Harriet Klar on sairastanut seitsemän syöpää ja saanut kolme sydänkohtausta. On melkein ihme, että hän on yhä elossa.

"Sairaalasänkyni viereen ilmestyi hoitaja eikä sanonut mitään. Kun kysyin, mitä asiaa hänellä on, hän kertoi lukeneensa potilashistoriani ja tulleensa sen takia itse katsomaan, miten ruumis tekee lapsia.

Kommentti tuntui pahalta. En ollut nähtävyys tai tilastopoikkeama, vaan 36-vuotias toista lastaan odottava nainen.

Olin sairaalassa tarkkailtavana keskenmenovaaran vuoksi. Muuten olin terve.

Hoitaja piti minua kummajaisena sen takia, mitä oli tapahtunut 23 vuotta aiemmin. Oikeastaan kaikki alkoi jo melkein viisi vuosikymmentä sitten.

KUN OLIN 13, löysin kaulaltani puolikkaan kananmunan kokoisen patin. Kouluterveydenhoitaja epäili sikotautia tai flunssaa, mutta vanhempani eivät tyytyneet vastaukseen. Yksityislääkäri kirjoitti lähetteen Lastenklinikalle Helsinkiin.

Koska olin mielestäni käytännössä aikuinen, halusin mennä tutkimuksiin yksin. Verikokeiden ja röntgenkuvien jälkeen kolme lääkäriä pohti tilannettani aivan kuin en olisi huoneessa ollenkaan. Istuin hiljaa tuolilla, katselin ikkunasta ulos ja tunsin oloni kurjaksi.

Lopulta yksi lääkäreistä pyysi vanhempieni yhteystietoja ja kertoi, että saan jäädä heti sairaalaan hoitoon.

Vanhemmat tulivat illalla töiden jälkeen ja kertoivat, että sairastin imurauhastulehdusta.

EI MINUA PELOTTANUT. Sain oman vuoteen ja pyjaman, hoitajat olivat lempeitä ja samassa huoneessa asui toinen tyttö.

Parhaiten ystävystyin Antin kanssa. Katsoimme leikkihuoneessa televisiota ja askartelimme. Anttia ja minua yhdisti epäilys siitä, että meille ei kerrottu totuutta sairaudestamme. Olimme kuulleet kaikenlaista emmekä olleet tyhmiä, joten yhtenä yönä hiivimme lääkärin kansliaan. Tiesimme, että pöydällä olevaan pitkään mustaan kirjaan oli merkitty, mitä kukin sairasti. Antin kohdalla luki leukemia.

Tiesimme, että se oli paha juttu. Osastolla leukemiapotilaat paisuivat kuin ilmapallot eivätkä pystyneet lopulta kävelemään.

Minun nimeni kohdalla luki Morbus Hodgkin. Se tuntui turvallisemmalta, koska se ei tarkoittanut meille mitään. Päätin Antin kanssa pitää tietomme salaisuutena.

Päätimme myös parantua yhdessä.

Seuraavalla lomalla kotona menin kirjastoon ja etsin lääkärikirjasta selityksen Hodgkinin taudille: imusolmukesyöpä. Kotona raivosin vanhemmilleni siitä, etteivät he olleet kertoneet minulle totuutta. Äiti oli vihainen, koska olin etsinyt tietoa omin päin.

Kun palasin sairaalaan, löysin sänkyni päältä kirjekuoren. Sen sisällä oli Antille antamani rannekoru. Minulle sanottiin, että Antti oli mennyt pois, mutta tiesin paremmin. Antti oli kuollut.

KIRJOISSA EI KERROTTU, että lääkärien mukaan minulla oli korkeintaan kolme kuukautta elinaikaa. Vanhempani tiesivät sen ja antoivat luvan kokeelliseen leikkaukseen, josta en ehkä selviäisi.

En kuollut siihen ensimmäiseen leikkaukseen. En kuollut sitä seuranneisiin kolmeen leikkaukseen. Enkä kuollut sädehoitoihin ja sytostaattihoitoihin, jotka jatkuivat, kun vuoden kuluttua pääsin sairaalasta kotiin.

Itse ajattelin koko ajan selviäväni. Vanhempani pelkäsivät enemmän.

Kerran matkalla hoitoon olin niin väsynyt, että lysähdin katukiveykselle. Äiti itki vieressä, minä istuin likaisella jalkakäytävällä, yritin kerätä voimia ja lohdutin äitiä: Älä itke, kyllä minä jaksan.

Kun äitikin jo alkoi uskoa, että toivun, sairastuin toiseen imurauhassyöpään.

Lastenklinikan osasto kympistä tuli toinen kotini. Hoidot jatkuivat vuosia ja kävin ajoittain sieltä koulussa.

Kympillä opin sanomaan hyvästit ystäville. Opin pelkäämään sinistä valoa, joka sytytettiin kuolleen potilaan huoneeseen.

Opin myös elämään päivä kerrallaan. Niinpä kun lääkäri ilmoitti, etten valtavien säteilyannosten takia voisi koskaan saada tervettä lasta, en lannistunut. Olin 18-vuotias ja ajattelin, että jos saan vammaisen lapsen, niin olkoon sitten niin.

Samana vuonna rakastuin Espoon Viherlaakson komeimpaan mieheen. Viiden vuoden kuluttua menimme naimisiin ja minä tulin raskaaksi.

Hyväksyimme molemmat sen, ettei vauva ehkä ole terve. Mutta Thomas oli täydellinen, kuin taivaan lahja, vilkas ja iloinen. Kun välillä olin huonolla tuulella, hän sai minut nauramaan.

Elimme monta onnellista vuotta. Syöpää en silti koskaan saanut unohtaa.

Tiesin, että saamani säteilyannos voisi aiheuttaa uusia syöpiä, ja kävin kerran vuodessa kontrollikokeissa. Tuloksia odotin aina kaksi pitkää viikkoa. Menin kuulemaan ne Syöpätautien klinikalle Helsinkiin.

Kymmenen vuotta sain kävellä vastaanotolta huojentuneena ja vielä toiset kymmenen vuotta lisää elin täysin terveenä ilman kontrollikäyntejä. Sinä aikana ehdin erota Thomaksen isästä, mennä uudelleen naimisiin ja synnyttää toisen terveen pojan, Christofferin.

OUDOT KIVUT ALAVATSASSA alkoivat, kun Christoffer oli kolmevuotias. Kohdunkaulansyöpä, lääkäri totesi.

Ei kai taas, minä ajattelin. Ajattelin pitkiä jaksoja sairaalassa ja lapsiani. Ajattelin, että onneksi minä sairastuin eivätkä he. Ja ajattelin, että ehkä sairastun, koska minulla on voima selvitä siitä.

Onneksi toivuin leikkauksesta hyvin. Sain lastenhoitoapua pikkusiskoltani, äidiltä ja ystäviltä. Palasin pian töihin ja elämä muuttui melkein tavalliseksi.
Parin vuoden päästä virtsassani oli verta. Se on syöpä, huusi lääkäri, kun en heti kuullut enkä ymmärtänyt. Aloin itkeä, mutta hän ohjasi minut ulos sanoen, että muut potilaat odottavat.

Ei neljännen syöpädiagnoosin kuuleminen ole helpompaa kuin sen ensimmäisen.

Eikä viidennen tai kuudennen. Munuaisaltaansyövän, tyvisolusyövän ja kilpirauhassyövän jälkeen tunsin sairaalan kuin Prisman lihatiskin. Minulle olisi kuulunut myöntää vip-kortti Jorviin.

OLONI HUONONI TAAS kolmen oireettoman vuoden jälkeen. Ulostin verta, kärsin anemiasta ja töissä pulssi hakkasi korvissa asti.

Aloin etsiä tietoa netistä niin kuin nuorena lääkärikirjasta. Päädyin paksusuolensyöpään.

Kerroin epäilyksistäni lääkärille, jonka luona kävin edellisen syövän jälkitarkastuksissa. Ylävatsan ultrassa näkyi kuitenkin vain vaarattomilta vaikuttavia kasvaimia maksassa.

Yhtenä perjantaina törmäsin sattumalta lääkäri Eija Kelloniemeen, josta oli kaikkien hoitojaksojeni aikana tullut minulle läheinen. Kerroin olevani todella kipeä.

Hän tutki minut heti ja etsi lauantaina, vapaapäivänään, kirurgin, joka pystyi leikkaamaan minut maanantaina. Eija pelasti henkeni.

Leikkauksessa selvisi, että syöpä oli jo tukkinut koko suolen. Leikkauksen jälkeen selvisi, että maksassa oli kolme aika isoa etäpesäkettä.

Kuuntelimme tuloksia pikkusiskoni Ingerin kanssa. Ensin itki Inger, sitten lääkäri. Ajattelin, että jos lääkäri itkee, ennuste ei ole hyvä.

Kotona tajusin, että minun olisi saatava puhua jonkun kanssa. Soitin ensin sairaalan auttavaan puhelimeen, jossa hoitaja totesi vain, että minun pitäisi puhua lääkärini kanssa. Nieleskelin itkua ja sopersin, että haluan puhua kenen tahansa kanssa, nyt. Nainen ilmoitti, että hänellä on muitakin potilaita ja katkaisi puhelun.

Pöydälläni lojui ruotsinkielisen seurakunnan lehti Kyrkpressen. Sen sivuilta löysin diakonissan numeron. Puhelimeen vastasi Synnöve, lämmin ja ymmärtävä ihminen. Hänen äänensä pelasti minut, ja hänestä tuli pitkäaikainen ystävä ja tukihenkilö.

MAKSALEIKKAUKSEEN valmistauduin puoli vuotta. Sain sytostaatteja sädehoitoklinikalla, jotta kasvaimet pienenisivät ja ne olisi helpompi leikata. Pyysin apua taivaasta: jos Taivaan isä annat lääkärien parantaa minut vielä kerran, lupaan tehdä joka päivä yhden hyvän työn.

Töitäkin tein aina kun pystyin. Pakkasin sytostaattipullon vyölaukkuun ja menin käräjäoikeuteen lautamieheksi niin kuin olin sopinut. Haluni tehdä työtä hoidoista huolimatta hämmästytti ihmisiä, mutta työ antoi minulle uskoa paranemiseen.

Halusin tehdä kaiken voittaakseni syövän. Samalla valmistauduin pahimpaan. Pyysin Ingeriä pitämään huolta pojistani, jos kuolen. Inger lupasi, ja minulle tuli turvallinen olo.

Leikkauksessa maksastani poistettiin kolmasosa ja menin todella heikkoon kuntoon, mutta selvisin. Yksi lääkäri arveli, että minulla on suora linja yläkertaan, koska pyyntöni kuullaan niin hyvin.

Viikon kuluttua anoin lääkäreiltä lupaa lähteä kotiin. Olin ennen leikkausta sopinut pitäväni puheen paikallisen Lions Clubin juhlissa, joita olin järjestämässä yhdistyksen presidentin ominaisuudessa. Lääkärit yrittivät estää, mutta minä vaapuin rollaattorin kanssa sairaalan linoleumilattialla ja vakuutin, että tämähän sujuu kuin tanssi. Sitten ajoin taksilla kotiin, vaihdoin vaatteet ja lähdin juhliin. Pidin puheen ja tanssin kaksi tanssia.

PARANEMINEN OLI KUITENKIN vasta alussa. Päiväosastolla sain sytostaattitipan suoneen ja lähdin tippapullon kanssa kotiin. Vuorokauden päästä iskivät sivuvaikutukset: kamala pahoinvointi ja heikotus.

Vanhin poikani oli jo naimisissa ja asui muualla, mutta hän tuli omaishoitajaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ilman Thomasta en olisi pärjännyt. Joinakin päivinä konttasin vessaan ja vannoin, että huomenna kävelen.

Kun olo alkoi helpottaa, iski taloudellinen ahdinko. Laskuja oli kertynyt sairauteni aikana valtavat pino, enkä ollut jaksanut reagoida niihin. Yhtenä päivänä kokosin kaapeista tyhjät pullot ja sain muutaman euron. Ne eivät riittäneet kalliisiin pahoinvointilääkkeiisin, joten ostin vain Jaffa-pullon.

Juuri silloin rakas ystäväni Maria Guzenina-Richardson sattui soittamaan, ja kohta hän tuli ja toi rahaa. Se oli suuri helpotus. Itse en osannut apua pyytää. Elin tunnelissa, josta en nähnyt maailmaa. Minulla ei ollut voimia kuin paranemiseen.

Vähitellen aloinkin elpyä.

TERVETTÄ MINUSTA EI tule. Olen saanut yhtä paljon säteilyä kuin Tšernobylin onnettomuuden uhrit.

Kehoni on haurastunut. Minulla on ollut kolme sydänkohtausta ja jalkojeni suoniin on tehty useita pallolaajennuksia. Käyn edelleen kaksi kertaa vuodessa kontrollissa ja jännitän tulosta aina yhtä paljon.

En ajattele sairautta. Ajattelen asioita, joista voin iloita. Niin kuin sitä, että kaksi vuotta sitten tapasin työkuvioissa komean miehen. Kun Christian pyysi minua kahville, suostuin. Myöhemmin samana vuonna suostuin myös hänen kosintaansa.

Olen pyytänyt Taivaan isältä paljon, ja hän on täyttänyt toiveeni. Maksan sitä takaisin joka päivä. Hyvä tekoni voi olla kaunis sana kaupan kassalla, lämmin halaus tai vaatekeräys vähäosaisille.

Kun 18-vuotiaana ensimmäisen kerran juttelin äidin kanssa avoimesti sairaudestani, äiti sanoi, että olen kuin päiväperho: elän vain päivän kerrallaan.

Äiti oli oikeassa. Olen elänyt katsomatta taakse ja haaveilematta tulevasta, tässä ja nyt. Ei elämästä tiedä, huomenna nenä voi jo kasvaa horsmaa. Iloitkaamme siis tänään.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 11/2014.

Kinuskikissa-bloggaaja Sini Visa leipoo niin paljon, ettei ehdi lukea. Kakut hän syöttää vanhemmilleen.

"Kun jäin pois työelämästä viime syksynä, pelkäsin, että muutun ihan mökkihöperöksi. Aiemmin olin ollut OP-Pohjolan ohjelmistosuunnittelija. Nyt olimme vain minä ja koti.

Itsenäisyys on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Touhuan niin paljon kaikkea, etten ehdi kaivata seuraa päivän aikana.

Aamukahdeksalta lähetin 7-vuotiaat kaksostyttöni kouluun ja luin uudet kommentit blogista. Blogi­yhteisö estää yksinäisyyttä: lukijat ovat tavallaan läsnä koko ajan.

Vaihdoin pyjaman lenkkiasuun ja lähdin ulos. Juoksen kuusi kertaa viikossa ja nostelen kotona vielä puntteja.

"Juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa."

Lenkin aikana äitini sattui soittamaan. Meillä on joka päivä soitto­aika, koska hän auttaa vastaamaan lukijoiden kysymyksiin. Siinä juostessa selitin, milloin kakun voi kuorruttaa.

Pelkästään itselleni en viitsi laittaa ruokaa, joten tein lounaaksi nopean salaatin. Sitten rupesin koristelemaan minttu-suklaakakkua.

Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.
Sini aloitti blogin pitämisen vuonna 2007. Nykyään se on työ.

Syksystä asti on ollut aika rankkaa, koska olen kirjoittanut ja kuvannut yli 90 reseptiä toiseen leivontakirjaani. Nuo reseptit ovat onneksi jo kansien välissä.

Tämän kakun leivoin blogia varten. Kuvasin sen puolentoista neliön kokoisessa kotistudiossani makuuhuoneen nurkassa.

Minulla on nykyään kunnon kamera sekä kirpputorilta haalittua rekvisiittaa. Isäni on nikkaroinut minulle pöytälevyjä vanhasta puutavarasta.

"Jos ei tule vieraita, vanhempani syövät lähes kaiken."

Suunnittelin, että syöttäisin kakun seuraavana päivänä käymään tuleville lehtikuvaajille. On kätevää, kun tulee vieraita. Jos ei tule, vanhempani syövät lähes kaiken.

Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.
Vaikka koris­teluista ja ­kokeiluista syntyy yleensä ­aika kaaos, loppu­tulos näyttää hyvältä.

Kuvauksia varten minun piti käydä pitkästä aikaa kampaajalla. Sekin hirvitti etukäteen, kuinka koti­oloissa rupsahtaa, mutta oikeastaan on aika mukavaa, kun ei tar­vitse laittautua. Joskus ruokakaupassa kyllä huvittaa, jos ihmiset tunnistavat minut blogista.

"Tytöistäni on kehittynyt hyviä koemaistajia."

Kaksoset ehtivät tulla kotiin ennen minua. Kun palasin kampaajalta, eteisessä odotti lappu: ”Tervetuloa kotiin äiti, asettaudu taloksi!”

Tytöistä on kehittynyt hyviä koemaistajia. Kirjassa on kakku­ohje, joka on sovellettu heidän lempi­jälkiruuastaan valkosuklaapannacotasta. Paahdettu valko­suklaa maistuu kakussa juuri sen verran kuin he halusivat.

Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.
Tomaattikeitto oli uusi kokeilu, mutta nälkäiset lapset eivät purnanneet.

Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.
Tytöistä oli hauskaa olla hetki yksin kotona, mutta äiti oli silti tervetullut.

Ruokailun jälkeen teimme läksyt yhdessä. Aivan koulun alussa tytöt saattoivat puhjeta itkuun, jos eivät osanneet jotain matikan laskua. ­Minusta on tärkeää olla läksyjen­luvussa mukana, ei vain tehtävien takia, vaan kannustamassa.

Ennen iltasatua tytöt saavat lukea sängyssä itsekseen. Minäkin haaveilen lukemisesta, mutta en vain ehdi. Televisionkatselukin on jäänyt ­vähiin, kun tutkin reseptejä ja päivitän blogia.

"Nopeimmat kokeilevat reseptejäni heti."

Viimeisenä illalla päivitin kakkuohjeen blogiin.

Nopeimmat lukijat kokeilevat ­reseptejäni saman tien. Ajattelin, että parasta työssäni on innostaa muita leipomaan. Blogin tarkoitus ei ole, että muut saisivat ihailla minua.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2014.

Sini Visa on helsinki­läinen kotileipuri, joka tunnetaan Kinuskikissa-blogistaan. Kinuskikissan minttu-suklaakakun ohjeen löydät tästä!
 

 

Kuvausmatkoillaan maailmalla Hannu Laakso on saanut pähkinästä päähän ja joutunut ryöstetyksi. Silti hän on rakastanut reissujaan kaukaisiin maihin.

Harmaantuva urosgorilla keskellä sademetsää Ruandassa.
Lauma pörröturkkisia laamoja aamuvalossa Andien rinteellä.
Karhu Suomussalmella.
Ryhmä vanhoja miehiä backgammonia pelaamassa Havannan sydämessä.
Kaikkea tätä ja paljon muuta on kuvannut maailmanmatkaaja ja valokuvaaja Hannu Laakso, 53.

Kuvaaja työssään.
Kuvaaja työssään.

Irti päivätöistä

Hän on kiertänyt maailmaa parikymppisestä lähtien, mutta erityisen intensiivisesti viimeiset pari vuotta. Niiden aikana Hannu on tehnyt parin kolmen viikon mittaisia kuvausmatkoja kaikkiin maanosiin Australiaa lukuun ottamatta. Nähtyjä itsenäisiä maita on kasassa jo 110.

"Halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta nyt."

”Halusin siirtyä sitku-ajatuksesta nytku-ajatukseen. Eli sen sijaan että unelmoisin, mitä teen joskus eläkepäivinä, halusin toteuttaa unelmani matkustamisesta ja valokuvaamisesta nyt”, Hannu selittää.

Unelman toteuttamisen mahdollisti tiukka työputki ja säästeliäs elämä aiempina vuosina. Hannu Laakso on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja tehnyt pitkän uran liike-elämässä, esimerkiksi Elisan markkinointijohtajana ja mediatoimisto IUMin toimitusjohtajana. Hänet tunnetaan myös kolumnistina ja bisneskirjojen tekijänä.

Menestystä karttui ja työt olivat toinen toistaan kiinnostavampia, mutta silti mielessä poltteli halu tehdä myös jotakin ihan muuta. Pari vuotta sitten Hannu jättäytyi syrjään päivätöistä toistaiseksi.

”Ajattelin, että haluan kiertää maailmaa nyt, kun tossu vielä nousee ja happi kulkee.”

Palkintoja ja kommelluksia

Jälki on kaunista. Kuvillaan Hannu on ottanut osaa jo sataan kansainväliseen valokuvauskilpailuun ja niittänyt niissä menestystä. Hän rakastaa kuvata sekä eläimiä että ihmisiä, leikitellä valoilla, rajauksilla ja tunnelmalla.

”Harrastuksen vakavoitumisen on mahdollistanut vaimoni vankkumaton tuki. Hän pyörittää kotia minun reissujeni aikana. Myös kolme poikaani, joista kaksi on jo aikuisia, ovat olleet kannustavia”, Hannu kertoo.

Kommelluksilta ei reissuilla ole vältytty. Perussa kuvaamisesta kimmastunut torimummo nakkasi Hannua pähkinällä päähän, Etiopiassa Kalashnikoveilla varustautuneet sotilaat pidättivät hänet, Argentiinassa häneltä ryöstettiin kamerareppu kadulla keskellä kirkasta päivää.

"Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa."

”Kun kiertää eksoottisia maailmankolkkia, vakuutusten on oltava kunnossa. Myös varmuuskopioita kannattaa ottaa usein. Uuden kameran saa kaupasta, otetut kuvat ovat korvaamattomia”, Hannu summaa.

Loppuelämäänsä hän ei todennäköisesti aio kiertää maailmaa samalla tahdilla.

”Olen vasta 53-vuotias, eli jäljellä on vielä monta hyvää työvuotta. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Hannu pyörittelee.

”Mahdollinen paluu päivätyörytmiin tapahtuisi levollisempana kuin koskaan. Unelmien toteutuminen tuo mielenrauhaa.”

Hannu Laakson kuvia esillä Gumbostrand Konst & Formin Katse luontoon -näyttelyssä 11.11. – 15.1.2017

Hannun kuvia näet täältä.

Sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Isoisoäitini oli kotoisin Karjalan Sortavalasta. Hän rakasti kertoa tarinaa naapurin rouvan lapsista, jotka ruokapöydässä huusivat äitiä apuun. ’Jos ette ossoo leipee leikata, niin kuolkee leivän iäreen’, huusi naapurin rouva lapsilleen.

Välillä tuntuu, että nykypäivän ihmiset näkevät vain puutteita kaikkialla, vaikka ovat leivän ääressä. Helposti myös pidetään kynttilöitä vakan alla eikä tunnisteta omia vahvuuksia. Kynttilät esiin, sanon minä. Etenkin nyt, kun on hurjat ajat.

Suvussamme on tekijänaisia monessa polvessa. Isomummon ja mummon rakastamassa lausahduksessa kiteytyvät sortavalalainen rikas ilmaisu, huumori ja elämänasenne.

Arkipuheessani saatan olla karjalaiseen tapaan turhankin dramaattinen. Taipumus loivenee, kun pääsen kanavoimaan sitä musiikissani. Siinä voin hyvin sanoa, että jos menet, niin kuolen tähän paikkaan.”

 

Ainon kulttuurivinkit

Metsä ”Ihan tutkitustikin metsä on ihmiselle hyvä paikka. Suosittelen sitä kaikille.” luontoon.fi

Museokortti ”Yhteislippu 230 museoon on paras hankintani heti kirjastokortin jälkeen. Pidän valtavasti siitä, että kun olen maksanut 59 euroa, voin vain marssia näyttelyihin koko vuoden.” museot.fi/museokortti

Martat ”Jos elämä tuntuu vaikealta, martoilla on ratkaisu. Vaikka mielikuva heistä voi olla vanhahtava, he reagoivat kaikkeen ajankohtaiseen sekä reseptiikallaan että muuten. Äskettäin he käärivät hihat syrjäytyneiden nuorten puolesta. Mummoni oli myös martta. martat.fi

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.