”Ilman kaikkia kokemuksiani ja rakkaita ihmisiäni en olisi se, joka nyt olen”, Hanna Ollila sanoo.

Tulipalo tuhosi Hanna Ollilan unelman maalaiselämästä. Sen jälkeen häntä koettelivat rintasyöpä ja kaksi avioeroa.  Nyt Hanna haluaa auttaa muita, jotka ovat saaneet surra paljon.

"Käsilaukun heiluttaja pikemminkin kuin maatalon emäntä, näin minusta ajatteli isoäitini. Mutta niin vain kävi, että asuessamme Vähässäkyrössä rakastuin 15-vuotiaana maatalon poikaan, lasteni tulevaan isään. Vietimme kaiken vapaa-ajan yhdessä ja kävimme kesällä lavatansseissa.

Vanhempani varoittelivat minua. Heidän mielestään suhteemme tulisi olemaan haasteellinen. Vanhempieni mielestä en voinut olla vielä varma, että haluan elämää maatilalla. Olin kuitenkin saanut tutustua maatalon elämään enoni luona Kälviällä ja tätini luona Ahvenanmaalla. Ihan vieras poikaystäväni maailma ei minulle ollut.

Kun vanhempani muuttivat vuonna 1980 Vähästäkyröstä töiden perässä Keravalle, minä muutin poikaystäväni kotiin. Olin 19-vuotias, ja remontoimme maalaistalon vintille tupakeittiön. Poikaystäväni vanhemmat asuivat alakerrassa.

Olisin halunnut opiskella liikunta-alaa, mutta sen sijaan pääsin apuhoitajakouluun Helsinkiin. Valmistuttuani sain melko pian vakituisen työpaikan Vähänkyrön terveyskeskuksen vuodeosastolta. Rakastin työtäni vanhusten parissa.

Meillä oli siellä hyvä henki, ja kuuntelimme potilaiden toiveita. Kerrankin eräs mummo kaipasi lettuja. Työkaverini kipaisi hakemaan kotoaan jauhot ja munat, ja paistoimme ison kasan räiskäleitä. Aurinkoisina kesäpäivinä autoimme potilaat joskus sängyissään ulos raittiiseen ilmaan.

Menin naimisiin poikaystäväni kanssa vuonna 1982. Hän oli tehnyt vanhempiensa kanssa sopimuksen sukupolvenvaihdoksesta, joten maatila peltoineen ja myöhemmin myös karjatila siirtyivät hänen vastuulleen. Appivanhempieni kanssa autoimme kaikessa mahdollisessa. Osallistuin vasikoiden hoitoon ja autoin sonnien ruokinnassa. Opettelin ajamaan traktoriakin.

Esikoisemme Juha-Matti syntyi vuonna 1983. Äitiysloman­ jälkeen jatkoin kolmivuorotyötä vuodeosastolla. Työtä riitti tilallakin, mutta halusin myös jatkaa opintoja.

Sitten entinen opiskelukaverini soitti ja kertoi, että Seinäjoella alkaa uusi sisätauti-kirurgisen sairaanhoitajan ammattikorkeakoulutus. Hetken epäröityäni laitoin hakemuksen. Pääsykokeissa psykologi tivasi, kuinka jaksaisin 60 kilometrin koulumatkan, kokeet sekä lisäksi pienen lapsen hoidon ja auttamisen navetassa. Ihmettelin kysymystä. Totta kai minä jaksaisin, nuori ihminen!

Ehdin opiskella puoli vuotta, kun huomasin olevani raskaana. Samaan aikaan aloimme rakentaa taloa anoppilan lähelle. Kävin koulua, autoin navetassa ja rakennustyömaalla. Tunsin itseni välillä todella uupuneeksi, vaikka nautinkin kaikesta tekemästäni.

Esa-Pekka syntyi vuonna 1988. Hänen yksivuotispäiviään saimme juhlia rakentamassamme talossa.  Vuoden tauon jälkeen pääsin jatkamaan opintojani.

Ehdin opintojeni loppupuolelle, kun tulin taas raskaaksi. Pari viikkoa ennen Ari-Mikon syntymää sain käteeni sisätauti-kirurgisen sairaanhoitajan paperit.

 

Hanna meni naimisiin vuonna 1982. Hän oli aloittanut seurustelun poikaystävänsä kanssa jo teini-ikäisinä. 

Possukätilö minusta tuli, kun navetta muutettiin sikalaksi. Mies oli luvannut hoitaa porsimiset, mutta joskus sattui, että emakot synnyttivät hänen poissa­ ollessaan. Vastasyntyneille possuille piti tehdä erilaisia toimenpiteitä, kuten leikata kulmahampaiden kärjet. Onneksi naapurit auttoivat ja anoppi hoiti lapsia. Ilman heitä olisin myöhästynyt monet kerrat sairaanhoitajan keikkatöistäni.

Olin kiinnostunut ensiavusta, joten perustin ensiapuryhmän kotikuntaamme. Kokoontumisemme 5.12.1991 ei unohdu minulta koskaan. Kesken illan katsoin ikkunasta ulos ja huomasin, että jossain lähistöllä palaa. Päätimme lähteä porukalla katsomaan, tarvitaanko apuamme. Mitä lähemmäs tulimme, sitä varmemmaksi kävi, että meillä palaa. Miehen sisko sai estettyä,­ etten hypännyt liikkuvasta autosta ulos.

Vasta remontoitu suuri kalustosuoja, varasto ja sikala olivat ilmiliekeissä. Kalustosuojassa olivat maatalous­koneet, rehut ja viljasatoa. Kun saavuimme, anoppi ja itkevät lapset seisoivat mummolan rappusilla.

Mieheni oli yrittänyt pelastaa sikoja, mutta oli vähällä jäädä romahtavan katon alle. Hän kertoi, että eläinten huuto oli ollut hirveä. Kaikki eläimet kuolivat.

Palokunta saapui ajoissa paikalle, ja palavan rakennuksen­ seinät kaadettiin poispäin uudesta talostamme. Sekin oli vaarassa palaa. Sammutustöiden jälkeen näky oli lohduton.

Tuli oli tuhonnut myös sähkölinjaa, jonka vuoksi vain osaan talostamme tuli sähköt. Onneksi meillä oli takka, jolla lämmittää. Nukuimme seuraavan yön koko­ perhe olohuoneessa siskonpedissä.

Seuraavana päivänä pihaamme alkoi virrata uteliaita ihmisiä. Kaikkia kiinnosti, millaista jälkeä tulipalo oli tehnyt. Joku otti valokuviakin kuolleista sioista­ ja kaikesta tuhosta. Ihmisten uteliaisuus sai minut raivon partaalle. Se oli meidän kotimme!

Ystävät, sukulaiset ja kyläläiset järjestivät tueksemme keräyksen. Avun turvin selvisimme eteenpäin ja pystyimme järjestämään lapsillemme joulun.

Tulipalon myötä mieheni menetti työnsä. Minulla onneksi riitti keikkahommia. Mieheni jäi alkuun hoitamaan lapsia ja kotia, mutta myöhemmin hänkin alkoi­ tehdä keikkatöitä. Ne veivät hänet ympäri Suomea aina sinne, minne vedettiin puhelinkaapelia.

Vähitellen meissä kypsyi päätös lähteä kohti uusia haasteita. Se oli mieheni toive. Päätimme vuokrata kotitalomme, ja mieheni laittoi myös maat vuokralle.

Muutimme Pohjanmaalta Tuusulaan kerrostalokolmioon vuonna 1994.

Mieheni halusi löytää uuden uran ravintola-alalta, joten ostimme pienen lounasruokalan kerrostalolähiöstä. Mies oli innostunut kokkaamisesta ollessaan lasten kanssa kotona ja oli siinä oikein hyvä.

Lähtö Pohjanmaalta tuntui vaikealta. Kaikkien sukulaisten ja ystävienkään ei ollut helppo hyväksyä sitä. Mieheni lähti edeltä vuoden alussa, minä tulin lasten kanssa perässä kesällä. Halusin, että vanhin poikamme saisi käydä neljännen luokan loppuun tutussa koulussa.

Alussa lapsista oli outoa asua kerrostalossa, samoin minusta. Kaipasin vastapuidun viljan tuoksua, aamukasteisella nurmella kävelyä, kaikkea vanhaa tuttua.

Ainoita hyviä puolia muutossa oli se, että rakkaat vanhempani asuivat lähellä. Heidän avioliittonsa päättyi eroon lähes samoihin aikoihin muuttomme kanssa. Pidimme huolta toisistamme, ja heidän apuunsa ja tukeensa saattoi aina luottaa.

Juha-Matti aloitti uudessa koulussa viidennen luokan, kuusivuotias Esa-Pekka esikoulun ja kolmevuotias Ari-Mikko päiväkodin. Minäkin hain jälleen opiskelemaan ja pääsin lukemaan terveydenhoitajaksi. Valmistuin vuonna 1998 ja pääsin Keravalle kouluterveydenhoitajaksi.

Elämä uudessa paikassa ei ottanut sujuakseen. Miehelleni puhkesivat allergia ja psoriasis, ja ravintola jouduttiin myymään. Uuden työn etsiminen vei aikaa.

 

Kun elämä alkoi vihdoin asettua, ilmeni taas jotain järkyttävää. Keväällä 2000 sain kuulla, että vuokria oli jäänyt maksamatta ja että saamme häädön. Olimme mieheni kanssa sopineet omat vastuumme taloudenhoidosta, enkä ollut joutunut niitä koskaan kyseenalaistamaan. Hän oli aina hoitanut isommat raha-asiat. Epäluottamus, paha olo ja miehen alkoholinkäyttö alkoivat horjuttaa elämäämme.

Onneksi saimme hätämajoituksen vanhemmiltani. Minun oli mietittävä nopeasti, mistä löytää uusi asunto, miten elättää perhe ja kuinka maksaa velat.

 

Hanna isänsä kanssa Ahvenanmaan mökillä kesällä 1966.

Syksyllä 2000 pääsimme muuttamaan vuokra-asuntoon, jonne lopulta jäin poikieni kanssa yksin. Pitkä yhteinen taival mieheni kanssa päättyi eroon. Näin jälkeenpäin näen, miten tulipalo laukaisi tapahtumaketjun, joka tavalla tai toisella vaurioitti meitä kaikkia.

Arki oli ajoittain hyvin rankkaa, mutta pärjäsimme. Poikani jäivät asumaan luokseni, ja isäviikonloput sujuivat hyvin. Rahaa ei ollut mihinkään ylimääräiseen. Pojat tyytyivät vähään, osallistuivat kotitöihin ja hoitivat koulunkäyntinsä hyvin. Itse kuljin pyörällä töihin joka säällä. Pidimme toistemme puolta ihan kaikessa.

Isäni sanoikin, että Luoja varjelkoon sitä, joka yrittää tulla minun ja lasteni väliin.

Muistan hyvin erään hetken lapsuudestani. Istun­ isän sylissä auringon lämmittämillä rappusilla. Seuraamme, kuinka kettuemo tulee poikasineen pihaan. Olimme mökillä Ahvenanmaalla, oli vuosi 1966.

Kaikki luonnonilmiöt kiinnostivat isääni, joka oli biologianopettaja. Hänen kanssaan sain vaeltaa kasveja keräillen ja perhosia pyydystäen.

Olin loppuun asti isän tyttö. Olimme hänen kanssaan samanlaisia ja ymmärsimme toisiamme. Isä oli aina luottohenkilöni.

Marraskuussa 2010 isä hakeutui terveyskeskukseen huonovointisuuden vuoksi, eikä siltä reissulta enää palannut­ kotiinsa. Keuhkokuume uuvutti isän. Istuin hänen vierellään, kun hän joulupäivänä kuoli.

Ennen kuolemaansa isäni totesi, että minulla on ”monta peltoa kynnettävänä”. Hän tiesi kaikista haasteista, joista olin jo selviytynyt. Olen saanut kyntää kivisiä peltoja, joskus voimieni äärirajoilla.

Kesälomalle vaikka rinnassa olisi syöpä! Näin päätin kesäkuussa 2005, kun olin huomannut vasemman rinnan sivulla selkeän kuopan. Hälytyskellot soivat heti. Olin jo varannut pojilleni ja minulle vuokrakesämökin viikoksi. Halusin ehdottomasti viettää tämän­ harvinaisen loman poikieni kanssa, sitä ei saisi mahdollinen sairauskaan estää.

Lapset ovat paras asia elämässäni. Meillä on rakkautta riittänyt, ja se on auttanut jaksamaan.

Loman jälkeen menin sovittuun mammografiaan. Osasin varautua siihen, että jotain löytyy. Minulta oli jo aiemmin löydetty kystia molemmista rinnoista.

Lääkärin sanat ”pahinta lajia” soivat korvissani, kun etsin vastaanoton jälkeen autoa­ parkkihallista. Etsin ja etsin, kunnes muistin, etten ollut autolla liikenteessä.

Minut leikattiin syyskuussa. Kasvain ei ollut ehtinyt kasvaa isoksi, ja se saatiin kokonaan pois. Olin tuolloin 45-vuotias.

Jokin aikaa leikkauksen jälkeen kärsin kovasta hermosärystä. Iho oli kauttaaltaan kipeä, ja vain vahvimmat kipulääkkeet auttoivat.

Ennen leikkausta en kokenut olevani sairas. Nyt hoidot ja niiden sivuvaikutukset tuntuvat edelleen kosketusarkuutena. Ne ovat myös aiheuttaneet paino-ongelmia ja liian aikaisin alkaneita vaihdevuosioireita. Mammografia on kivun takia painajaista.

Rintasyöpään sairastunut työkaverini sanoi tukevansa minua sen verran, minkä omalta sairaudeltaan pystyy. Vuonna 2007 hän menehtyi syöpään. Olin kahden kuukauden aikana kahden läheisen, syöpään kuolleen ystäväni hautajaisissa. Tuo jakso elämässäni oli todella surullinen, pelottava ja epätoivoinen.

Iso tuki sairaudessani oli mies, johon olin ihastunut vuonna 2002.

Onnellisen alun jälkeen huomasimme kuitenkin pian, että emme pysty ratkaisemaan ristiriitojamme. Ehdimme olla yhdessä kymmenen vuotta ennen kuin päätimme kesällä 2012 erota.

Isäni kuoleman jälkeen koin tarvitsevani aikaa selvittääkseni elämääni. Ystäväni tarjosi työtä uudessa hankkeessa nuorten parissa. Sain virkavapaata ja aloitin työt Keravalla. Tähänkin elämänmuutokseen sisältyi portti uuteen: sain samalla mahdollisuuden aloittaa perheterapeutin opinnot.

Viime vuodet olen työskennellyt nuorten ja heidän perheidensä parissa Keski-Uudenmaan Nuorten Pysäkillä. Se on paikka, johon kaupungin lastensuojelu ja koulut lähettävät nuoria terapeuttisiin keskusteluihin. Perheet hakeutuvat niihin myös itse. 

Hannan elämän miehet: rakkaat pojat Juha-Matti, Ari-Mikko ja Esa-Pekka vuonna 1992.

Monessa perheessä kärsitään päihde- ja mielenterveysongelmista jo useammassa polvessa. Niihin pitäisi ehtiä puuttua ajoissa.

Hakeuduin alkuaan hoitoalalle auttamisen halusta. Kun käyn työssäni keskusteluja, saan edelleen iloa auttamisesta.

Toisten kriisejä kokeneiden auttaminen on minulle tärkeää. Pian tulipalomme jälkeen Kyrönmaalla alkoi kriisityökoulutus, johon osallistuin. Siitä läh­tien olen ollut mukana kriisiryhmissä. Oma perheeni ja lähiomaisemme­ olisivat varmasti myös hyötyneet kriisi­avusta palon jälkeen, mutta sitä ei ollut silloin vielä tarjolla.

Olen ollut monissa kriiseissä auttajana myös SPR:n vapaaehtoisena: olin mukana esimerkiksi Myyrmannin, tsunamin ja Jokelan tilanteissa. 11 vuotta sitten perustin Keski-Uudenmaan henkisen ensiavun ryhmän. Toimimme viranomaisten tukena perheissä, joita on kohdannut vakava­ onnettomuus.

Nyt minua on alkanut kiinnostaa paluu vanhustyöhön. Suomessa on hälyttävän paljon yksinäisiä vanhuksia, jotka tarvitsevat apua kaikessa. Olen jo tehnyt hiukan suunnitelmia ja uskon, että minulla on niissäkin enkelit turvanani. Niin kuin he ovat olleet kaikissa muissakin elämäni käänteissä.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015. 

Hanna Ollila

55-vuotias keravalainen kolmen aikuisen pojan äiti työskentelee perheterapeuttina, terveydenhoitajana ja nuorten ohjaajana. Hän uskoo, että suurista vaikeuksista selviytynyt pystyy helpommin ymmärtämään sitä, jolla on hätä.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.

Voisiko se olla tänään? Päivä, jolloin puhelin soisi ja Juha Suomiselle kerrottaisiin, että hänelle on löytynyt uusi, toimiva sydän? Juha ja vaimo Tove elävät päivän kerrallaan. He voivat vain odottaa, eikä kukaan tiedä kuinka kauan.

Olkalaukku ei ole Louis Vuitton. Se on musta HeartWare, läppärilaukun näköinen ja sata kertaa kalliimpi kuin vuittonit. Juha Suominen, 53, ei edes nuku ilman sitä. Ei hän voisikaan, sillä laukun saa irti hänestä vain sydänkirurgi.

Tässä 100 000 euron laukussa on hänen elämänsä. Laukun sisältämän sydänpumpun tehtävä on auttaa sydämen oikeaa kammiota puskemaan verta kehoon. Vasen kammio toimii enää 20 prosentin teholla.

Juha odottaa sydämensiirtoa, on odottanut kohta kolme vuotta. Sitä varten pitäisi saada O-veriryhmän sydän mieheltä, joka on Juhan kokoinen ja aivokuollut.

Sinä päivänä, kun laukku irrotetaan Juhasta ja tämä saa uuden elämän, hänen vaimonsa Tove ottaa laukusta akun, menee pihalle ja hakkaa sen säpäleiksi.

Mutta ennen sitä on jaksettava odottaa uutta sydäntä. Odottaa vähän lisää ja vieläkin odottaa.

 

Lue Hanna Jensenin kirjoittama tarina Sydän syrjällään kokonaisuudessaan Kodin Kuvalehden numerosta 20/2016, joka on ilmestynyt 13.10.