valmis. Pelkään, että tarina pienenee ja menee rikki", Olli sanoo.

Riitta ja Olli kaipaavat vuosia, jolloin kotona oli vain lankapuhelin. Kun sen viereen hankittiin uutuusvempain, puhelinvastaaja, rauha alkoi järkkyä.

Nykyisin Riitta hutaisee sähköpostit ja tekstiviestit kuten muutkin, pienillä alkukirjaimilla ja kirjoitusvirheistä piittaamatta. Olli haraa vastaan, rakentaa jokaiseen sähköpostiviestiinsä käsikirjoituksen ja pari vaihtoehtoista versiota.

"Joskus mietin, pitäisikö kirjoittaa sähköpostista kolmaskin versio. Olisi sitten rytmikin kohdallaan."

Ollin mielestä Facebook on ruma, silppuinen.

Jaloset eivät kuulu Facebookiin. Kumpikin pelkää, että sitten pitäisi jotenkin päivystää, elää varuillaan. Sitä paitsi Ollin mielestä Facebook on ruma.

"En kestä katsoa semmoista silppua."

Uutisista, hyvää iltaa

Puoli yhdeksältä Riitta ja Olli istahtavat vierekkäin olohuoneen sohvalle. Silloin alkavat uutiset. Uutisten tunnusmusiikki on merkki siitä, että sen jälkeen tässä kodissa ei enää kirjoiteta.

Kymmeneltä sammutetaan valot.

Olli alkaa katsella unia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2013.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi