Helsinkiläisen toimittajan Anna Berghällin, 41, ihaniin muistoihin kuuluu oma hääpäivä.

Anna Berghäll oli seikkailija, joka raportoi Kongon sodasta ja matkusti ympäri maailmaa. Kun hänen aivoistaan löytyi kasvain ja leikkausvirhe aiheutti halvaantumisen, elämä muuttui pysyvästi. Onneksi siihen tuli myös rakkaus.

"MARRASKUUSSA 2009 seisoin helsinkiläisen Töölön sairaalan vastaanotossa. Nainen tiskillä kysyi, onko asiani kiireellinen. Vastasin, etten osaa sanoa, minulta on juuri löydetty aivokasvain.

Olin saanut tiedon työpaikalleni noin tuntia aikaisemmin. Olo oli epätodellinen, huumaantunut.

Onneksi työkaverini oli lähtenyt mukaan henkiseksi tueksi, muuten olisin saattanut sokissa kävellä vaikka auton alle.

No, porataan päähän reikä, neurologi sanoi.

Olin saanut työterveyslääkäriltä lähetteen magneettikuvaan. Se oli otettu edellisenä päivänä.

NYRKINKOKOINEN YLLÄTYS löytyi pääni oikealta puolelta ohimo- ja otsalohkojen välistä. Neurologi ilmoitti puhelimessa, että se on todennäköisesti gliooma ja hyvänlaatuisen näköinen, mutta koepala pitää ottaa. Minun piti heti hakea magneettikuvani ja mennä Töölöön.

Kysyin, mitä koepalan ottaminen käytännössä tarkoittaa.

No, porataan reikä päähän, neurologi sanoi.

Aijaa.

Kaksi viikkoa myöhemmin minut leikattiin ensimmäisen kerran. Onneksi en silloin tiennyt, että tulossa oli vielä kaksi leikkausta lisää ja että niistä jälkimmäinen muuttaisi elämäni pysyvästi.

OLIN KYMMENVUOTIAS, kun kolmilapsinen perheemme muutti Lohjalta Savonlinnaan. Harrastin musiikkia. Muistan, että äitini ompeli minulle aina uuden mekon musiikkiopiston matineoihin ja konsertteihin. Soittimeni oli viulu kuten pikkusiskollakin.

Myös pikkuveljeni harrasti musiikkia, ja aikuisena hänestä tuli jazzmuusikko, siskosta puolestaan kanttori.

Tässä soitan pianoa 2-vuotiaana.
Tässä soitan pianoa 2-vuotiaana.

Isäni teki myynti- ja vientihommia, ja äitini oli musiikkiluokan opettaja. Innostuin viulusta jo kaksivuotiaana, kun näin äidin soittavan.

Lapsen silmin kaikki oli hyvin. Vasta vuosia myöhemmin sain tietää, että äkillisen muuton taustalla oli vanhempieni aviokriisi. Lapsena en älynnyt asiaa ollenkaan.

En suostu uskomaan pahaa kenestäkään, joka on minulle tärkeä.

Jotakin siitä viattomuudesta on säilynyt minussa. En suostu uskomaan pahaa kenestäkään, joka on minulle tärkeä. Luotan hyvään lähimmäisissä silloinkin, kun ei ehkä pitäisi. Sen takia olen saanut välillä siipeeni.

Vanhempieni liitto päättyi eroon, mutta se tapahtui vasta paljon myöhemmin, meidän lasten jo aikuistuttua.

KIINNOSTUIN ERI KULTTUUREISTA ja kirjoittamisesta Savonlinnnan taidelukiossa. Päämääräni selkeni abivuonna, kun tajusin, ettei minulla ollut motivaatiota harjoitella niin paljon, että viulunsoitosta voisi tulla ammatti.

Avainkokemus oli nähdä toimittaja juttukeikalla koulussamme. Ajattelin, että se on siistein ammatti ikinä.

Kirjoitusten jälkeen pääsin Tampereelle lukemaan tiedotusoppia. Riemua himmensi vain se, että ensimmäinen oikea poikaystäväni opiskeli toisella paikkakunnalla, Virroilla. Etäsuhdetta kesti pari vuotta.

Kävelin kämpälle jalat tanssimisesta kipeinä.

Opiskelujen loppuvaiheessa aloin reissata. Kun pääsin matkustamisen makuun, en voinut lopettaa.

Olin työharjoittelussa Thunder Bayssa Kanadassa suomenkielisessä sanomalehdessä, myöhemmin opiskelin lukuvuoden espanjaa Granadassa. Siellä baarit eivät sulkeutuneet ikinä. Muistan, että usein kävelin kämpälle aamunkoitteessa jalat tanssimisesta kipeinä, kun churropaikat jo availivat oviaan.

Riippusiltakuva on otettu Eagle Canyonissa Kanadassa kesälomareissulla 2011.
Riippusiltakuva on otettu Eagle Canyonissa Kanadassa kesälomareissulla 2011.

KEVÄÄLLÄ 2000 minut valittiin kesätoimittajaksi Helsingin Sanomien ulkomaantoimitukseen.

Seuraavat vuodet olivat huikeaa aikaa. Kirjoitin, matkustin, nautin.

Rankinta oli nähdä sodan kasvot. Kesällä 2003 raportoin Helsingin Sanomille Kongon sisällissodasta. En koskaan unohda sitä kokemusta.

Tein Hesarissa määräaikaisuuksia kolme vuotta ja surin, kun sopimukseni päättyi.

Pian löysin kuitenkin uusia hommia eri medioista.

Vuonna 2006 työskentelin freelance-toimittajana muun muassa Tansaniassa. Siellä mukanani oli tärkeä ihminen, Suomessa tapaamani tansanialaissyntyinen poikaystävä.

Nainen kertoi olevansa poikaystäväni avovaimo.

SUHTEEMME OLI VAIKEA ja pitkä. Siihen sisältyi rakkautta, mutta myös pettymystä ja surua.

Keväällä 2008 minulle soitti nainen, joka kertoi olevansa poikaystäväni avovaimo.

Mies oli vuosia pyörittänyt meitä molempia. Merkit olivat olleet ilmassa, mutta rakastin niin paljon, etten halunnut nähdä niitä.

Erohan siitä tuli. Toipumiseni oli vielä kesken, kun sairastuin vakavasti.

Ajattelin, että oireet johtuvat niskajännityksestä.

OUDOT OIREENI ilmestyivät vähitellen. Minua väsytti. Päässäni tuntui välillä hassulta, ja vasen käteni puutui.

Välttelin lääkäriin menoa. Ajattelin, että oireet johtuvat niskajännityksestä ja menevät ohi.

Moottoritiellä elokuussa vuonna 2009 tajusin, että eivät ne mene. Ajoin autoa, takanani oli rekka ja yritin saada vilkkua päälle. Käteni ei totellut.

Selviydyin tilanteesta, mutta pelästyin todella. En halunnut alkaa pelätä ajamista. Olen aina rakastanut siihen liittyvää vapauden tunnetta.

Kärvistelin kuitenkin oireiden kanssa vielä kolme kuukautta ennen kuin menin lääkäriin.

KASVAIN SAATIIN POIS ja se oli hyvälaatuinen. Niin lääkäri sanoi heräämössä ensimmäisen leikkauksen jälkeen.

Se on kaunein koskaan kuulemani suomen kielen lause. 

Toivuin nopeasti, olo oli vapautunut. Tuntui ihanalta, kun väsymys häipyi ja energia palasi.

En ole koskaan nauttinut niin paljon jouluvalmisteluista.

Kirurgi varoitteli leikkauksen jälkeen, että glioomani on kakkostyyppiä, joka todennäköisesti uusiutuu. Joutuisin käymään seurannassa.

Lääkäritkään eivät silti olleet osanneet varautua siihen, että makaisin uudelleen leikkauspöydällä vain vuotta myöhemmin.

Olin vihainen. Eikö mikään riitä?

Väsymys ja lievät epileptiset oireet palasivat syksyllä 2010. Magneettikuvassa paljastui, että gliooma oli alkanut kasvaa uudelleen samaan kohtaan. Olin vihainen. Eikö mikään riitä?

Toinenkin leikkaus meni hyvin. Sen jälkeen sain sädehoitoa, koska kasvain oli uusiutunut niin nopeasti.

Vaarana oli myös, että gliooma muuttuisi pahanlaatuiseksi. Se piti saada kuriin.

KÄYNNIT SÄDEHOITOKLINIKALLA vetivät hiljaiseksi. En ole koskaan pitänyt itseäni turhamaisena, mutta hiustenlähtö oli järkytys.

Tavallaan toivoin, että muut huomaisivat arvet päässäni. Ne kertovat, että olen taistellut tämän asian kanssa ja selviytynyt.

Sädehoitojakson päätyttyä sanottiin, että nyt minun pitäisi saada olla rauhassa monta vuotta.

Eräs neurologi kuitenkin totesi, että kasvainta voi pitää parantuneena vasta, jos se ei uusiudu kahteenkymmeneen vuoteen.

Tajusin, että gliooma kulkisi aina mukanani ainakin ajatuksissa.

Ainoa keino selvittää asia olisi uusi leikkaus.

SAIN VUOROTTELUVAPAATA töistä vuonna 2012. Vietin sen Kanadan Torontossa. Ajattelin, että kirjoitan kirjan elämästä aivokasvaimen kanssa, lepään ja hoidan itseäni.

Matkalla tapasin paralympiaurheilija, personal trainer Wilfredo Moré Wilsonin. Hän oli menettänyt nuorena toisen jalkansa ja oli sinut vammansa kanssa. Wilsonin kohtaaminen osoittautui tärkeäksi.

Uusia muutoksia aivoissa, minulle kerrottiin keväällä 2013. Lääkärit eivät osanneet magneettikuvien perusteella kertoa, mistä tällä kertaa oli kyse.

Ainoa keino selvittää asia olisi uusi leikkaus. Sen aikana kirurgin piti koepalan perusteella tehdä nopea arvio muutoksen laadusta.

Kuntoutuksessa vasemman käden liikkeet katosivat.

LEIKKAUKSESSA KIRURGI yllättyi näkemästään ja päätti leikata syvemmältä kuin aiemmin. Jälkeenpäin selvisi, että kyse oli vain sädehoidon jäljistä, ei syövästä aivoissa kuten leikkaushetkellä näytti.

Kun heräsin nukutuksesta, kehoni vasemmalta puolelta oli hävinnyt tunto. Olin saanut toispuolisen halvauksen.

Minut siirrettiin Laakson sairaalaan, jossa lääkitys meni pieleen. Vasen käteni liikkui vielä leikkauksen jälkeen, mutta kuntoutuksessa nekin liikkeet katosivat.

Olin ollut seikkaileva, toimelias nainen. Nyt olin äkkiä potilas.

Olin ollut seikkaileva, toimelias nainen, selviytynyt yksin jopa Kongon sota-alueella. Nyt äkkiä olin potilas. En päässyt kääntymään edes vatsalleni sairaalasängyssä.

Seuraavat viikot olivat mustia.

Nousin kuopasta kahden asian avulla. Ensimmäinen oli äitini vankkumaton rakkaus. Toinen oli ystävieni, erityisesti kanadalaisen Wilsonin tuki.

Wilsonilta otin vastaan paljon sellaista, mitä en muilta suostunut kuulemaan:

Elämä jatkuu.

Kaikkeen sopeutuu.

Nyt vain kärsivällisyyttä ja positiivisuutta.

HALVAUKSEN JÄLKEEN olin kolme kuukautta sairaalassa. Lopulta pääsin kotiin opettelemaan uutta, toispuoleista elämää esteettömässä kodissa, jonka äitini ja veljeni olivat hankkineet.

Hoitovirhejuttu on yhä käsittelyssä potilasvakuutuskeskuksessa. En silti tunne kiukkua minut leikannutta lääkäriä kohtaan. Ajattelen häntä jo myötätunnolla.

En ole katkera. Olen kiitollinen siitä, että gliooma näyttää nyt rauhoittuneen, ja siitä, että pyörätuoli on vaihtunut kävelykeppiin.

Nyt ajattelen, että se oli oikein hyvä käsi.

Haaveeni ovat pieniä: Pystyisinpä ripustamaan pyykkiä. Hyppäämään x-hyppyjä tai soittamaan pianolla yksinkertaisia lauluja.

Viulusta en uskalla enää unelmoida.

Ennen manailin vasenta kättäni, koska se ei viulua soittaessa tuntunut tarpeeksi notkealta. Nyt ajattelen, että se oli oikein hyvä käsi.

Rakkaus on tuonut elämääni valtavasti valoa.

TÄNÄ VUONNA RAKASTUIN yltiöpäisesti ja menin naimisiin. 

Se kävi äkkiä. Tapasin Tinderin kautta Kamerunista kotoisin olevaan Tanyi Taben.

Deittimarkkinoille lähtö arvelutti aluksi. Kuka haluaa ristikseen ramman naisen? Ilmeni, että aika moni hyväkin tyyppi oli kiinnostunut.

Tanyihin tutustuin tammikuussa. Hän kosi minua ystävänpäivänä ja häitä juhlittiin lokakuussa. Rakkaus on tuonut elämääni valtavasti valoa.

Häitämme juhlittiin Wienissä lokakuussa 2015.
Häitämme juhlittiin Wienissä lokakuussa 2015.

Hyvää hetkeä halvaantua ei ole. Olen kuitenkin kiitollinen siitä, että ehdin kokea paljon ennen sitä. Olen nähnyt kirahvilaumat vaelluksella Kilimanjaron juurella.

Ja ennen kaikkea olen saanut tehdä työtä, matkustaa ja rakastaa."

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.