Gittan mies Kalevi pukeutuu välillä Theaksi:
Birgitta Hakokorpi, 62, ja Kalevi Thea Hakokorpi, 73, ovat olleet naimisissa 17 vuotta. Kalevilla (oik.) on kolme lasta aikaisemmasta avioliitostaan.

Gitta ja Kalevi rakastuivat 18 vuotta sitten vapaapalokunnan leirillä. Silloin Gitta ei tiennyt, että sai samassa paketissa myös Thean.

Hiukset ovat pörrössä unen ja pakkauksen jäljiltä. Ne tulivat peruukkiliikkeestä eilen, eikä Thea malttanut riisua niitä yöksi. Kampaaja on varattu yhdeksitoista Oulunkylän ostarille.

”Mitä kello on? Olen paikalla mieluummin kymmentä vaille kuin viisitoista yli”, Thea sanoo toista kertaa puolen tunnin sisällä.

Ääni on  lempeän matala.

”Mene vain vaihtamaan mekkoa”, Gitta vastaa.

Hänen äänensä on varma ja kuuluva.

Leningit riippuvat henkareissaan makuuhuoneen komerossa. Moni niistä on teetetty Thaimaassa, jossa Thea ja Gitta viettävät talvet. Mekot on ommeltu hyvistä kankaista ja kukallisista kuoseista, ja leikkaukset antavat kauniisti tilaa käsivarsille. Tärkeintä on helma. Se on jokaisessa naisellinen leveä, liehahteleva.

Kohta Thea on taas olohuoneessa. Hän on vetänyt ylleen hiukan juhlavamman vihreän leningin.

”Tarvitseeko tämä alushametta?” hän kysyy Gitalta.

”Tarvitsee, ja vedä koko hoito alemmas. Kun se on minulle tehty mekko, persus on takaa pidempi. Minulla on siellä enemmän täytettä kuin sinulla”, Gitta vastaa.

Thea epäröi vieläkin.

”Valkoinen vai musta alushame?”

”Kumpi vain, kunhan helma ei jää näkyviin. Mites ruoka?”

”Uunissa. Pistän päälle, kun on tultu takaisin.”

Gitta pujottaa jalkoihinsa sandaalit. Ne ovat samanlaiset kuin Thealla, Thaimaasta nekin.

”Alushame? Avaimet? Hyvä, sitten mennään.”

Thea poimii käsilaukun ja lähtee tilaamaan hissiä. Kävellessään hän sormeilee vaivihkaa leningin liehuvaa helmaa.

Birgitta Müntzel ja Kalevi Hakokorpi vihittiin 25. heinäkuuta 1998 Padasjoella VPK:n kesäleirin päättymispäivänä. He olivat rakastuneet samalla leirillä vuotta aiemmin.
Birgitta Müntzel ja Kalevi Hakokorpi vihittiin 25. heinäkuuta 1998 Padasjoella VPK:n kesäleirin päättymispäivänä. He olivat rakastuneet samalla leirillä vuotta aiemmin.

Yksi salaisuus, kaksi asiaa

Kun Gitta Müntzel tapasi Kalevi Hakokorven ensimmäistä kertaa, tämä istui korkealla puolivalmiin hirsiseinän päällä. Oli heinäkuu 1995 ja Padasjoella 
vapaapalokuntanuorten leiri. Kalevi kasasi leiriläisille hirsimökkiä. Gitta kantoi puita leirisaunaan ja tarjoutui ohi kul­kiessaan naulatytöksi.

Kalevi oli ollut mukana Lauttasaaren VPK:ssa yli 20 vuotta. Gitta kuului Helsingin VPK:hon. Molemmat olivat parisuhteessa tahoillaan.

”Tulen saunaan pesemään sinulta selän”, Kalevi lupasi Gitalle, mutta ei tullut.

Myös heinäkuussa 1996 oli leiri. Sillä kertaa Kalevi vastasi muonituksesta eikä 700 iltapalan jälkeen jaksanut innostua iltaohjelmasta. Leiritanssiaisiinkin hän olisi lähtenyt vain katselemaan, mutta sitten hän huomasi Gitan. Naulatytön.

Kun jeejee-biisit vaihtuivat tangoon, Kalevi haki Gitan parketille. Sitten kuului klik.

”Kuin halolla olisi päähän lyöty”, Kalevi kuvaili myöhemmin.

Kotiin Helsinkiin ajettiin samalla autolla hiljaisuudessa. Perillä käytiin vielä syömässä, ja Kalevi sen taisi kysyä: mennäänkö meille vai teille?

Tätä asiaa Kalevi ei ollut ikinä kertonut kenellekään.

Alkuvuodesta 1997 Gitta ja Kalevi kantoivat muuttokuormaa yhteiseen kerrostalokolmioon Helsingin Maunulassa. Laatikoita purkaessaan Gitta löysi vaatekomerossa merkillisen paketin.

”Tässähän on rinnankohottajat! Ne tietysti jäivät siltä edelliseltä asukkaalta, minä vien ne hänelle”, Gitta huikkasi Kaleville.

”Älä vie. Ne ovat minun”, Kalevi vastasi.

Gitta pani paketin takaisin hyllylle ja jatkoi paitojen viikkaamista. Hetken kuluttua hän pysähtyi kesken liikkeen.

”Siis mitä sinä sanoit?”

Kalevin sydän jyskytti niin, että hän tuskin kuuli omaa ääntään. Hän oli 57-vuotias. Hän oli sammuttanut tulipaloja, johtanut vapaapalokuntalaisten nuoriso-, auto- ja hälytysosastoa, ollut päällikkönä yli kymmenen vuotta ja pitänyt julkisia puheita, mutta tätä asiaa hän ei ollut ikinä kertonut kenellekään. Ei äidille, ei entiselle vaimolle eikä, herra paratkoon, yhdellekään mieskaverille.

Gitalta hän ei enää jaksanut sitä salata. Sitä, että hän nyt on sellainen, että laittautuu välillä naiseksi, käyttää mekkoja ja meikkaa.

Gitta kuunteli. 

Sitten hän sanoi kaksi asiaa.

Ensimmäinen oli kysymys: Oliko Kalevilla tarkoitus korjata sukupuolensa?

Ei, Kalevi vastasi.

Toinen oli ilmoitus: Hompsun näköisenä et sitten kadulle lähde! Oli yllä housut tai leninki, niiden pitää näyttää siivoilta.

Häitä tanssittiin heinäkuussa 1998 vapaapalokuntanuorten leirin päättymispäivänä. Gitta oli kaunis valkoisessa mekossaan, Kalevi komea palokuntalaisen juhlapuvussa rintamus täynnä kunniamerkkejä. Hääkakun aviopari Hakokorpi leikkasi palokirveellä.

Marja Alatalo on Thean luottokampaaja ja -meikkaaja. ”Meikkaaminen eroaa lähinnä siinä, että miehellä on paksumpi iho kuin naisella”, Marja sanoo.
Marja Alatalo on Thean luottokampaaja ja -meikkaaja. ”Meikkaaminen eroaa lähinnä siinä, että miehellä on paksumpi iho kuin naisella”, Marja sanoo.

Aataminomena paljastaa tiitin

Ostoskeskuksen ovella Gitta nykäisee Theaa käsivarresta.

”Tuolla meni tiitti, huomasitko?”

Tiitti on sisäpiirin kieltä. Sillä tavoin transvestiitit kutsuvat itseään ja läheiset transvestiitteja. 

Gittan tiittisilmä on harjaantunut vuosien mittaan pettämättömäksi. Parhaita tuntomerkkejä ovat pituus, peruukki ja aataminomena.

Thea istuu kampaaja Marja Alatalon tuoliin. Gitta selaa kännykästä esiin Thaimaassa otetun kuvan, jossa Thean hiukset on kammattu tyttömäisille kiharoille.

”Ajattelin jotain tällaista, jos olet sitä mieltä, että se on hyvä. Luotan sinuun täysin”, Thea sanoo Marjalle.

Ensimmäisen oman hameen Kalevi ompelee salaa yhdeksänvuotiaana.

Kaikki eivät osaa tehdä kampauksia peruukkeihin, mutta Marja osaa. Hän kehuu Thean uutta tukkaa. Se on aitoa hiusta ja tottelee kiharrinta ja muotoiluaineita siinä missä alkuperäinenkin.

”Oli sillä kyllä hintaakin. 1 300 euroa”, Thea sanoo ääntään madaltaen.

Marja alkaa levittää hänen kasvoilleen meikkivoidetta. Thea sulkee silmänsä. Suupielissä karehtii hymy.

Ainoa laatuaan

Pienten siskojen kanssa pitää leikkiä. Sillä tavalla Kalevi auttaa äitiä ja isää, joilla on yllin kyllin tekemistä sodasta toipuvassa Helsingissä. Äiti on talonmiehenä, isä kuljettaa autolla leipää. Kun leipomossa paistetaan aleksanterinleivoksia, isä tuo lapsille paperipussillisen taikinanreunoja.

Siskojen kanssa leikitään nukeilla, joita puetaan, riisutaan ja ruokitaan. Joskus Kalevi pukee ja riisuu itsekin, vaivihkaa. Hänellä on hämärä aavistus, ettei äiti ehkä haluaisi pojan sovittavan mekkojaan ja korkokenkiään.

Kalevi on viisivuotias ja suuren katraan vanhin eloonjäänyt. Kohta hän alkaa ruokkia nukkien lisäksi pikkusiskojakin, keitellä puuroa aamuksi ja perunoita päivälliseksi.

Ensimmäisen oman hameen Kalevi ompelee salaa yhdeksänvuotiaana. Hän kääntää vanhat ruutuverhot kaksinkerroin, ettei kankaasta näkyisi liikaa läpi, ja rakentaa vyötärölle kujan kuminauhaa varten. Hän osaa tehdä käsillään mitä vain.

Pärjäisi Kalevi lukumiehenäkin. Opettaja käy kolme kertaa kysymässä isältä, eikö Kalevia laitettaisi oppikouluun, kun vapaaoppilaspaikkakin olisi luvassa. 

Isä sanoo, ettei poika jouda.

Vaimo haistaa vieraan hajuveden tuoksun. Kalevi antaa vaimon luulla mitä luulee.

Ei Kalevi joudakaan. Hän täyttää patjoja meriheinällä isän patjayrityksessä ja pumppaa vettä tomaatintaimille isän vuokraamassa kasvihuoneessa.

Jos muu perhe on varmasti poissa, Kalevi tekee työt mekossa. Sen alla pullottavat oikeat rintaliivit, joista omatunto vähän soimaa. Nuori mies on vohkinut ne naapurin pyykkinarulta.

21-vuotiaana Kalevi menee naimisiin ja alkaa huolehtia perheestään. Hän pääsee varastopäälliköksi lauttasaarelaiseen firmaan. Kun työkaverit ovat lähteneet kotiin, Kalevi kaivaa pukukaapista leningin ja peruukin ja punaa huulensa. 

Joskus Kalevi uskaltautuu tekemään naisena pienen kävelylenkin, vaikka henkeä salpaa paljastumisen pelossa. Kotona vaimo haistaa vieraan hajuveden tuoksun.

Kumpikaan ei ymmärtänyt, miksi Kalevilla oli tarve olla myös Thea. 

Kalevi antaa vaimon luulla mitä luulee. Totuutta hän ei kertoisi. Hän ei tiedä, onko maailmassa ketään toista hänen kaltaistaan. On vain ahdistus, joka helpottaa hetkeksi, kun saa mekon ylle ja kynnet lakattua.

Kalevi ei tiedä sitäkään, että samaan aikaan Haagassa kasvaa rasavilli Gitta-tyttö. Gitta käy omenavarkaissa ja repii farkkunsa lahkeesta vyötärölle asti, kun putoaa puusta. 

Gitasta tulee ensimmäinen ihminen, jolle Kalevi kertoo elämästään naisena. Siihen kuluu vielä 30 vuotta.

Kun Thea liikkuu yksin, edes kaikki naapurit eivät tunnista häntä. Kun Gitta on mukana, he havahtuvat: Kalevihan se siinä. ”Lähden ulos milloin missäkin asussa mielialan mukaan. En ole koskaan saanut ilkeitä kommentteja vaan pelkästään kehuvia”, Thea sanoo.
Kun Thea liikkuu yksin, edes kaikki naapurit eivät tunnista häntä. Kun Gitta on mukana, he havahtuvat: Kalevihan se siinä. ”Lähden ulos milloin missäkin asussa mielialan mukaan. En ole koskaan saanut ilkeitä kommentteja vaan pelkästään kehuvia”, Thea sanoo.

Hyvästi, kaappi!

Gitta tapasi Thean ensimmäistä kertaa häämatkalla Hampurissa. Oikeastaan Thea syntyi vasta silloin, sillä Kalevi teki hänestä vaimonsa kaiman. Virallisissa papereissa Gitta on Dora Birgitta. Dora tulee Dorotheasta, joka lyhentyy Theaksi.

Hampurissa häämatkalaiset innostuivat shoppailemaan. Kalevi osti peruukin, kapean kellertävänruskean hameen ja juhlakengät, joissa oli kymmenen sentin korot. 
Gitan tyrmistykseksi hän osasi kävellä niillä heti.

Kumpikaan ei ymmärtänyt, miksi Kalevilla oli tarve olla myös Thea. Gitta oli nähnyt aiemmin elämässään yhden transvestiitin, Kalevi ei ensimmäistäkään. 1990-luvulla kaikki tieto ei vielä ollut internetissä eikä ainakaan helposti haettavissa.

”Vuosien jälkeen näin omin silmin, että meitä on muitakin. Arvaa tuntuiko hyvältä.”

Kotiin palattuaan Gitta kysyi apua homoystävältään. Tämän neuvosta Gitta ja Kalevi ostivat Setan Z-lehden ja huomasivat, että syksyllä olisi Trans-Helsinki-tapahtuma. Suomen transvestiitit kokoontuisivat helsinkiläiseen ravintolaan. 

Gitta ja Thea päättivät liittyä joukkoon.

Syyskuisena iltana Kalevi pukeutui Gitan mekkoon ja muuttui Theaksi. Gitta meikkasi häntä vähän. Sitten he tilasivat taksin. Molemmat tärisivät pelosta.

Onneksi ravintolassa oli Transtukipisteen sosiaalivirkailija. Hän tuli juttelemaan ja toivotti tervetulleeksi trans-ihmisten kahvi-iltoihin. Niitä pidettiin kahdesti kuussa Setan toimistolla. Thea ja Gitta lupasivat tulla.

”Vuosien jälkeen näin omin silmin, että meitä on muitakin. Arvaa tuntuiko hyvältä”, Thea sanoo.

Sanat, joita Thea ei unohda 

"Sinä olet niin nätti.”

Gitta katselee Theaa tyytyväisenä. Kiharat laskeutuvat kauniisti niskaan, ja meikkikin on tyylikkään hillitty. Gitta on pitänyt huolen, ettei Thea sortuisi kiusaukseen ja valitsisi liian pitkiä irtoripsiä.

Nyt ollaan kotona, ja vieraat maistavat tyytyväisinä viiniään. Thean liha-makaronilaatikko ei pettänyt tänäänkään. Ursula ja Pentti Alestalo ovat tuttuja lounasvieraita. Ursula on Gitan sisko, Pentti tämän mies.

Alestalot ovat tunteneet Kalevin melkein yhtä kauan kuin Gittakin. Theaan he tutustuivat toistakymmentä vuotta sitten. Gitta ja Thea olivat päättäneet ryhtyä avaamaan salaisuuttaan, ja helpoimmalta tuntui aloittaa läheisimmistä ystävistä. Yhtenä päivänä kun Ursula soitti Hakokorpien ovikelloa, avaamaan tulikin Thea.

”Tietysti minä hämmästyin, mutta Gitta rupesi heti kertomaan, mikä tämä systeemi on”, Ursula sanoo.

”Ajattelin, että tämä on heidän elämäänsä, ei minulla ole mitään sitä vastaan. Pentille en tullut kertoneeksi vähään aikaan."

"Poika sanoi, että on niitä huonompiakin harrastuksia."

Pentti myöntää, että hän katsoi ensimmäisellä kerralla Theaa pitkään.

”Sitä minä katsoin, kun Kalevi oli yhtäkkiä minua kymmenen senttiä pidempi. Nuo korot sen tekivät.”

Vaan kun Thea kysyi, mitä Pentti ajatteli, tämä ei epäröinyt vastaustaan:

”Kyllä sinä se sama Kale olet.”

Niitä sanoja Thea ei unohda. Eikä niitä, jotka kuuli aikuisen poikansa suusta, kun tämä ensimmäisen kerran näki isänsä naisena. Siitäkin on yli kymmenen vuotta.

”Poika sanoi, että on niitä huonompiakin harrastuksia”, Thea sanoo.

”Kukaan kolmesta lapsesta ei ole kommentoinut mitään ikävää. He eivät ole ottaneet asiaa puheeksi sen enempää, joten en tiedä, ovatko he kertoneet lapsenlapsille. He saavat itse päättää, kertovatko.”

Ursula ja Pentti Alestalolle Kalevi on Kalevi, olipa hänellä yllään naisen tai miehen vaatteet.
Ursula ja Pentti Alestalolle Kalevi on Kalevi, olipa hänellä yllään naisen tai miehen vaatteet.

Kun Kalevi kolme vuotta sitten täytti 70 ja Gitta 60, pariskunta järjesti yhteiset 130-vuotisjuhlat. Siellä Kalevi jätti kaapin lopullisesti. Niissä juhlissa juhlissa Gitalla oli yllään palokunnan juhlapuku. Hänen rinnallaan Pakilan VPK:n parketilla seisoi Thea pitsimekossa.

”Ajattelimme, että ei meidän enää tarvitse salailla, kun olemme eläkkeellä. Joillekin on tullut vaikeuksia työssä, kun ovat kertoneet”, Gitta sanoo.

”Otimme riskin. Jos joku vetäisi herneen nenäänsä, hän ei olisi oikea ystävä”, Thea jatkaa.

Tanssi jatkui kahdeksan tuntia. Vieraita oli noin sata. Kukaan ei lähtenyt kesken illan pois.

”Oli hirmuinen helpotus, kun Gitta hyväksyi minut tällaisena. Moni vanha tuttu kysyi sen jälkeen, että mitä sinulle Kalevi on tapahtunut, kun olet nuorentunut kymmenen vuotta”, Thea sanoo.
”Oli hirmuinen helpotus, kun Gitta hyväksyi minut tällaisena. Moni vanha tuttu kysyi sen jälkeen, että mitä sinulle Kalevi on tapahtunut, kun olet nuorentunut kymmenen vuotta”, Thea sanoo.

Onnellinen elämä

Tässä huoneessa on monta tarinaa, eivätkä kaikki ole yhtä onnellisia kuin Thealla ja Gitalla. Setan toimistossa Pasilassa on alkamassa transvestiittien DreamWearClubin kahvi-ilta. Thea ja Gitta ovat tuoneet pullaa. He ovat olleet kahvi-iltojen ja DWC:n aktivisteja pian 17 vuotta.

Paikalla on kymmenkunta tiittiä, tai osa-aikatyttöä, niin kuin Gitta sanoo. Täällä jokainen tunnetaan ainoastaan tyttönimillä: Ariella, Hannamaria, Anukatariina, Tuula Marika. Kaikki eivät edes tunnista toisiaan, jos sattuvat kadulla vastakkain siviiliasuissa. Siis miehinä.

Tytöt istuvat muotoaan menettäneillä sohvilla, juttelevat tai ovat vain. Käytävän varrella on peilihuone, jossa saa meikata ja pukeutua, jos ei voi tulla paikalle valmiiksi naisena.

Luomunaisia – sillä nimellä tiitit kutsuvat niitä, jotka ovat syntyneet naisiksi – on paikalla Gitan lisäksi kaksi. Heidät erottaa siitä, että he eivät ole pukeutuneet hameeseen. 

Vaalean ja hoikkasäärisen Anukatariinan vaimo sai kuulla puolison transvestisuudesta seitsemän yhteisen vuoden jälkeen.

”Tunsin itseni petetyksi. Miten mieheni saattoi jättää kertomatta minulle niin tärkeän asian?”

"Jos naiselle on okei pitää housuja, miksi ihmeessä mies ei saisi käyttää mekkoa?"

Tutustuttuaan muihin tiitteihin hän alkoi ymmärtää paremmin. Harva vaimo ottaa tiedon vastaan yhtä mutkattomasti kuin Gitta. Moni ei halua nähdä miestään naisen asussa lainkaan tai liitto päättyy kokonaan eroon.

Miten Gitan oli niin helppoa hyväksyä Thean olemassaolo? Eikö hän kertaakaan ole ajatellut, että jättäisipä mies tuon hupsutuksen ja pitäisi housut jalassaan?

”En koskaan”, Gitta sanoo.

”Varmaan minua auttoi se, että minulla on aina ollut homotuttuja, ja se, että olen poikamainen. Viihdyn pitkissä housuissa. Jos naiselle on okei pitää housuja, miksi ihmeessä mies ei saisi käyttää mekkoa?”

Thea katsoo vaimoaan pitkään ja hymyilee niin että katsojaa alkaa itkettää. Sanat tulevat painokkaina.

”Minun täytyy sanoa... Sellaista sanaa minä nyt käytän, että me olemme hyvin onnellisia. Ihan sydämen pohjasta voin kertoa, että elän elämäni onnellisinta aikaa.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 15/2015.

Transvestisuus on tapa ilmaista sukupuolta
  • Transvestiitti eläytyy sekä mieheksi että naiseksi. Hänellä on tarve tuoda aika ajoin näkyviin molempia puolia itsestään pukeutumalla ja laittautumalla.
  • Transvestisuudessa ei ole kyse seksuaalisen mielihyvän saamisesta vaan omaa hyvinvointia edistävästä tavasta ilmaista sukupuoltaan.
  • Transvestisuutta ei voi eikä tarvitse hoitaa. Se on ominaisuus, pysyvä sellainen.

Lähde: Seta ry

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.

 

Kirjailija Riikka Pulkkinen meni tanssitunnille viikon etuajassa, hankki univelkaa ja vaihtoi suklaa-aamiaisen paahtoleipään. Olipa päivä -sarjassa tutut ihmiset kertovat, miten päivä sujui.

SUKLAA OLI osa ruokaympyrääni romaanini kirjoittamisen ajan. Vakioannokseni työhön ryhtyessäni oli iso kuppi kahvia ja Kismet Fazerina -vohveli.
Nyt, kun uusi kirja on jo omillaan kaupoissa, aamiaiseni on astetta arkisempi: kahvi ja paahtoleipä, joka on voideltu voilla ja päällystetty gouda-juustolla ja mansikka-vaniljahillolla.

LOUNASAIKAAN HARMITTI. Yleensä kirjoitan aamupäivisin, mutta tänä syksynä kuuntelin selkääni ja ilmoittauduin tanssitunnille, joka pidetään puolilta päivin. Tunti katkaisee päivän kahteen osaan ja tekee istumatyöläiselle hyvää.

Kun istuin pukuhuoneessa tanssitamineissa, huomasin olevani viikon etuajassa. Minua otti päähän, sillä olin odottanut treenejä. Pakkasin jumppakamppeet takaisin kassiin ja kävelin kahvilaan, jossa otin lattekahvin ja luonnostelin minulta tilattua kirjallisuus-aiheista artikkelia.

"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."
"Kippis! Uusi kirja on pian lukijoiden käsissä."

AJATTELIN UUTTA KIRJAANI koko päivän. Kaikki tuhannet sanat ovat juuri tulleet painokoneista.

Nostin kustannustoimittajani kanssa maljat kirjan painoonmenon kunniaksi, mutta voitonmaljassani oli surun sivumaku.

Aina kirjaa kirjoittaessani tarkoitukseni on kirjoittaa elämä romaaniksi, mutta ajatus on yhtä mahdoton kuin toive elää täysi elämä. Jokaiseen romaaniin onnistun tuomaan osan elämän moninaisuudesta, mutta elämää kaikkineen siihen en voi koskaan mahduttaa.

"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."
"Päiväkodin jälkeen vein tyttäreni puistoon."

ILTAPÄIVÄLLÄ HAIN tyttäreni päiväkodista, ja menimme keväällä löytämäämme omenapuupuistoon. Ystäväni odotti meitä siellä.

Ihastelimme oksille ilmestyneitä omenoita ja minä mietin, mistä tietää, mitä lajia ne ovat ja koska ne ovat kypsiä. "Mausta", totesi ystäväni ja kiipesi puuhun haukkaamaan maistiaisen. Pian tyttäreni seurasi perässä kuin pieni orava.

Minua nauratti, kun katsoin omenapuussa keikkuvaa kaksikkoa. Ennen lähtöämme keräsimme omenoita mukaamme.

Ruuanlaittoon ei mennyt tänään paljon aikaa. Perunat porisivat nopeasti kala- ja soijapyöryköiden kaveriksi. Jälkkäriksi pyöräytin piirakan kotiin kantamistamme omenoista. Melkein liian idyllistä.

"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."
"Puistoretken tulos oli omenapiirakka."

POIKKEUKSELLISESTI MINULLA oli työhommia vielä illalla. Osallistuin paneelikeskusteluun Kirjojen yö -tapahtumassa.

Illan aloittivat 1950-luvun kirjailijat, ja 91-vuotias Kirsi Kunnas sai minussa aikaan terävän kaipauksen piston. Olen menettänyt kaikki isovanhempani, ja tavatessani heidän ikäluokkansa ihmisiä muistot varsinkin äidinäidistä välähtävät esiin.

"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."
"Paneeli oli hyvä, mutta niin olivat takahuonekeskustelutkin."

UNOHDIN OLLA VÄSYNYT ja viihdyin jatkoilla myöhään yöhön. Kun kävin nukkumaan kolmen aikaan aamuyöllä, ajattelin univelkaa, jota en seuraavana päivänä voisi maksaa takaisin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.