Lukijoiden valinta: paras juttu Kodin Kuvalehdessä 16/14
Kuva Sanna Liimatainen

Kymmenen vuotta kirjailija Essi Kummu ajatteli olevansa äiti, joka ei sovi äidiksi. Hän pelkäsi lapsiaan, kunnes oppi suremaan ja lakkasi osoittamasta rakkauttaan pullalla.

Liikennevaloissa Oulunsalon Shellin kohdalla kaksi vuotta sitten Essi Kummu tajusi, että jotain puuttui.

Matka lasten isän luota kotiin Essin luo oli sama kuin joka toinen viikon­loppu. Lapset juttelivat erossa eletyistä päivistä ja Essi sanoi ”ihan tosi?” ja ”kiva kuulla” kuten aina, mutta jokin oli toisin: Essi ei pelännyt.

Hän ei pelännyt omia lapsiaan.

Aino ja Kalle olivat melkein kymmenen vuotta.

Ei pidä ymmärtää väärin. Kaikki ne kymmenen vuotta Essi oli kyllä rakastanut lapsiaan. Hän oli rakastanut lapsiaan ja pelännyt rakastaa heitä. Oli tosin ollut kausia, jolloin hän oli vain pelännyt lapsiaan ja hävennyt sitä niin, ettei ollut ­aikonut kertoa sitä koskaan kenellekään. Hädin tuskin hän oli uskaltanut myöntää sen edes itselleen.

Essi jatkoi ajamista. Lapset pulputtivat takapenkillä, ja Essi oli iloinen, etteivät he nähneet hänen silmiinsä kohonneita kyyneleitä. Voiko se olla nyt ohi?

Sairaalan vauvat

Raskaana Essi ei pelännyt mitään. Hänellä oli korkeat korot, kiireitä ja seksiä, vaikka lääkäri oli sanonut, että enää ei kannattaisi olla. Kaksosraskaudessa on riskinsä, lääkäri oli muistuttanut.

Essistä suurin riski oli mahdollisuus saada kaksi poikaa: Miten kahden villin pojan kanssa selviäisi?

Lapset syntyivät lokakuussa 2002 puolen tunnin välein: Tyttö tiistaina, poika keskiviikkona. Tyttö vaakana, poika skorpionina. Kumpikin kilon painoisena, kumpikin kolme kuukautta liian aikaisin.

Tytöstä Essi ehti kuulla itkun, pojasta hiljaisuuden. Vauvat kiidätettiin tehohoitoon.

Seuraavana aamuna satoi ensilumi.

Ensin elämä oli hengityksen mittaista, sitten tuntien. Silloin Essi oli jo kotona miehensä kanssa, pesi aamuisin hampaat ja lähti sairaalaan vauvojensa luo. Vaikka ei hän ajatellut niitä vauvoinaan. Lapset olivat sairaalan vauvoja, syntymättömiä.

Niin oli helpompi.

”Olin koko ajan varautunut pahimpaan. Olin vahva nainen ja kestäisin, vaikka tapahtuisi mitä.”

Sairaalassa Essi katsoi ensitöikseen tulehdusarvot ja hengityskäyrät. Vasta sitten hän katsoi lapsiaan.

Hoitajat olivat kilttejä ja iloisia, ja Essi oli kiltti ja iloinen. Hän kesti poikansa aivoverenvuodon, sydänleikkauksen ja elvytykset.

Mutta kun hoitaja ehdotti Essille vauvalle laulamista, Essi ei tahtonut. Hän ei kestänyt laulaa syntymättömälle pojalle, joka saattaisi lähteä koska vain.

”Kun ajattelin laulamista, näin kultalangat, joilla minut ja vauva kiedotaan yhteen. Laula sinä, sanoin hoitajalle.”

Salaa sopimaton äiti

Rivitalon päädyssä on kolme huonetta ja keittiö. Kun Essi, 37, laittaa keittiössä ruokaa, vaihtoehtoja on noin neljä.

Paistettuja kasviksia ja linssikeittoa 11-vuotiaat Aino ja Kalle eivät haluaisi syödä. Silloin Essi sanoo heille, että lasten kuuluu syödä kasviksia äläkä istu siinä haukkumassa ruokiani ja saat nousta, kun puolet on syöty.

Jauhelihakastike- ja lihapullapäivinä kaikki ovat tyytyväisiä. Essi ja Aino huudattavat levyltä kappaleita, joissa on luovuttu jostakin tai rakastetaan hulluna. Essi ruskistaa jauhelihaa, Aino piirtää vieressä poneja ja molemmat laulavat Adelen kanssa.

Seinän takana olohuoneessa Kalle lukee Aku Ankkaa. Jos ei lue, Essi käy kaksi kertaa yläkerrassa Kallen huoneen ovella ja uhkaa kolmannella kerralla takavarikoida älypuhelimen.

Lapset täyttävät lokakuussa 12. Teiniytyminen on tulossa mutta vielä hallittavissa.

”Jos Kalle kiukuttelee, alan puhua mitä tahansa jalkapallosta. Mikä ton julisteen hepun nimi olikaan? Ai niin, Lionel Messi. Kalle ei malta olla jatkamatta juttua.”

Juuri tällaiseksi tavalliseksi Essi yritti elämän saada kymmenen vuoden ajan. Useimmiten elämä näyttikin ihan ­tavalliselta.

Ahdistus ja kauhu tulivat arvaamatta ja järjettömistä asioista. Essi leikki lasten kanssa ja lelu putosi kolahtaen lat­tiaan, ja siinä se oli, pelko. Hän olisi halunnut huutaa tai potkia, mutta hän vain nosti lelun.

Päivät Essi hoiti lapsia niin hyvin kuin osasi. Jos jompikumpi itki, Essi hätääntyi valtavasti. Jos kuka vain lapsi ruokakaupassa itki, Essi käänsi ostoskärrynsä toiseen suuntaan. Ei siksi, että itku olisi häirinnyt häntä, vaan siksi, ettei menisi paniikkiin.

Kun lapset illalla nukahtivat, Essi meni saunaan. Kylmään saunaan, vaatteet päällä.

Ei hän puhunut kenellekään, miltä tuntui. Ei sen jälkeen, kun vuosi lasten syntymän jälkeen tuli taas ensilumi. Silloin muistot tulvivat esiin ja Essi sanoi, että hänen on paha olla. Muut kertoivat hänelle, että se on ihan turhaa: vauvathan ovat terveitä, vaikeudet ohi, kaikki hyvin.

Joskus äiti sanoi Essille, että hellittäisit. Ei äitiyttä tarvitse suorittaa. Nykynuoret ovat sellaisia, äiti arveli, eivät kestä normaalielämää.

”Hyväksyin, että niin sen täytyy olla. Ajattelin, että kaikki eivät vain sovi ­äideiksi, minä en sovi. Yritin hyvittää ­sitä lapsilleni ja peittää huonouttani.”

Jaksaa, jaksaa

Essi on taitava hetkissä.

Hän tietää täsmälleen, milloin kipu alkoi: Oulun yliopistollisen sairaalan vessassa vuoden 2003 ensimmäisellä viikolla. Aino ja Kalle olivat silloin 2,5 kuukautta ja Essi 25 vuotta.

Sinäkin aamuna Essi oli tullut bus­silla sairaalaan keskoskaapin luo. Laka­noissa näkyivät vielä vauvan painaumat, mutta Essin poika oli poissa.

Essi oli kuvitellut tilanteen tuhat kertaa. Tyhjän keskoskaapin, sairaalan siunaushuoneen, kuolleen poikansa. Hän oli rukoillut Jumalaa ja tehnyt diilejä: jos et vie lapsiani, annan pois muut haa­veeni, romaanin ja talon. Silti se oli tapahtunut.

Essi käveli viereiseen huoneeseen,  siihen, jossa tytär happiviiksissä oli. ­Lisäksi huonessa oli uusi, vieras vauva. Sitten tuli hoitaja ja sanoi: ”Sinä löysitkin omasi.”

Essi ei ymmärtänyt. Hän osasi poikavauvastaan hengitysmaskin takaa vain palan otsaa ja meritähden sakaroilta näyttävät raajat. Tämä vauva oli ihan erilainen.

Hän katsoi uudelleen.
Vauva näytti isältään ja äidiltään. Essiltä.

”Kalle oli ollut vauvojen teho-osaston pahat tapaukset -huoneen vaikein potilas. Olin valmistanut itseäni kaikkeen muuhun paitsi siihen, että hän sittenkin selviytyy.”

Essi keskittyi kävelemään rauhalli­sesti vessaan. Vessan pimeydessä hän laittoi kätensä suunsa eteen, jotta ei huutaisi.

Sinä hetkenä kipu alkoi levitä.

Helmikuussa Aino ja Kalle pääsivät kotiin. Essi kantoi yhtä turvakaukaloa ja lasten isä toista. He ihmettelivät, mikä lapsia vaivasi, kun ne olivat niin tyytyväisiä.

”Mietimme, eivätkö vauvat tajua, että joutuvat nyt selviämään meidän kanssamme. Että sairaala loppui. En vielä tiennyt, että minuun sairaala jäi.”

Lapset kasvoivat hyvin, ja Essi kir­joitti esikoisromaaniaan. Rakennettiin omakotitalo ja sinne sauna, jonka piti lämmetä. Perhe vain ei perheytynyt. Ajomatkat lasten isän luota Essin luokse alkoivat, kun Aino ja Kalle olivat kolme.

”Olin päättänyt, että sinnittelen. Olin tullut kestämisessä hyväksi, joten minua sanottiin vahvaksi. Mutta kun tuli avioero ja olin oikeasti yksin, asiat alkoivat ryöpsähdellä esiin.”

Se oli parasta, mitä Essille saattoi tapahtua. Lopulta oli pakko hakea apua.

Ja tuli toisenlainen hetki. Sinä iltana Kalle oli kuusivuotias ja alkoi itkeä legolaivansa hajoamista. Essi ei lähtenyt täyttämään pesukonetta eikä pyytänyt Kallea lopettamaan itkemistä.

Hän meni poikansa luokse, otti tämän syliin, oli pitkään hiljaa ja sanoi sitten: ”Sinä olet nyt surullinen.”

Sinä samana päivänä vähän aiemmin Essi oli itsekin oppinut tunnistamaan surun terapeutin luona.

Kalle rauhoittui. Essi rauhoittui. Se oli taikaa.

”Käsitin, että monet epämukavat tunteet, joita olin työntänyt väkisin pois, olivatkin surua. Vasta kun lopetin kestämisen, voimat alkoivat palautua.”

Essi alkoi parantua.

Pulla murheeseen

Välipalaksi Essi paistaa lettuja, rasvaisia, mutta gluteenittomia. Hän on luopunut vehnäjauhoista, koska halusi irti sokerikoukusta ja sukupolvien ketjusta.

Essin mummo teki rapeita kampanisuja ja maailman kuohkeinta piimäkakkua. Niillä piimäkakuilla mummo ­rakasti kaikkia.

Äiti teki korvapuusteja leivinuunissa. Pullaa oli aina saatavilla. Sitä syötiin, kun oli juhlan aika, ja etenkin kun ei ollut. Samalla nielaistiin murheet, vaikka ei Essi sitä silloin pulla suussa käsittänyt.

Essi on oppinut monta asiaa samalla kun on kirjoittanut. Kolme vuotta hän on kirjoittanut kirjaa siitä, mistä hänen ei koskaan pitänyt kertoa kenellekään. Kirja on juuri ilmestynyt, ja sen nimi on Lasteni tarina. Samalla se on Essin tarina, ja vähän myös Essin vanhem­pien ja isovanhempien.

”Olen saanut perintönä vaikenemisen. Niin saivat myös vanhempani ja heidän vanhempansa”, Essi sanoo.

”Teen parhaani, että vaikeneminen loppuu tähän. On ollut jättimäisen työn tulos, että tässä talossa on lupa olla ­surullinen. Jos olisin osannut sen, minuun ei olisi kertynyt kaikkea sitä salahätää.”

Kun Aino tai Kalle itkee, Essin ensimmäinen ajatus on yhä, että lopeta nyt tai otatko pullaa. Hän ei sano sitä. Hän ei enää yritä paeta itkua ja hätää.

Kymmenen vuotta hän yritti, kunnes kaksi vuotta sitten istui lentokoneessa ja hänen edessään istui perhe: äiti, isä ja pyöreäposkinen vauva.

Mitähän tästäkin tulee, Essi ehti ajatella, ja silloin vauva alkoi itkeä. Essi odotti ahdistustaan, edes jonkinlaista levottomuutta. Mutta ei.

”Se hellyyden määrä, mitä tunsin vierasta vauvaa kohtaan! Olisin tahtonut mennä lohduttamaan sitä. Olin varma, että jos saisin 20 sekuntia pitää vauvaa, se rauhoittuisi. Vauvan äiti vain heilutteli vauvalle pahvista turvaohjetta.”

Lopulta vauva pääsi haistelemaan äitinsä kaulaa ja rauhoittui. Hyvä, Essi sanoi mielessään vauvan äidille. Olen vihdoin parantunut, hän sanoi itselleen.

”Olisin halunnut tietää tarkan paikan, missä minusta tuli melkein normaali. Lähempänä Helsinkiä kuin Oulua joka tapauksessa.”

Käykää sisään

Jotakin sairaalasta ja pullasta on vielä Essissä. Lähteminen on hänelle yhä vaikeaa, joten hän inhoaa eteisiä. Jokai­sessa eteisessä on ovi, ja ovista lähdetään.

”Jos minulta kysyttäisiin, kukaan ei koskaan menisi mihinkään. Kaikki olisi ennakoitavaa ja hallittavissa, ja asiat olisivat niin kuin aina.”

Nyt se naurattaa Essiä.

Kesäloma on ollut hieno. Essi, Aino ja Kalle olivat kaksi viikkoa lomalla Espanjassa. Se oli Essiltä niin suuri irtiotto, että matkaa varten piti pakata viisi päivää ja valvoa yksi yö, taltuttaa lasten kuolemanpelko ja lukea kaikki Kyllikki Villan matkakirjat. Matka onnistui, vaikka aluksi Kalle kieltäytyi espanjalaisesta ruuasta ja pyörä­retkellä Essi eksyi Ainon kanssa. Aino lupasi ohjata heidät takaisin, ja ­Essi päätti luottaa häneen. Perillä äiti ja tytär heittivät ylävitoset.

Paras päivä oli kuitenkin kotiintulopäivä. Saunassa odottivat kuivumaan jääneet pyykit, olohuoneessa oli nuu­pah­tanut peikonlehti ja jääkaapin ovessa ­Ainon vanha lappu: Kiitos että olet äitini.

Paluu arkeen sopii Essille. Lapset lähtevät koulubussille jämptiin aikaan, ja Essi polkee työhuoneelle kirjoittamaan. Illalla ei tarvitse olla hämmennyksissään niin kuin silloin, kun lapset kesälomalla valvoivat puoli tuntia tavallista pidempään. Että miten tässä nyt näin kävi ja kuinka tästä selvitään!

Kun lapset nykyisin ovat viikonlop­puja isällään, Essillä on yksinäistä. Se on uutta ja hienoa. Sunnuntaisin kotimatkalla lasten kanssa hän laulaa ja tanssii autossa, hytkyy liikennevaloissa niin, että lapsia nolottaa.

Elämä on hyvin tavallista. Niin hyvin, että Essi ei meinaa uskoa.

Lue lisää:

Paras juttu 14-15/14: "Miten vauvan kuolemasta selviää?"

Paras juttu 13: Näyttelijä Maria Kuusiluoma peri vanhempiensa elämäntyön

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.