"Tuntuu, että ymmärrän Armia tässä iässä paremmin kuin koskaan aikaisemmin", Eriika Gummerus sanoo.

Armi Ratian tyttären Eriika Gummeruksen mielestä äiti oli maailman jännittävin ihminen. Mutta syliin ehti ottaa vain Kerttu.

Onko sinusta hauskaa olla lapsi? kysyi Armi Ratia kuusivuotiaalta tyttäreltään Eriikalta. Hän halusi kuulla tytön mielipiteen, oikeasti.

Armi jatkoi: Kun olet vähän vanhempi, voimme varmasti jutella enemmän. Lasten kanssa en oikein osaa olla.

Eriikan mielestä kysymys oli outo, mutta sanat suoria. Täytyi vain jäädä odottamaan aikuistumista.

Armi Ratia perusti Marimekon kolme vuotta Eriikan syntymän jälkeen. Äiti oli paljon poissa, töissä ja matkoilla. Silloin Eriika matkusti Kertun kanssa Savitaipaleelle Kertun syntymäkotiin, pientilalle. Oli 1950-luku, tiet huonot ja mutkaiset, autossa oksetti, häkäpönttö haisi.

”Otin työn mukaan”, naureskeli Kerttu kotiväelleen päästyään perille. Hän oli Ratian perheen kotiapulainen, hoitanut Eriikaa syntymästä saakka.

Eriika, Julle ja Rainer viettävät kesähuvilallaan neljä kuukautta vuodessa. Vessa on ulkona, vesi nostetaan kaivosta, tuli sytytetään tikuilla, onni on läsnä.

Savitaipaleella oli lehmiä, hevonen, Eriikalla nimikkovasikka ja -porsas. Illalla saunottiin, sunnuntaisin pukeuduttiin parhaisiin ja lähdettiin hevoskyydillä sukuloimaan.

Kerttu oli tuki ja turva ja syli.

Älä ole alasti

Olipa kerran Risto-mato, Antti-mato ja Eriika-mato, joiden piti saada itselleen talviasumus. Niinpä Risto-mato päätti...

Kun Armi makasi rakastamassaan vaahtokylvyssä, lapset kököttivät vessanpöntön kannella ja kuuntelivat äidin keksimiä tarinoita. Ristomatti oli lapsista vanhin, kahdeksan vuotta nuorempi Eriika kuopus, Antti keskimmäinen.

Sellaisina hetkinä äiti oli parhaimmillaan. Leikkisänä ilman kiirettä.

Armi toi asiakkaat kotiin ja komensi Kerttua loihtimaan illallisen seurueelle. Silloin Kerttu jupisi itsekseen.

Kun Armi nousi ammeesta, hän ei yleensä välittänyt pukea vaatteita ylleen. Hän hoiteli eteisen lankapuhelimesta työasioita, joskus toinen jalka reteästi tuolilla. Jos Eriikan ystävät rimputtivat ovikelloa pyytääkseen pihalle, heidän katseensa nauliintui Armiin, lause pysähtyi puoleen.

”Aloin komentaa Armia, ettei hän saa olla alasti, kun kavereita tulee. Ei Armi vaatteita alkanut pukea mutta suostui menemään piiloon.”

Kotona Helsingin Kaivopuistossa, meren rannalla, oli 80 neliötä: olohuone, pieni makuuhuone, pieni lastenhuone, keittiö ja Kertun soppi.

Kerttu seisoi yleensä keittiössä ja teki ruokaa: korvapuusteja, kaalikääryleitä, lihapullia, leipää. Aamiaista, lounasta, illallista, välipalaa, iltapalaa.

Puhelut puhuttuaan Armi lähti tapaamaan asiakkaita. Asiakkaat tavattuaan hän saattoi tuoda heidät kotiin ja komentaa Kerttua loihtimaan illallisen isolle seurueelle. Silloin Kerttu jupisi itsekseen: Milläs minä yhtäkkiä sellaisia! Sen minä kyllä sanon, että...

Kukaan ei saanut tietää, mitä hän olisi halunnut sanoa. Yllättävät vieraat ja vaatimukset hermostuttivat, kaappi oli tyhjä, aika vähissä, mutta vain kerran ­Kerttu uhkasi lähteä. Silloin Ristomatti ­tiedusteli innoissaan: Minne me menemme?

 

”Olemme koko perhe kotona Kaivopuistossa. Kerttu hymyilee Ristomatin vieressä raidallisessa mekossa. Hän hymyili paljon", Eriika kertoo.

Eriika, Antti ja Ristomatti olivat Kertun perhe. Hän oli täyttänyt 40 vuotta. Ei perhettä jätetä kovin helposti.

”Joskus Kerttu kävi vähän rimpsalla tapaamassa erästä poliisia. Odotin treffien ajan ikkunassa.”

Kotiin palatessaan Kerttu näki hennon tyttöhahmon seisomassa leveällä ikkunalaudalla verhojen välissä. En minä tästä kovin helposti pääse lähtemään, hän ehkä ajatteli.

Laitas Chanel viitosta

Öisin isoveljet natisuttivat toisinaan tahallaan kerrossänkyä tai härnäsivät muuten. Silloin Eriika hiipi pimeän eteisen kautta Kertun luo.

Kerttu nukkui huoneessa, johon mahtui kapea sänky ja yöpöytä. Tules tänne, sanoi Kerttu, otti lämpimään kainaloon, painoi pehmeää vatsaa vasten ja jatkoi uniaan.

Jos halaan Kerttua, Armi menee synkäksi, Eriika huomasi.

Aamulla Armi katsoi pahasti.

”Armi olisi halunnut, että minulla ja hänellä on äitisuhde, jonka loin Kertun kanssa. Mutta eihän sellaista voinut muodostaa, kun Armi ei ollut paikalla.”

Jos halaan Kerttua, Armi menee synkäksi, Eriika huomasi. Hän lopetti halaamisen eikä halannut enää ketään. Se ei auttanut.

Armi juoksutti Kerttua asemalle ostamaan lehtiä, vaikka taikinan teko oli kesken, postiin viemään kirjeitä, vaikka olisi ollut mitä kiireitä.

”Se oli niin ilkeää. Mutta kyllä Armi Kertun arvon ymmärsi ja kiitti häntä usein.”

 

”Laskeudumme Armin kanssa Mexico Cityn lentokentälle. Olen parikymppinen. Yhteiset matkat ovat parhaita muistojani Armista.”

Kerttu sai Armilta marimekkoja, kauneudenhoitotuotteita, kosmetologikäyntejä, hierontaa, jalkahoitoja ja keittiötöitä helpottavia koneita. Sirkkeli oli vienyt Kertulta nuorena sormet ja puoli kämmentä.

Illalla vanhemmat viihdyttivät vieraita olohuoneessa. Armi kuiskasi Eriikalle: Laitas taas sitä hajuvettä korvan taakse ja tule sanomaan hyvää yötä. Eriika sipaisi äidin Channel viitosta, vieraat nuuhkivat.

Iloisiin ääniin oli turvallista nukahtaa. Grogilasit kilahtelivat, joku lauloi pienestä ihmissydämestä ja suurista unelmista.

Armi astui varpaille

Suunnittelijoita, kirjailijoita, taitelijoita, toimittajia, valokuvaajia, Marimekon myyntiväkeä, mannekiineja, professoreja, lähettiläitä, poliitikkoja, ystäviä, sukulaisia…

Vieraita oli paljon. Ratioiden kesänviettopaikassa, Bökarsin keltaisessa kartanossa, jokainen sai koota aamiaisensa pyöreästä pöydästä lautaselle. Kerttu leipoi leivän kartanossakin, häntä kutsuttiin keittiössä ylipääemännäksi.

Kaikki Marimekon puolesta, kuului motto.

Pöydän marimekkoliina ulottui maahan saakka. Koskaan ei voinut tietää, kuka aamiaisaikaan istui viereen tai vastapäätä, mitä sanoi. Yleensä sanottiin jotakin hauskaa, inspiroivaa ja viisasta.

Armi oli verbaalitaituri. Hän ei lausunut sanaakaan miettimättä, mutta mietti nopeasti ja vaati samaa muiltakin. Latteuksia ei hyväksytty.

Teini-ikäinen Eriika olisi toisinaan halunnut juoda aamukahvinsa rauhassa. Armi komensi: viihdytä vieraita ja heittele keskusteluun vähän ranskalaisia lauseita, kun kerran olet ranskalaista koulua käynyt.

Kaikki Marimekon puolesta, kuului motto. Se tuntui painolastina niskassa.

”Olin kotona, mutta koko ajan olisi pitänyt miettiä Marimekon edustamista ja ihmisten hurmaamista, puhua kauniisti.”

Kun Eriika kyllästyi, hän meloi kumiveneellä kaislikkoon koko päiväksi.

Meillä ei laiskotella, opetti Armi. Keskellä yötä pihamaalle saattoi pelmahtaa Armin tilaama sirkus tai vieraita kyyditsevä helikopteri. Jos Eriika sai varastettua äidin itselleen, jostain ilmaantui aina uusi vieras, istahti viereen ja tahtoi osallistua keskusteluun.

 

Eriika leipoo yhä Kertun reseptillä. ”Kun tunnen leivän tuoksun, muistan Kertun.” 

Eriikan kapina alkoi 18-vuotiaana.

”Eräänä iltana suutuin niin hirvittävästi, että otin auton ja lähdin ajamaan tuhatta ja sataa ilman päämäärää”, hän sanoo.

”Se ei ollut normaalia nuoren naisen kapinaa, jossa äidistä pitää oppia päästämään irti. Meidän välillämme ei ollut sellaista sidettä. Kapinoin sitä vastaan, että minut yritettiin pistää Armin muottiin. Armi astui liikaa varpaille.”

Kesäiltoina Eriika ja Kerttu istuivat muiden naisten kanssa rantasaunan lauteilla Tarmo Mannin kylvetettävänä. Manni vihtoi kaikki perusteellisesti, lauloi mahtavalla äänellä ja nauroi lopuksi makeasti. Kerttu nautti.

”Kertulle olin joskus ilkeä ihan normaalilla tavalla, kuten murrosikäinen äidille. Kadun sitä kamalasti. Olin niin kova ja itketin häntä.”

Äiti taisi pyytää anteeksi

New Yorkissa Armi ja Eriika kiipesivät Hotel Algonquinin vinttikerrokseen, istuutuivat ylimmälle portaalle ja puhuivat. Eriika oli kahdeksantoista. Eriika, Kerttu ja Armi olivat lähteneet yhdessä matkalle Yhdysvaltoihin ja Meksikoon.

Autot kohisivat alhaalla, pari tuntia kului.

”Siinä laukesi kaikki. Saimme selvitettyä asioita, jotka olivat hiertäneet välejämme. Kumpikin sanoi, mitä oikeasti halusi sanoa”, Eriika kertoo.

”Kerroin, että Armin päsmäröinti ja vaatimukset ärsyttivät. Että haluan olla hänen tyttärensä enkä asiakkaiden palveluksessa. Äiti taisi pyytää anteeksi.”

Eriika alkoi nähdä Armin inhimilliset puolet. Helposti räjähtävä, flirttailua rakastava draamakuningatar pelkäsi rahojen menetystä ja tärkeitä vieraita. Kun odotettiin isoa mustaa autoa ja sen sisältä kohta astuvaa herraa, Armia jännitti.

 

13. heinäkuuta Bökarsissa vietettiin aina Armin syntymäpäiviä. Onnittelulaulun jälkeen alkoivat juhlat.

Tuollainenkin äiti on, Eriika ajatteli. Ujo ja haavoittuvainen mutta ennen kaikkea hauska.

Mitäs sanoisit jos menisin naimisiin Urho Kekkosen kanssa? Armi kiusasi tytärtään. Entä Jörn Donnerin?

Mene vain, Eriika vastasi, en halua olla esteenä. Matkoilla oli aikaa jutella.

Armin, Kertun ja Eriikan yhteinen matka oli Kertun 60-vuotislahja. Että tämänkin sain täällä nähdä, oikeita appelsiinipuita, entinen maatalon tytär huokaili Beverly Hillsissä.

"Armi ei myöntänyt julkisesti, että ikävöi isää."

Vanhemmat olivat eronneet Eriikan abiturienttivuonna.

”Isä oli jalat maassa oleva upseeri, joka toi turvallisuuden tunteen muttei osannut ilmaista tunteitaan Armin haluamalla tavalla. Armi olisi halunnut saada älyllistä vastakaikua ja huomiota naisena.”

Isä toi vaimolleen kukkia vasta, kun asiasta oli kipakasti huomautettu. Silloin vaimo söi kukat kiukuspäissään ja sanoi, että liian myöhäistä.

”Armi ei koskaan myöntänyt julkisesti, että ikävöi isää ja tunsi itsensä todella yksinäiseksi.”

Eron jälkeen Eriika ja Kerttu jäivät kotiin kahdestaan. Isoveljet olivat jo omillaan, vanhemmat muuttivat toisaalle. Asunnossa oli hiljaista.

He tekivät sopimuksen: jos Eriika alkaa seurustella, Kerttu väistyy tieltä.

Kerttu oli kerännyt vuosikymmenet paperia. 1940–50-luvuilla vanhoista lehdistä maksettiin kuten panttipulloista. Jokainen markka talletettiin pankkiin. Lopulta koossa oli niin paljon, että Kerttu saattoi ostaa yksiön Lauttasaaresta.

Mikä minusta voi tulla?

Milläs täyttäisimme ikävyyden loven? kysyi Armi herättyään koomasta viimeisen kerran vuonna 1979. Hän oli joutunut sairaalaan maksakirroosin vuoksi ja tiesi kuolevansa.

Sitten loppuivat sanat. Armi katsoi vuorollaan jokaista lastaan pitkään silmiin. Eriikaa, Anttia ja Ristomattia. Eriika oli 32-vuotias, Armi 67.

 

”12-vuotiaana huusin yhtäkkiä Armille keskellä katua, että olemme kuuluisia. Jotenkin tajusin sen siinä hetkessä. Armi sanoi, että ole nyt jo hiljaa. Ehkä julkisuus oli vähän taakka", Eriika sanoo.

”Minulla oli siihen aikaan hengitykseen liittyvä fobia, pelkäsin lopettavani hengittämisen. Tuijottaessani katkonaisesti haukkovaa Armia lakkasin ajattelemasta itseäni”, Eriika sanoo.

”Kun Armi sitten kuoli, tunsin konkreettisesti, kuinka hänen voimaansa siirtyi minuun. Se oli erikoinen kokemus.”

Eriikalle oli aina ollut selvää, ettei hänen odoteta jatkavan vanhempien uraa Marimekossa. Asiasta ei puhuttu, mutta se tiedettiin.

Ajatus ei kaihertanut paljon. Eriika piti koirista. Eläinlääkäriksi voisi ryhtyä, ehkä? Mutta miten voisi tietää, että juuri se on oikea ala? Mikä olisi?

Armin kuoleman jälkeen Eriika otti selvää Marimekosta.

Jos nuori Eriika kysyi tuskastuneena Armilta neuvoja opiskelupaikan valinnassa, äiti ehdotti puolihuolimattomasti kirjastonhoitajan tutkintoa. Saataisiin ainakin kodin kirjametrit järjestykseen.

Kirjat Armi jätti perinnöksi Eriikalle, mutta kirjastonhoitajaa tästä ei tullut.

Kiitos, Kerttu

Asioihin pitää mennä sisälle. Kun vastuu annetaan, vaikka pyytämättä, tilanteesta täytyy selvitä.

Armin kuoleman jälkeen Eriika muisti äidin sanat. Hän oli ajautunut opiskelemaan kaupallista alaa huomaamatta, vähän vahingossa, veljien vanavedessä.

Nyt oli olemassa suuri yritys, jolle piti tehdä jotakin. Eriika päätti selvittää, mikä Marimekko on. Hän aloitti tutustumalla painoon ja ompelimoon, matkusti ulkomaille tapaamaan asiakkaita ja työskenteli myymälänhoitajana.

Näin tämä kaikki siis toimii, hän ajatteli ja oppi. Joitakin vuosia myöhemmin Marimekko myytiin, sisarukset eivät löytäneet yhteistä näkemystä jatkamisesta.

Eriika hengitti syvään. Sitten hän perusti naistenvaatetusliikkeen, Atelierikan.

”Se oli omani.”

Eriika otti asiakkaat vastaan, osti kankaita ja nappeja maailmalta ja järjesti kotonansa uniikkivaatteiden muotinäytöksiä kaupungin kermalle.

Atelierikassa moni asia tehtiin toisin kuin Marimekossa. Eriika viihtyi, nauttikin.

”Olin elänyt marimekkomaailmassa. Nyt näin, että elämää on myös sen ulkopuolella. Kaikki maailman ihmiset eivät halunneetkaan pukeutua marimekkovaatteisiin.”

 

”Tämä on minulle kaikista rehellisin ja rakkain Armi. Lomalla Porvoon saaristossa, tennareissa ja villapaidassa, ilman kiirettä, uppoutuneena keskusteluun", Eriika sanoo.

Kun ateljee 1990-luvun alun laman myötä lopetti toimintansa, Eriika ei surrut. Vaatteet oli nähty, napit ja kankaat ja kaikki. Tulevat vuodet veivät toisaalle, puolison kanssa perustettu maahantuontiyritys toimitti värikkäitä rakennussarjoja päiväkoteihin.

”Rehellisesti olen enemmän kumisaappaissa kulkeva eläinten ystävä kuin silkkivaatteissa vaeltava madam.”

Kerttu kuoli kahdeksan vuotta Armin jälkeen 80-vuotiaana. Eriika ehti lentää hänen luokseen Lappeenrannan keskussairaalaan työmatkalta Pariisista.

Kerttu oli halvaantunut. Eriika veti tuolin sairaalasängyn viereen ja sanoi: Nyt on semmoinen juttu, että sinä et voi puhua, mutta minä pälätän sinulle.

Sitten hän sanoi kaiken, kiitti vielä kerran.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2015. 

Eriika Gummerus

Marimekon perustajan Armi Ratian tytär, 67, asuu talvet Porvoossa ja kesät huvilalla. Perheeseen kuuluvat puoliso Rainer Gummerus ja englanninmastiffi Julle.

Ennen eläkkeelle jäämistään Eriika työskenteli Marimekon myymälävastaavana, vaatetusateljeessaan Atelierikassa sekä Gummerusten yhteisessä maahantuontiyrityksessä.

Hän nauttii ulkoilusta, liikunnasta ja kielten opiskelusta sekä kestitsee Armin tavoin mielellään vieraita.

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.