Kazhal Ali Ibrahim oppi lapsena uskomaan, että nainen on yhtä arvokas kuin mies. Pakolaiseksi päätynyt arkkitehti ajaa nyt bussia Suomessa.

"KUN SAAVUIMME mieheni kanssa Suomeen, aurinko paistoi eikä taivaalla ollut pilvenhattaraa. Oli vuosi 1996. Sosiaalityöntekijät ja tulkki ottivat meidät vastaan. Olimme lentäneet Turkista, missä olimme odottaneet hyväksymistä pakolaisiksi jonnekin. Pääsimme kiintiöpakolaisina Suomeen.

Meidät ajettiin Inkooseen, missä meitä odotti uusi koti. Kaikki oli laitettu viimeisen päälle valmiiksi.

Tuntui oudolta. Takana olivat kuolemanpelko ja pakolaisuus. En tiennyt, olinko onnellinen vai onneton. Ymmärsin vain, että tässä oli uusi elämämme.
 

LAPSUUTENI IRAKISSA oli onnellinen. Minulla oli neljä siskoa ja kolme veljeä. Äitini oli kotona ja isäni ajoi rekkaa. Asuimme Pohjois-Irakin kurdialueella Suleimanian kaupungissa. Talomme pihassa kasvoi viinirypäleitä, granaattiomenoita ja kukkia.

Perjantaisin, muslimien vapaapäivänä, kävimme mummon luona tai lähdimme retkelle. Isä ajoi autoa, ja me lapset lauloimme takapenkillä kurdilauluja. Usein ajoimme järven rannalle. Grillasimme, söimme biryania ja dolmaa ja tanssimme perinteisiä tansseja. Kotiin palasimme väsyneinä ja onnellisina.

Isäni kasvatti päähäni ajatuksen tasa-arvosta. Se ei ollut kovin yleistä Irakissa. Isä sanoi, että hänen tyttärensä ovat hänelle yhtä arvokkaita kuin hänen poikansa. Isäni tapasi sanoa meille, että hän tekee kaiken mitä pyydämme, kunhan hoidamme koulun kunnialla loppuun. Hän antoi meille myös vapauden valita haluamamme ammatit.

Haaveilin jo lapsena insinöörin työstä. Irakissa ei ollut mitenkään harvinaista, että nainen halusi insinööriksi. Ylioppilastutkintoni arvosanat eivät kuitenkaan riittäneet insinöörin opintoihin. Pääsin opiskelemaan arkkitehtuuria.
 
TULEVAN MIEHENI tapasin ystävieni kautta. Kun olin hänen seurassaan ensimmäistä kertaa, tunsin oloni heti onnelliseksi. Hän oli komea mutta myös edistyksellinen: hän kannatti tasa-arvoa. Tapailimme seitsemän kuukautta ja menimme naimisiin. Olin tuolloin 22-vuotias vastavalmistunut arkkitehti.

Työtilanne Irakissa oli huono, enkä löytänyt alani töitä. Pian huomasin olevani raskaana. Ensimmäinen lapsemme oli poika, Ozhen. Kun vielä asuimme Irakissa, avioliittomme oli onnellinen.

Samaan aikaan kotikaupungissani tapahtui kunniamurhia. Eräänä yönä naapurintyttö ammuttiin vuoteeseensa. Hän oli imettämässä ja tiesin, että hän odotti toista lastaan. Kuulin myöhemmin, että aviomies oli nähnyt vaimonsa juttelevan kadulla vieraan miehen kanssa. Tytön murhasi hänen oma veljensä.

Päätin osallistua naisjärjestön toimintaan. Järjestimme mielenosoituksia ja autoimme hengenvaarassa olevia naisia.

Naisten oikeuksien puolustaminen nähtiin Irakissa islamin vastaisena. Elämäämme ei helpottanut se, että­ mieheni toimi vasemmistopuolueessa, joka taisteli Saddam Husseinin hallintoa ja ääri-islamilaisuutta vastaan. Toimintamme oli vaarallista. Jos olet hallituksen kanssa eri mieltä, olet hallituksen silmissä sen vihollinen.

Joka päivä pommit vihelsivät taivaalla ja ihmisiä ammuttiin. Aina piti varautua pahimpaan.

MIEHENI ALKOI puhua, että hänen olisi pakko paeta maasta mielipiteidensä vuoksi. Minä en halunnut lähteä.

Lopulta hän teki päätöksensä. Vuonna 1994 hän lähti salaa, aamuyöllä.

Ahdistuin siitä, että jäin pienen lapsen kanssa yksin. Muutin takaisin lapsuudenperheeni luo.

Kolmen viikon kuluttua kuulin, että mieheni oli turvassa. Hän oli saanut oleskeluluvan Turkista. Itse kypsyttelin päätöstä lähdöstä vielä vuoden. Olisi ollut liian vaarallista lähteä heti perään. Poikamme oli vasta kaksivuotias.

Ajatus lähdöstä oli äärimmäisen vaikea. En tiennyt, näkisinkö perhettäni enää ikinä. En tiennyt, mitä pienelle pojalleni kävisi. Kaikki muistoni olivat Irakissa.

Jäähyväiset olivat tuskalliset. Äitini itki viikon ennen lähtöäni. Iltaisin ennen nukahtamistani hän istui vierelläni ja katseli minua. Kun aamulla heräsin, hän istui sänkyni vierellä ja katsoi minua käsi poskellaan. Yhtenä päivänä hän sanoi minulle: ”Tule syliin.”

En suostunut. Sanoin, että olen jo iso nainen. Isäni antoi minulle sitruunoita. Hän tiesi, että rakastin niitä. Hänkin itki.

Lopulta lähdin poikani kanssa.

Turkissa jaoimme asunnon kahden muun pakolaisperheen kanssa. Elämä oli yksitoikkoista ja vaikeaa. Meillä ei ollut rahaa maksaa vuokraa tai ostaa ruokaa, joten jouduimme pyytämään sitä Euroopassa asuvilta ystäviltämme ja sukulaisiltamme.

Mieheni oli juuri ennen tuloani päässyt YK:n haastateltavaksi. Hän oli toivonut pääsevänsä Suomeen, koska hänen serkkunsa asui siellä. Puoli vuotta myöhemmin saimme soiton YK:lta. Virkailijat kertoivat, että Suomi ottaa meidät vastaan. Muistan, miten onnellisia olimme.
Katsoin karttaa. Kun löysin Suomen, totesin, että aika lähellä taivasta, pohjoista. Olin silloin 26-vuotias.

ELÄMÄNI TÄRKEIN asia Suomessa oli alkuun puhelinkortti. Kun soitin perheelleni, puhelu yhdistettiin ensin Lontooseen ja sieltä Irakiin. Aina en päässyt läpi, sillä Irakissa puhelinlangat saattoivat olla poikki.

Puhelut olivat kalliita. Sadan markan kortilla pystyin puhumaan vain kymmenen minuuttia. Äitini itki, minä itkin ja isäni itki. En saanut sanottua juuri mitään. Ikävä kotiin oli hirvittävä. Yritin kirjoittaa myös kirjeitä, mutta ne eivät menneet perille.

Lopulta masennuin. Itkin joka päivä – aina, kun olin yksin. Katselin ulos ja mietin perhettäni. Nukuin paljon ja heräsin myöhään.

Pian mieheni ymmärsi, ettei kaikki ollut hyvin. Hän otti kotityöt hoitaakseen, teki ruokaa ja tiskasi. Hän alkoi viedä minua kävelyille, mutta ei se auttanut. Asuinpaikkamme Inkoo oli tavattoman pieni. Ei ollut mitään tekemistä. En tuntenut ketään, enkä pystynyt tutustumaan kehenkään, koska en osannut ruotsia.

Asuimme Inkoossa toukokuusta marraskuuhun. Sen jälkeen meidät siirrettiin Helsinkiin.

VUODEN KULUTTUA pääsin käymään Irakissa ensimmäisen kerran lähtöni jälkeen. Kun auto pysähtyi kotini eteen, kaikki olivat odottamassa. Naapuritkin tulivat, ja äiti oli laittanut valtavasti ruokaa. Itkin ja nauroin. Halasin kaikkia, olin niin onnellinen. Äkkiä olin täynnä energiaa. Olin Irakissa kuukauden.

Suomeen palattuani vaikeudet alkoivat helpottaa. Aloin opiskella suomea ja saimme toisen pojan. Jäin äitiyslomalle, mieheni kävi töissä telakalla ja elämä soljui eteenpäin.

Kunnes eräänä päivänä mieheni ilmoitti jättävänsä minut. Odotin juuri kolmatta lastamme.

Jäin yksinhuoltajaksi vieraaseen maahan. Perheeni oli kaukana, eikä minulla ollut yhtään sukulaista auttamassa. Ystävillä oli oma elämänsä.

Elämästä tuli jälleen kerran vaikeaa. Kaikki oli yksin minun harteillani. Työ ja lapset. Koko elämä.

Kolmas lapsemme oli tyttö, Roza.

LASTEN KANSSA kävin leikkipuistoissa ja opin siellä lisää suomea. Koska halusin oppia enemmän, aloitin peruskoulun opinnot maahanmuuttajille.

Opinnot jäivät kesken, sillä lapset valvottivat. En silti halunnut olla työtön ja hakea työttömyystukea.

Sain ajatuksen, että haluaisin bussikuskiksi. Isot autot olivat minulle tuttuja, olihan isälläni ollut rekkoja.

Pääsin bussikuskikoulutukseen, sain ajokortin ja lopuksi myös töitä. Aluksi pelkäsin erityisesti ilta- ja yövuoroja. Entinen mieheni rohkaisi, että jos istut kotona ja pelkäät, unohdat koko ajotaidon.

Arjesta tuli raskasta. Työpäiväni olivat kymmentuntisia, ja joskus jouduin töihin jo kolmen aikaan aamulla. Silloin vanhin poikani, 12-vuotias, vei pienemmät päiväkotiin. Töiden jälkeen vein lapsia harrastuksiin.

Kerran tyttäreni loukkasi jalkansa. Olin töissä enkä voinut tehdä asialle mitään. Jos olisin ollut Irakissa, veljeni olisi voinut viedä hänet lääkäriin. Irakissa perhe ja suku olivat aina turvana.

Yhtenä päivänä tyttäreni kysyi minulta: ”Äiti, jaksatko sinä?” Vastasin, että miksi en jaksaisi. Äitini jaksoi hoitaa yksin kahdeksan lasta.

Onneksi minulla oli naapuri, josta tuli hyvä ystäväni. Hänestä oli paljon apua.

ELÄMÄNI ON TULLUT vuosien kuluessa helpommaksi. En pelkää enää ajamista. Bussissa on puhelin, jolla voin soittaa, jos tulee ongelmia. Mieskollegani ovat aina kohdelleet minua hyvin, ja myös matkustajat ovat todella ystävällisiä. Jos olen ollut sairas tai pitkään poissa, he kyselevät, missä olen ollut.

Viime vuosi toi mukanaan yllätyksiä. Alkuvuodesta minut valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi. Se tuntui todella hyvältä. Luulen, että minut palkittiin siksi, että olen kolmen lapsen yksinhuoltaja ja ensimmäinen kurdinainen, joka ajaa Suomessa linja-autoa.

Syksyllä tulin eräänä päivänä töistä kotiin ja huomasin lattialla kirjeen. Siinä oli kutsu presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. En pysty kuvaamaan sitä tunnetta, kun luin kirjeen. Lapsenikin olivat puolestani onnellisia.

Suomessa moni asia on hyvin. Maa on rauhallinen, ihmiset ovat hyviä ja vapaita. Silti täydellistä tasa-arvoa ei ole täälläkään.

Ikävöin edelleen perhettäni Irakissa. Vieläkin, kun soitan sinne, itken joka kerta. Kun söimme Irakissa illallista, koko suku istui ison pöydän ympärillä. Söimme, puhuimme ja nauroimme. Sitä yhteenkuuluvuuden tunnetta on vaikea kuvailla.

Olen haaveillut, että muuttaisin takaisin Irakiin, mutta lasteni elämä on täällä. He ovat suomalaisia. Heillä on täällä paremmat mahdollisuudet saada hyvä elämä. Vanhin poikani valmistui juuri autonkorjaajaksi ja toinen poikani pääsi kauppaopistoon. Tyttöni Roza, elämäni ilo, käy vielä peruskoulua.
Lasteni onni on tärkeintä elämässäni. Heillä on täällä paljon ystäviä, ja toivon, että he saavat hyvän tulevaisuuden. Lapsissa on myös minun tulevaisuuteni. ●

Tamare

Arkkitehdista bussikuskiksi Suomeen: ”Meidän oli pakko paeta”

Olen turvapaikkaa vailla Suomessa. "Kiva" kuulla, että turvapaikan saaneilla on hyviä kokemuksia Suomen sossuista. Olen syntynyt Suomessa, suomslaisista vanhemmista, akateemisesti koulutettu, myös yksinhuoltaja. Lapsuudesta: Kun isäni joutui rekan ruhjomaksi, äitini huolehti yksin neljästä alaikäisestä. Ei ollut sossut vastassa koti valmiina,kun palasi kotiin pitkiltä sairaalareissuilta isää katsomassa. Eikä isän kuntoutusvuonna. Olin 6 v. Tuosta on nyt 43 v. Itse sairastuin syöpään 4 v. sitten...
Lue kommentti

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.
Kuvaaja työssään. Kuva Tapio Karjalainen.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.