Ari Dalhberg kohtasi ensin kuoleman ja sitten elämän:

Ari Dahlberg päätti, ettei kuole syöpään. Mitä sitten tapahtui, oli yllätys.

"Olen aina ollut impulsiivinen persoona, siksi kai sairautenikin piti tulla puun takaa. Olin käynyt aamulla rutiinitarkastuksessa työterveydessä. Pidin itseäni perusterveenä 31-vuotiaana miehenä. Minulla oli hyvä työpaikka suuhygienistinä Turussa ja elämä edessä yhdessä avovaimon kanssa.

Söin kiireessä aamupalaa, sillä kahdeltatoista oli tulossa ensimmäinen ­asiakas. Yhdeltätoista kännykkä soi. Työterveydestä soitettiin: hemoglobiinitulokseni olivat hälyttävän alhaiset. Olisi parasta, että lähtisin lisätutkimuksiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan niin pian kuin mahdollista.

Hyppäsin saman tien taksiin.

Alustavat tulokset varmistuivat iltapäivällä. Minulla oli joko imusolmukesyöpä tai akuutti leukemia.

Fyysisesti olin sen verran hyväkuntoinen, että sain lähteä yöksi kotiin. Kun kävelin ulos sairaalasta, käytävä tuntui musertavan pitkältä, pimeältä tunnelilta. Taksimatkalla kotiin katsoin auton ikkunasta tuttuja maisemia kuin hidastettua elokuvaa. Olin saanut kuolemantuomion ja aloin heti nähdä elämäni eri valossa kuin ennen.

Seuraava päivä oli ystävänpäivä. Saavuin aikaisin aamulla veritautien osastolle ja pukeuduin sinisiin sairaalavaatteisiin. Diagnoosiksi varmistui akuutti lymfaattinen leukemia. Aikuisilla se luokitellaan korkean riskin taudiksi, jossa on vain 25–30 prosentin selviämismahdollisuus perinteisellä sytostaattihoidolla.

Hoito piti aloittaa heti, sillä hoitamattomana tauti saattaisi tappaa kahdessa viikossa. Huonoista vaihtoehdoista minulle parhaaksi katsottiin kantasolusiirto, joka vaatisi paitsi sopivan luovuttajan myös rajut sytostaattihoidot ennen siirtoa. Tauti pitäisi saada kuriin, jotta siirtoa voitaisiin edes harkita.

Lisäksi tarvitsin sädehoitoa koko kehoon, sillä syöpäsoluja oli veressäni päästä varpaisiin. Veritautien ylilääkäri Kari Remes sanoi suoraan, että jos tauti ei tapa, niin hoito voi tappaa. Totesin, että minähän en aio kuolla tähän.

Elämässä kiinni

Ensin toivoin, että saisin elää ennustetut kaksi kuukautta. Kun kaksi kuukautta oli mennyt, aloin unelmoida puolesta vuodesta.

Heti hoitojen alussa tehtiin selväksi, että vahvat sytostaatit vaurioittavat sperman laatua niin paljon, että mikäli hedelmöitys joskus tapahtuisi, olisivat lapset jotenkin poikkeavia. Sain purkin käteen ja mahdollisuuden tallettaa vielä terveitä siittiöitä tulevaisuutta varten. Kuolema oli kuitenkin vahvemmin läsnä kuin mahdollinen isyys. Palautin purkin yhtä tyhjänä kuin olin sen saanutkin.

Puolen vuoden intensiivisen hoitojakson jälkeen pääsin kotiin. Olin edelleen sairaalan kirjoilla ja kävin päivittäin kontrolleissa. Se oli vaikeinta aikaa, sillä en tiennyt, olinko tervehtymässä vai kuolemassa. Mittasin lämpöäni kolmisenkymmentä kertaa päivässä. En saanut aluksi käydä missään, jotta ei tulisi infektioita. 

Halusin takaisin töihin niin pian kuin mahdollista, ja lääkärien vastustelusta huolimatta menin töihin hoitamaan hampaita noin vuosi sairastumiseni jälkeen. Samoihin aikoihin erosimme avovaimoni kanssa ystävinä.

Muutaman kuukauden päästä minulle tarjottiin työpaikkaa Mäntästä. Ensin kieltäydyin. Ajattelin, että jos tarvitsen vielä hoitoja, niin Turussa olisi TYKS ja sen huippuosaaminen.  Jäin kuitenkin miettimään tarjousta ja soitin tutuksi tulleelle ylilääkäri Remekselle. Hän totesi, että parhaiten ovat pärjänneet ne, jotka eivät ole kasvaneet sairaalan kivijalkaan kiinni. Muutin Mänttään.

Elämän U-käännös

Uudessa työpaikassani kiinnitin huomiota miellyttävään ja kauniiseen hammashoitajaan Anuun. Juttelimme paljon. Anu eli avioerovaihetta, ja hänellä oli kaksi poikaa, kaksivuotias Hugo ja viisivuotias Leevi.

Suhteemme vakiintui nopeasti, ja poikiin tutustumista halusin miettiä tarkasti. Juttelin heille ensin puhelimessa. Yhden työpäivän päätteeksi ajoin sitten Virroille Anun luokse.

Pojat katsoivat televisiota. Asetuin istumaan pienelle lasten sohvalle, ja hetken päästä Hugo tepasteli viereeni. Meidän suhteemme alkoi siitä. Leevi totesi saman päivän iltana, että koska minulla on pitkä kotimatka, niin voisin hänen puolestaan jäädä heille yöksi.

Olihan se mullistava elämänmuutos. Luovuin vapaudestani ja otin valtavan vastuun harteilleni. En ollut tavoitellut suhdetta, se vain tapahtui. En ollut haikaillut menetetyn isyyden perään, ja nyt kuvioissa oli kaksi lasta. Elämä oli taas muuttanut suuntaansa.

Pojat hyväksyivät minut nopeasti osaksi arkeaan. Leevi alkoi piirtää päiväkodissa perheestään kuvia, joihin ilmestyi mies nimeltä Artsu. Minulta vei kuitenkin kuukausia löytää oma paikkani. Olihan se melkoista opettelua olla yhtäkkiä mukana perheen arjessa. Koko ajan oli kauhea meteli ja häly, ja aina joku tarvitsi jotain. 

Pelleily saa riittää

Anun eroprosessi oli kestänyt pitkään. Tämä näkyi pojissa erityisesti niin, että nukkumaanmeno ja hoitoonlähtö olivat yhtä mekkalaa.

Aluksi en uskaltanut puuttua kasvatukseen. Olihan minulla pelissä paljon: tuore suhde Anuun, suhde lapsiin, lasten biologiseen isään, uusiin sukulaisiin.   Sitten yhtenä aamuna join teetä ja luin lehteä ja kuuntelin. Hoitoonlähtö oli yhtä sirkusta, kiukuttelua ja huutoa ja päätin, että nyt tämä pelleily saa riittää. Nousin ja sanoin sen ääneen. Pojat tottelivat. 

Myöhemmin Anu kertoi olevansa hyvillään, että olin ottanut ohjat. Linjasimme yhteisiksi kasvatustavoitteiksemme, että huusholliin on saatava perusjärjestys ja kunnioitus vanhempia kohtaan takaisin. Tuntui hyvältä, että minuun luotettiin.

Oman paikan löytäminen helpottui, kun ostimme yhdessä Anun omakotitalon ja menimme puolitoista vuotta tapaamisemme jälkeen naimisiin. Perhe alkoi tuntua omalta ja talo kodilta.

Hyvä isäpuoli

Roolini on tietyllä tavalla epäselvä: en ole lasten isä, mutta olen mukana arjessa. Pyrin olemaan pojille turvallinen aikuinen, hyvä isäpuoli.

Totta kai välillä tulee ”mitä jos tämä olisikin oma” -ajatuksia, sillä kun lapset eivät ole omia, minulla ei ole juridisia oikeuksia puuttua asioihin. Se on ainainen haaste. Täytyy vain nöyrtyä ja hyväksyä, että jokainen aikuinen toimii lasten kanssa omalla tavallaan. Toisaalta, kun tiedän, että en voi saada omia lapsia, olen vapaampi näiden lasten kanssa.

Hugo ja Leevi ovat minulle niin omia kuin vain voivat. Olen naimissa heidän äitinsä kanssa, ja sitä kautta he ovat jonkin verran myös minun lapsiani. Olemme paljon yhdessä, käymme ratsastamassa, matkustelemme ja ihmettelemme fysiikan lakeja. Viime kesänä tutkimme, miten lasin avulla saa tulen syttymään.

Nautin, kun saan jakaa lasten tärkeitä hetkiä. Olen nähnyt, miten pojat ovat oppineet uimaan ja ajamaan pyörällä ja miten Leevi on oppinut lukemaan. Minun on helppo sanoa, että rakastan poikia.

Elämä jatkoajalla

Kantasolusiirrosta on nyt viisi vuotta. Viime kesänä sain vakuutusyhtiöltä henkivakuutuksen, jota pidän eräänlaisena virallisena todisteena siitä, että minut luokitellaan terveeksi. 
Seuranta on yhä tiukkaa, sillä rajujen hoitojen vuoksi jonkin toisen syövän puhkeaminen on hyvin mahdollista. Käyn neljästi vuodessa testeissä.

En pelkää tulevaisuutta, eikä mennyt sairauteni harmita minua. Olen kääntänyt sen voimavaraksi. Ajattelen kokemustani äärimmäisen jännittävänä matkana huippulääketieteeseen. Koska olen itse ollut hoidettavana, osaan asettua työssäni potilaan rooliin uudella tavalla ja kuunnella heitä entistä herkemmin.

Olen kertonut avoimesti sairaudestani. Monilla potilaillani on ollut syöpä tai he sairastavat sitä parhaillaan. Silloin voin olla vertaistukena. Välillä jonkun kanssa on käytetty koko vastaanottoaika keskustelemiseen. Syöpäpotilaan pään pysyminen kasassa on minusta tärkeämpää kuin kulmahampaan lohkeaman korjaus.

Jatkoaikalaisena toivon, että saisin keikkua täällä mahdollisimman pitkään. Olen näiden viiden vuoden aikana saanut kaiken, mitä elämältä toivon: olen elossa, minulla on hyvä työ ja oma perhe. Toivon, että onnistuisin säilyttämään mahdollisimman turvallisen ja luottamuksellisen suhteen poikiin eri ikävaiheissa. 

Haluan nykyään keskittyä minulle tärkeisiin asioihin. Toivon, että osaisin välittää samaa elämänasennetta Hugolle ja Leeville. Viime aikoina he ovat olleet kiinnostuneita avaruudesta. Löysin kätköistäni kaukoputken, ja olisi mukavaa tehdä matka observatorioon. En kuitenkaan suunnittele elämää kovin pitkälle. Loppujen lopuksi meillä on vain tämä päivä."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2013.

 

Vaimon kirje Arille

Rakas Ari!

Oli hienoa nähdä, miten nopeasti luottamus sinun ja poikien välille syntyi. Aina ei ole helppoa, mutta tiukoistakin paikoista on selvitty ja koettelemukset ovat vain vahvistaneet suhdettamme entisestään.

Positiivisuutesi ja iloinen elämänasenteesi auttaa monissa tilanteissa. Olen oppinut sinulta elämään hetkessä ja olemaan murehtimatta turhasta. Välillä pelko syövän uusiutumisesta hiipii mieleen, mutta sen ajatuksen kanssa on oppinut elämään. Onni löytyy tästä päivästä ja arjen pienistä hetkistä!

Vaimosi Anu

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.