Sami Minkkinen, 39, asuu Tampereella ja ajaa työkseen autoa. Koulutukseltaan hän on kokki. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja kahdeksanvuotias tytär edellisestä liitosta. "Ilahdun onnistuessani sohaisemaan vanhoja käsityksiä sukupuolirooleista. Ei miehen tarvitse osata korjata autoa.”

Lapsena Sami Minkkinen leikkasi suklaapatukoistaan puolet äidille ja isälle, että kaikki olisivat iloisia. Aikuisena hän opetteli puhumaan ja huutamaan vaikka pelotti. Nyt hän on Suomen tunnetuin parisuhdebloggaaja.

Kun tulen kotiin, tule tervehtimään minua. Älä pelkästään huuda sohvalta, että moi.

Laita iPad pois. Halaa ehkä. Haluan tuntea olevani odotettu.

Kehu joka päivä. Sano, että olen lapselleni hyvä isä, läsnäoleva ja lempeä. En tahdo kuulla olevani liian lepsu, vaikka laitankin kahdeksanvuotiaalle hammastahnan valmiiksi harjaan.

Maaliskuussa 2015 Sami Minkkinen istuu puisella penkillä, penkit on asetettu ympyrän muotoon. Joku on sytyttänyt kynttilöitä hämärään huoneeseen.

Parisuhdekurssin kouluttaja on antanut tehtäväksi listata asioita, joita Sami ja vaimo toisiltaan haluavat. Jotakin mahdollisimman konkreettista. Ei epämääräistä höpinää rakkaudesta, sillä jokainen tarvitsee rakkautta, se on itsestään selvää.

Luettuaan listansa ensimmäisen kohdan Sami alkaa itkeä.

Anteeksi, että itken, mutta vedän tämän kyllä loppuun saakka, hän sanoo.

Viisi vierasta pariskuntaa, kurssin muut osallistujat, ovat hiljaa. Kouluttaja hymyilee rohkaisevasti.

Listan lukeminen kestää kauan. Sami ja vaimo ovat olleet yhdessä neljä ja puoli vuotta. Nyt Sami kertoo ensimmäistä kertaa, mitä hän toivoo.

Herään ennen muita

Olutpullon sihahdus oli huono ääni, mutta viinapullon naksahdus pahempi. Kun isä meni keittiöön, yhdeksänvuotias Sami kuunteli tarkasti.

Yhtä tarkkana piti olla lauantaiaamupäivisin kaupassa. Yleensä isä osti neljä pientä saunakaljaa. Mutta joskus hän osti enemmän.

Saunan jälkeen katsottiin televisiosta Speden Spelit ja avattiin sipsipussi. Sami istui äidin ja isän välissä sohvalla kädessään muki vihreätä smurffilimua, kolme vuotta vanhempi isosisko istui huoneessaan.

Kaikki oli hyvin, jos keittiöstä ei kuulunut naksahduksia, kun isä kävi siellä.

1980-luvun alussa tikkakoskelaisen rivitaloyhteisön ovet olivat auki ja pihalla leikkivät kymmenet lapset. Melkein jokaisen lapsen isä oli töissä konetehtaassa, äidit olivat kotiäitejä.

Tärkeintä oli, ettei tehnyt mitään väärin.

Jos olen kiltti, mitään pahaa ei tapahdu, Sami järkeili.

Kiltteys vaati sääntöjä. Säännöt hän keksi itse jo lapsena.

Kello 17.30 piti istua television eteen pyjamassa odottamaan Pikku Kakkosta. Silloin ei enää voinut mennä ulos.

Karkkipäivänä saadusta suklaapatukasta piti leikata puolet äidille ja isälle. Vaikka he eivät sitä pyytäneet.

Viikonloppuna piti herätä ennen muita ja keittää vanhemmille kahvit. Että he sanoisivat kiitos.

Tärkeintä oli, ettei tehnyt mitään väärin.

Ettei kukaan suuttunut.

Nyt tein jotain tosi kamalaa

Kolmetoistavuotiaana Sami käveli kaverin kanssa kadulla. Aidan yli kurottui omenapuun painava oksa. Kun Sami ojensi kätensä poimiakseen yhden hedelmän, vastaantuleva pariskunta letkautti leikillään: ovatkos pojat omppuvarkaissa?

Käsi jähmettyi. Itku tuli.

Nyt tein jotain tosi kamalaa, Sami ajatteli.

Kun isä oli iltavuorossa, hän saapui kotiin kello 22.20. Jos auton ovien kolahdusta ei kuulunut kello 22.19, Sami oli varma, että isä on joutunut kolariin ja kuollut.

Sami valvoi joka ilta ja odotti. Isän kuolema olisi hänen vikansa. Se saattaisi johtua esimerkiksi siitä kerrasta, jolloin Sami vessaan mennessään sanoi vahingossa rumasti, että onpa hurja kusihätä.

Kukaan ei saanut tietää, miten paljon Sami pelkäsi ja miten kiltti yritti olla.

"Kun vaimo saapuu kotiin, olen eteisessä vastassa nopeammin kuin koira."
"Kun vaimo saapuu kotiin, olen eteisessä vastassa nopeammin kuin koira."

Miten voit sanoa noin?

Ensimmäisellä tyttöystävällä oli pieni valkoinen pupu. Sami oli 16-vuotias alkaessaan seurustella. Sen jälkeen hän on seurustellut melkein aina. Kolmas pitkä suhde, avioliitto, päättyi eroon yhdeksän vuoden jälkeen.

"Ei ihme. Kuka muka jaksaa katsoa miestä, joka venyy ja venyy, muttei pauku koskaan?" Sami sanoo nyt.

Mutta eronsa jälkeen, riisuessaan ensimmäistä kertaa tennareita erään punatukkaisen naisen eteisessä hän ei ajatellut muuta kuin että kiltti pitää olla, toivottavasti tämä suhde onnistuu.

Suorakatseinen nainen, tuleva vaimo, halusikin suoria sanoja.

Minusta et sitten saa mitään pikkurouvaa, joka silittää keittiössä kalsareitasi, varoitti nainen.

Loistavaa, en haluakaan. Olen itse sellainen, Sami vastasi.

Naisella oli suora katse. Hän oli katsonut kohti tamperelaisessa baarissa.

Ehkä nainen pitäisi miehestä, joka ei sano koskaan pahasti. Joka lähtee mukisematta anoppilaan kylään tai keksii korkeintaan vatsataudin verukkeeksi. Joka lupaa muuttaa vanhaan omakotitaloon, vaikka näkee painajaisia siitä, että joutuu kiipeämään tikapuille ja nakuttelemaan ruostuneita rännejä paikoilleen.

Mutta suorakatseinen nainen, tuleva vaimo, halusikin suoria sanoja ja sanoi niitä itse.

Etkö näe, miten hyvä mies olen?

Kun viikonlopuksi isän luokse saapunut tytär Samin edellisestä liitosta oli nukahtanut, nainen totesi: välillä tuntuu, että olisi helpompaa, jos sinulla ei olisi tuota lasta.

Voimme me tästä lähteäkin, Sami suuttui ja pelästyi.

Hänen oli vaikea ymmärtää, että tuollaista voi sanoa ääneen. Että ikävistäkin tunteista voi kertoa. Että sanat eivät tarkoita, ettei nainen pitäisi Samista ja lapsesta. 

Tytär nukkui pöllöjulisteen alla vaaleanpunainen unikoira kainalossa.

Sami laittoi tavarat paikoilleen, imuroi nurkat, valmisteli tonnikalasalaattia iltapalaksi kahdelle ja lähti kauppaan, kun tampoonit olivat taas unohtuneet.

Se kaikki tarkoitti: etkö näe, miten hyvä mies olen?

Että uskalsinkin huutaa

Paiskaa tämä maahan ja huuda niin lujaa kuin jaksat. Huuda kaikki, mikä on jäänyt sanomatta, käski terapeutti ja antoi muovailuvahaköntin käteen.

En minä voi, Sami mietti. Jos lattiaan jää jälki. Hän heitti pienen palan. Kovempaa, terapeutti määräsi.

Lopulta Sami huusi, isälle.

Miksi sinun piti juoda viinaa niin paljon? Miksi jäin yksin? Kun heräsin lapsena, kotona ei ollut ketään! Menin pihan mattotelineelle seisomaan! Odotin, että joku löytäisi! Vain talonmies löysi!

"Että uskalsinkin huutaa sillä tavalla! Sen jälkeen oli uskomattoman tyhjä, väsynyt ja vapautunut olo."

Tuleva vaimo ehdotti Samille pariterapiaa, kun seurustelua oli kestänyt kaksi vuotta. Ensimmäisten kertojen jälkeen terapeutti ehdotti, että Sami jatkaisi terapiaa yksin. Hänellä oli ongelmia käsiteltävänään, ei puolisolla.

En halua olla tällainen

Toisessa harjoituksessa terapeutti käski Samin lattialle kontalleen: näytä nyt, miten matelet ihmisten edessä. Sami painoi otsan mattoon ja mateli: anteeksi, kun olen tässä ja tällainen.

Lattialla tuntui helpolta. Se oli oma, luonteva paikka. Paljon vaikeampaa oli heittää muovailuvahaa.

"Siinä rähmälläni tuli itseinho, että tällainenko olen. Samalla tajusin, miltä tuntuu niistä, joiden edessä matelen. Vaikealta, kiusalliselta ja turhauttavalta."

Hyi. En halua olla tällainen, Sami ajatteli.

Ajatus jatkui: Usein puhutaan liian kilteistä tytöistä, joista kasvaa liian kilttejä naisia, alistuvia ja onnettomia. Mutta mieskin voi olla liian kiltti.

Liian kiltti kasaa tunteet sisälleen, kunnes vihaa itseään ja rakkaimpiaan. Sitä en halua, Sami ajatteli.

Mitä enemmän annan periksi, sitä vähemmän minua kunnioitetaan, vaikka luulin, että asia on päinvastoin.

Niin pieni asia, niin suuri

Kesti vielä kaksi vuotta, parisuhdeleirin puupenkkiin saakka, ennen kuin Sami kertoi vaimolleen suoran toiveen: kävele eteiseen vastaan, kun avaan kotioven.

"Siitä tuli olo, että hartiat nousivat ja parta kasvaa", Sami sanoo.

Häntä naurattaa. Niin pieni asia, niin suuri. Avoimuuden opettelu jatkui päivä päivältä, viikko viikolta, riita riidalta.

"Parasta olisi, että tunteensa saisi sanottua heti, eihän mikään tunne ole väärä. Tai edes samalla viikolla. Tai edes joskus. Sekin on edistystä."

Torstaipalaverin Sami ja vaimo pitävät sohvalla. Silloin sanotaan, mitä halutaan.
Torstaipalaverin Sami ja vaimo pitävät sohvalla. Silloin sanotaan, mitä halutaan.

Ollaanko totuuspeliä?

Kerro, mihin ihastuit minussa. Luettele kolme asiaa, jotka ovat minussa huonoja.

Sami ja vaimo pelaavat usein totuuspeliä.

Säännöt ovat yksinkertaiset. Toinen saa kysyä mitä tahansa. Toisen pitää vastata.

Vaimo istuu sohvan oikeassa päässä, Sami vasemmassa. Televisio välkkyy taustalla äänettömänä. Sitten jutellaan. Torstaisin pidetään palaveri ja puhutaan siitä, mistä ei viikon kuluessa ole puhuttu.

"Kun ei kerro toiselle, miltä tuntuu, niin onhan se mieletöntä epärehellisyyttä."

Eräässä palaverissa Sami sanoi: Tulin kotiin yhdeksän tunnin työpäivän jälkeen. Jätin takin sohvalle. Tulit keittiöstä ja heitit vaatteet kiukkuisena lattialle. Mitäkö tein? Otin vaatteet ja kiikutin eteiseen. Minun olisi pitänyt sanoa, että älä viitsi raivota.

Se oli pieni voitto.

"Jos ei voi olla rehellinen omalle puolisolleen, kenelle sitten? Kun ei kerro toiselle, miltä tuntuu, niin onhan se mieletöntä epärehellisyyttä."

Hyvä, että kerroit, vaimo kiitti. Sitten hän ehdotti, että Sami voisi perustaa parisuhdeblogin, koska tykkää kirjoittaa.

Miksei, Sami mietti. Hän on aina kirjoittanut: lapsena jääkiekko-otteluselostuksia lyijykynällä ruutupaperille, aikuisena päiväkirjaa.

Pakko lukea tämä miehelle!

Nyt Havaintoja parisuhteesta -blogilla on Facebookissa yli 80 000 tykkääjää. Sami kirjoittaa rakkaudesta, käsilaukuista, riitelemisestä, orgasmeista ja kauppareissuista. Lukijat kommentoivat: 

"Ihan niin kuin meillä! Oletko vakoillut ikkunasta?"

"Olen välillä miettinyt, onko näiden ajatusten ja runoelmien kirjoittaja todellakin MIES? Sitä on tottunut kuulemaan junteista, puhumattomista miehistä, jotka eivät tunnu ajattelevan mitään."

"Pakko lukea tämä miehelle! Itkettää. Sanoitit suruni sekä sylin ja lohdutuksen kaipuun."

Tunteista puhumattomasta nuoresta on tullut tunteista kirjoittava mies.

Joku myös käski Samia hirttäytymään vaimonsa verhoihin. Sen kommentin Sami poisti.

Miehet kirjoittavat harvemmin ja lyhyemmin: "Kiitos. Puit tunteeni sanoiksi."

"Tunteista puhumattomasta nuoresta on tullut tunteista kirjoittava mies. Onhan se hullua. Ja hienoa", Sami sanoo.

Mustakantinen vihko kulkee pelkääjän paikalla, kun Sami päivisin ajaa työkseen autoa. Takakontissa on muoviin pakattuja kaalikääryleannoksia. Niitä Sami kuljettaa vanhuksille lounaaksi.

Matkalla ulko-ovelta keittiöön Sami yrittää kysyä asiakkailta, mitä kuuluu. Hän tietää olevansa monelle ainut päivän aikana tavattu ihminen. Tai viikon.

Hän kirjoittaa muistivihkoon tämänkin ajatuksen. Ehkä siitä syntyy blogimerkintä.

Vaimo ei lue merkintöjä etukäteen. Kun Sami yritti esitellä niitä, vaimo vastasi: mitä sinä näitä näytät, blogihan on sinun juttusi.

Ehkä kierre katkeaa

Huomasitko, miten iskä itkeskeli menemään pitkin leffaa? Sami kysyi oltuaan elokuvissa tyttärensä kanssa. Kyyneleet olivat valuneet 3D-lasien alta.

Tyttö katsoi jännästi ja kertoi, että karkit olivat hyviä, mutta itkettänyt ei.

Kun tytär heittää häviön jälkeen Afrikan tähden pyöreät laatat lattialle, Sami on tyytyväinen.

"Lapsi näyttää tunteensa, ei ole samanlainen kuin minä, ei aina häviä hymyillen."

"Suhde toimii, kun tavallisina päivinä on hyvä olla."

Kiltteys siirtyy sukupolvelta toiselle, mutta nyt kierre ehkä katkeaa.

Tytär on tuntenut kaksi isää. Sen, joka oli aina kiltti ja hiljaa, sekä sen, joka kertoo, mitä tuntee ja haluaa. Ja myös sen, joka saa halutessaan olla puhumatta.

Eivät Sami ja vaimokaan loputtomasti keskustele. Joskus on hauskempaa levittää sohvasta sänky television eteen, maata vierekkäin ja katsoa kahdeksan jaksoa poliisisarjaa putkeen. 

"Vuodessa on suunnilleen viisi juhlapäivää ja 360 tavallista. Suhde toimii, kun tavallisina päivinä on hyvä olla. Liian moni luulee, että muiden suhteissa on aina pelkkiä tähtihetkiä. Ei kenelläkään ole."

Samin ja vaimon hyvä hetki on yleensä arkinen.
Samin ja vaimon hyvä hetki on yleensä arkinen.

Yksi ei ole toista parempi

Pari vuotta sitten, terapian alussa, Sami kutsui isänsä kahvilaan. Molemmat tilasivat kahvin, isä kävi pelaamassa muutaman rahapelin. Sitten Sami kertoi, kuinka lapsena pelotti.

Kerrottuaan tarpeeksi hän myös kiitti, sillä asioilla on aina kaksi puolta.

Vanhemmat tekivät parhaansa, rakastivat kykynsä mukaan. Lapsuusympäristö opetti hyväksymään erilaisuutta. Yksi ei ollut toista parempi. Kun isosisko kavereineen laittoi Samille luomiväriä, kukaan ei päivitellyt, että eihän sellainen pojalle sovi. Karkkipäivästä pidettiin kiinni. Äiti silitteli selästä uneen.

Sitten asiat oli puhuttu. Kun isä nykyään soittelee, puhutaan säästä. Ehkä se riittää.

Samikin silittelee tytärtään iltaisin. Huomenna mennään uimahalliin. Sitä ennen nukutaan.

Sivellessään tyttären hiuksia otsalta korvan taakse hän muistaa itsensä kahdeksanvuotiaana. Siitä on pitkä aika.

 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2015.

Tässä sarjassa ihmiset paljastavat tärkeän lauseensa.

”Kesämökillä perhetuttu muistutti aina, kun joku räpläsi puhelintaan: Hei, elämä on tässä.

Se jotenkin kolahti. Adoptoin lauseen heti käyttööni. Nettiin on helppo hukkua silloinkin, kun pitäisi olla läsnä.

Oma paheeni on Instagram. Ajattelen katsovani vain pari kuvaa, mutta sitten katson pari lisää ja vielä muutaman.

Jos nykyään alan selata puhelinta silloin, kun voisin harrastaa sosiaalista kanssakäymistä, käsken itseni panemaan puhelimen pois.

Muille en samaa ohjetta toitota, mutta ei se kenellekään pahitteeksi olisi. Oikeat ihmiset ovat paljon kiinnostavampia kuin ruudulla kohdatut. Oikea elämä tuoksuu ja tuntuu.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Assistentti Anne Nieminen heltyi nähdessään laulaja Jari Sillanpään ja tämän miesystävän Siimin nukkuvan takapenkillä päät vastakkain. 

On kuvia, joita ei unohda. Sellainen on kuva nukkuvasta Jari Sillanpäästä ja hänen virolaisesta miesystävästään Siimistä.

Kuva on minusta kaunis, harvinainenkin. Kun katsoo sitä tarkkaan, huomaa, että miehistä muodostuu sydämenmuotoinen kuvio. 

Näin kuvan elokuussa, kun haastattelin Jarin assistentteja Anne Niemistä ja Peppe Puttaata. Kesken jutustelun Anne kaivoi kännykkänsä esiin. Hän näytti sieltä kuvan ja kertoi siihen liittyvän tarinan, joka menee näin: 

Kerran kun Anne ajeli keikkakuskina, Peppe lähetti hänelle kuvan. Kuvassa Peppen lapsenlapsi Emil-vauva nukkui autossa.

Hetken päästä Anne vilkaisi auton taustapeiliin ja näki jotain yhtä suloista: Jarin ja Siimin nukkumassa takapenkillä päät vastakkain, käsi kädessä.

"Otin Peppelle heistä kuvan ja kirjoitin: Kato Peppe, minunkin vauvat nukkuu", Anne kertoo.

Koko tarinan Annen, Peppen ja Jarin ystävyydestä voit lukea 29.9. ilmestyneestä Kodin Kuvalehdestä.

Eija Pyykkö ajattelee, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Hän on kokenut nekin

"Tuossa Bertta sohvalla kököttää, aina vieressä tuhisee. Olemme olleet kolme vuotta yhdessä.

Kun sain Bertan omaksi, se tuntui kohtalolta. Olin nähnyt hänet vieraan talon pihassa, kun kävelin ohi. Omistajat eivät enää jaksaneet viedä Berttaa lenkille. Sanoin heille, että jos joskus haluatte luopua koirastanne, älkää myykö muille, tämä on minun koirani.

En tiedä, miksi sanoin niin ja miten uskalsin. Vähän myöhemmin Bertta muutti luokseni. Se oli niin onnellinen hetki! Ehkä meidät oli tarkoitettu toisillemme.

"Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti?"

Vähintään kolme kertaa päivässä lähdemme ulos. Yksin ei tulisi mentyä. Metsässä Bertta katsoo: Tuletko jo? Tuletko perässä ihan varmasti? Tulenhan minä.

Ilman koiraa en olisi kuntoutunut aivoverenvuodon jälkeen. Oikea puoleni halvaantui, leipääkin oli vaikea leikata. Mutta kun oli joku vaatimassa huomiota, oli pakko vahvistua.

Tunnen varmasti jokaisen Inkoon koiranomistajan. Kun koirat haistelevat toisiaan, me ihmiset puhumme siitä, mitä maailmalla ja lähempänä tapahtuu, puhumme vaikka säästä.

"Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää."

Joka päivä minut nähdään ja kuullaan. Se ei ole tässä iässä itsestään selvää.

Bertankin kanssa juttelemme paljon. Hän ymmärtää kaiken. Jos sanon televisiouutisten jälkeen, että mennäänkö nukkumaan, Bertta kallistaa päätään ja on jo menossa.

Ajattelen, että koiran menettäminen olisi kovempi pala kuin avioero tai konkurssi. Olen kokenut nekin. Koira voi rakastaa enemmän kuin yksikään ihminen. Sen rakkaus on pyyteetöntä. Bertta on olemassa joka päivä ja joka hetki vain minua varten.

"Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa."

Jos Bertta lähtee tästä maailmasta ennen minua ja olen terve, otan uuden koiran, mutta en pentua. En halua, että kukaan joutuu kaipaamaan minua. Toivon jopa, että me lähtisimme Bertan kanssa yhtä aikaa. Se ei taida olla mahdollista.

Arjen paras hetki on aamukahdeksalta, kun Bertta herättää minut. Avaan silmät ja näen Bertan. Sitten pussaamme. Siitä päivä alkaa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 12/2015.

ADHD, Touretten syndrooma, aistiyliherkkyys ja kaikenlaista säätöä. Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen lapset eivät ole ihan normiveikkoja eikä tarvitsekaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2013.

Salaattiin rucolaa ja kirsikkatomaatteja.

"Varo Iivo, se ovi voi mennä rikki."

Punajuurisosekeitto hellalta pöytään.

"Vesipyssyllä ei ammuta sisällä."

Ja pojille liha-makaronilaatikkoa.

"Pois se muovipussi päästä!"

Niila, 12, tulee pöytään suoraan sängystä. Nuutti, 9, pistää veitsen haarukan piikkien väliin ja pyörittelee kuin propellia. Iivo, 7, testaa, millaisen läjän ketsuppia saa lautaselle kolmella puristuksella. Alvar-koira pyörii pöydän alla, Misuveli-kissa jääkaapin päällä.

Susanne Peltolan ja Jani Mäkisen perheessä on rauha maassa juuri nyt.

Kun kastemaidot haisevat

Upeat tapetit, ihania esineitä ja uskomattoman siisti lastenhuone. Vaaleansininen talo Turun saaristossa Rymättylässä on todella kaunis.
Siisti lastenhuone ei johdu siisteistä lapsista. Susanne on karsinut poikien lelut ja pistänyt nekin vähät koriin kannen alle. Kun huoneessa on järjestys, Iivon pääkin on paremmassa järjestyksessä.

Susanne ja Jani eivät pidä "erityislapsi" sanasta. "Diagnoosi" alkaa melkein ahdistaa. Sitten tekee mieli ravistella maailmaa.

"Miksi meitä ihmisiä häiritsee niin paljon, jos joku tekee asioita vähän toisin? Kun psykologi arveli, että saisimme Iivolle ADHD-diagnoosin, kysyin, onko pakko", Susanne sanoo.

"Tajuan kyllä, että diagnooseja ja sairauksia joutuu käyttämään, jotta saa lisäapua esimerkiksi koulussa. Mutta muuten en halua katsoa elämää sieltä käsin. Minusta erilaisilla ihmisillä ei ole poikkeavuuksia vaan persoonallisuuden piirteitä."

Sellaisia kuin aistiyliherkkyys. Sen vuoksi Niilan uudet vaatteet on pestävä ennen käyttöä pehmeiksi ja Nuutti haistaa pihan kastemadot, kun avaa auton oven mummolan pihassa.

Tai sellaisia kuin Iivon vilkkaus. Sen kuulee koko talossa ja näkee makuuhuoneen ikkunasta. Kun Susanne sanoi, että ikkunaan ei saa heittää kiviä eikä keppejä, Iivoa epäilytti: Menisikö ikkuna muka kepistä rikki? Meni se.

Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.
Iivo uskoi vasta, kun näki: heitetty keppi menee ikkunasta läpi.

Osa poikien erityispiirteistä on hienoja, osa työläitä, osa rasittavia. Enää Jani ja Susanne eivät mieti, miksi lapsilla on ne tai miten ne saisi pois. He miettivät, miten niiden kanssa parhaiten pärjää.

Huono hetki, hyvä päivä

Aamu alkaa aina samalla tavalla. Jani, 38, lähtee ovesta ulos ensimmäisenä. Hän on tehtaanjohtajana venetehtaalla kilometrin päässä kotoa ja menee töihin seitsemäksi.

Susanne, 39, keittää kattilallisen puuroa ja nostaa pöytään marjoja ja maitoa. Aamupala on siinä. Ei yhtäkään mahdollisuutta jahkata, kuka syö mitäkin tai saa parhaan jugurtin. Muuten koko homma tyssää.

"Kaikki siirtymävaiheet ovat meille haaste. Poikien ei voi antaa viipyillä aamuisin, vaan mahdollisimman nopeasti eteenpäin."

"Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Niila menee bussilla yläkouluun Naantaliin, Nuutti pyöräilee Rymättylän omaan alakouluun. Kouluun on vain muutama sata metriä, mutta Susanne saattaa ekaluokkalaisen Iivon sinne. Kouluun meno voi muuten unohtua, jos matkalla näkyy jotakin kiinnostavaa, niin kuin vaikka jänis.

Iivon kouluunmeno jännitti Susannea ja Jania. Aikanaan päiväkodissa alku oli hankalaa. Iivon hakeminen ahdisti, kun etukäteen arvasi, mitä opettajat kertovat: taas on ollut huono päivä.

"Kun Iivolta kysyi, ei ollut ollenkaan huono päivä vaan tosi hauskat leikit. Hänelle huonoja ovat vain hetket, ja pian ne ovat ohi. Onko lopulta mikään huono päivä, jos kahdeksassa tunnissa on pari puolen tunnin kaaosta?"

Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."
Aistiyliherkkyys tulee pojille Susannelta, energisyys Janilta. "Kaikkea on vain annettu reilummalla kädellä."

Susanne ja Jani menivät puhumaan päiväkodin johtajan kanssa. He kertoivat, millaista säätöä Iivon kanssa kotona on, että poika tarvitsee ohjattua toimintaa, vapaa leikki lähtee helposti käsistä, kaikki liikunta on mieleistä. Sen jälkeen huonoja päiviä oli paljon vähemmän.

"Vasta kun ihmisille tulee tietoa, tulee myös ymmärrystä. Siksi asioista pitäisi puhua rehellisesti", Susanne sanoo.

Hän osaa kuvitella, millaista Iivon pään sisällä on: kuin olisi seitsemän telkkaria yhtä aikaa auki eikä poika osaa sammuttaa yhtäkään.

"On valtavan iso asia, jota ei ymmärretä: nämä lapset eivät tee sitä tahallaan."

Häkistä hemmettiin

Lapsiperhe-elämä meni alusta asti niin kuin ei pitänyt. Piti tulla vaunukävelyjä, vauvauintia ja muskareita. Kun Niila syntyi, hän söi ja itki.
Koliikki, se menee ohi, Susanne ja Jani lohduttivat itseään ja vauvaa. Mutta kuukaudet kuluivat eikä itkeminen loppunut.

Tuli valtava huoli. Susanne vei Niilaa vauvahierontaan, opetteli vauvatanssit ja akupisteet ja kantoi kantoliinassa yötä päivää. Vauvalla oli suolisto-ongelmia, ja unikoulukokeilu oli kipujaan itkevälle kidutusta. Perhepeti ei ollut valinta vaan ainoa mahdollisuus.

"Niila on voimakkaasti aistiyliherkkä. Se on tyhmä sana mutta tarkoittaa, että hän kokee maailman aistien kautta hirveän voimakkaasti: kosketuksen iholla, ruuan suussa, hajut nenässä, valon silmissä. Kesti kauan ymmärtää se."

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva."

Kun Niila täytti kaksi, Susanne alkoi odottaa Nuuttia.

"Ajattelimme, että esikoinen nyt oli tämmöinen haastava vauva, huono tuuri vaivojen suhteen ei osu toista kertaa."

Nuutti valvoi ja itki vielä Niilaa enemmän. Suolistovaivat olivat Niilan vaivojakin pahemmat. Kaksi vuotta Nuutti söi vain kolmea asiaa: rintamaitoa, päärynää ja riisipuuroa. Mitään muuta vatsa ei kestänyt. Sitten Nuutilla alkoi korvatulehduskierre ja infektioastma. Susannella kolmas raskaus.

"Iivo oli, miten sen kauniisti sanoisi, yllätyslahja. Ja talon rakentaminen siinä kaaoksessa sulaa hulluutta!"

Oli rakentamisessa hulluuden lisäksi muutakin: Suuri haave päästä häkistä hemmettiin. Antaa pojille kaupunkia puhtaampi kasvupaikka ja vähemmän aisteja ärsyttävää hälyä.

"Tähän taloon liittyi paljon unelmia. Näin elämän romanttisina kuvina: kuinka avaisin keittiön ikkunan ja huutaisin ulos että pojat, hakekaas äidille yrttitarhasta vähän basilikaa."

Jani, insinööri, katsoi netistä talonrakennusohjeita ja ryhtyi hommiin. Fyysinen työ teki hyvää.

Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

"Elämässä oli niin paljon haasteita, että niihin ei halunnut jäädä vellomaan vaan asettaa tavoitteita, mitä kohti mennään."

Kerrostalokodissa Turussa Susanne valvoi kuudetta vuotta, nyt kolmannen vauvan kanssa.

Rymättylään metsän reunaan muutettiin viikkoa ennen kuin Niila aloitti koulun. Kun kukkatapetit olivat seinässä ja lapset hoidossa, Susanne makasi lattialla eikä jaksanut nousta.

"Kun pääsin lattialta ylös, menin tonttimme laidalle. Keräsin siellä savimaasta kiviä ja itkin, että muut rakentavat uraa, mutta minä en kykene muuhun kuin kiviä keräämään."

"Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse."

Kivi kiveltä Susanne alkoi toipua. Hän maalasi keräämänsä sadat kivet vaaleanpunaisiksi ja asetteli pitkin pihaa. Jani joutui siirtelemään niitä kun leikkasi nurmikkoa, mutta malttoi olla hiljaa.

Kivien keräämisen lisäksi Susanne juoksi. Ensin puoli kilometriä, sitten kokonaisen, kohta viisi ja kymmenen kilometriä. Siinä juostessaan hän päätti, että uuteen kotiin ei rakenneta yhtään kulissia. On ihan sama, missä asuu, jos voi huonosti. Näillä mennään mitä on annettu, mutta asennoitumisensa voi valita itse.

Zen ja herra Tourette

"Iskä! Missä läppäri on?"

"Pöydällä."

"Äiti! Missä laturi on?"

"Laatikossa."

"Iskää ja äitii! Missä munakello on?"

Jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan.

Munakello käännetään, Iivo menee pelaamaan. Puoli tuntia, minuutilleen. Jos peliaikaa antaa enemmän, se kostautuu.

Välillä annetaan silti. Sitten kärsitään ylikierrokset, ja munakelloa käännetään taas: jäähyminuutteja keittiön pöydän ääressä tulee ikävuosien mukaan, Nuutille yhdeksän, Iivolle seitsemän.

"Meditaatio on pidentänyt pinnaamme, mutta ei sekään ihmeitä tee", Susanne nauraa.

Kun Susanne ensimmäisen kerran puhui zeniläisyydestä, sisäisestä kasvusta ja elämän tarkoituksesta, Jani yritti ymmärtää. Se ei onnistunut kovin hyvin.

"Olen perinteisesti tykännyt olla toiminnan maailmassa. Niin helposti sitä itsensä lokeroi."

Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.
Mielenrauha ja rauhaton mieli vaihtelevat vaaleansinisessä talossa.

Viisi vuotta sitten toiminnan mies näki, että vaimo on väsymyksestä puolikuollut. Isovanhemmat tulivat hoitamaan poikia, kun Jani ja Susanne lähtivät lomalle Kreikkaan nukkumaan. Illalla hotellihuoneessa Susanne vain ei saanut unta. Hän ja Jani olivat kävelleet vauvaa sylissään pitävän kerjäävän naisen ohi ja Susanne itki, kuinka ihmisten ohi voi kulkea niin.

"Tiesin, että kerjäämisessä voi olla mafia takana, turisteja huijataan enkä voi pelastaa maailman kerjäläisiä. Silti mietin vain, mitä voin tehdä."

Seuraavana iltana nainen ja lapsi olivat kerjäämässä taas. Jani kaivoi lompakon esiin – jos setelillä saa Susannelle yöunet niin hyvä! Mutta Susanne menikin istumaan naisen viereen.

"Tajusin, että kyse ei ole rahasta vaan taakan jakamisesta. Kerjäävän naisen viereen istuessani hän katsoi minua suoraan silmiin, ja sen pienen hetken välissämme ei ollut mitään. Oli vain kaksi naista, kaksi äitiä. Tuli rauhallinen olo. Se mitä voin tehdä on olla hetken rinnalla kulkijana."

Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

Kotiin palattuaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskellut Susanne päätti opiskella logoterapeutiksi: logoterapiassa huomio on nykyisyydessä ja tulevassa ja vaikeuksistakin etsitään voimaa. Terapeutin paperit Suomen logoterapiainstituutista ovat kädessä lokakuussa. Logoterapian lisäksi hän on viime vuodet lukenut paljon muuta, kuten narratiivista terapiaa ja mindfulnessia eli tietoista läsnäoloa – ja niin on myös Jani.

"Aloin selata Susannen kirjoja ja innostuin. Tämähän olikin mielenkiintoinen maailma."

Nyt Janikin on opiskellut ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi, vienyt oppeja työpaikalleen tehtaalle ja etenkin soveltanut kotona. Tiedoista on ollut apua, kun lapsien kanssa on vaikeuksia. Paitsi että Susanne ja Jani eivät puhu vaikeuksista vaan haasteista.

"Lasten kanssa on paljon haasteita, ja niiden vuoksi voi lamaantua tai kiukutella. Tai sitten voi etsiä ratkaisuja."

Lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

Yksi haasteista on Touretten syndrooma. Neurologinen oireyhtymä aiheuttaa Nuutille tic-liikkeitä eli pakkoliikkeitä, jotka hän saa pidettyä aisoissa muualla, mutta jotka sitten purkautuvat kotona. Viheltelyä, lihasnykimistä, pieniä äännähdyksiä. Tai lampun valoa päälle ja pois ja päälle ja pois, 30 kertaa.

"Silloin saatamme sanoa, että nyt herra Tourette on ilmeisesti paikalla. Niin sanomalla otamme asian irti Nuutista. Eikä niin, että sinä olet tuollainen."

Hyvinä päivinä se onnistuu hienosti. Sitten on niitä toisia.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Huonoina päivinä kaikki menee pieleen. Susanne käskee Nuuttia lopettamaan nykimisen ja Jani ilmoittaa Iivolle, että hänen sähläystään ei jaksa kukaan. Nuutti tuhahtaa veljelleen "senkin ADHD", ja Susanne sanoo Niilalle, että tee itse ruokasi. Sosekeitto saa tuntua suussa inhottavalta, mutta "mitä paskaa tämä on" on pelkkää huonoa käytöstä.

"Jos lapsia ei olisi, sitä voisi erehtyä luulemaan olevansa valmiimpikin ihminen."

Seikkailua päin

Maanantaina ja keskiviikkona on taekwondo-harjoitukset. Tiistaina ja torstaina on sirkusharjoitukset. Harjoituksiin mennessä syödään autossa evääksi hedelmiä ja leipää. Takaisin tullessa käydään kaupassa. Telkkaria ei katsota, koska sitä ei ole.

"Arki pidetään kasassa tiukalla rakenteella. Ja verensokeria tasaavilla välipaloilla."

"Ohjattu liikunta on arki-iltojen pelastus. Harrastamme taekwondoa yhdessä koko perhe. Siinä on lihaskuntoa ja tasapainoa ja liikkumista, tarkat säännöt ja ryhmäkuri. Täsmäsopivaa meidän pojille."

Iltapalan jälkeen – rahkaa, hedelmiä ja tummaa leipää – alkaa nukuttaminen. Iivolle makuulla pysyminen on vaikeaa. Rauhoittava musiikki ei väsytä häntä yhtään, ei jalkojen hierontakaan. Paras keino on päästä parisänkyyn Susannen paikalle. Susanne lukee Iivolle iltasadun ja vastaa taas kysymykseen, miksi täällä eletään, kun kuitenkin kuollaan: siksi, että elämä on seikkailu.

Seuraavaksi unta ei saa Nuutti. Lääkäri ehdotti pojalle unilääkkeitä, mutta Susanne ei ottanut. Mieluummin hän pitää kättä Nuutin otsalla, rauhoittaa ja silittää lastenhuoneessa kerrossängyn vieressä kunnes poika nukahtaa. Joskus puoli tuntia, joskus tunnin. Siinä vaiheessa valo Niilan huoneessa on sammunut.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista."

Toisinaan Janikin jo nukkuu, parisängyssä Iivon vieressä. Susanne jää kerrossänkyyn Nuutin alapuolelle. Siitä on lyhyt matka rauhoittamaan yöllä heräävää poikaa.

"Yöelämämme on kaikkien parisuhdeneuvojen vastaista. Lapset vaeltavat ympäriinsä hereillä ja unissaan, emme nuku Janin kanssa edes samassa sängyssä – jos ylipäätään jossakin saa nukkua niin hyvä. Mutta intohimo, se on silti kantanut, kaikki nämä vuodet."

Muuten elämä on murrosvaiheessa. Huhtikuussa koko perhe lähtee Japaniin. Shikokun saarella on 88 temppeliä kiertävä, 1 200 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti. Tavoite on kävellä se päästä päähän: 20 kilometriä päivässä, ainakin parin kuukauden ajan. Kantaa itse tavaransa, vaeltaa viidakossa ja vuoristossa, nukkua temppeleissä.

Susanne ja Jani haluavat vaelluksella opettaa pojilleen, että elämä todella on seikkailu. Pojat ovat jo opettaneet sen heille.

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko."

"Erilaiset lapset muuttivat elämäntapamme ja ajatuksemme – ei siksi, että halusimme vaan siksi, että oli pakko. On kiinnostava nähdä, miten tämä matka alkaa elää meissä."

Susanne uskoo, että vaelluksella on pojille toimintaterapeuttinen vaikutus: samalla kun jalat tamppaavat viikosta toiseen maata, aivoihin tamppautuu usko omiin vahvuuksiin ja kykyyn selviytyä.

Jani tietää jo nyt, mihin toivoo vaelluksen häntä valmistavan. Siihen, että voisi luopua työstä tehtaanjohtajana ja alkaa tehdä Susannen kanssa enemmän töitä yhdessä perustetussa hyvinvointivalmennusyrityksessä.

"On monta asiaa, jotka pitävät kiinni entisessä: rutiinit, valta, taloudellinen toimeentulo. Luopuminen nykyisestä työstä olisi ehkä järjetöntä, mutta ihmisen pitäisi tehdä sitä mikä tekee onnelliseksi."

Lisämausteita

Keittiön ikkuna on trampoliinille päin.

"Pojat, tuotteko äidille vähän basilikaa!"

"Pojat, basilikaa!"

Pomppijat eivät kuule. Ei Janikaan. Hän on seuraavana hyppyvuorossa. Se on pojista parasta mitä on.

Susannesta parasta on, että elämä on nyt hyvää näin. Kaunein hetki pitkään aikaan oli se aamu, jolloin Nuutti käveli reppu selässä kouluun ja Susanne katseli ikkunasta. Yhtäkkiä pojalle tuli tic-liikkeitä ja hän tanssahteli omissa maailmoissaan siinä tien reunassa. Niissä liikkeissä ei ollut mitään vikaa.