Jos Saila kävelee, hän ei voi puhua, sillä silloin maisema ja sen kauniit yksityiskohdat jäävät huomaamatta.

Katso silmiin! Keskity! Käyttäydy! Saila Nygrén on saanut koko ikänsä kuulla olevansa outo. Sitten tuli Ilkka. Ilkan mielestä Aspergerin oireyhtymä tekee Sailasta erityisen ihanan.

Maanantai on punainen, keskiviikko keltainen ja perjantai vihreä. I-kirjain on valkoinen, U sininen.

Saila Nygrénin, 36, maailmassa jokaisella numerolla, kirjaimella ja viikonpäivällä on värinsä. Äänillä on muoto. Kun lusikka kilahtaa kahvikuppiin, Saila näkee tähtimäisen kirkkaan välähdyksen. Patterin kohina muistuttaa harmaata savupilveä.

Hänellä on Aspergerin oireyhtymä, autismin kirjoon kuuluva neurobiologinen kehityshäiriö.

Virallisen määritelmän mukaan oireyhtymän­ kanssa elävät näkevät ympäristönsä­ eri tavalla kuin suurin osa väestöstä. Aspergerihmisen on vaikea tunnistaa omia tai toisten tunnetiloja, mikä näkyy tilannetajun puutteena.

Tässä kohtaa Sailaa alkaa naurattaa ensimmäistä kertaa. Virallinen määritelmä, kyllä. Mutta kuinka osaisi selittää, millaista arki on, jos perjantait ovat vihreitä?

”Jos on tavannut yhden aspergerhenkilön, on tavannut yhden aspergerhenkilön. Jokainen on omanlaisensa”, Saila sanoo. 

Diagnoosin kuultuaan Saila itki. Vika ei ollutkaan toisissa.

Hän sai diagnoosin 33-vuotiaana. Siihen saakka Saila kuvitteli, että kaikki hahmottavat maailman kuten hän. Että äänet aiheuttavat näkö- ja joskus hajuaistimuksia. Että usein on vaikea keskittyä kaikkeen paitsi siihen, mikä kiinnostaa oikeasti. Vaikkapa värien periytyvyyteen tai undulaatteihin. 

Saila ajatteli olevansa aika normaali. Muut ihmiset olivat tyhmiä, kun eivät ymmärtäneet hänen ajatuksiaan.

Diagnoosin kuultuaan Saila itki. Vika ei ollutkaan toisissa.

Kotona ei pelottanut

Mitä sinä täällä nurkassa yksiksesi hihittelet? kysyi opettaja Sailalta alakoulun välitunnilla. Muut kiipeilivät telineillä. Minä teen tarinoita pääni sisällä, Saila vas­tasi.

Päässä seikkailivat ihmiset ja eläimet. Oravat menivät kauppaan ostamaan maitoa, sammakot osasivat puhua.

”Se oli hirveän antoisaa. Saatoin viipyä maailmassani tuntikausia. Seurasin tavallaan kuin elokuvaa, mutta pystyin itse ohjaamaan juonta.”'

Kotimatkalla Saila tarkisti ansat, joita oli rakennellut pikkujyrsijöille. Joskus kiinni jäi hiiri tai myyrä. Yöök, sanoivat luokan tytöt. Paitsi ne, jotka sanoivat, että­ onpa söpö. Saila tutki eläimiä, ei vahingoittanut:­ tuollainen karva, liikkuu tuollaisessa asennossa, tuollaiset väri­sävyt. 

Yksityiskohdat kiinnostivat enemmän kuin kokonaisuus. Suuri osa siitä, mikä ei kiinnostanut, pelotti. Parhaan, oikeastaan ainoan, ystävän isän kova ääni, erilaiset sairaudet (Kurkkumätä! Tuber­kuloosi!), jokainen vieras ihminen ja vieraan ihmisen ilme.

Kotona ei pelottanut. Saila ja kaksi pikkusiskoa istuivat ringissä ja maalasivat tuntikausia eläimiä. Illalla ruodittiin rakennuspiirtäjäisän johdolla Levyraadin esitysten sointukulkuja. 

Vanhemmat olivat eronneet, äiti asui kauempana. Hän lähetti lapsilleen paljon käsin kirjoitettuja kirjeitä.

Kukaan ei oikeastaan kiusannut. Olisi pitänyt olla paljon erikoisempi.

Luokkatoverit esittivät koulun laulukokeissa mahdollisimman lyhyen kappaleen ja vaihtoivat kiusaantuneena painoa jalalta toiselle. 12-vuotias Saila levitti opettajan eteen oman sävellyksensä nuotit ja komensi: soita siitä, niin laulan. Laulu kertoi yksinäisyydestä.

Laulusta tuli kymppi. Sillä hetkellä se, että matematiikannumero oli viitonen ja äidinkielen kielioppi käsittämätöntä, tuntui merkityksettömältä.

Muut lapset pitivät etäisyyttä. He eivät­ ymmärtäneet, miksi Saila saattoi kysyä ystävällisesti: miten ihmeessä ostit noin ruman takin itsellesi? Saila ei ymmärtänyt, miksei saisi kysyä.

Kukaan ei kuitenkaan oikeastaan kiusannut. Koti oli 800 asukkaan Suomenlinnassa Helsingissä, pitkänä kaartelevassa rivitalossa, käärmetalossa.

”Yhteisö oli tiivis ja boheemi. Kylähulluja riitti. Olisi pitänyt olla paljon erikoisempi, että joku olisi alkanut ihmetellä. Jos olisin kasvanut jossain muualla, olisi ollut paljon vaikeampaa.”

Todelliset vaikeudet alkoivat vasta aikuisena.­

Väsynyt idiootti

Kesken päivän oli pakko mennä salaa vessaan, painaa pää reisiä vasten ja nukkua varttitunti kippurassa. Työtovereiden keskellä ravintolan keittiössä Sailan mieli rekisteröi jokaisen äänen ja liikkeen. Vieruskaverin hengityksen, veitsen erilaiset napsahdukset leikkuulautaa vasten.

Aistit kuormittuivat. Väsytti. 

Kun esimies kertoi puhelimessa, mitä tukusta on tilattava, Saila nyökytteli, mutta unohti ohjeen puhelun loputtua. Kastikkeenruskistajaako se oli vai mitä? hän kysyi. Oletko idiootti, kun et osaa kuunnella? tiedusteli esimies.

Yksi­ heistä.­

Sailan pisin työsuhde kesti seitsemän kuukautta. Hän työskenteli kokkina kahdeksan vuotta, kymmenissä eri työpaikoissa, ennen kuin hakeutui lääkäriin. Ehkä kyse olisi narkolepsiasta. Tai epilepsiasta. Jostakin joka tapauksessa.

”Ajattelin, että jos minulla on näin vaikeaa joka paikassa ja koko ajan, pakkohan jossakin on olla vikaa.”

Psykologien ja lääkärien haastattelut ja muut tutkimukset kestivät noin puolitoista vuotta. Sitten lääkäri klikkasi hiirellä tietokoneen valikkoa ja sanoi: Sinulla­ on Aspergerin oireyhtymä. Pekka Tanikin oli sitä mieltä, kun konsultoin häntä asiasta.

Nyt olen sitten virallisesti vammainen, Saila ajatteli.

Saila ei ymmärtänyt. Asperger oli tuttu sana, mutta mikä oli pekkatani?

Lääkäri, isoilla alkukirjaimilla, hänelle selvitettiin. Pekka Tani. Nimet ovat aina­ olleet Sailalle vaikeita. Oma itku tuli­ yllätyksenä.

Nyt olen sitten virallisesti vammainen, Saila ajatteli liikennevaloissa.

Hän soitti äidilleen ja kertoi. Olen aina­ tiennyt, että­ olet erikoinen, äiti sanoi. Eikö­ ole hyvä, että asialle on nyt diagnoosi ja selitys?

Saila ei ollut vielä valmis olemaan samaa­ mieltä.

”Ehkä salaa odotin lopputuloksen olevan, ettei mitään hätää ole ja lääkäri toteaa­ minun olevan aivan tavallinen kolmekymppinen nainen.”

Ensimmäinen sairausloma alkoi diagnoosin jälkeen. Oli aikaa ajatella. Saila otti ftalosyaniinisinisen värin ja alkoi maalata alas­tomia vartaloita ja abstrakteja asetelmia.  

Facebookista löytyi Aspergerin syndrooma -ryhmä. Muut olivat kokeneet samoja asioita, aika usein he ymmärsivät. Yksi muista oli Sailan tuleva aviomies.

Saila meikkaa ja valitsee vaatteensa huolellisesti. ”Monet ajattelevat, että autisti joko kuolaa vaipoissaan tai on Einsteinin kaltainen nero. Suurin osa on kuitenkin jotakin siltä väliltä.”  

 

Yksi, joka ei vaadi

Siinäpä vasta eloisa ja paljon asioita ajatteleva nainen, ajatteli Ilkka Nygrén tavattuaan­ Sailan syksyllä 2013. Onpa älykäs ja erikoinen mies, ajatteli Saila. Hänhän puhuu kanssani samaa kieltä. Miten se voi olla mahdollista? 

Ensitreffeillä ravintolassa juotiin oluet,­ naurettiin paljon ja suudeltiin. Pari­ kuukautta myöhemmin mentiin kihloihin, vuosi sitten naimisiin.

Kotona on hyvä. Iltaisin keitetään kahvit ja teet ja keskustellaan tunteja. Onko kulttuuri­marxismi todellinen ilmiö? Tarvitaanko feminismiä ja maskulismia? Aiheuttaako gluteeni autismia? 

Sailalla on kärkäs mielipide kaikesta, Ilkka muodostaa kantansa hitaammin. Jos keskustelu alkaa­ Galapagossaarten pingviineistä, se voi päätyä Higgsin bosoniin.­ Tai ihan mihin­ vain.

Keittiön pöydän ääressä Saila katsoo Ilkkaa, Ilkan hiuksia ja olkapäitä. Hän on onnellinen. 29-vuotias Ilkka on ensimmäinen kumppani, jolla on sama diagnoosi, Aspergerin­ oireyhtymä. Ilkka ymmärtää. Ei hauku, ei käske katsoa silmiin, ei vaadi muuttumaan.

"En hermostu. Moni pimahtaisi jo."

Oikeastaan muuttuu ehkä enemmän itse.

”Alkuaikoina Ilkalla oli tapana jättää vesitippoja ympäri tiskipöytää. Opetin, että ne pitää pyyhkiä heti rätillä pois.”

”En tajunnut, että ne ovat jotakin likaa”,­ Ilkka puolustautuu.

Kun Ilkka kävelee kotona tunnin ympyrää,­ olohuoneesta keittiön kautta takaisin, on Sailan vuoro joustaa.

”En hermostu. Moni pimahtaisi, että asetu jo. Tiedän, että jumitus ja liikkumisen pakko kuuluvat Ilkan oireisiin.”

Saila pystyy ensimmäistä kertaa elämässään nukkumaan aivan kiinni toisessa. Aikaisemmin hän vietti yöt mieluiten yksin sohvalla. 

Se tuntuu ihmeelliseltä ja luottavaiselta. Muita ystäviä Saila ei tarvitse, kunhan on tämä yksi lempeä ja rakkain.

Mistä taas suututtiin? 

Tänne ei tarvitse tulla huutamaan, paheksui­ pankkivirkailija tiskin takaa, kun Saila yritti tallettaa rahaa tililleen. Selitykset eivät auttaneet.

Paha mieli tuli­ vasta ulkona. Miksi kaiken pitää olla niin hankalaa?

”Jos en ole varma, kuinka paljon toinen tajuaa puheestani, puhun lujaa. En pysty säätelemään ääntäni. Kuulostan hyökkäävältä, vaikken tarkoita mitään pahaa.”

Kun aistit samaan aikaan välittävät tietoa kaikesta mahdollisesta, keskittyminen on vaikeaa.

Kahta asiaa on mahdotonta tehdä yhtä aikaa.

”En voi katsoa keskustelukumppania silmiin, koska yritän pitää mielessä, mitä­ hän on juuri sanonut. Lisäksi toisen silmiin katsominen sattuu fyysisesti. Informaatiovirta katsekontaktista on niin voimakas.”

Kahta asiaa on lähes mahdotonta tehdä yhtä aikaa. Jos kävelee, ei voi puhua, maisemat jäävät huomaamatta, kauneinkin puu. Jos istuu kahvilassa ja yrittää jutella, tee jäähtyy kuppiin. Keskustelun ydintä on vaikea poimia.

Siten syntyvät väärinkäsitykset. Ne, joissa Saila ihmettelee, miksi hänelle taas loukkaannuttiin. Ja saa kuulla sanoneensa jälleen kerran tylysti.

Esimerkiksi näin Saila voi tivata, työpaikan kahvitauolla kello kahden hälyssä: Miksi laitat teepussin tuolla tavalla? Miksi paperilappu riippuu narun päässä noin? Se kannattaa laittaa näin! Äläkä kaada vettä liian nopeasti!

Kohta paperi luiskahtaa kuppiin! Tee niin kuin minä!

Saila nauraa. Kyllä. Vähän tylyä. Tosi­ rasittavaa. 

”Kun olen mielestäni oikeassa, iskee pakonomainen tarve kertoa asia muillekin. Hiljaa oleminen tai mielen muuttaminen eivät ole vaihtoehtoja.”

Vaikeinta on tulla toimeen naisten kanssa.

”Jos nainen kertoo tavanneensa viikonloppuna miehen, pitäisi sanoa, että oi kuinka ihanaa ja alkaa kysellä lisää. Miksi kyselisin? Miksi kiinnostaisi?”

”Naisilla on kummallinen tunnemaailma. Aistin kyllä muiden tunteita, mutta en ymmärrä, miten joku voi tuntea tiettyä asiaa kohtaan juuri niin.”

Ikkunalaudan esineet Saila on järjestänyt niin, että kokonaisuus tuntuu hänestä hyvältä.

 

Onnella on paikka

Ikkunalaudan asetelma on tarkka: kynttilälyhdyt vierekkäin, mariskooli sentilleen oikeassa kohdassa. Kaikki koon, mallin, värin ja muodon mukaan järjestelty.

Sailan ja Ilkan kodissa jokaisella asialla­ on paikkansa ja paikan määrää Saila. Hän näkee, kuinka asiat muodostavat kokonaisuuden. Sininen väri jatkuu kukkaruukuista taulun kautta kattokruunuun.

Sido nyt, ei hyvää päivää, ei voi olla niin vaikeaa!

Lattialle jätetyt sukat sopivat harmoniaan huonosti. Sukista ei kuitenkaan pääse. Kotona asuu Sailan viisitoistavuotias poika Nico. Myös hänellä on laaja-alainen hahmotushäiriö.

Kun Saila katsoo sukkia, hän muistaa kengännauhat. Ne, joiden solmimista yritti väkisin opettaa Nicolle, kun tämä­ oli lapsi. Sido nyt, ei hyvää päivää, ei voi olla niin vaikeaa!

Ei olisi pitänyt pakottaa, kun toinen ei oikeasti pystynyt, Saila ajattelee nyt. Nyt hän muistaa myös, miten kärsi samasta­ ongelmasta Nicon iässä. 

Jos nyt 15-vuotias Nico on kotona, Saila vetää ikkunaverhot ylös, vaikka valo häikäisee silmiä. Talossa on teini, muuta maailmaa ei voi sulkea kokonaan pois.

Kun pörrötukkainen poika nukkuu, Saila suree Nicon tulevaisuutta. Jatko-opinnot, työpaikka, seurustelusuhteet? Mitä kaikesta tulee, omakin elämä on ollut rämpimistä. Sureminen ei auta. Täytyy luottaa, että kaikki järjestyy.

Nicon huoneen vieressä on pikkuhuone, josta löytyvät aarteet: kymmenet taide- ja tiedekirjat värijärjestyksessä. Seinällä on jäljennös Albert Edelfeltin Kuningatar Blanka -maalauksesta, olohuoneessa Kandinskyn taidejulisteita lasikehyksissä, kaikkialla Sailan omia maalauksia.

Ilman taidetta Saila ei voisi olla onnellinen.­ Kun hän katsoo tauluja, hän aistii ne fyysisesti. Sydän hakkaa, itkettää ja naurattaa. Hän pystyy astumaan taulujen maailmaan sisälle, tunniksi, pariksi.­ Saila kuulee kuningatar Blankan äänen, kun tämä laulaa pojalleen keinuttaessaan lasta polvella.

”Muiden ihmisten kanssa riitautuminen ei haittaa kovin paljon, mutta läheisiin­ haluan säilyttää hyvät välit.” Saila on sopinut Ilkan kanssa, että­ nukkumaan ei mennä ennen kuin riidat on sovittu. Saila on ammatiltaan kokki, mutta kaksi viime vuotta hän on ollut sairauslomalla. Ilkka työskentelee järjestöavustajana Autismisäätiössä. 

 

Mikä minusta tuli?

Mikä sinusta tuli? kysyvät sukulaiset ja vanhat koulukaverit, kun tapaavat Sailan. Tuliko tutkija? Graafikko, sisustussuunnittelija?

Ei tullut. Tänäänkin pattereiden kohina­ näyttäytyy harmaana savuna Sailan mielessä. Sairausloma on kestänyt kaksi vuotta. 

Kun Ilkka lähtee töihin, Saila pukee vaatteet päälleen, aina ensin alushousut, aina viimeisenä villatakki. Teetä on pakko saada. 

Sitten Saila avaa tietokoneen ja etsii tietoa maailman tapahtumista, poliittisista kysymyksistä ja lääketieteen uutisista.­ Kutoo villasukkia, vaikka niitä on syntynyt jo kolmekymmentä paria­ puolessa vuodessa. Nukkuu välissä päiväunet. Rutiinit helpottavat.

Miksi juuri minä? Miksei tästä parane?

Ne kyyneleet, jotka Saila itki saa­tuaan diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä, on vuodatettu. Epäoikeuden­mukaisuuden tunne sen sijaan tarraa yhä kiinni.

Miksi juuri minä, miksi minulla? Miksei tästä parane? Voisin olla kiinnostavassa työssä, mutta olen yksin tässä hiljaisessa kodissa.

”Asperger toi mukanaan lahjoja, joita voisin käyttää hyödykseni ja joiden avulla voisin rakentaa uraa, mutta samalla se estää asioiden toteuttamista.”

”Moni on sanonut, että olisin ollut hyvä missä vain olisin halunnut. Se tuntuu pahalta, vaikka tarkoitus ei varmaan ole ollut loukata.”

Nyt on näin ja tämän kanssa on selvittävä. Asperger on osa minua. Asia on hyväksyttävä. Nämä sanat Saila sanoo itselleen usein. 

”Aspergerhenkilöitä on ollut aina, satoja­ vuosia sitten meitä luultavasti poltettiin noitina roviolla. Enää kukaan ei polta. Siinä mielessä asiat ovat paremmin.”­

Hän on vähitellen lakannut pahoittelemasta käytöstään.

”Ennen toistelin kuin papukaija, että­ anteeksi anteeksi, kun on tämä asperger. Enää en. Kaikille ei voi selittää, se on liian hankalaa.”

Lääkäreiden mukaan Sailalla on harvinainen kyky kertoa, mitä syvästi autististen­ ihmisten­ pään sisällä tapahtuu, kun he ovat omassa maailmassaan. He eivät­ voi kertoa sitä itse. Sailalla on yhteys molempiin­ maailmoihin. Omaansa ja kaikkien jakamaan.

Sekin on tärkeä tehtävä, tulkkina oleminen, ymmärryksen lisääminen. 

Joskus myöhemmin elämässä voisin myydä omia taulujani netin kautta, Saila suunnittelee. Ehkä­ ­­voisin matkustaa Ilkan kanssa Pariisin­ Louvreen katsomaan tauluja, ehkä Venäjälle tutustumaan arkkitehtuuriin. 

Vihreistä perjantaipäivistä Saila ei oikeastaan enää halua luopua. Ne ovat mielenkiintoisia.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2015.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.