Etiopiasta Suomeen muuttanut Meseret:
Toinen muutto Suomeen oli Meseret Huvilan mielestä helpompi kuin ensimmäinen, koska hän tiesi jo, mitä oli vastassa.

Ensitreffit olivat kiusalliset, mutta naimisissa he olivat jo neljän kuukauden kuluttua. Meseret Huvila sai Jarista valtavan pitkän ja kiltin miehen.

Istuin elämäni ensimmäistä kertaa lentokoneessa. Tuntui, että olin unessa, odotin koko ajan herääväni.

Lensin Etiopiasta Helsinkiin 17. elokuuta 2010. En nukkunut koko yölennon aikana silmäystäkään. Mielessäni pyöri miljoona ajatusta uudesta elämästäni. Helsingissä odottaisi aviomieheni, jonka kanssa olin mennyt naimisiin pari kuukautta aiemmin, vain muutaman viikon tutustumisen jälkeen.

Mietin Addis Abeban lentokentälle itkemään jäänyttä perhettäni. Olin heistä erossa ensimmäistä kertaa enkä tiennyt, miten pärjäisin. Olin lähtenyt pois ainoasta tuntemastani kulttuurista ja matkalla täysin vieraiden ihmisten ja tapojen pariin.

Äiti synnytti minut kotona Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa vuonna 1980. Olin nelilapsisen perheen esikoinen. Asuimme pienessä talossa, jonka vanhempani olivat itse rakentaneet.

Syntymäni jälkeen äitini oli kotona kolmen kuukauden äitiysloman. Sitten hän palasi töihin paperitehtaaseen. Se oli keskiluokkaisissa perheissä tavallista. Isä korjasi puhelinlinjoja valtion yrityksessä. Kotonamme oli myös maaseudulta palkattu nainen, joka auttoi kotitöissä ja hoiti meitä lapsia.

Talossamme oli iso piha, kaksi makuuhuonetta ja keittiö. Pienessä keittiössä ei ollut uunia ja jääkaappia, mutta siellä oli tilaa tehdä ruokaa.

Tuolta ajalta muistan parhaiten savun ja mausteisen ruuan tuoksun, joka leijaili taloista ja pihoilta. Etenkin juhlapyhinä tuoksu oli huumaava. Pihoilla padoissa paistettiin tuntikausia seosta, jossa oli chilipohjaista berberi-maustetta, sipulia ja öljyä. Ilman täytti myös perinteisen juhlaleivän, difodabon tuoksu. Sitä ikävöin edelleen usein.

Pahimman kaipuun yllättäessä teen perinteistä etiopialaista ruokaa myös Suomessa. Etiopiassa käyvät ystäväni tuovat minulle tullessaan mausteita, joita en ole vielä löytänyt täältä. Perinteiseen injera-lättyyn tarvittavaa teffjauhoa saan Prismasta.

Aloitin koulun seitsemänvuotiaana. Vihasin sitä heti. Osa opettajista kohteli lapsia raa’asti. He huusivat, ja kepillä sormille lyöminen oli tuohon aikaan kouluissa yleistä. Nykyisin myös etiopialaisopettajat ovat lempeämpiä, etenkin kaupungeissa.

Itse en hyväksy lasten ruumiillista kurittamista. Onneksi oma lapsemme saa elää väkivallattomassa ­ympäristössä.

Koulupäiväni kestivät aamukahdeksasta neljään. Yritin aina löytää syyn jäädä kotiin. Valitin vatsakipua ja huonoa oloa, jotta äiti ei pakottaisi minua kouluun.

 

Meseret syntyi vanhempiensa esikoiseksi vuonna 1980  Addis Abebassa. Tuolloin naiset synnyttivät lähes aina kotona.

Äiti oli lempeä, rakastava nainen. Hänen kaksois­sisarensa oli toista maata. Tädillä oli kanssani saman ikäinen esikoinen, ja hän asui lähellä. Hän huusi meille ja piti todella kovaa kuria. Emme saaneet juosta, ­meluta tai olla aikuisten tiellä. Hän myös komensi ­äitiäni, jolla oli tapana antaa meille helposti periksi.

Isänikin piti lapsista, mutta etiopialaisten miesten tapaan hän ei osoittanut rakkauttaan. Hän ei viettänyt kanssamme aikaa kotona, mutta vei meidät viikon­loppuisin retkille. Pukeuduimme parhaisiimme ja lähdimme vaikka eläintarhaan. Odotin noita retkiä kuin kuuta nousevaa.

Äiti menehtyi maksatulehdukseen, kun olin 12. Kukaan ei kertonut meille lapsille äidin kuolemasta suoraan. Olimme hämmentyneitä. Ikävöin äitiäni ja odotin hänen palaavan, vaikka vanhimpana lapsena ymmärsinkin hänen kuolleen.

Kodista huolehtimaan palkattiin meille ihan vieras nainen. Hän muutti kotiimme ja jouduimme hyväksymään hänet. Hän oli onneksi kiltti ja piti meistä hyvää huolta.

Noin vuosi äitini kuoleman jälkeen isä meni hänen kanssaan naimisiin. Silloin kaikki muuttui.

Äitini sukulaiset eivät hyväksyneet uutta tilan­netta. He riitelivät isän kanssa. Siksi isä ja hänen uusi vaimonsa myivät kotimme ja muuttivat uuteen taloon eri puolelle kaupunkia. Sinne ei äitini sukulaisilla ollut asiaa, joten välimme katkesivat kokonaan.

Jäin ikävöimään erityisesti äitini kaksoissisarta ja samanikäistä serkkuani. Olimme viettäneet paljon ­aikaa yhdessä.

Samalla muuttui isän uuden vaimon suhtautuminen meihin lapsiin. Hänestä tuli kova ja ilkeä, varsinkin minulle.

Olin alkanut käydä serk­kuni innoittamana protestanttien raamattukoulussa. Äidin eläessä en saanut siihen lupaa, koska vanhempani olivat ortodokseja.

Myöskään isän uusi vaimo ei hyväksynyt asiaa. ­Sanoin, että hän saa vaikka tappaa minut, mutta aion käydä raamattukoulussa. Siellä puhuttiin Jumalasta ja Raamatusta uudella ja lempeällä tavalla. Janosin lisää.

Tuo oli raskasta aikaa minulle ja isälle. Kotona ei ­ollut hetken rauhaa. Riitojen aikana isän uusi vaimo heitteli minua esineillä ja löi. Tilanne meni niin pahaksi, että jouduin asumaan hetken enoni luona.

Myös koulunkäyntini kärsi. En pystynyt keskittymään opiskeluun. Aloin olla teini-iässä, eikä minulla ­ollut ketään kehen tukeutua.

Ikävöin äitiäni valtavasti. Hänen hellät kasvonsa ­eivät olleet enää vastassa, kun tulin kotiin, enkä saanut lohdutusta hänen viisaista sanoistaan. Minun täytyi ­aikuistua hetkessä.

Jouduin käymään kaksi luokkaa uudestaan huonojen arvosanojen vuoksi ja pääsin koulusta vasta 19-vuotiaana. Samoihin aikoihin isäni ja hänen vaimonsa erosivat.

Huonon todistuksen takia en päässyt opiskelemaan valtion omistamiin korkeakouluihin, eikä isällä ollut varaa kustantaa opintojani. Jouduin menemään töihin.

Lopulta pääsin opiskelemaan naistutkimusta paikallisen kirkon oppilaitokseen. Etiopian Mekane Yesus on yksi nopeimmin kasvavia luterilaisia kirkkoja maailmassa. Vuoden mittaisen seminaarin maksoi ruotsalainen yhteisö, joka tukee etiopialaisten naisten kouluttautumista.

Naistutkimus oli tuolloin melko uutta Etiopiassa. Opiskellessa haaveilin tekeväni töitä naisten aseman parantamiseksi esimerkiksi maaseudulla. Tuo haave elää edelleen.

Asuntolassa majoittauduin samaan huoneeseen kolmen muun naisen kanssa. Huoneen valkoiset seinät olivat paljaat. Jokaiselle oli sänky ja hyllytilaa. Suihkut ja vessat olivat yhteisiä.

Vuoden kuluttua valmistuin huippuarvosanoin. Oli upeaa huomata, että aiemmat huonot numeroni eivät johtuneet tyhmyydestäni. Tunsin ensimmäistä kertaa olevani tasa-arvoinen muiden kanssa. Sain ruotsalai­silta stipendin myös lisäopintoihin. Kolme vuotta opiskelin hallintoa ja johtajuutta.

Hieman ennen valmistumistani tapasin tulevan aviomieheni. Hän oli kaikkea muuta kuin mitä olin ajatellut.

Yhtenä päivänä etsin koulumme ravintolassa istumapaikkaa, ja ystäväni Bereket pyysi minua pöytäänsä. Hänen seurassaan oli suomalainen Markku, joka työskenteli Bereketin tavoin seminaarissa opettajana. Jännitin tilannetta kovasti huonon englannin kieleni vuoksi.

Miehet alkoivat puhua ystävästään Jarista, joka oli tulossa Etiopiaan lomalle Markun luokse. He kehuivat Jaria vuolaasti. Istuin pöydässä ujona ja hiljaa.

Muutaman päivän kuluttua Bereket pyysi puhelin­numeroani ja kysyi, tapailinko ketään. Olin hämmentynyt ja aloin jo epäillä hänen pyytävän minua ulos. Hän alkoi kuitenkin puhua Jarista, joka oli juuri saapunut. Bereketin mukaan Jari oli kristitty ja erittäin mukava.

 

Etiopiassa häitä juhlitaan suurin menoin. – Päivämme oli täynnä jännitystä ja suurta onnea.

Bereket ehdotti, että lähtisin hänen ja Markun kanssa ravintolaan tapaamaan Jaria. Epäröin, mutta lupasin ajatella asiaa. Bereket vakuutti, että kävisimme vain illal­lisella ilman minkäänlaisia paineita.

Markku selitti saman Jarille, joka myöntyi, vaikka oli vähän hämmentynyt. Hän ei ollut tullut Etiopiaan etsimään tyttöystävää.

En ollut koskaan ajatellut tapailevani valkoihoista. Jokaisella on mielessään kuva tulevasta aviomiehestään, ja minä olin kuvitellut naivani etiopialaisen.

Sovimme tapaavamme perinteisessä etiopialais­ravintolassa. Olin kauhuissani ja yritin perua tapaamisen edellisenä iltana. En kertonut asiasta kenellekään, en edes parhaille ystävilleni.

19. helmikuuta 2010 kävelin ravintolaan, jossa oli  kovaääninen bändi ja ihmisiä syömässä käsin injera-lättyjä ja wot-kastikkeita. Jari istui jo pöydässä ja nousi ylös saavuttuani.

Ajattelin, että hän on valtavan pitkä.

Ensitreffit olivat kiusalliset. Yritimme keskustella, mutta lujaa soinut musiikki teki puhumisesta hankalaa. Jarin oli vaikea ymmärtää minun etiopialaisittain ääntämääni englantiani ja minun hänen suomalaista aksenttiaan.

Jarille on jäänyt tapaamisesta erityisen nolona mieleen se, että hän kysyi minulta vanhemmistani. Ensin hän kysyi, mitä isäni tekee, ja sitten äidistäni. Sanoin äitini olevan kuollut, mutta Jari ei kuullut vastaustani. Hän joutui kysymään asiaa monta kertaa uudestaan, ennen kuin sai selvää. Hän häpesi tapausta kovasti.

Minä ajattelin, että Jari on kiltti. Mitään rakkautta ensisilmäyksellä en kokenut. Kotiin mentyäni kyllä mietin, mahtaako hän ajatella minua. Hetken kuluttua sain häneltä tekstiviestin. Hän halusi nähdä uudestaan ja tutustua paremmin.

Näimme lähes joka päivä Jarin kymmenen päivän reissun aikana. Etiopiassa ei ole sopivaa, että nainen ja mies viettävät aikaa kahdestaan, joten meillä oli aina esiliina mukana. Varsinkin valkoihoisen miehen ja paikallisen naisen tapailua olisi katsottu pahasti.

Päivien aikana sain kuulla, että Jari asuu yksin Suomen pääkaupungin kupeessa ja työskentelee musiikinopettajana. Hän oli kotoisin Soinin kunnasta, ja ­hänen vanhempansa asuivat siellä yhä.

Jossain vaiheessa tajusimme, että haluaisimme jatkaa seurustelua sen jälkeen, kun Jari palaisi Suomeen. ­Ymmärsin, että Jari on ehkä tarkoitettu minulle. Hän oli niin suloinen ja kiltti, täysin erilainen kuin muut tuntemani miehet.

Kun Jari sitten matkusti takaisin kotiinsa, ikävöin häntä kovasti. Soittelimme joka päivä, puhuimme tuntikausia.

Muutaman viikon soittelun jälkeen päätimme mennä kihloihin ja naimisiin. Jari palasi Addis Abebaan puolentoista kuukauden kuluttua. Menimme kihloihin aprillipäivänä. Isä oli onnellinen, koska olin löytänyt miehen, joka arvosti ja kunnioitti minua.

Muutaman päivän päästä Jari palasi jälleen Suomeen ja minä aloin järjestellä häitä.

Hääpäivänämme 26. kesäkuuta 2010 heräsin hermostuneena jo kuudelta. En ollut saanut nukutuksi juuri lainkaan. Sydämeni hakkasi ja koko kehoni tuntui voimattomalta. En saanut syödyksi. Kädet hikoillen odotin myöhässä ollutta kampaajaa, jonka oli tarkoitus hiusteni lisäksi hoitaa myös meikkini.

Puin päälleni valkoisen hääpuvun ja tunsin oloni kauniiksi. Kirkossa Jari näytti uskomattoman komealta. Tunsin suurta iloa päästessäni hänen vaimokseen.

Kirkkovihkimisen jälkeen siirryimme juhlapai­kalle, jossa ystäväni ja sukulaiseni ottivat meidät vastaan ­taputtaen ja laulaen.

Jari tunsi juhlien 250 vieraasta vain kolme, mutta koko päivä oli täynnä naurua, iloa ja musiikkia.

Jari palasi Suomeen, ja aloimme järjestää minun muuttoani. Olisin halunnut jäädä Etiopiaan, mutta Jari ei saanut sieltä töitä. Muuttoprosessi oli hankala, mutta kesti yllätykseksemme vain puolitoista kuukautta. Aika tuntui kuitenkin hurjan pitkältä: ikävöimme toisiamme valtavasti.

Kun 17. elokuuta 2010 vihdoin saavuin Helsinki-Vantaan lentokentälle, Jari oli vastassa ruusukimpun kanssa.

Oli kuin taakka olisi viety harteiltani. Olin tur­vassa pelottavan lentomatkan jälkeen.

Odotin saapuvani keskelle vilkasta eurooppalaista pääkaupunkia, jossa vanhat rakennukset reunustai­sivat kapeita katuja. Saamani Suomi-kirja lupasi myös vihreitä maisemia ja järviä.

Ajomatka lentokentältä Jarin asunnolle Espooseen oli jotain aivan muuta. Kehä III:n varrella oli vain ­neliön muotoisia harmaita autokauppoja ja outoja maisemia. Se, mitä olin odottanut, ja se, mitä näin, ­olivat täysin eri maailmoista. Hämmentyneenä en osannut sanoa mitään.

Pari päivää tuloni jälkeen menimme Helsingin keskustaan. Ihmettelin ihmisten vähyyttä ja kysyin Jarilta, missä kaikki ovat. Jari nauroi. Oli pahin ruuhka-aika. ­Jari sanoi, ettei Suomessa ole koskaan enempää ihmisiä liikkeellä.

Järkytyin nuorista tytöistä, jotka kulkivat kaduilla tupakkaa polttaen. Olin sokissa. Kaikki oli erilaista kuin mihin olin tottunut.

Muutaman päivän aikana tutustuin valtavaan määrään uusia ihmisiä, ja Jari kertoi minulle jatkuvasti tietoa uudesta kotimaastani. Hän kertoi ihmisten vetäytyväisyydestä, neljästä vuodenajasta, koulutuksesta, työelämästä, vieraista kodin­ko-
neista...

Se kaikki oli minulle liikaa. Tunsin oloni todella kurjaksi. En pystynyt syömään mitään, kaikki maistui oudolta. Sain pahoja päänsärkyjä, voin huonosti ja olin uupunut.

Järkytykseni paheni, kun ajoimme ensimmäisen kerran Jarin vanhempien luokse Soiniin Etelä-Pohjanmaalle. Jari osoitteli minulle asioita ympäriltä: näetkö tuon, katso tuonne. Minä en nähnyt mitään. Maailma oli niin outo, että aivoni eivät osanneet kiinnittää huomiota mihinkään. Se oli hyvin ahdistavaa.

Jännitin Jarin perheen tapaamista kovasti. Pelkäsin tekeväni virheitä, koska en tuntenut suomalaisia tapoja.

Huoleni oli kuitenkin turha. Appivanhempani ottivat minut heti avosylin vastaan. Vaikka emme ymmärtäneet toistemme kieltä, ymmärsin Jarin äidin hymystä ja halauksesta, että minut hyväksyttiin. Hän oli kirjoittanut paperille kaikki tuntemansa englanninkieliset sanat, jotta osaisi puhua kanssani edes vähän.

Ajattelin, että nyt olen vihdoin turvallisessa paikassa. En olisi halunnut palata Pohjanmaalta Espooseen.

Espoon-asunto oli minusta kuin vankila. Jari teki musiikinopettajan töitä, minä vietin päivät yksin neljän seinän sisällä.

– Poikamme Abel puhuu minun kanssani amharaa ja mieheni kanssa suomea. Yhteinen kotikielemme on englanti.

Etiopiassa olin tottunut jatkuvaan vilinään ja toi­siaan tervehtiviin ihmisiin. Suomessa kotimme ikkunasta avautui autio pihamaa. Siellä seisoi toinen yhtä ankea kerrostalo ja pari puuta. Missään ei näkynyt leikkiviä lapsia tai nauravia aikuisia.

Ulkona en ymmärtänyt kenenkään puhetta enkä tuntenut ketään. Kukaan ei kohdellut minua rasisti­sesti tai vihamielisesti, mutta tunsin olevani kaikkialla täysin yksin.

Saapui syksy. Vihasin kylmää, pimeää, tuulta ja sadetta. Itkin paljon ja ikävöin kotiin. Olin onnellinen, että olin Jarin kanssa, mutta samalla sokissa kaiken vieraan keskellä. Jari oli surullinen pahan oloni takia ja tunsi voimattomuutta: mitkään piristämisyritykset eivät tuottaneet tulosta.

Menin hetkeksi kielikouluun oppiakseni suomea, mutta sitten Jari sai musiikinopettajan töitä Addis Abeban kansainvälisestä koulusta. Suomeen tulostamme oli kulunut vain kymmenen kuukautta, mutta olimme molemmat Etiopiaan muutosta onnellisia. Jarikin ­halusi asua ainakin hetken kotimaassani.

Oloni oli kuitenkin kummallinen. Vatsaani sattui, voin huonosti ja olin väsynyt. Eräs Addiksessa asunut suomalainen sairaanhoitaja saapui kotiimme tarkastamaan vointiani. Aloin itkeä, kun hän kysyi oireistani. Hän tajusi heti, mistä oli kyse, ja käski minut lääkärin vastaanotolle verikokeisiin.

Olin kahdeksannella viikolla raskaana.

Päätimme synnyttää Suomessa. Poikamme Abel saapui maailmaan keisarileikkauksella Seinäjoen keskussairaalassa päivälleen kaksi vuotta ensitapaamisestamme. Saimme asua ystäväperheemme talossa Soinissa, koska he olivat lähetystyöntekijöinä Etiopiassa. Samalla pääsimme lähelle Jarin vanhempia.

Pelkäsin sektiota. Ajattelin, että leikkaus on kivu­lias ja vaarallinen. Kun kuulin vauvan rääkäisyn vain hetki saliin menon jälkeen, ajattelin jonkun muun saaneen vauvan jossakin lähelläni.

Kun hoitaja sitten toi Abelin nähtäväkseni, aloin ­itkeä. Hän oli niin pieni, minun ihana poikani.

Kerroin myöhemmin ystävilleni, että suomalainen sairaala oli mielestäni kuin valtava hotelli. Kaikki oli siistiä ja hienoa. Hoitajat kyselivät jatkuvasti, miten voisivat auttaa. Etiopiassa lääkäreillä ja hoitajilla ei ole aikaa kuunnella potilaita.

Kun Abel täytti kuukauden, palasimme Etiopiaan. Minä jäin kotiin ja Jari meni töihin.

Emme halunneet ympärileikata Abelia, vaikka Etiopiassa leikkaus tehdään kaikille kristityille pojille. Ihmisten on todella vaikea ymmärtää asiaa, enkä jaksa edes yrittää selittää sitä heille. Kukaan ei kuitenkaan ymmärtäisi. Sanon vain, että teemme sen joskus myöhemmin. Vaikkemme aiokaan ympärileikata Abelia, tuolla totea­muksella pystyn sivuuttamaan keskustelun.

Myös minut on ympärileikattu parikuisena vau­vana. En koskaan tekisi sitä omalle tyttärelleni, ja onneksi Etiopiassakin tapa on vähentynyt.

Nyt olemme Suomessa, sillä Jarin määräaikainen työsuhde Etiopiassa päättyi vuosi sitten. Olisin halunnut jäädä Addikseen, koska olimme kotiutuneet sinne. Ympärillämme oli paljon ystäviä, jotka auttoivat ­meitä Abelin hoidossa.

Toinen muutto Suomeen oli kuitenkin ensimmäistä helpompi, koska tiesin, mitä oli vastassa. Uusi asuinalueemme Espoossa on mukavampi kuin entinen. Asunto on viihtyisä ja naapurit tervehtivät.

Etiopialaiset ystäväni katselivat kadehtien, kun Jari oli poikamme kanssa. Etiopiassa monelle miehelle on edelleen noloa esimerkiksi pitää lasta sylissä. Jari on Abelin kanssa luontevasti ja hoitaa häntä paljon. Hän myös auttaa minua kotitöissä ihan eri tavalla kuin etiopialainen mies tekisi.

Tammikuussa minä aloitin suomen kielen opinnot ja kaksivuotias Abel päiväkodin. Poika puhuu suomen lisäksi äidinkieltäni amharaa. Jarin kanssa puhun englantia.

Kielikoulun jälkeen haluaisin opiskella itselleni ­ammatin ja löytää töitä. Minua kiinnostaisi esimer­kiksi parturi-kampaajan ammatti.

Etiopiasta ikävöin perheeni lisäksi edelleen ­yhteisöllisyyttä. Siellä ihmiset ovat elämässä etusijalla. Kaikilla on aina aikaa pysähtyä. Jos joku tarvitsee apua, hän saa sitä, vaikka se tarkoittaisi muiden myöhästymistä heidän omista menoistaan.

Suomessa kaikki juoksevat kiireellä paikasta toiseen muista välittämättä. Siihen minun on ollut hankala tottua.

Olen saanut ystäviä Helsingin etiopialaisesta seurakunnasta ja suomalaisista naisista. Ikävöin Etiopiaan paljon vähemmän kuin ennen. Haluan asettua tänne ja muodostaa oman elämän.

Olen nyt onnellinen ja odotan tulevaisuutta innolla. Siellä siintää uusi ammatti, ystäviä, naurua ja onnel­lisia hetkiä.”

 

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2014. 

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Tässä sarjassa esitellään Kodin Kuvalehden lukijabloggaajia. Kiisseliä ja kaurapuuroa -blogin pitäjä nauttii ruuanlaitosta ja innostuu yhä uusista asioista.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla kirjoittaa säästämisestä ja ruuanlaitosta lukijabloggaaja Kiisseliä ja kaurapuuroa. Bloggaaja esittelee itsensä opiskelijatyttönä, joka "kokkaa, kierrättää ja kituuttaa".

Hauska tutustua! Kerro vielä itsestäsi.

Olen Hilla Ryösö, isosisko, kämppis ja opiskelija Jyväskylästä. Kotoisin olen Lappeenrannasta eli puhun sujuvasti mietä ja sietä. Yliopistossa opiskelen sosiaalityöntekijäksi ja musiikinopettajaksi.

Yhdessä postauksessasi kerroit, että keittiö on sinulle arjen keskus. Onko ruuanlaitto sinusta kivaa?

On! Ruoanlaitto pitää arjessa jalat maassa. Se on virkistävä arjen rutiini ja pysäyttää keskittymään yhteen asiaan. Käytän harvoin ohjeita ja kokeilen uutta, joten lopputuloksista ei voi olla koskaan aivan varma.

Mitä harrastat? Olet näköjään ollut apuohjaajana Marttojen ruokakurssilla.

Innostun milloin mistäkin. Kotona luen, kirjoitan ja teen kotitöitä, kodin ulkopuolella liikun, soitan pianoa ja käyn kirkossa. Viikonloppuisin lataudun kotona, näen ystäviä, hoidan lapsia tai reissaan kokouksissa.

Millä tavoilla kierrätät?

Kiitos takapihan roskakatoksen, jätteiden lajittelu on helppoa. Käytän muovipussit uudelleen, tuunaan vaatteita ja otan vastaan kavereiden lehdet!

Millaisia niksejä haluat etsiä, keksiä ja jakaa muille?

Keräilen arkea helpottavia niksejä. Niksi on paras, kun se on yksinkertainen ja jää mieleen.

Mikä sinusta on tänä syksynä erityisen kivaa?

Tänä syksynä olen iloinnut ystävistä, hyvästä omenasadosta ja treenaamisesta lämpiminä syysiltoina.

Perusta sinäkin blogi KK:n nettisivuille! Tästä löydät ohjeet.